|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Przepisy - Super smaczna zupa kokosowa
plej_tssz - Czw Lut 18, 2010 16:01 Temat postu: Super smaczna zupa kokosowa Skladniki:
Woda
starty na tarce swiezy kokosek na najmniejszych oczkach
jakies dobre mieso
sól
ogien
garnek
Sposob przygotowania:
Scieramy kokos na wiorki ,gotujemy wode z miesem i wiorkami jakis czas,
solimy i gotowe
http://medycyna24.pl/orze...usa-hiv-we-krwi
POLECAM
pozdro
zbiggy - Śro Mar 10, 2010 22:24
a jakie mięso do tego będzie najlepsze?
i jeszcze jedno - jaką techniką otwierasz kokosa? ja napier???am go takim pięściakiem z młotka ale syf się robi w kuchni, jakieś wióry się sypią, może jest jakaś bardziej "dżentelmeńska" metoda?
_flo - Śro Mar 10, 2010 22:51
Najlepiej kurczę. Coś a la thai chicken and coconut soup.
zenon - Czw Mar 11, 2010 00:02
zbiggy napisał/a: | a jakie mieso do tego bedzie najlepsze?
i jeszcze jedno - jaka technika otwierasz kokosa? ja napier???am go takim piesciakiem z mlotka ale syf sie robi w kuchni, jakies wiory sie sypia, moze jest jakas bardziej "dzentelmenska" metoda? |
Ja kiedys probowalem pila, ale nie szlo.
Polozylem na stole by odlozyc pile.
Kokos ze stolu sie zsunal i upadl na podloge.
Pekl byl i mozna bylojuz dalej go rozlupac mlotkiem i "dlutem".
Nie wiem na ile metoda jest powtarzalna, ale ja bym walnal o podloge i potem wsadzil w pekniecie gwozdzik i mlotkiem go..
Kangur - Czw Mar 11, 2010 00:15
zbiggy napisał/a: | a jakie mięso do tego będzie najlepsze?
i jeszcze jedno - jaką techniką otwierasz kokosa? ja napier???am go takim pięściakiem z młotka ale syf się robi w kuchni, jakieś wióry się sypią, może jest jakaś bardziej "dżentelmeńska" metoda? |
Wywiercasz dwa otwory w oczkach. Jeden otwor do wylewania soku drugi do odpowietrzania. Uzywam malej wiertarki na baterie. Jedno oczko jest zawsze miekie. Wylewasz sok do szklanki przez jeden otwor, a drugim otworem wchodzi powietrze do srodka kokosa.
Wkladsz kokos do torby plastykowej i zawijasz aby odpryski pozostaly w torbie. Przypiernicz porzadnie tepa strona tasaka tak aby oczka byly w prostopadlej osi do plaszczyzny tasaka. Jak peknie robisz to samo z polowkami. Czysto i elegancko masz rozwalony kokos na drobne kawalki.
zenon - Czw Mar 11, 2010 19:16
"Kangur"
Dzieki
Kangur - Czw Mar 11, 2010 19:56
zenon napisał/a: | "Kangur"
Dzieki |
Jak chcesz zrobic wiorki kokosowe, to obierasz kokos z cienkiej skorki, pluczesz we wodzie, kroisz w mala kostke, wrzucasz do miksera i miksujesz.
Teraz siedze przed kompem i zuje swieze wiorki kokosowe.
Po trzech dniach juz sie nie beda nadawac do zucia. Zfermentuja, pomimo trzymania ich w lodowce. Moze dla Haniballa beda wartosciowsze, ale ja takie wywalalem do ogrodka.
zbiggy - Pią Mar 12, 2010 18:42
ja też dziękuję Wam za podpowiedzi- rzeczywiście jedna dziurka jest miękka i można ją łatwo przebić.
zrobiłem to dzisiaj (dodałem jeszcze curry) i wyszedł niezły rosołek, tylko te "kluski" zbyt włókniste.
Kangurze jak się je robi - ja nie oddzielałem tej brązowej cieniutkiej powłoki która jest na białym miąższu - może to trzeba obrać, tylko jak i czym?
Kangur - Pią Mar 12, 2010 18:57
zbiggy napisał/a: |
Kangurze jak się je robi - ja nie oddzielałem tej brązowej cieniutkiej powłoki która jest na białym miąższu - może to trzeba obrać, tylko jak i czym? |
Kawalek kokosa bez twardej skorupy opierasz o deseczke drewniana i ostrym nozem obcinasz te cieniunka powloczke prowadzac noz w kierunku deseczki. Zmudna robota, ale sie oplaca.
|
|