Wysłany: Pią Lut 18, 2011 16:26 Masło z mleka niepastetyzowsnego
Witam
Czy ktoś mógłby mi udzielić informacji gdzie moge kupić masło z surowego mleka bądź też które firmy produkują takie masło. Wcześniej kupowałam masło Figa ale teraz mają przerwę w produkcji. Mieszkam na Ursynowie.
Pozdrawiam
Panie Hannibalu
Tak w ogóle to chciałam Tobie napisać, że jak przejrzałam to forum to bardzo dużo rzeczy wiesz. Skąd bierzesz informacje prócz mercoli bo to zauważyłam. I czy ten e-mail to jest do masła z Wiżajn, bo takie kiedyś kupowałeś?
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 18:28
sandralove napisał/a:
Skąd bierzesz informacje prócz mercoli bo to zauważyłam.
No Mercola to tak w promilu tylko.
W moich postach jest trochę odnośników do różnych artykułów, książek, audycji.
Reszta to własna praktyka i dyskusja z innymi.
sandralove napisał/a:
I czy ten e-mail to jest do masła z Wiżajn, bo takie kiedyś kupowałeś?
Tak, to jest właśnie do tego masła.
Musisz się ich spytać, czy dalej sprzedają, bo już z rok od nich nie kupowałem.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
heniu007 Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2010 Posty: 385
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 11:21
Witajcie Moi Drodzy !
Hannibalu jakbyś ocenił organoleptycznie to masło ?
Bo ceny mają znakomite.
Można zakupić od użytkownika zulus73 masło oraz sery w tej samej cenie !
Mleczne z Wiżajn
7zł to zazwyczaj cena 200g sera podpuszkowego( 70% tłuszczu w suchej masie) zakupionego w markecie, słonego jak jasny pierun I na dodatek wszyscy wiemy jakie tricki potrafią wykonac przy produkcji takich masowych serów
A tutaj otrzymujemy za "przysłowiowe grosze" produkty niepasteryzowane
Ostatnio zmieniony przez heniu007 Nie Kwi 10, 2011 23:07, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 11:44
heniu007 napisał/a:
Hannibalu jakbyś ocenił organoleptycznie to masło ?
Bardzo dobrze.
Kilka lat od nich kupowałem
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
ali [Usunięty]
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 12:12
heniu007 napisał/a:
A tutaj otrzymujemy za krocie produkty niepasteryzowane
w tą ręczną domową produkcję na większą skalę to ja nie wierzę
co do masła z mleka pasteryzowanego czy też nie
sądzę ze niewielka jest różnica jeżeli kupujesz ze sprawdzonej mleczarni i podają że jest z tłuszczu mlecznego i ma 82%
natomiast sery to inna bajka,
nikt już nie produkuje na naturalnej podpuszczce, ponadto w dojrzewalniach serów żółtych nie ma zachowanych specyficznych warunków oddzielnie dla poszczególnych gatunków sera, stąd jest ten jednakowy ich smak.
najtaniej sery podpuszczkowe świeże dostaniesz w okolicach Korycina, Sidry i Dąbrowy Białostockiej 14 zł za kg
Ja kupuję nabiał "u baby" na targu.
Ceny bardzo atrakcyjne - kilogram masła 15 zł, litr mleka 4 zł, maślanki 5 zł, kilogram twarogu 12 zł, serwatkę dostaję przy zakupach za darmo.
Jestem pewny co do wysokiej jakości tych wyrobów - w maślance pływają drobiny masła, mleko pięknie się zsiada. Smak ten zupełnie inny niż ze sklepu.
Myślę, że zamiast kombinować z zakupami przez internet można przejść się na pobliskie targi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.