_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
tomthemaster Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Mar 2009 Posty: 164
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 13:01
Ja uwielbiam zbierać i jeść grzyby. Jak jest sezon to zjadam sporo smażonych na oliwie. W zimie w occie i na surowo suszone(te dla smaku). Zapach suszonych grzybów jest świetny, smak również.
W czasie zbierania lubię posmakować surowych grzybów.
Tomek
Zdzisia Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 15
Gdy chcemy uzyskać wit. D to ważne - aby naświetlić pieczarki wtedy pro-witaminę D zamienia się witaminę D ( oczywiście chodzi o wit. D2 ) co jest ważne w okresie jesienno - zimowym ( naświetlanie pod lampą UV - 5 minut ).
Ostatnio u przekupek pojawiły się suszone grzyby. Co o nich myślicie, które polecacie? Czy może tylko jako przyprawa, dodatek?
ali [Usunięty]
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 20:34
Tymianek napisał/a:
Ostatnio u przekupek pojawiły się suszone grzyby. Co o nich myślicie, które polecacie? Czy może tylko jako przyprawa, dodatek?
grzyby suszone to jako przyprawę smakową można stosować jak ktoś lubi
mnie ostatnio nie podchodzą
być może dlatego że kobiety "namięszały" różne grzyby
mam ususzonych parę słojów
kiedyś suszyłem tylko prawdziwki i brzozaki
suszone prawdziwki są najlepsze
susz musi być jasny
Gdy chcemy uzyskać wit. D to ważne - aby naświetlić pieczarki wtedy pro-witaminę D zamienia się witaminę D ( oczywiście chodzi o wit. D2 ) co jest ważne w okresie jesienno - zimowym ( naświetlanie pod lampą UV - 5 minut ).
wiec jak to jest z tym promieniowaniem UV - dobre jest czy nie dobre ?? Bo ja juz sie pogubilem i nie wiem co myslec.
to pytanie mialo pasc w innym temacie - przy sokach naswietlanych UV - przepraszam za pomylke.
Ostatnio zmieniony przez jatoja Sob Gru 19, 2009 10:58, w całości zmieniany 1 raz
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 15:38
WITAJ Jatoja
Gdy chodzi o dziko rosnące pieczarki to wszystko jest w porządku - cały czas maja dostęp do światła słonecznego ( niewielu jest szczęściarzy , którzy takie jedzą ) w przeciwieństwie do pieczarek hodowlanych ( dotyczy to tez innych gat. grzybów hodowlanych ) - proces wzrostu w ciemności.
Są na zachodzie oraz w u.s. dostępne pieczarki hodowlane , które zostały potraktowane światłem uv .
Możesz zerknąć do linku , który podałem "Surprises from the mushroom" - temat Witamina" D
Oczywiście nie musisz koncentrować się na wit.D2 ( ale warto ) - dodatkowo pieczarka surowa to całe mnóstwo wszystkiego innego.
Warto zwrócić uwagę na selen , miedź , witaminy z grupy b zwłaszcza witamina PP (witamina B3, niacyna ) oraz b2 ( ryboflawina) także na cholinę i betainę - poniżej wartość odżywcza 100 g :
http://www.nutritiondata....products/2482/2
witamina B3, niacyna ) oraz b2 ( ryboflawina) także na cholinę i betainę - poniżej
Niacyna to witamina B3 -dobrze zrozumiałam?
kiedyś w aptece zaytałam o niacyne ,pani nie wiedziała ,
a w zielarskim powiedziała mi ,ze to witamina B
z forum wiem ,ze witamina B jest w mięsie .
To warto uganiać sie za niacyną w grzybach??
Ja zawsze suszę grzybki na kuchni węglowej u mojej babci... całe sznury suszonych grzybków to jest widok:-) a później na święta jak znalazł do kapustki,pierogów i zupy grzybowej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.