www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Medycyna naturalna - Pektyny elementarna część składowa błonnika

RAW0+ - Sob Maj 12, 2012 13:19
Temat postu: Pektyny elementarna część składowa błonnika
Dlaczego pektyny trzeba dostarczać organizmowi?

1 Wypełniają żołądek i dają uczucie sytości. Polecane szczególnie osobom otyłym i walczącym z nadmiernymi kilogramami.
2 Wyłapują cząsteczki cholesterolu i tym samym redukują jego stężenie, co ma duże znaczenie w leczeniu i profilaktyce chorób układu sercowo – naczyniowego (np. nadciśnienia, miażdżycy, choroby wieńcowej). Spożywając codziennie 15 g pektyn, możesz obniżyć zawartość cholesteryny o 30 proc!
3 Regulują gospodarkę kwasów żółciowych – usuwają ich nadmiar (zapobiegając m.in. wrzodom żołądka). Poprawiają trawienie tłuszczów. Chronią przed powstaniem kamieni żółciowych.
4 Przydają się w oczyszczaniu organizmu z toksyn, usuwaniu z niego metali ciężkich (kobaltu i ołowiu), których wysokie stężenie występuje w dużych miastach, ośrodkach przemysłowych, niektórych zakładach pracy (np. drukarniach) i… papierosach. To dzięki zdolności wiązania i wymiany jonów.
5 Poprawiają pracę jelit. Usuwają zalegające w nich resztki i przez to pomagają zwalczyć zaparcia. Tworzą w przewodzie pokarmowym warstwę ochronną (korzystną mikroflorę bakteryjną).
6 Pochłaniają wodę. Skuteczne przy leczeniu biegunki.
7 Usuwając szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny, wspomagają produkcję i funkcjonowanie białych krwinek (przeciwciał) odpowiedzialnych za odporność. Czyli gwarantują dobrą ochrona przed wirusami i innymi agresorami.

Adam319 - Sob Maj 12, 2012 16:28

Pektyny mają się tak do błonnika,
jak sok do owoców,
oczywiście mętny sok,
taki jaki ma być.

Bardzo luźno można by rzucić,
że pektyny to taki roślinny kolagen.

Ostatnio kupiłem wieprzowe kości z mostka,
wolno dusiłem 7 godzin,
wywar, rozgotowane chrząstki, kawałki mięsa,
bezcenne.
:-)

RAW0+ - Sob Maj 12, 2012 17:22

Adam319 napisał/a:
Pektyny mają się tak do błonnika,
jak sok do owoców,

Pektyny spełniają tą samą rolę co włókna (błonnik) dla zwierząt przeżuwających. Adamo tylko dla Łowców klasyfikuje pektynę jak obojętną (ze wzgl. na doskonały metabolizm). Wszystkim innym genotypom on bardzo służy.

Edyta Słonecka - Sob Maj 12, 2012 17:29

RAW0+ napisał/a:
Adamo tylko dla Łowców klasyfikuje pektynę jak obojętną (ze wzgl. na doskonały metabolizm). Wszystkim innym genotypom on bardzo służy.

Adamo to, Adamo tamto. Adamo pisze, Adamo mówi, Adamo klasyfikuje. Wnioskuję, że jesteś w sekcie. A co jeśli się okaże, że Adamo się myli? Co zrobisz RAW0+ ?


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group