www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Medycyna naturalna - SSanie oleju

chill - Nie Lip 15, 2012 11:18
Temat postu: SSanie oleju
Kiedyś zdaje się był taki temat ale nie potrafie go teraz znalezc .
Od kilku lat robiłem to codziennie czasem 2 razy na dzien i bardzo dobrze oczyszczało mi to nos , zatoki itd. Od kilku miesięcy nie wiedziec czemu przestałem to robić i niedawno zachorowałem na zapalenie zatok ... :( .
Teraz zaczynam znów i widac jak mocno oczyszczaja się po tym zatoki ...

Nie mam juz zadnych watpliwości że opłaca się to robic przynajmniej profilaktycznie codziennie rano na czczo ...

zyon - Pon Lip 16, 2012 09:28

O oczyszczeniu zatok rozmawialem kiedys z Raw0, czyli jala-neti. Znakomita metoda, bardzo sie fajnie po tym czuje nos.
gravs - Pon Lip 16, 2012 11:25

możecie napisać coś więcej albo rzucić jakimś linkiem?
zyon - Pon Lip 16, 2012 12:02

http://www.dobradieta.pl/...ght=jala#154189

http://www.youtube.com/watch?v=6u7GMqnTEcc

gravs - Wto Lip 17, 2012 09:42

zyon napisał/a:
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=154189&highlight=jala#154189

http://www.youtube.com/watch?v=6u7GMqnTEcc


cheers, mate!

chill - Wto Lip 17, 2012 14:51

O dzięki @zyon ,

Znalazłem jeszcze coś takiego może nie oleju ale ssanie miodu specjalnie na zatoki :

Cytat:
Leczenie zatok miodem z odsklepin, lub plastrowym

Miód z odsklepin. W przeszłości miód pszczeli pozyskiwano od pszczół metodami tradycyjnymi. Wycinano fragmenty plastrów, w misach miażdżono całą zawartość, następnie cedzono i klarowano by oddzielić wosk od miodu.Obecnie całe ramki z pszczelą zabudową wiruje się w specjalnych urządzeniach / wirówkach / gdzie przy wykorzystaniu siły odśrodkowej przy znacznym rozpyleniu miodu następuje oddzielenie miodu od pszczelej zabudowy, czyli od wosku w ramce. Temu procesowi towarzyszy również duży ruch powietrza / wiatr / wywołany przez wirnik wirówki. Te dwa zjawiska, czyli rozpylenie, wiatr, a czasami też wysoka temperatura- zależy od technologii, pozbawiają miód zawartości składników lotnych w 60% – 95%. Tradycyjne metody pozyskiwania miodu pozwalały zachować lotne składniki miodu prawie w całości. W nowoczesnych technologiach pozyskiwania miodu istnieje bardzo prosty sposób na pozyskanie miodu o pełnej zawartości składników lotnych, znacznie przekraczających zawartość w tych miodach pozyskiwanych tradycyjnie.
Pszczoły przynosząc do ula nektar, lub spadź przerabiają je stopniowo, aż w końcowym okresie, każdą komórkę miodu dojrzałego nakrywają pokrywką wykonaną z świeżego wosku. Jeśli cały plaster tak zamurują , to mówimy że miód jest zasklepiony. Pszczoły woskiem się pocą. Wraz z woskiem wydziela się pewna grupa substancji towarzyszących, - część z nich to lotne, które miód rozpuszcza. W końcowym okresie zasklepiania poszczególnej komórki, pod pokrywkę z jakiegoś powodu trwfiają składniki jadu pszczelego – większość to substancje szybko parujące – dobrze rozpuszczalne w miodzie. Osobne badania laboratoryjne dowiodły, że zawartość składników lotnych, zaraz po zasklepieniu miodu – tuż pod wieczkiem zasklepu przewyższa 10 krotnie zawartość tych składników w miodzie na dnie komórki.
Żeby miód wypłynął z komórek musi być odsklepiony, czyli specjalnym widelcem zdejmuje się zasklep z powierzchni plastra. Do tego zasklepu, jak też do widelca przykleja się warstewka miodu znajdującego się tuż pod pokrywką - , czyli zawierającego najwięcej składników lotnych - szybko parujących.Ten zasklep wraz z miodem trafia do odstojnika gdzie wosk spływa na powierzchnię a czysty miód kranem spuszcza się do słoików i natychmiast zchładza. Miód taki powinien w słoikach być przetrzymywany w pomieszczeniach ciemnych i chłodnych /2-8 st. Cel/ , - dnem do góry. Chodzi o to by gazy przemieszczały się do dna. Potem w okresie początków krystalizacji słoiki można postawić normalnie. Tak przygotowany miód z odsklepin zawiera 10 – 20 krotnie więcej składników lotnych niż normalny miód produkcyjny, wirowany w wirówkach i trzykrotnie więcej od miodu wyciskanego tradycyjnie.

Lotne składniki miodu. Należą do nich składniki pochodzenia roślinnego- najczęściej są to składniki roślinnych olejków eterycznych, z nektaru propolisu / kitu pszczelego/ i pyłku pszczelego, oraz pochodzące z organizmu pszczoły: z jadu pszczelego, wosku, feromonów i innych wydzielin gruczołów pszczelich. Składniki lotne to w zależności od gatunku miodu, ok 60 naturalnych form chemicznych z gatunku alkoholoi, aldechydów i ketonów. Temperatura wrzenia tych substancji waha się w zakresie 41-88 st. Cel. Większość z nich wrze do temp. 64 st Cel. W tym miejscu można sobie zadać pytanie co zostanie z tych składników w miodzie roztopionym w temp 70 st. Cel. Oraz co to jest miód lejący zimą kiedy wiadomo że dekstryny zawarte w miodzie rozpuszczają się dopiero w 66 st. Cel. , a miody naturalnie krystalizują - zamieniają się w ciało stałe – najdłużej po 5 tygodniach/ nie zcukrzają się jak powszechnie się słyszy. / Jeśli zwyczajne miody po 1 listopada są lejące to zdecydowanie są leczniczo złej- jakości i absolutnie nie nadają się do karmienia dzieci !!!!!!- ponieważ oprócz braku skłdników lotnych w miodach podgrzewanych z czasem powstają substancje które świeży miód nie zawiera, np 5-hmf / pięciohydroksymetylofurfural/ - które po pewnym okresie namnażają się i dyskwalifikują miód, a dla dzieci są szkodliwe. Miody z późnej spadzi i akacji krystalizują później.

Zatoki przynosowe 2
,,Zatoki przynosowe są to jamy powietrzne zlokalizowane w obrębie czaszki, stanowiące w pewnym sensie przedłużenie jam nosa. Zatoki przynosowe spełniają funkcję rezonacyjną (podobnie jak pudło gitary zmienia barwę dźwięku wydawanego przez struny) a także ochronną (przy urazach mechanicznych czaszki). Błona śluzowa nosa i zatok pokryta jest rzęskami i wytwarza w ciągu doby ok. 1000 ml wydzieliny. Zapalenie zatok przynosowych najczęściej zaczyna się od zapalenia błony śluzowej nosa. Często zmiany zapalne dotyczą kilku zatok równocześnie. Jest to uwarunkowane bliskością położenia ich ujść naturalnych. Wyjątkiem jest tzw. zębopochodne zapalenie zatok związane z szerzeniem się zakażenia z jednego z górnych zębów do zatoki szczękowej.
Zatoki jako przestrzenie powietrzne połączone są naturalnymi ujściami z jamą nosa, po to by powietrze i śluz mogły się przemieszczać. Tak więc wszystkie zmiany zapalne, które są spowodowane przeziębieniem, alergią, zakażeniem bakteryjnym, wirusowym lub nagłymi zmianami temperatury otoczenia czy przewianiem przyczyniają się do powstania obrzęku błony śluzowej nosa i mają wpływ na rozwój zapalenia zatok. Powietrze unieruchomione razem z wydzieliną w zablokowanej zatoce powoduje ucisk, wynikiem czego może być intensywny ból. Podobnie, gdy powietrze nie ma możliwości wejścia do zatoki w obrębie naturalnego ujścia może stworzyć się podciśnienie, które również objawia się bólem. Ból ten najczęściej występuje w okolicy czoła i nosa, jest intensywniejszy w godzinach porannych, a także przy pochylaniu."- Cytat prof. dr hab. med. Dariusz Jurkiewicz
Wiadomo, że często zapalenie zatok powoduje bakteria mieszcząca się w złogach zatok. Jest ona trudno dostępna dla leków, a w złogach zatok doskonale się przechowuje. Wystarczy osłabienie organizmu- np przeziębienie i bakteria się namnaża powodując zapalenia kolejne.

Podstawy leczenia zatok wg. d.ra Jarwisa
Miód z odsklepin wyciskany, lub plastrowy podczas przetrzymywania w ustach podgrzewa się , rozpuszcza śliną wydzielając duże ilości substancji lotnych. Miodowe substancje lotne mają silne właściwości penetracyjne, gojące i zmniejszające opuchlizny. Wydzielając się w ustach przechodzą do jamy ustnej, nosowej, kanałów zatokowych i zatok-gojąc , zmiejszając opuchliznę, płucząc i denzyfekując same zatoki. Tu wspomnieć należy o nadtlenku wodoru/ wodzie utlenionej/ który powstaje po rozpuszczeniu w wodzie, a także ślinie.

Leczenie zatok wg. Jarwisa: należy nabrać odrobinę miodu na łyżeczkę – ¼ , 1/3 łyżeczki żuć go w ustach przez 2-3 minuty.Usta powinne być zamknięte. Powtarzać tę czynność nabierając kolejne porcje przez 10 minut. Powtarzać zabieg trzykrotnie w odstępach godzinnych. Jeśli dotyczy to stanów z ostrym zapaleniem, należy zabiegi w godzinnych odstępach powtarzać ciągle, pamiętając o żrących właściwościach miodów- po zabiegu płukać dokładnie usta wodą. Jeśli ktoś ma problemy z jedzeniem miodu , jego kolejne porcje mogą byc mniejsze. Zabiegi należy powtarzać codziennie – jak na wstępie 1 seria dziennie z 3 zabiegów co godzinę-- do zakończenia wysięków z nosa.- trwa to średnio u dzieci 5 dni, natomiast u dorosłych 10 – 30 dni, czasami dłużej.
Tym sposobem wg. Jarwisa zatoki leczy się trwale – bez nawrotów.

Z moich doświadczeń : W czasie ostrego zapalenia zatok u dziecka płyny zatokowe rozpoczynają wypływ po 10 minutach do 1 godziny. U dorosłych 2 godz – 8 godzin, czasami trwa to dłużej. Wieloletnie przewlekłe zapalenia zatok mogą doprowadzić do zwyrodnieniowego zaczopowania kanałów nosowych – wówczas zabiegi są nieskuteczne – zdarza się to rzadko.

Do tych zabiegow najlepsze są miody z dodatkiem gryczanego i propolisu/ EEP/, natomiast absolutnie nie stosować miodów handlowych niewiadomego pochodzenia, w tym miodu z marketów.!!!


http://www.pasiekaambrozj...topic.php?t=262

chill - Wto Lip 17, 2012 15:15

Wklejam jeszcze o jala-neti dzisiaj będę testował :

http://zdrowie.1krok.pl/zatoki.htm

katharine - Pon Gru 02, 2013 14:28

A słyszeliście może o właściwościach oleju słonecznikowego, że podobno ssanie go oczyszcza organizm z toksyn? Przez 15 min trzeba trzymać w ustach i nie połykać, potem wypluć. Co o tym sądzicie? Na zatoki wypróbuję, nawet nie wiedziałam, że na to też działa.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group