www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Zdrowa żywność - Olej (tłuszcz) kokosowy

zyon - Śro Lis 03, 2010 14:00
Temat postu: Olej (tłuszcz) kokosowy
Pełno o nim na forum ale w 100 tematach, trudno to poskladac w jakis sensowny ciag.
Chcialbym sie zapytac o wasze doswiadczenia z nim i zastosowania, , kangur cos pisal o pasozytach i bolu zoladka, mariusz , ze zamiast antypespiranta mozna. Jakie dawki stosujecie spozywczo - czy w ogole jest sens czy warto? I czy mozna to dawac dzieciom, bo czytalem, ze nie wolno?

zyon - Śro Lis 03, 2010 14:54

Paweł-poprostu napisał/a:

Dobra rada jeśli nie masz co robić z kasą :hihi: to kup tłuszcz kokosowy, naprawdę warto :-) :
http://www.efavit.pl/inde...duct&prod_id=39
Ten jest najlepszy

Testowales jakies inne? Widzialem na allegro ceny od 42 do 55 zl za 375ml a tutaj taka cena za litre...

Probowal ktos tego? Stosunek ceny do pojemnosci oszalamiajacy
http://allegro.pl/olej-ko...1267014577.html

Hannibal - Śro Lis 03, 2010 15:01

Przeczytaj sobie ten temat z forum rpd - http://www.rawpaleoforum....-antinutrients/
Paweł-poprostu - Śro Lis 03, 2010 15:04

Najlepszy jest ten co podałem, a raczej Hannibal.
zyon - Śro Lis 03, 2010 15:05

o jezu 18 stron, jako ze z pewnoscia czytales, moge poprosic o synteze ? :-D
Hannibal - Śro Lis 03, 2010 15:07

Paweł-poprostu napisał/a:
Najlepszy jest ten co podałem, a raczej Hannibal.

No
Wpyliłem go, podobnie jak Waldek, wiele litrów.
Jednak dość szybko doszedłem do tego, że bez niego mi lepiej.

zyon - Śro Lis 03, 2010 15:07

No ale pytam na jakiej podstawie to twierdzenie?
Paweł-poprostu - Śro Lis 03, 2010 15:07

Ten jest rozgniatany w wysokich temperaturach więc znacznie gorszy.
zyon - Śro Lis 03, 2010 15:08

Hannibal napisał/a:
Paweł-poprostu napisał/a:
Najlepszy jest ten co podałem, a raczej Hannibal.

No
Wpyliłem go, podobnie jak Waldek, wiele litrów.
Jednak dość szybko doszedłem do tego, że bez niego mi lepiej.

Tzn jak doszedles i dlaczego do takiego wniosku, ze bez niego lepiej?

Hannibal - Śro Lis 03, 2010 15:08

zyon napisał/a:
No ale pytam na jakiej podstawie to twierdzenie?

W efavicie jest w niskich. Pytałem się kiedyś właścicielki.

zyon - Śro Lis 03, 2010 15:09

Paweł-poprostu napisał/a:
Ten jest rozgniatany w wysokich temperaturach więc znacznie gorszy.
Skad wiesz?
Hannibal - Śro Lis 03, 2010 15:10

zyon napisał/a:
Tzn jak doszedles i dlaczego do takiego wniosku, ze bez niego lepiej?

No gorzej mi się trawi, z żadnym mięsem nie chce się smakowo łączyć.
Mój organizm podpowiedział mi, że to nie dla mnie.
Szczegóły, dlaczego tak może być masz w temacie z forum rpd, który zapodałem w wątku o kokosie.

zyon - Śro Lis 03, 2010 15:12

Hannibal napisał/a:
zyon napisał/a:
Tzn jak doszedles i dlaczego do takiego wniosku, ze bez niego lepiej?

No gorzej mi się trawi, z żadnym mięsem nie chce się smakowo łączyć.
Mój organizm podpowiedział mi, że to nie dla mnie.
Szczegóły, dlaczego tak może być masz w temacie z forum rpd, który zapodałem w wątku o kokosie.
A jakie byly przeslanki ze po niego siegnales?
Paweł-poprostu - Śro Lis 03, 2010 15:12

Cytat:
Na początku miąższ kokosowy jest rozgniatany w wysokich temperaturach, dzięki czemu zawarte w nim cukry ulegają karmelizacji. Następnie olej kokosowy jest oddzielany od powstałego karmelu i pozbawiany charakterystycznego zapachu.

Hannibal - Śro Lis 03, 2010 15:13

zyon napisał/a:
A jakie byly przeslanki ze po niego siegnales?

No naczytałem się o jego prozdrowotnych właściwościach. Było to chyba z 3 lata temu.
Praktyka jednak wszystko wyjaśniła.
IMO to głównie dla ludów z Azji Południowej - im to służy no i ok.

zyon - Śro Lis 03, 2010 15:15

Paweł-poprostu napisał/a:
Cytat:
Na początku miąższ kokosowy jest rozgniatany w wysokich temperaturach, dzięki czemu zawarte w nim cukry ulegają karmelizacji. Następnie olej kokosowy jest oddzielany od powstałego karmelu i pozbawiany charakterystycznego zapachu.
A no racja :oops: Tyle, ze jak on odporny na wyskoie temp to dlaczego to ma takie znaczenie?
zyon - Śro Lis 03, 2010 15:16

Hannibal napisał/a:
zyon napisał/a:
A jakie byly przeslanki ze po niego siegnales?

No naczytałem się o jego prozdrowotnych właściwościach. Było to chyba z 3 lata temu.
Praktyka jednak wszystko wyjaśniła.
IMO to głównie dla ludów z Azji Południowej - im to służy no i ok.
Ale ogolnie jakies pozytywne skutki w stosunku do okresu przed jego stosowaniem zauwazyles? Ile go dziennie brales?
Hannibal - Śro Lis 03, 2010 15:19

zyon napisał/a:
o jezu 18 stron, jako ze z pewnoscia czytales, moge poprosic o synteze ? :-D

Od połowy dyskusja zaczęła przechodzić na troszkę inne tory, więc czytania jest góra na 20 minut. Jak Cie to interesuje to chyba poświęcisz, nie? :)
Głównie chodzi o "antinutrients". Po polsku to chyba jakoś substancje antyodżywcze, coś w tym stylu.
W kokosowym jest sporo salicylatów.
Poza tym masz tam głównie tłuszcze MCT, dla mnie mniej wydajne niż LCT z tłuszczy zwierzęcych.

Hannibal - Śro Lis 03, 2010 15:20

zyon napisał/a:
Ale ogolnie jakies pozytywne skutki w stosunku do okresu przed jego stosowaniem zauwazyles?

Żadnych pozytywów nie uświadczyłem.
zyon napisał/a:
Ile go dziennie brales?

Naprawdę różnie.
Maksymalnie 100-120 g. Z reguły mniej tego wychodziło.

zyon - Śro Lis 03, 2010 15:25

Hannibal napisał/a:
zyon napisał/a:
Ale ogolnie jakies pozytywne skutki w stosunku do okresu przed jego stosowaniem zauwazyles?

Żadnych pozytywów nie uświadczyłem.

Czyli ogolnie mowiac lipa i nabijanie w butelke?

Paweł-poprostu - Śro Lis 03, 2010 15:25

zyon napisał/a:
Paweł-poprostu napisał/a:
Cytat:
Na początku miąższ kokosowy jest rozgniatany w wysokich temperaturach, dzięki czemu zawarte w nim cukry ulegają karmelizacji. Następnie olej kokosowy jest oddzielany od powstałego karmelu i pozbawiany charakterystycznego zapachu.
A no racja :oops: Tyle, ze jak on odporny na wyskoie temp to dlaczego to ma takie znaczenie?

Na i to bardzo duże....
Taki potraktowany wysoką temperaturą tłuszcz już nie ma własnych enzymów więc marnuje twoje.
Poza tym traci dużo zdrowotnych właściwości.

zyon - Śro Lis 03, 2010 15:26

No sprobuje sie przedrzec w sumie. Co to ten MCT i LCT?
zyon - Śro Lis 03, 2010 15:27

Dziwne w sumie to, stosujesz olej , ktory polecil hannibal, ktory mowi ze jest bezwartosciowy.
Hannibal - Śro Lis 03, 2010 15:31

zyon napisał/a:
Dziwne w sumie to, stosujesz olej , ktory polecil hannibal, ktory mowi ze jest bezwartosciowy.

Dla mnie jest bezwartościowy. Wiele innych osób ma podobne doświadczenia.
No ale są i tacy, którzy coś tam z niego wynoszą.
Do której grupy Ty należysz? No musisz sprawdzić to na "własnej skórze", nie ma lekko :D

zyon - Śro Lis 03, 2010 15:33

Hannibal napisał/a:
zyon napisał/a:
Dziwne w sumie to, stosujesz olej , ktory polecil hannibal, ktory mowi ze jest bezwartosciowy.

Dla mnie jest bezwartościowy. Wiele innych osób ma podobne doświadczenia.
No ale są i tacy, którzy coś tam z niego wynoszą.
Do której grupy Ty należysz? No musisz sprawdzić to na "własnej skórze", nie ma lekko :D
Sprobowac sprobuje, pisza, ze watrobe i trzustke, to moze i sledzione tez. Pisza ze kwas laurynowy zabija wiele bakterii grypy etc.
Hannibal - Śro Lis 03, 2010 15:33

zyon napisał/a:
Co to ten MCT i LCT?

MCT - medium chain triglicerides (węgli od 6 do 12)
LCT - long chain triglicerides (powyżej 12)

zyon - Śro Lis 03, 2010 15:49

Ogolnie to wszystko troche przygnebiajace, lniany pelen wielonienasyconych i pisza jakich cudow on dokonuje, budwig go stosowala, kokoswy pelen nasyconych, nie utlenia sie , nie prowokuje wolnych rodnikow etc. Jeden i drugi wlasciwosci niezwykle a jeden przeciwienstwo drugiego. A jak co do czego to nic nie daja. ;-(
Hannibal - Śro Lis 03, 2010 15:55

Zyonie, strasznie wszystko uprościłeś.
Zarówno lniany jak i kokosowy mogą pomóc w pewnych sytuacjach, dolegliwościach, chorobach i u pewnych osób.

Paweł-poprostu - Śro Lis 03, 2010 17:11

zyon napisał/a:
Dziwne w sumie to, stosujesz olej , ktory polecil hannibal, ktory mowi ze jest bezwartosciowy.

Liczę się ze zdaniem Hannibala, ale nie polegam na czyjeś wiedzy.
Mam własna wiedzę, własne teorie.
Mi on służy i to bardzo, równie dobrze co śmietana, natomiast łój już gorzej.
Widocznie mój organizm najbardziej toleruje średniej długości łańcuchy tłuszczowe.

Hannibal napisał/a:
Poza tym masz tam głównie tłuszcze MCT, dla mnie mniej wydajne niż LCT z tłuszczy zwierzęcych.

Kiedyś pisaliście, że tłuszcz jest wydajniejszym paliwem od glukozy co się okazało nieprawdą, ale jeszcze została inna sporna kwestia. Jakie tłuszcze są leprze MCT czy LCT.
Jak wiadomo nie kaloryczność decyduje o jakości paliwa.
MCT nie tylko, że są transportowane od razu do krwi to, to jeszcze są wykorzystywane w całości co czyni je bardziej wydajnym źródłem energii niż LCT które muszą być najpierw pocięte, a i obciążają układ chłonny jelit. Tłuszcze te wspomagają rozbudowę flory bakteryjnej, a że są mniej kaloryczne to automatycznie trzeba zjeść ich więcej, dzięki czemu powstanie z glicerolu więcej glukozy i zmniejszy się na nią zapotrzebowanie.
Tłuszcz kokosowy najbardziej przyspiesza metabolizm.

Hannibal - Śro Lis 03, 2010 17:35

Paweł-poprostu napisał/a:
Kiedyś pisaliście, że tłuszcz jest wydajniejszym paliwem od glukozy co się okazało nieprawdą

Gdzie się okazało nieprawdą?
Paweł-poprostu napisał/a:
MCT nie tylko, że są transportowane od razu do krwi to, to jeszcze są wykorzystywane w całości co czyni je bardziej wydajnym źródłem energii niż LCT które muszą być najpierw pocięte, a i obciążają układ chłonny jelit. Tłuszcze te wspomagają rozbudowę flory bakteryjnej, a że są mniej kaloryczne to automatycznie trzeba zjeść ich więcej, dzięki czemu powstanie z glicerolu więcej glukozy i zmniejszy się na nią zapotrzebowanie. Tłuszcz kokosowy najbardziej przyspiesza metabolizm.

Nic z tego nie uświadczyłem.
Tych węgli z trochę większej ilości glicerolu ile będziesz miał więcej? Parę gramów to maks.
A to oznacza dodatkową pracę, gdyż wątroba musi to zrobić, nie?
Jak komuś potrzeba trochę więcej węgli to lepiej szybko z owoców czy miodu.

nottymoni - Śro Lis 03, 2010 18:32

Ja stosuje olej kokosowy na codzien i jest to moim zdaniem najlepszy tluszcz do smazenia (rafinowany). Nie ma zapachu, praktycznie sie nigdy nie przypala. Nawet moja rodzinka na korytkowym zywieniu, nie orientuje sie, ze kotlety byly smazone na oleju kokosowym.

Tloczony na zimno na dzialanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne (wyleczylam candide swojej corki przez podawanie wlasnie oleju kokosowego - 1 lyzka 3xdziennie).

Ja sama tez dziennie spozywam przynajmniej dwie lyzki.

Podobno olej ten podkreca metabolizm, dziala korzystnie na tarczyce. Odkad go spozywam nie mam problemu z wiecznie zimnymi stopami i dlonmi.

Na forach low carb olej kokosowy jest goraco polecany, ludzie dodaja go do kawy, smietanke do kawy zastepuja mlekiem kokosowym a creamed coconut jest polecany jako przekaska. Nawiasem mowiac swietna, smakuje troche jak biala kokosowa czekolada.

Kosmetycznie rowniez polecam. Regularne plukanie zebow w oleju rozjasnia szkliwo i wplywa bardzo korzystnie na stan dziasel. Maseczki do wlosow nadaja polysk i elastycznosc, usuwaja osad.

Hannibal - Śro Lis 03, 2010 18:39

nottymoni napisał/a:
wyleczylam candide swojej corki

a skąd wiesz, że ją miała? :)

Paweł-poprostu - Śro Lis 03, 2010 19:47

Hannibal napisał/a:
A to oznacza dodatkową pracę, gdyż wątroba musi to zrobić, nie?

Skoro mówisz nie to nie. :hihi:
Ale żarty na bok.
Skoro tak martwisz się o wątrobę to czemu męczyć ją cięciem długich łańcuchów na krótkie i uzdatniając nienasycone kwasy tłuszczowe?
Liczy się ekonomia, nie?
Hannibal napisał/a:
Gdzie się okazało nieprawdą?

Nie pamiętam dokładnie tego, ale chodziło chyba oto, iż po przeliczeniu całkowitej masy substratów proporcjonalnie z węglowodanów powstawało więcej energii, ale nie jestem pewny.
Jak i także ilość powstałego adenozynotrójfosforanu (ATP) jest znacznie wyższa po przeliczeniu na x kcal.
Oczywiście praktycznie glukoza nijak ma się do tłuszczu jeśli chodzi o długi wysiłek fizyczny.

nottymoni - Śro Lis 03, 2010 19:48

Miala na pewno, bo byla "leczona" antybiotykami przez 3 miesiace (tradzik). Miala klasyczne objawy, bialy jezyk, nieswiezy oddech, schudla bardzo, pojawila sie grzybica stop i uporczywy wielomiesieczny lupiez, ktorego nie mozna bylo niczym zlikwidowac. Do tego depresja, zmienne nastroje itp. Teraz po kuracji olejem kokosowym to calkiem inna dziewczyna.

Co do oleju kokosowego to jeszcze dodam, ze mnie kiedys bardzo gnebila opryszczka, przynajmniej kilka razy w roku sie pojawiala. W tym roku nie pojawila sie wcale, podejrzewam, ze to wlasnie olej kokosowy jest "sprawca" :-) No i jeszcze nie mialam w tym roku zadnego przeziebienia czy grypy. Co tez uwazam za cud.

Feniks - Śro Lis 03, 2010 20:30

Paweł-poprostu napisał/a:
ie pamiętam dokładnie tego, ale chodziło chyba oto, iż po przeliczeniu całkowitej masy substratów proporcjonalnie z węglowodanów powstawało więcej energii, ale nie jestem pewny.


Pan Witold nawet napisał taki artykuł: "Dlaczego sportowcy wolą glukozę"
Tylko czy w momencie wypełnienia glikogenu mięśniowego w wystarczającym stopniu, ma znaczenie co jemy podczas mocnego wysiłku? Przecież glikogen też uzupełniamy jedząc chociaż te 100-150g węgli.

Jeśli chodzi o olej kokosowy to zamierzam spróbować w najbliższym czasie, bo bardzo mnie interesuje jego smak.
A wiórki kokosowe lubię :viva:

Mariusz_ - Śro Lis 03, 2010 20:49

Daje energie=ciepło oraz podpisuję się pod tym co naspała nottymoni :) . Kupowałem ten z pierwszej strony co podał Paweł. Zjadłem, zużyłem ~1 L :) . Choć ostatnio mnie od niego odrzuca nie wiem dla czego. Dodaję go do deserów wcześniej mogłem wciągnąć 2-3 łyżki a teraz jw. Może mi się przejadł :) teraz gustuje w słonince :)
Hannibal - Śro Lis 03, 2010 21:49

Mariusz_ napisał/a:
Daje energie=ciepło

mnie tam po nim schładzało
dlatego też latem jak było gorąco lepiej wchodził

krzysztof2 - Śro Lis 03, 2010 22:18

WITAM :hug:


Dobre surowe oleje koksowe
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3193
http://www.bogutynmlyn.pl...37&idc=75&page=

"Korzyści zdrowotne z jedzenia orzechów kokosowych"
http://www.surawka.republika.pl/MZZ4.htm
'ORZECHY KOKOSOWE MOGĄ RATOWAĆ ŻYCIE"
http://www.surawka.republika.pl/MZZ7.htm
"Informacje o wodzie orzecha kokosowego'
http://www.surawka.republika.pl/MZZ6.htm


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

zyon - Czw Lis 18, 2010 15:10

Hannibal napisał/a:
zyon napisał/a:
No ale pytam na jakiej podstawie to twierdzenie?

W efavicie jest w niskich. Pytałem się kiedyś właścicielki.


Hmm, reczysz za to? Przegladam oferte na allegro i za cholere nie moge znalezc takiego taniego nierafinowanego.

Jedyny w podobnej cenie za litr znalazlem taki

http://allegro.pl/olej-ko...1301509682.html

Sana - Czw Lis 18, 2010 15:35

Ten z allegro ma etykietkę efavit właśnie. Ale sam towar kosztuje sobie tyle, co kupiony u źródła razem z przesyłką.:
http://www.efavit.pl/inde...duct&prod_id=39

Hannibal - Czw Lis 18, 2010 16:46

zyon napisał/a:
Hmm, reczysz za to?

Ręczyć to ja mogę tylko za siebie.
Ale jak gadałem z właścicielką to wydawało mi się, że szczerze mówiła.
Poza tym jest to olej bardzo aromatyczny; rafinowane są raczej bezzapachowe
zyon napisał/a:
Przegladam oferte na allegro i za cholere nie moge znalezc takiego taniego nierafinowanego.

Czy ja wiem, czy on taki tani.
45 zeta za litr? :-/

zyon - Pią Lis 19, 2010 09:24

Sa 45 zeta za 0,375l wiec relatywnie tani :hihi:
Hannibal - Pią Lis 19, 2010 10:15

zyon napisał/a:
Sa 45 zeta za 0,375l wiec relatywnie tani :hihi:

No tak, ale to już jest zdzierstwo.
Zresztą kilo świetnego tłuszczu zwierzęcego można mieć za 10-15 zeta, więc o czym my tu mówimy :D

mikkk - Sob Lut 12, 2011 14:34

A co myślicie o połączeniu oleju kokosowego z bananami. Mam zamiar zacząć jeść tak jedną, może dwie łyżki tego oleju dziennie. Odrzuca mnie od jedzenia go samego, ale już z bananem wchodzi mi bardzo elegancko.
Hannibal - Sob Lut 12, 2011 17:54

Tylko że z tłuszczem banan będzie się trawił znacznie dłużej.
U mnie to się nie sprawdziło, choć próbowałem.

mikkk - Nie Lut 20, 2011 18:48

Czyli rozumie, że lepiej było by zjeść to osobno. Spróbuję się przestawić na sam olej.

Mógłbyś napisać o ile dłużej będą się trawić dwa banany zjedzone z dwoma łyżkami oleju kokosowego, do zjedzonych bez oleju ?

Hannibal - Nie Lut 20, 2011 18:53

mikkk napisał/a:
Mógłbyś napisać o ile dłużej będą się trawić dwa banany zjedzone z dwoma łyżkami oleju kokosowego, do zjedzonych bez oleju ?

Dokładnie to nie mam pojęcia.
To zależy od takich zmiennych jak:
- ilość spożytego oleju
- ilość spożytych bananów
- proporcji między nimi
- indywidualna szybkość trawienia

Sylwester S. - Wto Mar 22, 2011 06:04

Informacje o ekologicznym olejku kokosowym:

http://www.bioplanet.pl/p...o-planete/Oleje

Pozdrawiam

Sylwester

zyon - Śro Mar 23, 2011 12:53

Gdzie sa te informacje, bo nie moge dojrzec?
Likvidi - Czw Mar 24, 2011 22:47

Czy to prawda, że spożywając olej kokosowy kilkukrotnie w ciągu dnia można skutcznie (lub też mniej) walczyć z grzybami candida, itp?
Kangur - Pią Mar 25, 2011 05:48

Likvidi napisał/a:
Czy to prawda, że spożywając olej kokosowy kilkukrotnie w ciągu dnia można skutcznie (lub też mniej) walczyć z grzybami candida, itp?

Z osobistego doswiadczenia wiem, ze w ten sposob mozna sie pozbyc pasozytow takich jak przywra jelitowa. Naukowcy twierdza, ze olej kokosowy niszczy wszystkie pierwotniaki lacznie z lamblia. Z kandyda nie jest taka prosta sprawa, bo sie uodparnia na wszystkie dotychczasowe lekarstwa i na olej kokosowy tez.
Wczoraj w pociagu podmiejskim usadl kolo mnie (grzyb do grzyba ciagnie) starszy mezczyzna.
Skora na jego dloniach luszczyla sie jak na liniejacym wezu, gnijace i znieksztalcone paznokcie na palcach, rozlegle siedliska grzyba na skorze widoczne golym okiem. Z wygladu byl starszy ode mnie (na oko) okolo 10 lat. Moze ten grzyb doprowadzil go takiego starczego wygladu.
Teraz niech kazdy sobie odpowie gdzie mozna sie zarazic tym grzybem.
W latach PRL-u na stacjach kolejowych w ustepach byly wykladane kawalki mydla do mycia rak.
Po jakims czasie zlikwidowano ten sposob utrzymywania higieny osobistej z powodu przenoszenia grzybicy.

Anonymous - Pią Mar 25, 2011 14:07

Kangur napisał/a:
...Skora na jego dloniach luszczyla sie jak na liniejacym wezu, gnijace i znieksztalcone paznokcie na palcach, rozlegle siedliska grzyba na skorze widoczne golym okiem. Z wygladu byl starszy ode mnie (na oko) okolo 10 lat. Moze ten grzyb doprowadzil go takiego starczego wygladu...

Kangurku golym okiem to najlepiej "logladac"
gole "cycki i pupy"! :viva: :hihi:

A kan-DYDY to przez MIKROSKOP. 8-)
.

zyon - Śro Kwi 20, 2011 09:57

Przeczytalem "Cud oleju kokosowego" Bruce'a Fife. Nawet ciekawe chociaz momentami nieco mantryczne i zmanierowane to powtarzanie co chwile o wlasciwosciach sredniolancuchowych kwasow tluszczowych. Plowa pytan jest retoryczna , jezeli ci to nie pomaga to co ci moze pomoc? Oczywiscie! Olej kokosowy. tak czy siak ciekawa lektura choc za malo danych naukowych.
Kangur - Śro Kwi 20, 2011 10:33

zyon napisał/a:
Oczywiscie! Olej kokosowy. tak czy siak ciekawa lektura choc za malo danych naukowych.

Tu byly dane naukowe, ale juz nie ma. Mamy krzaki zamiast tekstu.

http://www.cybernaut.com....of_coconuts.pdf

zyon - Śro Kwi 20, 2011 11:42

Kangur napisał/a:
zyon napisał/a:
Oczywiscie! Olej kokosowy. tak czy siak ciekawa lektura choc za malo danych naukowych.

Tu byly dane naukowe, ale juz nie ma. Mamy krzaki zamiast tekstu.

http://www.cybernaut.com....of_coconuts.pdf


Eee, normalnie sie otwiera. Szkoda, ze nie ma przetlumaczonych ksiazek tej Enig.

Kangur - Śro Kwi 20, 2011 14:24

zyon napisał/a:
Kangur napisał/a:
zyon napisał/a:
Oczywiscie! Olej kokosowy. tak czy siak ciekawa lektura choc za malo danych naukowych.

Tu byly dane naukowe, ale juz nie ma. Mamy krzaki zamiast tekstu.

http://www.cybernaut.com....of_coconuts.pdf


Eee, normalnie sie otwiera. Szkoda, ze nie ma przetlumaczonych ksiazek tej Enig.

U mnie krzaki ale moge otworzyc syberyjska strone o oleju kokosowym
http://www.ayurvedasib.ru...okosovoe-maslo/
w ktorej autor wspomina o 60 pracach naukowych, ale nie podaje zadnego linku do tych prac.

plej_tssz - Sob Lip 02, 2011 18:44

Hej
Nie kupujcie wiórków kokosowych w efavit.pl
Czuje się ewidentny brak różnicy w smaku miedzy konserwowanymi a naturalnymi.Dwutlenek siarki jako środek konserwujący chyba wyraźnie potrafi dać o sobie znak obecności.
Szkoda przepłacać.
Uwierzcie mi.

Pozdro
pleju

zyon - Czw Lip 07, 2011 23:30

To czuje sie brak roznicy czy czuje sie roznice, bo juz nic z tego nie rozumiem. Sprobuj napisac wolniej ale z sensem.
plej_tssz - Pią Lip 08, 2011 23:52

Są podejrzane
Waldek B - Sob Lip 09, 2011 12:54

Kangur napisał/a:

Teraz niech kazdy sobie odpowie gdzie mozna sie zarazic tym grzybem.


Z dużym prawdopodobieństwem praktycznie wszędzie poza np laboratorium intela. Dlatego warto postawić na energię vitalną i system odpornościowy, dobrze się wysypiać, oddychać, solaryzować, ruszać, jeść kiszoną kapustę, pić kombuche itd.

zyon - Pon Lip 18, 2011 10:48

plej_tssz napisał/a:
Są podejrzane

kto je podejrzewa i o co ?

zyon - Śro Lip 20, 2011 10:41

tak jak myslalem, grzyby z yuggoth i plejadianie
krzysztof2 - Śro Lip 20, 2011 22:13

WITAM :hug:

plej_tssz napisał/a:
Hej
Nie kupujcie wiórków kokosowych w efavit.pl
Czuje się ewidentny brak różnicy w smaku miedzy konserwowanymi a naturalnymi.Dwutlenek siarki jako środek konserwujący chyba wyraźnie potrafi dać o sobie znak obecności.
Szkoda przepłacać.
Uwierzcie mi.

Pozdro
pleju


Komercyjne wiórki to kilka ciekawostek
http://www.dobradieta.pl/...p=123712#123712


POZDARWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

yarosh1980 - Sob Sty 21, 2012 23:42

Zostało mi jeszcze kilka słoi tłuszczu kokosowego własnej roboty. Robiłem go tak, że przynosiłem z roboty (pakowni ciastek) zbędne wiórki kokosowe, mieliłem je na pastę i wlewałem do 5 litrowych baniaków. Kiedy były upały to wystawiałem butle za okno na słońce; gdy była zima to przystawiałem je do kaloryfera. Po jakimś czasie z takiej nagrzanej masy wydzielał się tłuszcz, który w końcu obejmował prawie połowę butli. No i zlewałem go do słoików. Pozostała masa wyzuta z tłuszczu stanowi jak mniemam głównie białko kokosowe i trochę węgli.
Otrzymany tłuszcz kokosowy dodawałem kiedyś do owsianki z miodem, w ilości ok 60g. Porównałem z efektami po owsiance bez tłuszczu i wyszło na to samo (taka sama energia i czas trawienia), więc teraz spróbuję zastosować tłuszcz kokosowy w samodzielnej postaci i zobaczę ile dostarczy mi poweru do wysiłku.
Na śniadanie będzie 100 g tłuszczu kokosowego, potem kilka godzin ruchu, następnie porcja jabłek jako zastrzyk uzupełniający energię, a na końcu kolacja z odtłuszczonej masy kokosowej jako białko + rzeżucha.

Kangur - Nie Sty 22, 2012 00:22

yarosh1980 napisał/a:

Na śniadanie będzie 100 g tłuszczu kokosowego, potem kilka godzin ruchu, następnie porcja jabłek jako zastrzyk uzupełniający energię, a na końcu kolacja z odtłuszczonej masy kokosowej jako białko + rzeżucha.

Po takiej ilosci oleju kokosoweg mozesz miec przymusowy ruch w kierunku ubikacji. Ten olej kokosowy twojej produkcji jest prawdopobnie zjelczaly. Najlepszy olej kokosowy (i nie tylko kokosowy) jest tloczony na zimno ze swiezych kokosow.
Te wiorki z pewnoscia zawieraly jakies E....

yarosh1980 - Nie Sty 22, 2012 11:43

Kangur napisał/a:
Po takiej ilosci oleju kokosoweg mozesz miec przymusowy ruch w kierunku ubikacji.

Kiedyś raz dałem za dużo oleju kokosowego do owsianki, chyba ze 170 g, i potem czułem się nieswojo przez godzinę, tak jakby mój układ pokarmowy doznał jakiegoś szoku na taką ilość tłuszczu kokosowego.
Kangur napisał/a:
Ten olej kokosowy twojej produkcji jest prawdopobnie zjelczaly.

To tłuszcz kokosowy może być zjełczały? To się chyba raczej odnosi do tłuszczy płynnych, i to nienasyconych. Tłuszcz kokosowy jest bardzo stabilny, nawet w wysokich temperaturach, a w normalnej temperaturze ma utwardzoną postać. Ja swoje "masło" kokosowe trzymam ponad rok i dalej ma taką samą postać jak na początku.
Kangur napisał/a:
Najlepszy olej kokosowy (i nie tylko kokosowy) jest tloczony na zimno ze swiezych kokosow.

Ale to się tyczy tylko właściwości prozdrowotnych tłuszczu kokosowego, a ja go będę używał tylko żeby dostarczyć energii. Obróbka termiczna chyba nie wpływa na kaloryczność tego oleju?
Kangur napisał/a:
Te wiorki z pewnoscia zawieraly jakies E....

Jak mieliłem te wióry, to zapewne dwutlenek siarki się ulotnił, bo w wyniku tarcia masa kokosowa stawała się gorąca. A jeśli coś zostało, to teraz nie wiem czy więcej w masie białkowej czy tłuszczu...

Molka - Śro Lut 08, 2012 19:33

http://cudownediety.blogs...-szkodliwy.html
Cytat:
Dlaczego słyszy się tyle negatywnych opinii na temat oleju kokosowego?

Jak zwykle chodzi o pieniądze, koncerny farmaceutyczne, patenty i władzę. To wszystko prowadzi do błędnego informowania społeczeństwa, stwarzania nieprawdziwych reklam, produkowania niezdrowych - chorobotwórczych produktów, a w konsekwencji do tworzenia chorób, a chory człowiek przecież musi korzystać z opieki lekarskiej i faszerować się lekami..

Problem z definicją tłuszczu.

Tutaj sprawa wygląda nieco inaczej. Jeśli pojawia się słowo: zdrowie, zaraz za tym słyszymy, że trzeba dbać o siebie, ograniczać tłuszcze, dużo się ruszać. No właśnie... trzeba ograniczyć tłuszcze, a olej kokosowy to tłuszcz nasycony!
Więc o co tu chodzi? "Bardzo mało ludzi odróżnia średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym od długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie i produktach."
Problem tkwi po prostu w naszej niewiedzy. Myślimy, że jest tylko jeden rodzaj tłuszczu nasyconego, tego, który powoduje głównie choroby serca. A dlaczego jest mało publikacji na ten temat? Dlaczego nawet lekarze nie potrafią tego wyjaśnić?

Bruce Fife pisze w swojej książce opowiada ciekawą historię jak tłuszcze kokosowy i palmowy zostały wypchnięte z rynku, okrzyknięte niezdrowymi. W wielkim skrócie możesz przeczytać ją poniżej...

Badania nad tłuszczem kokosowym okazały się bardzo przydatne szczególnie w latach 50. ubiegłego stulecia,.
Wtedy odkrywano powoli, że olej kokosowy ma właściwości lecznicze. Wszystko skończyłoby się dobrze gdyby nie Amerykańskie Stowarzyszenie Producentów Soi (ASA).... Połowa lat 80. zapisała się w historii badań nad olejem jako jedna wielka wojna olejów tropikalnych. Nagle w mediach słyszano, że trzeba unikać nowo odkrytych olejów tropikalnych!
Stał się on zagrożeniem, wszędzie mówiono, że jest tłuszczem nasyconym i powoduje zawały serca. Produkty zawierające tłuszcz kokosowy lub palmowy były reklamowane jako szkodliwe i niezdrowe.
Co ciekawe w tym samym czasie w kinach ludzie masowo kupują popcorn przygotowany na oleju sojowym.
Ale działania ASA rozpowszechniły się także na producentów żywności, którzy korzystając dotychczas z olejów tropikalnych zaczęli przerzucać się na oleje sojowe, restauracje również nagle stosowały oleje roślinne, głównie z uprawianej soi.
Myślę, że jest to dobre miejsce by powiedzieć też czym są te, rzekomo zdrowe oleje reklamowane przez ASA...
Olej sojowy to uwodorniony olej roślinny (przede wszystkim z soi uprawnej) - jeden z najbardziej szkodliwych dla zdrowia olejów stosowanych w diecie!! "Oleje uwodornione zawierają tyle samo tłuszczu nasyconego co oleje tropikalne, ale nie tworzą się one z łatwo trawionych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w oleju kokosowym - składają się natomiast z toksycznych kwasów tłuszczowych trans."

Efekt działań stowarzyszenia był taki, że do początku lat 90. ubiegłego stulecia rynek olejów tropikalnych drastycznie się skurczył. Triumf ASA został ogłoszony w mediach jako zwycięstwo w walce z olejami tropikalnymi. Udało im się wyeliminować konkurencję. Ale by dodatkowo umocnić swoją pozycję stworzono kolejną kampanię: stworzono kryzys zdrowia.
Stowarzyszenie ASA w 1986 roku napisało i wysłało pismo "Zestaw o walki z tłuszczem" do rolników uprawiających soję uprawną. Zachęcało ich tym samym do pisania do różnego rodzaju urzędników państwowych. firm produkujących żywność, lekarzy, stowarzyszeń skupiających osoby przewlekle chore protestów przeciwko wdzieraniu się "nasyconych tropikalnych tłuszczów, jak olej palmowy i kokosowy."
Mężczyźni - dostali swoje zadanie, teraz czas na kobiety. Rodziny rolników uprawiających soję uprawną były zachęcane do rozgłaszania po całym kraju informacji na temat cudownych, leczniczych właściwości soi, w ten sposób wywierano nacisk na władze i społeczeństwo. Różnego rodzaju stowarzyszenia przyłączyły się do tego, nie mając wiedzy na temat tego, ze wszystkie tłuszcze nasycone są takie same, a różnią się długością łańcucha.
Wydano błędne broszury zawierające niewłaściwe informacje w opisie biochemii tłuszczów, całkowicie mylne stwierdzenia co do struktury olejów - a, że przeciętny obywatel nie miał o tym pojęcia - ślepo wierzono w szkodliwość tłuszczów tropikalnych.
Oliwy do ognia dodał Phil Sokolof, milioner w 1988 roku wykorzystując medialną koniunkturę. Najprościej mówiąc: stać go było na to, by w gazetach zamieszczać całostronicowe reklamy, oskarżające firmy produkujące żywność o zatrucie Ameryki olejami tropikalnymi. Jego radykalne nastawienie do tłuszczów nasyconych spowodowało, że fikcja zaczęła triumfować nad faktem.....

Badania, które zostały zagłuszone powyżej opisanym działaniem mówią m. in.:
• mieszkańcy wysp Pacyfiku, stosujący tradycyjne jedzenie, bogate w tłuszcze tropikalne, nie chorują na choroby serca, są jednymi z najzdrowszych ludzi na świecie,
• naturalny olej koksowy, jako część normalnej diety, nie m wpływu na poziom cholesterolu we krwi,
• nieuwodorniony, nierozcieńczony olej kokosowy nie ma żadnych skutków ubocznych,
• olej kokosowy jest najzdrowszym olejem na ziemi,
• tłuszcz kokosowy można używać do leczenia wielu pospolitych chorób,
• tłuszcz kokosowy jest wykorzystywany w szpitalnych roztworach dożylnych, karmieniu poważnie chorych pacjentów,
• stanowi główny komponent mieszanki dla niemowląt, ponieważ dostarcza wielu tych samych składników, co mleko z piersi matki.


zyon - Czw Lut 09, 2012 08:59

Mam te ksiazke Fife'a, ciekawa.
yarosh1980 - Czw Lut 09, 2012 21:05

Takie same przekręty były też niestety w przypadku konopi, tyle że zaczęły się kilkadziesiąt lat wcześniej. Osoby związane z koncernami chemicznymi doprowadziły do zakazu uprawy tej nieziemsko pożytecznej rośliny, widząc w niej zabójczą konkurencję dla swoich szkodliwych wyrobów. Tak samo jak w przypadku oleju kokosowego, zaczęto kłamliwie przypisywać konopiom szatańskie, destrukcyjne właściwości. A niedoinformowane społeczeństwo wszystko łykało i świat wyszedł na tym gorzej. Nawet olej lniany był też atakowany, tyle że przez propagandę koncernów spożywczych i farmaceutycznych, od lat 50-tych. Wszystko dla kasy, a nie dla zdrowia.
zyon - Pią Mar 02, 2012 11:17

Poleci ktos jakies dobre zrodlo oleju kokosowego z dobra relacja cena/ilosc/jakosc? Efavit podkrecil cene o 8 zl z dnia na dzien i to juz lekkie przegiecie jest.
Hannibal - Pią Mar 02, 2012 11:21

zyon napisał/a:
Poleci ktos jakies dobre zrodlo oleju kokosowego z dobra relacja cena/ilosc/jakosc? Efavit podkrecil cene o 8 zl z dnia na dzien i to juz lekkie przegiecie jest.

Chyba w Polsce nikt nie ma lepszego.
Reszta to jakieś termizowane, rafinowane.
8 zł żałujesz? :]

zyon - Pią Mar 02, 2012 11:30

Dodaj koszt przesylki jeszcze i wychodzi calkiem fajna kwota za sloik, 7 dyszek conajmniej a to juz nie tak tanio jest. Rozumiem podnoszenie ceny ale od razu tak o 1/6 ?

Znalazlem np taki i cena jest juz duzo lepsza http://www.zdrowekosmetyk...products_id=565

Hannibal - Pią Mar 02, 2012 13:11

Nie znam tego, nie próbowałem.
Jak skosztujesz to daj znać, czy równie dobre jak efavitu.

zyon - Pią Mar 02, 2012 13:32

Dam znac, choc na allegro namierzylem jeszcze inny, 53 z litre, pure, na zimno.

Troche lipa z efavitem, niby mozna sie dogadac zeby opuscili cene ale w kwocie do zaplaty daja inny upust niz ustalono.

chill - Czw Mar 08, 2012 08:45

@Zyon ale co teraz nie podrożało ? Mam zacząć wymieniać :) ?

Po za tym możesz zamówic sobie więcej niż jeden to za przesyłke zapłacisz raz i w pewien sposób zaoszczędzisz .

zyon - Czw Mar 08, 2012 08:55

No ale daj spokoj 8 zyli?? 16% tak od razu? A dla stalych klientow nic, zero null. W kazdym razie juz zwinalem z innego miejsca, nie bede bral u dusigrosza. Chyba, ze jakosc okaze sie gorsza to sie zastanowie czy sie przeprosze.
side - Pią Mar 16, 2012 09:52

zyon napisał/a:
No ale daj spokoj 8 zyli?? 16% tak od razu? A dla stalych klientow nic, zero null. W kazdym razie juz zwinalem z innego miejsca, nie bede bral u dusigrosza. Chyba, ze jakosc okaze sie gorsza to sie zastanowie czy sie przeprosze.

Skad brales i jaka jakosc ?

zyon - Pią Mar 16, 2012 11:25

Z allegro ale lipa, na aukcji jest pure raw a potem sie okazalo, ze oczyszczony, bez zapachu i smaku
Magdalinha - Pią Mar 16, 2012 16:58

Nie masz w okolicy sklepów ekologicznych lub typu różnych kuchni świata? Z reguły olej zimnotłoczony pachnie więc jest ok.
side - Sob Mar 17, 2012 08:53

zyon napisał/a:
Z allegro ale lipa, na aukcji jest pure raw a potem sie okazalo, ze oczyszczony, bez zapachu i smaku

To pech. A reklamowales go, jesli stan faktyczny byl nie zgodny z oferta ?

Z czym i jak go spozywasz ? Dorzucasz do miesa, warzyw czy solo wcinasz ?

zyon - Pon Mar 19, 2012 11:04

Na opakowaniu nie ma nic o rafniacji ale nie czulem zapachu wiec zapytalem. Uzywam najczesciej do smazenia i duszenia. Ten z efavit to czasami solo jadlem z czosnkiem, fajny smak.
anemone - Sob Sie 25, 2012 19:56

Witajcie,
Mam kilka pytań odnośnie oleju kokosowego:
oczywiście nierafinowany i nieczyszczony, tłoczony na zimno jest dużo lepszy ale...?

Już drugie opakowanie mam z efavitu i uwielbiam go za zapach, właściwości itp. Natomiast dziwiła mnie jego stosunkowo niska cena w porównaniu do innych dostępnych naturalnych w necie.
Dziś wyczytałam, że jest on produkowany z wysokiej jakości wiórków kokosowych :/ a następnie:
"Kopra jest wysuszonym miąższem, stosowanym jako składnik ciast. Można z niego wytłoczyć gorszej jakości olej kokosowy"

Czy to znaczy, że jest on trochę słabszy?

W innym eko sklepie internetowym w opisie technicznym było tak:
" Olej kokosowy dostępny jest nierafinowany, organiczny. Pozyskiwany poprzez tłoczenie na zimno twardego miąższu orzecha. Nie zawiera żadnych konserwantów i barwników. Pochodzi z Filipin . Posiada certyfikat ECO,"


Jeśli ktoś na forum zna się na tym troszkę lepiej to proszę o info, bo sama nie wiem co myśleć o tych wiórkach?

Z góry dziękuje :)

Szaman - Wto Sie 28, 2012 13:27

zyon napisał/a:
Z allegro ale lipa


Ja co prawda nie używam produktów kokosowych (jestem z tych, którzy nie trawią tego smaku), ale w internetowym sklepie z żywnością ekologiczną, w którym kupuję, znalazłem coś takiego: Olej kokosowy ekstra vergine Bio Planete i tłuszcz kokosowy Rapuznel

A czy olej kokosowy nadaje się jako substytut oleju rzepakowego/ oliwy także do smażenia?

Lilly123 - Nie Paź 14, 2012 14:22

A oprócz smażenia itp. zdarza Wam się ożywać oleju do pielęgnacji? Ja polecam jako balsam do ciała, super nawilża i przede wszystkim jest naturalny, nie to co sklepowa chemia... Znacie jeszcze jakieś inne patenty?
zyon - Pon Paź 15, 2012 09:18

Mozna zamiast wazeliny. Kokosowe bonki potem sa.
Anonymous - Pon Paź 15, 2012 11:19

zyon napisał/a:
Mozna zamiast wazeliny. Kokosowe bonki potem sa.

A per os podany, kokosowy oddech, jak po drażach Korsarskich :)

krzysztof2 - Śro Paź 17, 2012 10:28
Temat postu: Re: Olej (tłuszcz) kokosowy
WITAM :hug:

Tytuł trochę nijaki ale to pozycja właśnie o tłuszczu kokosowym :hah:
Cud oleju kokosowego Bruce Fife
Cytat:
Do tej pory niewielu specjalistów od lipidów (tłuszczów) wiedziało o wielkich korzyściach płynących ze spożywania unikalnej grupy występujących w oleju kokosowym tłuszczów nasyconych. Większość lekarzy na ogół nie zwracała na nie uwagi, odrzucając olej kokosowy z powodu powszechnych, błędnych przekonań związanych ze stosowaniem tłuszczów w diecie. Teraz sytuacja zaczyna ulegać zmianie, gdyż mamy większą wiedzę na temat ogromnych, dobroczynnych skutków — odżywczych i terapeutycznych — olejów tropikalnych.
Z niniejszej książki czytelnik dowie się, że nie wszystkie tłuszcze nasycone są szkodliwe. Pewna ich podgrupa wywiera pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. W książce zostały pokrótce przedstawione właściwości lecznicze, które specjaliści zaczęli powoli ujawniać w związku z wyjątkową grupą tłuszczów nasyconych znajdujących się w mleku matki oraz oleju kokosowym. Znane są one jako „średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe". Opowieść jest fascynująca i może wywrzeć potężny wpływ na twoje zdrowie.
Nabywców książki Cud oleju kokosowego może zaskoczyć fakt, że owe tłuszcze nasycone sprzyjają dobremu zdrowiu. W przeciwieństwie do poglądów wyznawanych zarówno przez laików, jak i profesjonalistów, znajdujące się w oleju kokosowym tłuszcze nasycone mają pozytywny wpływ na zdrowie, co nie powinno zaskakiwać. Gdyby bowiem olej kokosowy był niezdrowy, zostałoby to udowodnione na przykładzie społeczności, które używają go od wielu pokoleń.
A jest wręcz odwrotnie. Ludzie, którzy wykorzystują olej koko; wy, cieszą się bardzo dobrym zdrowiem.
Z historycznego punktu widzenia olej kokosowy jest jedni z tych olejów, które spożywano i wykorzystywano w postaci le od dawien dawna. Literatura ajurwedyjska już długo promuje lecznicze i kosmetyczne korzyści płynące ze stosowania te eliksiru natury. Nawet dzisiaj społeczność Azji Pacyficznej, kto może stanowić aż połowę populacji świata, korzysta z oleju kokosowego w tej czy innej formie. Wielu z tych ludzi cieszy się barć dobrym zdrowiem i długowiecznością. Badania przeprowadzę na ludziach, którzy mieszkają w klimacie tropikalnym i stosują dietę bogatą w olej kokosowy, wykazują, iż są oni zdrowsi i r: dziej zapadają na choroby serca i nowotwory, rzadziej mają i dolegliwości gastryczne i problemy z prostatą. Pochodzące z kc ca dziewiętnastego stulecia popularne książki kucharskie Amen Północnej i Europy często zawierały przepisy z wykorzystana oleju kokosowego, ale wówczas prawie nikt nie słyszał o choi bach serca czy nowotworach. Zdrowy rozsądek sugerowałby, występujące w oleju kokosowym tłuszcze nasycone nie są tru zna, jak to się często utrzymuje.
Skąd w takim razie biorą się te negatywne opinie o oleju koksowym? Ponieważ uważa się, że „tłuszcze nasycone" wiążą z chorobami serca, więc w takim razie twierdzi się też, że o kokosowy zagraża zdrowiu. Wiele informacji łączących olej kokosowy ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na serce to jedno w najlepszym razie poszlaki, a w najgorszym źródło wielu poważnych błędów. Badania, które pokazują, że stosowanie w diecie oleju kokosowego podwyższa poziom cholesterolu we krwi i zwiększa możliwe ryzyko zachorowania na serce, nie zostały należycie opracowane, ponieważ do diety nie włączono niezbędnych tłuszczów. Społeczności, które spożywają duże ilości oleju kokosowe zawsze wprowadzają do swojego pożywienia inne oleje roślin oraz ryby, dzięki czemu dieta jest lepiej skomponowana.
SPIS TREŚCI
Przedmowa................................................................. 7
Wstęp......................................................................... 11
1. cała prawda o oleju kokosowym............................ 15
2. zrozumieć tłuszcze................................................. 29
3. nowa broń przeciwko chorobom serca................... 51
4. cudowny, naturalny wróg zarazków................... 77
5. jedz tłuszcz i zrzucaj kilogramy............................. 109
6. piękna skóra i lśniące włosy................................... 131
7. olej kokosowy jako jedzenie i jako lekarstwo....... 153
8. droga do lepszego zdrowia................................... 195
9. przepisy kulinarne i recepty na piękno................... 221
Źródła......................................................................... 257
Literatura dodatkowa.................................................. 261
O Autorze .. 267



POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

zyon - Śro Paź 17, 2012 10:32

Mam te ksiazke, czytalem.
zyon - Czw Paź 25, 2012 21:49

Musze ja sobie odswiezyc, dawno czytalem, juz troche zapomnialem, widac wtedy czynnosc mozgu mialem patologiczniejsza. hehe ;)

Smaku kokosowego juz zapomnialem i jakos mnie nie ciagnie, nie wiem dlaczego, jajecznica miala w sumie fajny smaczek.

Anonymous - Pią Paź 26, 2012 08:07

Cytat:
jakos mnie nie ciagnie, nie wiem dlaczego.

Bo Ci nakładli, że oleum jest be ;(

zyon - Pią Paź 26, 2012 10:11

NIkt mi nie nakladl niczego. Nie, nie o to chodzi. Smakowo, slodkie i slodkawe mnie odrzuca. Ale faktem jest, ze oleum jest be :)
Anonymous - Pią Paź 26, 2012 22:05

Cytat:
Ale faktem jest, ze oleum jest be :)

A Zagłoba mówił inaczej, tylko winem podlać mus.

zyon - Pią Paź 26, 2012 22:09

Na lato zakupie, na slonce najlepsza rzecz kokosowy.
Anonymous - Pią Paź 26, 2012 22:10

zyon napisał/a:
Na lato zakupie, na slonce najlepsza rzecz kokosowy.

Ja wole masło kakaowe.

zyon - Pią Paź 26, 2012 22:11

Do smarowania?
Anonymous - Pią Paź 26, 2012 22:16

zyon napisał/a:
Do smarowania?

Tak, nie próbowałem kokosowym, ale kakaowe jest supcio, sprzedają w takich kostkach jak mydło.

zyon - Pią Paź 26, 2012 22:18

A nie pachnie sie potem kakaowo? ;D
Anonymous - Pią Paź 26, 2012 22:22

zyon napisał/a:
A nie pachnie sie potem kakaowo? ;D

Może odrobinę, ale to bardzo subtelne i mało wyczuwalne.
Ramiona i plecy chroni i nie przeszkadza w opalaniu, nie to co te faktory ;D

Mariusz_ - Pią Paź 26, 2012 22:34

jak wyglada maslo kakaowe do smarowania w kostce? Gavro :D
zyon a Ty edyta... :p he he

Anonymous - Sob Paź 27, 2012 08:05

Mariusz_ napisał/a:
jak wyglada maslo kakaowe do smarowania w kostce? Gavro :D
zyon a Ty edyta... :p he he

Mniej więcej tak, tylko to na zdjęciu ma jeszcze jakieś dodatki:
http://www.orientana.pl/b...on-paczula.html

gravs - Sob Paź 27, 2012 10:44

zyon napisał/a:
Smakowo, slodkie i slodkawe mnie odrzuca.


szkoda, że przez internet nie widać jak Ci nos rośnie. :papa:

Anonymous - Sob Paź 27, 2012 11:12

gravs napisał/a:
zyon napisał/a:
Smakowo, slodkie i slodkawe mnie odrzuca.


szkoda, że przez internet nie widać jak Ci nos rośnie. :papa:

Niekoniecznie, znam parę osób, co ze słodyczy to śledzie wybierają :)

zyon - Sob Paź 27, 2012 11:15

gravs napisał/a:
zyon napisał/a:
Smakowo, slodkie i slodkawe mnie odrzuca.


szkoda, że przez internet nie widać jak Ci nos rośnie. :papa:

ke?

ekarol - Wto Gru 18, 2012 13:00

Tłuszcz kokosowy odkryłem w ubiegłym roku dzięki mojej babci. Ona używa go na ból gardła. Nic mi nie wiadomo na temat tego czy akurat w tej kwestii jest pomocny czy nie ale babcia uważa że jest więc niech tak zostanie :D
Tak czy siak jeśli smażę teraz mięso, to już tylko na tłuszczu kokosowym. Do mięsa wybieram olej kokosowy rapunzel , ten nierafinowany bez smaku i zapachu kokosa. Jak smaże omlety owsiane, albo piękę ciastka, ewentualnie robię jakieś bardziej orientalne danie wtedy wybieram tłuszcz kokosowy tłoczony na zimno np. olej kokosowy efavit
:)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group