www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Zdrowa żywność - Sok z kapusty

gudrii - Wto Maj 20, 2008 15:06
Temat postu: Sok z kapusty
calkiem wartosciowy skladnik diety,mozna jesc kiszona lub zrobic sobie samemu:
"A prime requirement for health is to improve the flora of your gut! Instead of spending big bucks for all the pseudo gut bacteria that's being pushed, here is simple, cheap and very effective way make your own the traditional way. As is almost always the case, the best medicine is yet again a food...

..."Specific types of live bacteria — called probiotics — live in the human gut. Take them in the right amount for the right illness and they fight disease.

Probiotics can relieve lactose intolerance, prevent allergies and bladder and vaginal infections. That’s why Dr. Gregor Reid, a professor of microbiology at the University of Western Ontario, is fighting so hard to promote them."...

Click on Lactobacteria to see its importance.


Chris Gupta

CULTURED CABBAGE JUICE

To implant friendly lactobacteria in the colon and heal damaged mucus membranes of the G.I. tract, you need to drink about 1 and 1/2 cup daily of cultured cabbage juice. Here is how to make it. Fill blender with chopped green cabbage and add distilled water until about 2/3 full. (Do not use well water or tap water). Beat at high speed in the blender for one minute. Pour mixture into bowl and repeat with two more batches. Cover with Seran wrap or similar material and let stand at room temperature. After 3 days, the cabbage juice solution is ready to use. Strain the mixture to separate the liquid from the pulp. Place the cultured cabbage juice in refrigerator. Drink 1/2 cup of this solution diluted with an equal part of water 2 or 3 times each day. When your supply gets low, make second batch just like the first one, except, add 1/2 cup of the juice from the first batch to the second batch. Your second batch will be ready just 24 hours.

This process may be repeated indefinitely. Each serving contains several billion friendly lactobacteria. The lactic acid in the culture cabbage juice will purify the G.I. tract and kill most strains of fungi parasites and other pathogens.

You should drink this mixture until your stools float in the toilet bowl and are odor free. When that happens, you may lower your dosage of cultured cabbage juice to one serving each day as maintenance dosage. You may eat one cup of raw cabbage as a substitute for 1/2 cup of cultured cabbage juice.

Excerpted from "Hydrogen Peroxide Therapy" By Conrad Lebeau. 11th Edition"

pijecie codziennie soczek z kapusty? :]

jerzyk - Wto Maj 20, 2008 19:59

Ja oczjeń wsjo panjał. My uż angliłskij narod.Wsjo w parjadkie.
gudrii - Śro Maj 21, 2008 00:13

tak poprostu wkleilem bez zastanowienia....wiec nalezy pociac kapuste,upakowac do blendera zalac woda destylowana,oczyszczona(nie z kranu lub ze studni?)do 2/3 pojemnosci blendera i zmiksowac,przelac do dzbana lub jakiegos naczynia,przykryc i pozostawic na 3 dni w temp.pokojowej.Po trzech dniach soczek jest gotowy,odcedzic farfocle,sok zchowac do lodowki,pic 1/2 szklanki soku rozrobionego z taka sama iloscia wody 2-3xdziennie.Jak napoj bedzie sie konczyl powtorzyc procedure od poczatku z tym wyjatkiem ze tym razem nalezy dodac pol szklanki ze starego soku do nowego dzbana i tym sposobem soczek bedzie gotowy w 24h :)Kazda porcja mikstury zawiera kilka bilionow bakterii ktore oczyszcza nasz przewod pokarmowy z niechcianych grzybow i chorobotworczych patogenow.Napoj nalezy pic w dawkach 2-3 szklanki na dzien do momentu kiedy stolec zacznie sie unosic na wodzie i straci zapach :D ,pozniej dawke mozna obnizyc do 1 szkalnki dziennie.Mozna tez jesc szklanke surowej kapusty jako substytut pol szklanki mikstury(bez wody!)
m - Śro Maj 21, 2008 00:13

Jerzyk czepiasz się. To że język angielski stał się językiem międzynarodowym, nie jest akurat ani moją ani Twoją winą. Po prostu jest dużo źródeł w tym języku, czy Ci się to podoba czy nie. Więc nie ma co się oburzać.
jerzyk - Śro Maj 21, 2008 10:36

Nie czepiam się i nie mam pretensji do języka angielskiego i nie jestem oburzony ale mam prośbę aby dla ludzi nie znających "zagranicznych" języków zrobić choć krótkie streszczenie o co w tekście chodzi.
Gudrii to wyłapał i chwała mu za to.

Anonymous - Śro Maj 21, 2008 14:15

jerzyk napisał/a:
...ale mam prośbę aby dla ludzi nie znających "zagranicznych" języków zrobić choć krótkie streszczenie o co w tekście chodzi.
Gudrii to wyłapał i chwała mu za to...


Dla "analfabetow" 8) Google zrobily nie lada "prezent"
Google Translate
http://www.google.pl/translate_t

Swoja droga taki "analfabetyzm" to jeden z "markerow planktonizmu" 8)

Po prostu nieznajomosc "angielskiego" to wielki "obciach" :roll: :roll: :P :hah:

jerzyk - Śro Maj 21, 2008 15:22

Ty jako znany tropiciel analfabetyzmu masz rację ale wsadź tekst gudriego w ten "twój" translator i zobacz co ci i jak ci przetłumaczy. Tekst przetłumaczony wymaga jeszcze jednego tłumaczenia, mówiąc potocznie z polskiego na nasze. Sprawa druga nie każdy miał (tak jak prawdopodobnie ty) możliwość nauczenia się języka angielskiego i dlatego tacy jak ty mogą się dzisiaj nad nimi pastwić mówiąc ,że nieznajomość angielskiego to obciach.
Anonymous - Śro Maj 21, 2008 18:39

jerzyk napisał/a:
...nie każdy miał (tak jak prawdopodobnie ty) możliwość nauczenia się języka angielskiego i dlatego tacy jak ty mogą się dzisiaj nad nimi pastwić mówiąc ,że nieznajomość angielskiego to obciach...


Nieprawda, dzisiaj kazdy, jak tylko chce moze sie uczyc
angielskiego, jak i czego tylko zapragnie(internet)!!! 8) :P

Ale zgadzam sie z Toba lepiaj jak ktos za nas
"odstawi czarna robote" 8)

m - Śro Maj 21, 2008 20:18

Grizzly na chwilę obecną napisałeś 156 postów i z tych wszystkich przypominam sobie jeden, który był na temat (kiedy to napisałeś coś tam o Twojej preferowanej diecie). Ten temat jest o soku z kapusty, a nie o googlach i możliwości nauki angielskiego, więc jeżeli oprócz wklejenia kilku uśmiechniętych twarzy, nie masz nic do powiedzenia na temat kapusty, to nic nie pisz. Obciachem jest nieumiejętność zrozumiałego wypowiadania się. Koniec offtopa.
Anonymous - Śro Maj 21, 2008 20:52
Temat postu: Re: sok z kapusty
gudrii napisał/a:
...calkiem wartosciowy skladnik diety,mozna jesc kiszona lub zrobic sobie samemu:......
....pijecie codziennie soczek z kapusty? :]...


Bardzo ciekawy pomysl o kapuscie, mysle ze warto wyprobowac
dzieki Gudrii za "inspiracje" 8)

PS

Molar - przepraszam za "hamstwo" :sad:

zenon - Śro Maj 21, 2008 23:51

Hehe, ja grizzly'ego coraz bardziej lubie. To troche taki nasz forumowy posel Palikot.
poprawia mi "chumor"

Jakby jeszcze czasem napisal cos merytorycznie, pokazal ze jest "z elit", nawiazalby do "nauk przyrodniczych" i ujawnil swoja opinie niepoprzestajac na krytyce innych: byloby "byczo" 8) :wgat: :D :] 8)

jurek 1946 - Czw Maj 22, 2008 10:24
Temat postu: Re: sok z kapusty
grizzly napisał/a:
gudrii napisał/a:
...calkiem wartosciowy skladnik diety,mozna jesc kiszona lub zrobic sobie samemu:......
....pijecie codziennie soczek z kapusty? :] ...


Bardzo ciekawy pomysl o kapuscie, mysle ze warto wyprobowac
dzieki Gudrii za "inspiracje" 8)

PS

Molar - przepraszam za "hamstwo" :sad:


Widze Grizli ze jestes bardzo aktywny stworzyleś juz w/g Molara 156 postów,a na kapuście zostałeś przyłapany i przypomniano Tobie ze nawet Elity w dziale kapusta poszukuja swoiego planktonu.
Aby mój post ni został uznany za prowokację,zapytam czy nie wystarczy
napic sie soku z tej kapusty ,prosto z beczki,czy taka kapusta nie ma już takiej wartości oczyszczającej albo przeczyszczającej,bo uwazam że napicie sie mleka i popicie sokiem z kapusty,da też błogie oczyszczenie
Należy tylko nie zapomniec o papierze toaletowym.

gudrii - Czw Maj 22, 2008 10:30

a tutaj wklejam przepis na probityk z pszenicy na wypadek jakby sie komus kapusta znudzila ;)
Cytat:
WHEAT BERRIES Wheat is a grass and whole wheat berries are teeming with lactobacteria. No starter is needed for making rejuvelac. Just add two cups of distilled or puriied water to one cup whole wheat berries....cover and let stand at room temperature...sterilize container and lid. Cover jar with cheesecloth, piece of nylon stocking, or nylon mesh. Leave at room temp and it will be ready to drink 2-4 days until bubbles appear on top. Strain off the liquid.do not shake jar.and drink. Then add more water and repeat..You can do this for ten days with the same berries. After the initial day and one half the rest will be ready in just 24 hours. If you use millet seed they will act the same..but you can only use it for four days or it will be too weak to be of any value. Smell the drink before using it. If the odor is offensive, do not use it. Sometimes the drink gets contaminated by other bacteria strains. Don't expect this to taste like your favorite soft drink. It has a peculiar and unusual tang. This drink implants friendly bacteria into the intestinal tract much more effectively than eating yogurt or taking acidophilus tablets

Smaka :D

gudrii - Czw Maj 22, 2008 10:36

jurek jesli chodzi Tobie o sok z kiszonej kapusty to niestety nie bo po dwoch tygodniach cala populacja bakterii jest juz zniszczona przez zbyt kwasne srodowisko,ale surowy sok mozna pic lub jesc surowa kapuste,u mnie jak i u wiekszosci chyba najlepiej sie spisuje 3 dniowy sok "rejuvelac"
kiwi4 - Czw Maj 22, 2008 10:38

jureek teraz dodają do kapusty octu, żeby szybciej się kisiła, teraz nawet na kiszoną kapustę musisz mieć metę, gdzieś pół roku temu trafiłam na kapustę, którą wywaliłam.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group