www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Medycyna naturalna - Szkodliwość kuchenek indukcyjnych

Cordoba_2004 - Sob Gru 25, 2010 19:49
Temat postu: Szkodliwość kuchenek indukcyjnych
Witam

O tym się nie mówi ale według mnie kuchenki indukcyjne szkodzą
Skoro wszyscy starają się unikać promieniowania elektromagnetycznego
to dlaczego nagle świat wciska nam genialne rozwiązania w postaci kuchenek
indukcyjnych.

nikt lub mało kto wspomina też o tym że prądu żre to dużo więcej niż normalna płyta

EAnna - Sob Gru 25, 2010 23:59

Cordoba_2004 napisał/a:
według mnie kuchenki indukcyjne szkodzą
Skoro wszyscy starają się unikać promieniowania elektromagnetycznego
...
Kuchenki indukcyjne działają na zasadzie wytwarzania prądów wirowych w dnie metalowego garnka. Dno nagrzewa się od tych prądów i przekazuje ciepło cieczy wewnątrz garnka tak, jak tradycyjna kuchnia węglowa..
Żródłem jest cewka indukcyjna.
Nie orientuję się dokładnie w częstotliwościach stosowanych przez producentów płyt indukcyjnych ale przypuszczam, że są one rzędu 10 do 40 kHz. W przemysle spotkałam się ze zgrzewarkami pracujacymi na częstotliwości 12kHz.
Nie są to wysokie częstotliwości z punktu widzenia organizmów żywych ponieważ takie pola nie są w stanie odziaływać jakkolwiek na niemetale.
Kuchnie mikrofalowe (1,3-3,5 GHz) to zupełnie co innego. Promieniowanie o takiej częstotliwości ugotuje nas od środka tak, jak mięso w mikrofalówce.

Adam319 - Nie Gru 26, 2010 00:47

Uczulonym na pole elektromagnetyczne polecam następujący materiał przeglądowo traktujący temat:

http://www.ire.pw.edu.pl/.../ofe/ofe_w2.pdf
:-)

Anonymous - Nie Gru 26, 2010 12:47

EAnna napisał/a:
...Kuchnie mikrofalowe (1,3-3,5 GHz) to zupełnie co innego. Promieniowanie o takiej częstotliwości ugotuje nas od środka tak, jak mięso w mikrofalówce...

Ale jest jeden wyjatek!
Adam jest odporny. :hihi:

Mozna napisac, ze jemu to wrecz sluzy! :viva:
.

Cordoba_2004 - Nie Gru 26, 2010 18:49

E. Anno wszystko co piszesz jest prawdą. Kwestią zasadniczą jest tylko sprawa szkodzi czy nie. Oczywiście biorąc pod uwagę rynek kuchenek indukcyjnych na pewno wiele milionów zostało wydanych na badania potwierdzające zupełną ich nieszkodliwość ale mnie na studiach medycznych zawsze uczono że promieniowanie magnetyczne ma wpływ na komórki skoro to samo promieniowanie gotuje białko w garnku to co ono robi z naszymi komórkami, z komórkami młodej matki gotujące na tej kuchence strawę dla rocznego synka
Molka - Nie Gru 26, 2010 18:55

ja np. mikrofaali nigdy bym nie kupiła.... boje sie tego jak diabeł... :hihi:
soook - Nie Gru 26, 2010 19:33

Promotor badań , zawsze uzyska rewelacyjną opinię . Naukową .
Będąc w formie głodowej , organizmu polepsza się moja percepcja .
Woda gotowana na kuchni , drewnem opalanym , jest najlepsza .
Na drugim miejscu , stawiam wodę z kuchenki elektrycznej . Normalna .
Grzewcza . Następie , woda gazem gotowana .
Pozostałe formy , grzewcze wody . Nie toleruję . Beee. Mikrowella . Morderstwo .
Dzieci , rozkładany mają . Immunologia . Organoleptyka i słuchanie swojej fizo -
psyche . To mówi . Moja osobista .


.

EAnna - Nie Gru 26, 2010 22:25

Cordoba_2004 napisał/a:
promieniowanie magnetyczne ma wpływ na komórki skoro to samo promieniowanie gotuje białko w garnku to co ono robi z naszymi komórkami, z komórkami młodej matki gotujące na tej kuchence strawę dla rocznego synka

Jeżeli promieniowanie gotuje bialko w garnku to faktycznie jest szkodliwe dla organizmu (proporcjonalnie do natężenia, które redukuje się z kwadratem odległości od źródła).
Jednak - w przypadku kuchni indukcyjnych - promieniowanie z tego źródła NIE gotuje białka w garnku. To promieniowanie prawie w całości zamienia się na prądy wirowe w dnie metalowego, ferromagnetycznego garnka. Prądy te nagrzewają wyłącznie dno garnka.
Z pewnością słyszałeś i zjawisku ekranowania. Polega ono na izolowaniu od pól elektromagnetycznych wycinka przestrzeni ograniczonego metalowym ekranem. W ekranie indukują się właśnie prądy wirowe. W metalowym garnku nie mają prawa pojawić się żadne pola elektromagnetyczne bo zostają przechwycone przez metal. Znaczącą rolę odgrywa tutaj tzw. dopasowanie odbiornika do źródła, które gwarantuje optymalne przekazywanie mocy.
Co do pól elektromagnetycznych o częstotliwościach stosowanych w kuchniach indukcyjnych, ciała żywych organizmów ich prawie nie odbierają energetycznie (na drugim biegunie są metale ferromagnetyczne). Problemem mogą być jednak metalowe implanty, które w zależności od składu stopu mogą się nagrzewać.
Częstotliwość pola oraz jego natężenie mają kluczowe znaczenie w ocenie szkodliwosci promieniowania elektromagnetycznego na organizmy żywe. Wszakże światło słoneczne, życiodajne promienie, też są falą elektromagnetyczną.

Cordoba_2004 - Nie Gru 26, 2010 22:41

a ewentualne rozruszniki serca?
EAnna - Nie Gru 26, 2010 22:54

Cordoba_2004 napisał/a:
a ewentualne rozruszniki serca?

Rozruszniki mają metalowe elektrody, jakieś baterie i są detektorami słabych sygnałów.
Już samo to predestynuje rozrusznik do wrażliwości na pola "gubione" przez kuchnie indukcyjne.
Ciekawa jestem, co na ten temat mają do powiedzenia producenci tego sprzętu.

blondboard - Sob Sty 22, 2011 21:22

Jestem z wykształcenia technikiem dentystycznym. w pracowniach używa się grzałek indukcyjnych do topienia różnych stopów np chromo-niklu. Mają wiele zalet: - nie zmieniają składu stopu i jego właściwości poprzez wypalanie niektórych składników, nie nawęglają stopów, są bezpieczniejsze od gazowych palników, dużo szybsze i łatwiejsze, ALE :shock: zakaz zbliżania sie mają osoby z rozrusznikami serca(co jeśli odwiedzi was taka osoba?), kobiety w ciąży też nie powinny się zbliżać, osoby z implantami i chyba z protezami zębowymi na szkieletach metalowych również. Tyle nas uczyli myślę że z kuchenkami może być podobnie, pozatym żeby zarobić wszystko ludziom wmówią i wciśną. Mikrofalówki szkodzą jak są otwarte podobno. Niewiadomo kto kłamie!!! Wszystkich nas otacza szkodliwy świat, taka gonitwa za technologią.
kiwi4 - Pon Sty 24, 2011 14:25

Ja też czytałam o szkodliwości mikrofali, dlatego miałam kombiwar, teraz mam Halogen Oven , polecam, tym bardziej, że pieczony kurczak jest nie spieczony , jest soczysty mniam, mniam :viva:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group