Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Mąka gryczana
Autor Wiadomość
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 20:28   Mąka gryczana

Natknęłam się na taki produkt. Podobno można z niej wypiekać naleśniki, ciastka. Znalazłam przepisy i gotowe produkty. Od czasu do czasu coś bym z tego upiekła tylko jestem ciekawa czy jest to jakieś w miarę dobre w smaku i ktoś z Was już coś z niej robił?
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Ostatnio zmieniony przez Molka Nie Wrz 25, 2011 15:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 20:34   

dla przykładu taki przepis choć cena pół kilo mąki trochę Mnie powala choć kupuję kukurydzianą i inne wynalazki, a kasztanowa była jeszcze droższa.
:)

Kluski Gryczane
Składniki

* sól
* woda
* jajka 1 szt.
* mąka gryczana 80 g

1 porcja
- 80g mąki gryczanej
- jajko lub w wersji light samo białko
- woda
- odrobina soli
dodatkowo: twaróg, cynamon, masło, bułka tarta, cukier waniliowy, śmietana lub dżem- co kto woli
W kubeczki rozkłócić jajko i powoli dodawać mąkę i wodę by uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Do ciasta dodać trochę soli.
W garnku zagotować wodę z solą i łyżeczką (można sobie pomagać drugą) wrzucać małe porcje ciasta do wrzącej wody. Wyciągać jak kluski wypłyną na wierzch.
Podawać w zależności od możliwości i chęci smakowych ;)

przepis z :http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/leniwus-pospolitus-chce-jesc/
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
ali
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sie 05, 2010 22:03   Re: mąka gryczana

[quote="sylwiazłodzi"]Natknęłam się na taki produkt. Podobno można z niej wypiekać naleśniki, ciastka. Znalazłam przepisy i gotowe produkty. Od czasu do czasu coś bym z tego upiekła tylko jestem ciekawa czy jest to jakieś w miarę dobre w smaku i ktoś z Was już coś z niej robił?[/quote

smak kwestją osobniczą jest
ale za gryką nie tęsknię od 50 lat
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 22:45   Re: mąka gryczana

sylwiazłodzi napisał/a:
Natknęłam się na taki produkt. Podobno można z niej wypiekać naleśniki, ciastka. Znalazłam przepisy i gotowe produkty. Od czasu do czasu coś bym z tego upiekła tylko jestem ciekawa czy jest to jakieś w miarę dobre w smaku i ktoś z Was już coś z niej robił?

Osobiscie nie robilem, ale w dziecinstwie jadlem placki gryczane. Jeszce pamietam ten smak. Baaaaardzo mi smakowaly.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 17:48   

sylwiazłodzi napisał/a:
mąka gryczana

Natknęłam się na taki produkt.

Sylwio,
może myślisz, że dzielę włos na czworo, ale odradzałabym kupowanie jakiejkolwiek mąki z kaszy, czy grochu. Dlaczego? Najczęściej mąki takie robione są okazjonalnie, gdy kasza nie nadaje się już do sprzedaży w postaci kaszy. Najczęściej przyczyną jest inwazja rozkruszków, które przed zmieleniem na mąkę zainfekowanego produktu są gazowane (czasami nawet nie). W mące tej są różne odpady "z przemiany materii" poprzednich lokatorów.
Jeżeli sama zrobisz taką mąkę to O.K.
Pozdrawiam
EAnna
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 17:52   

tartej bułki też należy unikać, podobnie jak bajaderek ;)
_________________
Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 18:01   

EAnna napisał/a:
Najczęściej przyczyną jest inwazja rozkruszków, które przed zmieleniem na mąkę zainfekowanego produktu są gazowane (czasami nawet nie).

w takim razie należy też omijać ryż i wszystko co jest sypkie a przypływa do ans statkami,
podobno ładownie to aż się ruszają :razz:
_________________
Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sie 07, 2010 07:32   

Maad napisał/a:
tartej bułki też należy unikać, podobnie jak bajaderek ;)

nom
tarta bułka idzie najczęściej na panierkę do mięsiwa - takie połączenie generuje przy smażeniu niebotyczne ilości AGE-s - już po specyficznym zapachu można to poznać
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Nie Sie 08, 2010 13:00   

Hannibal napisał/a:
tarta bułka idzie najczęściej na panierkę do mięsiwa -

miałem na myśli nie przeznaczenie tartej bułki, tylko jej pochodzenie :hihi:
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Sie 08, 2010 15:04   

Maad napisał/a:
miałem na myśli nie przeznaczenie tartej bułki, tylko jej pochodzenie :hihi:

ok
ale nawet jeśli jest pierwszego sortu to i tak generuje to, o czym napisałem powyżej
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Nie Sie 08, 2010 19:54   

tarta bułka jak już chcę coś z niej zrobić robię sama, żaden problem zetrzeć na tarce. O mące nie pomyślałam, pewnie może być tak , że nawet pakowana eko-logicznie ze względu na zysk mogą nie być eko. A jak zrobić samemu Eanna , zemleć kaszę gryczaną?
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Pon Sie 09, 2010 08:50   

sylwiazłodzi napisał/a:
A jak zrobić samemu Eanna , zemleć kaszę gryczaną?

Niestety nie wiem.
Mąkę tradycyjnie uzyskiwało się w młynach żarnowych. Obecnie w domach bywają żarnowe młynki do kawy ale są dosyć drogie i niewydajne. Małe ilości kaszy można zemleć w młynku udarowym przeznaczonym do przypraw. Ale jest to pracochłonne.
Pozdrawiam
EAnna
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
marecki811

Dołączył: 15 Wrz 2018
Posty: 3
Wysłany: Sob Wrz 15, 2018 19:34   

Ja polecam gofry, ostatnio widziałem mega przepis na blogu Tysia Gotuje. Ugotowała mega zdrowe gofry z produktów ze sklepu https://naturalniezdrowe.pl/. Tym samym udowadnia, że zdrowe posiłki mogą piękne wyglądać i jeszcze lepiej smakować :)
 
     
katarina87 

Wiek: 38
Dołączyła: 04 Gru 2019
Posty: 8
Wysłany: Śro Gru 04, 2019 11:14   

Ja bardzo lubię tę mąkę! Używam jej często jako zamiennik pszennej, np. do naleśników, gofrów, ciast i ciasteczek :) Trzeba tylko przekonać się do jej smaku, bo jednak czuć w tych daniach grykę, ale jak dla mnie to tylko podkręca ogólny smak :D
 
     
PatrycjaG

Dołączył: 26 Maj 2020
Posty: 1
Wysłany: Wto Maj 26, 2020 10:11   

Kupował ktoś mąki z tego sklepu galeriaherbat.pl :evil: ?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved