www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Dział naukowy - Cholesterol egzogenny. Czy tylko 350mg wchlaniamy z jelita?

Anonymous - Czw Maj 29, 2008 11:50
Temat postu: Cholesterol egzogenny. Czy tylko 350mg wchlaniamy z jelita?
brajan30 napisał/a:
...wchłonąć możemy tylko 0,35g cholesterolu, czyli mniej niż 0,5g, choćbyśmy zjedli nawet 10g! Nie ma zatem znaczenia to, co państwo jedzą. I tak cholesterolu wchłania się mało...


Zgadzam sie Brajan z Toba, ze ten cytat jest "bardzo istotny" 8)
Przypuszczam, ze w wyniku "takich twierdzen" powstalo sporo kontrowersji. 8)

Dlatego uwazam, ze od tego "tematu" powinna zawsze rozpoczynac sie dyskusja na temat "cholesterolu egzogennego". 8)

PS
dalsza dyskusja na temat cholesterolu z
dzialu: "Diety pozostałe"
temat: "I co na to "dietetycy"? Bardzo śmieszne..."

Anonymous - Czw Maj 29, 2008 11:58
Temat postu: Re: Cholesterol egzogenny. Czy tylko 350mg wchlaniamy z jeli
brajan30 napisał/a:
...wchłonąć możemy tylko 0,35g cholesterolu, czyli mniej niż 0,5g, choćbyśmy zjedli nawet 10g! Nie ma zatem znaczenia to, co państwo jedzą. I tak cholesterolu wchłania się mało...


Na podstawie wiadomosci z "Harpera" potrafie sobie wyobrazic mechanizm
"zjawiska" opisanego w cytacie, z drugiej strony zakladam, ze
autor cytatu, okreslajac na "sztywno granicy wchlanialnosci cholesterolu" na poziomie "0,35g" celowo zastosowal "wielkie uproszczenie" aby "plankton" 8) byl w stanie dokonac "aktu percepcji" podstawowej informacji. 8)

Przypuszczam, ze kazdy kto posiada "elementarna wiedze" nie bedzie takiego stwierdzenia przyjmowal "doslownie" 8)

Witold Jarmolowicz - Pią Lip 04, 2008 08:56

Akurat w Harperze podają, że w diecie bez cholesterolu, organizm wytwarza około 1g tegoż cholesterolu, a gdy spożycie wzrasta do 1g, to organizm prawie przestaje produkować cholesterol.
Przy przeciętnej diecie jest to pół na pół.
Przyjmuje się, że nadmiar cholesterolu nie jest wchłaniany.
Wszakże, jak zauważył kiedyś dr Ponomarenko, nikt poza optymalnymi nie spożywał aż 10g cholesterolu, więc nie wiadomo, jak taka duża ilość działa, bo nikt tego nie badał.
Patrząc na tłuszcze zwierzęce, które rzekomo nigdy optymalnym miały nie szkodzić, podszedłbym z dystansem do nieszkodliwości nadmiaru cholesterolu.

A już na pewno nie chciałbym mieć we krwi 500mg% chol. całkowitego, nawet, gdyby triglicerydy spadły do 30mg%. I nie wierzyłbym, że to mi nie zaszkodzi na ŻO, bo tak napisał twórca.
Pozdrawiam
JW

jurek 1946 - Pią Lip 04, 2008 12:37

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Akurat w Harperze podają, że w diecie bez cholesterolu, organizm wytwarza około 1g tegoż cholesterolu, a gdy spożycie wzrasta do 1g, to organizm prawie przestaje produkować cholesterol.
Przy przeciętnej diecie jest to pół na pół.
Przyjmuje się, że nadmiar cholesterolu nie jest wchłaniany.
Wszakże, jak zauważył kiedyś dr Ponomarenko, nikt poza optymalnymi nie spożywał aż 10g cholesterolu, więc nie wiadomo, jak taka duża ilość działa, bo nikt tego nie badał.
Patrząc na tłuszcze zwierzęce, które rzekomo nigdy optymalnym miały nie szkodzić, podszedłbym z dystansem do nieszkodliwości nadmiaru cholesterolu.

A już na pewno nie chciałbym mieć we krwi 500mg% chol. całkowitego, nawet, gdyby triglicerydy spadły do 30mg%. I nie wierzyłbym, że to mi nie zaszkodzi na ŻO, bo tak napisał twórca.
Pozdrawiam
JW


Czyli według Pana nie powinno byc żadnych zasad ,powinna byc dowolnośc w tym temacie ,czy jednak uwierzyc w te badania jakie zostały dotychczas poznane przez DO.
Jednak coraz częściej już w mediach słyszymy to co jeszcze parę lat temu twierdzono o teorii jaką Kwaśniewski przyjął w DO i jego zaprzeczeniu.na temat szkodliwości wyższego cholesterolu,oraz zjadaniu jaj raz na tydzień jedno.

Hannibal - Pią Lip 04, 2008 14:32

ja się opieram na ludziach, którzy wiedzą coś więcej na ten temat
praktyka pokazuje, że w normalnym stanie organizm człowieka, który spożywa dużo tłuszczów, cholesterolu ma cholesterol poniżej 200, HDL/LDL ok. 1, a triglicerydy ok. 50
ale w pewnych sytuacjach (detoksykacja, jakaś choroba, starszy wiek) - obserwuje się u ludzi wyższy poziom cholesterolu - i to jest dobre
u długowiecznych jest on bliższy 300
można sobie poczytać chociażby Uffe Ravnskova - "The Benefits of High Cholesterol" - http://www.westonaprice.o...ts_cholest.html


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group