tomthemaster Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Mar 2009 Posty: 164
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 18:11 Więc się przedstawiam
Witajcie,
jestem od trzech tygodni tylko na surowiźnie. Wcześniej przeleciałem większość diet. Najbardziej służyła mi zawsze dieta nisko węglowodanowa ale nie dieta dr Kwaśniewskiego. Ponieważ sporo trenuję zawsze wsuwałem co najmniej 120 gram białka z mięsa. Co ciekawe zawsze intuicyjnie przedkładałem tłuszcze na węglowodany. Co też niestety było dla mnie problemem jak jeszcze jadłem węglowodany(kanapki z dużą ilością masło i do tego słoik majonezu:-) ) - Więc tyłem. Jedzenie surowego mięsa nigdy nie było moim problemem. tatar, surowa ryba, biała kiełbasa przed sparzeniem zawsze to podjadałem.
Parę tygodni temu trafiłem w necie na informacje o RawPaleoDiet. Następnie tutaj.
Po tygodniu na surownie przeszedł mi ból z prawej strony w okolicach wątroby. PP był woreczek żółciowy Ciekawe kiedy wyleczę kontuzje barku.
Tomek
Ostatnio zmieniony przez Molka Sob Wrz 24, 2011 19:22, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 3552 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 18:22
Witaj.
W kontuzjach podobno niektórym pomagało suplementowanie wit C w dawce do 1000 mg.
Mi na kontuzje pomagają surowe żółtka i wczesne kładzenie się do łózka na ponad 10 godzin snu. Naturalna melatonina i sen przed 22 to podstawa regeneracji.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 19:10
Waldek B napisał/a:
Mi na kontuzje pomagają surowe żółtka
Aajonus jest, jak wiadomo, wielkim zwolennikiem surowych jajek, ale zaznacza, że nie służą one regeneracji i przebudowie organizmu
podstawą powinny być organy
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
tomthemaster Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Mar 2009 Posty: 164
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 19:51
Z tą kontuzją bawię się już 9 miesięcy niestety. Szczerze wierzę że ten sposób odżywiania powinien sprawę załatwić.
Z podrobów na razie mam dostęp tylko do serc i wątrób wołowych, cielęcych, kaczych. W Bydgoszcz mamy naprawdę kiepsko z zaopatrzeniem w dobre mięso. Jagnięcina kupuję mrożoną w makro, ale tam niestety nie ma organów.
Sporo jem wołowiny dojrzałej którą ma w swojej ofercie sokołów. Ona leży u nich minimum 21 dni. Hannibal czy taką wołowinę można już nazwać wstępnym "high meat'em"? zapach i smak zupełnie ma inny niż świeża. Dla mnie ona nie śmierdzi co prawda ale zapach jest intensywniejszy a smak bardziej wyrazisty.
Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 3552 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 19:59
Ajonus może gadać swoje a ja mam inne doświadczenia.
Na high meat i podroby to chyba raczej cielęcina karmiona mlekiem lepsza od woła, bo wółu to już mogą dawać zboże. No i wół dostaje sporo więcej odpadów antybiotykowych do karmy.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 20:01
Waldek B napisał/a:
Ajonus może gadać swoje a ja mam inne doświadczenia.
no tak, ale to potwierdza szereg innych osób
żółtka jako dodatek są ok, bo tak też zawsze były traktowane przez myśliwych
podstawą było mięcho, a najlepiej organy, łój i szpik
ale jak Ci to służy to spoko
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 20:09
Hartenbach to dobry dla nowicjuszy, nie dla myśliwych
co do organów to masz oczywiście rację, dlatego ja zawsze podkreślam, żeby je właśnie jeść
a z mięsem to trzeba odpowiednio postępować i jeść go już częściowo rozłożonego, bo wtedy jest miękki, szybciej strawny, a poza tym tak "oryginalnie" smaczny
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.