O ZAFAŁSZOWANIACH.
Referat magistra A. Bukowskiego na pierwszym zjeździe
stawarzyszeń spożywczych w Warszawie.
Nakładem Związku Polskich Stow. Spoż.
Warszawa — Mokotów, ul. Mickiewicza. 1920
Szanowni Słuchacze!
Nie ilość, lecz jakość pokarmów odgrywa ważną rolę w odżywianiu organizmu. Opierając się na tem, powinniśmy starać się, ażeby pokarmy i wszelkie artykuły spożywcze były w dobrym gatunku, to jest niefałszowane. Niestety jednak
rozmaici spekulanci, korzystając z łatwowierności ogółu, zaczęli nie tylko fałszować rozmaite produkty handlu, lecz nawet przyrządzać różne fabrykaty, które z pozoru tylko podobne są do wytworów naturalnych. Niesumienna walka konkurencyjna i chęć łatwego zarobku są przyczyną rozwielmożnienia się fałszerstwa, które przynosi nie tylko materjalną szkodę konsumentowi, lecz i ujemnie wpływa na jego zdrowie.
Już wtedy było to oczywiste. A przecież jeszcze 50 lat później żywność była o całe niebo zdrowsza, niż dziś.
JW
O ZAFAŁSZOWANIACH.
Referat magistra A. Bukowskiego 1920
...mamy w handlu fałszowaną herbatę, kawę i czekoladę, mamy sztuczne soki owocowe i rozmaite marmolady owocowe, przyrządzane z syropu kartoflanego, żelatyny, sztucznych esencji i farb anilinowych, mamy ciastka i pierniki słodzone sacharyną i kolorowane trującemi nieraz farbami, mamy sztuczne masło i rozmaite jego surogaty pod szumnemi nazwami, mamy mydła, zawierające do 50 proc. obcych domieszek, mamy fałszowaną oliwę, szafran, wosk, miód, tytoń, tabakę, kawior, wyroby masarskie, świece stearynowe, mamy falsyfikaty rozmaitych win, jak Tokaj, Sautern, Lunel, Madera i inne, mamy wiele, bardzo wiele innych przetworów codziennych naszych potrzeb, zafałszowanych rozmaitymi, bezwartościowymi domieszkami.
O ZAFAŁSZOWANIACH.
Referat magistra A. Bukowskiego 1920
Zafałszowanie mleka polega:
1) na odśmietankowaniu, to jest odjęciu z mleka tłuszczu tej najważniejszej części składowej,
2) rozcieńczeniu mniejszą lub większą ilością wody, lub mieszaniu mleka niezbieranego ze zbieranem,
3) dodawaniu ciał obcych, jak mąki, krochmalu i t. p. w celu nadania rozcieńczonemu wodą mleku pozoru dobrego,
4) barwieniu mleka sokiem marchwi, odwarem kwiatów nogietka i t. p. w celu
nadania mleku żółtawej barwy i
5) mieszania mleka z ciałami konserwującemi, jak soda, boraks, kwas salicylowy itp. jakich często dodają w celu przeszkodzenia skwaśnianiu się mleka.
O ZAFAŁSZOWANIACH.
Referat magistra A. Bukowskiego 1920
Najniebezpieczniejszym konkurentem masła jest masło sztuczne, którego fabrykacja we Francji, Austrji, Niemczech i Ameryce dosięgła ogromnych rozmiarów i sprzyjała tak wielkiemu rozpowszechnieniu się fałszerstwa masła prawdziwego, że państw a te zmuszone były wydać cały szereg rozporządzeń prawnych, które chociaż w części zapobiegały nadużyciom. Masło sztuczne jako tańsze znacznie i nie tak prędko jak masło krowie ulegające zepsuciu czyli jełczeniu doznało ogromnego zastosowania w restauracjach, cukierniach i t. p., czemu sprzyjają głównie udoskonalone metody przyrządzania masła sztucznego, które, z wyglądu prawie niczem się nie różni od masła prawdziwego.
A dziś pijar medyczny wmówił ludziom rzecz niebywałą, że taki erzac jest zdrowszy, niż masło prawdziwe.
JW
Dziś wszyscy nastawieni są na zysk, na masową skalę szuka się sposobów by ograniczyć koszty produkcji. Jakość czy szkodliwość mało kogo obchodzi. Wszędzie chemia, dodatki, polepszacze. Biorąc za przykład wspomniane tu masło, od kilku lat nie kupuję już masła w sklepie. Jeżdżę do znajomego rolnika po mleko prosto od krowy i sama robię masło to banalnie proste. Wędliny tak samo. Własne wyroby sa zdrowsze i smaczniejsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.