www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Zdrowa żywność - Miody i produkty pszczele.

Waldek B - Czw Lip 24, 2008 12:42
Temat postu: MIÓD - za i przeciw
Najpierw przeciw: miód ma gigantyczne IG 87, maltozę, fruktozę itp. Błyskawicznie wchłania się i obciąża trzustkę. Ciekawe czy tak samo jest z miodem surowym?

Z drugiej strony Słonecki pisze, że miód może nawet pomagać leczyć drożdżycę i przedstawia taki oto kontrowersyjny sposób:

Cytat:

W zasadzie trudno wymienić, czego w miodzie nie ma. Oczywiście skład miodu w dużym stopniu zależy od rodzaju i gatunku roślin, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź. W różnych typach i odmianach miodu odkryto ponad 300 składników należących do kilkunastu grup chemicznych, a zatem nie sposób wymienić ich wszystkich. Niemniej jednak warto wymienić kilka najistotniejszych.
Najliczniejszą grupę związków występujących w miodzie stanowią cukry (węglowodany) – średnio 80%. Przeważają cukry proste: glukoza 30% i fruktoza 40%, a reszta to dwucukry: sacharoza i maltoza oraz wielocukry, m.in.: trehaloza, izomaltoza, melibioza i gencjobioza. Ponadto w miodach spadziowych znajduje się do 30% trójcukru melecytozy (dzięki czemu miód spadziowy jest mniej słodki od cukrów nektarowych).
http://www.pozytki.pl/for...&a...ategory=21
→ Ważną grupę związków miodu stanowią kwasy organiczne decydujące o jego smaku, głownie kwasy: glukonowy, jabłkowy, cytrynowy mlekowy, bursztynowy, winowy, szczawiowy, masłowy, propionowy, mrówkowy, octowy, benzoesowy i pirogronowy.
→ Do istotnych związków miodu zaliczyć należy także enzymy pochodzące z wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół:
→ – inwertaza – powoduje rozpad sacharozy do glukozy i fruktozy,
→ – amylazy (α-amylaza i β-amylaza) powodują rozpad skrobi do maltozy,
→ – oksydaza glukozy – powoduje utlenianie glukozy do kwasu glukonowego (w reakcji tej powstaje nadtlenek wodoru – związek o silnych właściwościach bakterio- i grzybobójczych).
→ W składzie miodu spotyka się także związki flawonoidowe, głównie: kemferol, kwercetynę, apigeninę, hesperetynę, a także antocyjany, leukoantocyjany i katechiny.
→ W zależności od rodzaju, miody zawierają różne, najczęściej niewielkie ilości witamin, głównie β-karoten, który decyduje o barwie miodu. Wyjątkiem jest miód gryczany, który zawiera spore ilości witaminy C (20mg/g).
→ W skład miodu wchodzi około 0,3% biopierwiastków, m.in.: potasu, fosfor, magnez, wapń, żelazo, krzem, siarka, miedź, fluor, cynk, mangan, kobalt, molibden, chrom, a także i jod.
→ W miodzie zazwyczaj spotyka się domieszki, głównie wosk, pyłek kwiatowy i mleczko pszczele.
→ Należy wspomnieć o możliwości występowania w niektórych miodach także substancji toksycznych, głównie hioscyjaminy i skopolaminy (nektar z bielunia i lulka czarnego), atropiny (nektar z pokrzyku), digitoksyny (nektar z naparstnicy żółtej) oraz akonityny (pyłek kwiatowy z tojadu). Jednak zatrucia występują niezmiernie rzadko, po spożyciu dużych ilości miodu zawierającego wymienione substancje.

Miód jako składnik koktajlu z błonnikiem
Miód jest od wieków używany w leczeniu wielu chorób, o czym można przeczytać w wielu publikacjach, na przykład na tej stronie:
http://www.teletronik.com.pl/jaszczyk/leki.htm
Nam jednak chodzi o profilaktykę, a nie leczenie chorób miodem. Miód, prócz rozlicznych zalet, ma pewną wadę, gdyż 70% jego objętości to cukry proste – glukoza i fruktoza, które bardzo szybko, w postaci niezmienionej, wchłaniają się z przewodu pokarmowego.
Oczywiście miód, w przeciwieństwie do oczyszczonego cukru białego, zawiera w swym składzie wszystkie substancje potrzebne do wydalenia produktów przemiany materii powstających w procesie metabolizmu tych cukrów, i z tej strony spożywanie miodu nie naraża naszego zdrowia na szwank. Jednak gwałtowny wzrost stężenia cukru w krwi prowokuje trzustkę do wyrzucenia dużej ilości insuliny. W następstwie takiej reakcji, w niedługim czasie po spożyciu miodu następuje spadek cukru w krwi. U chorych takie wahnięcie poziomu cukru w krwi wywołuje hipoglikemię, natomiast u zdrowych powoduje nadmierną eksploatację trzustki, stając się jednym z przyczynków powstania cukrzycy w przyszłości. Tak oto, dbając o doraźne wzmocnienie odporności poprzez systematyczne spożywanie miodu – nadwyrężamy swoją trzustkę i sami sobie szykujemy cukrzycę.

Inaczej rzecz ma się w przypadku obecności błonnika, który po pierwsze opóźnia przechodzenie miodu z żołądka do dwunastnicy, czyli opóźnia dotarcie miodu do strefy wchłania, a po drugie, działając jako gąbka, opóźnia wchłanianie miodu, dzięki czemu poziom glukozy w krwi wzrasta powoli; łagodnie. W tej sytuacji stosowanie miodu jako składnika koktajlu z błonnikiem ma sens w profilaktyce zdrowia, przy czym unikamy skutków ubocznych związanych z gwałtownym wzrostem poziomu cukru w krwi.

→ Warto przy okazji zwrócić uwagę, że miód, wsród licznych własciwości leczniczych, ma istotne znaczenie w likwidowaniu w przewodzie pokarmowy i organizmie patologicznych bakterii i pasożytów, w tym grzybów z rodzaju Candida, czym podnosi walory zdrowotne koktajlu.


http://mikstura.kei.pl/fo...hp?t=52&start=0






Hannibal - Czw Lip 24, 2008 14:31

to, że ma wysokie IG i zawiera cukry proste nie jest żadną wadą!
jedzony z tłuszczem wolno się wchłania
wysokie IG ma wiele zdrowych produktów, które jadły zdrowe ludy

Hannibal - Czw Lip 24, 2008 14:39

przeniesione z innego tematu -
Hannibal napisał/a:
Waldek B napisał/a:
Hannibal tak z ciekawości ile łyżek tego miodu zjadasz aby dostarczyć ok 30 g węgli?

ja zjadam więcej węgli - z kilkadziesiąt
zjadam go wg apetytu - czasem 20 g dziennie, a czasem z kilkadziesiąt
Waldek B napisał/a:
ps. Patrzyłem na allegro i nie ma surowego miodu. Są "naturalne", "bez cukru" etc ale "surowy" nie występje. Czy surowy się jakoś wizualnie różni od naturalnego niesurowego?

są surowe tylko musisz się dopytać
ja kupiłem ten z pasieki leona Lesia - skrystalizowany, taki, który nie został poddany obróbce termicznej w celu upłynnienia


Hannibal napisał/a:
Waldek B napisał/a:
Przeczytałem że miód ma IG 87. Tan surowy może mniej? :o :?

nie, raczej tyle samo
a co to ma za znaczenie? sprawa indeksu glikemicznego to jest pic na wodę
jest mnóstwo zdrowych rzeczy o wysokim indeksie - surowy naturalny miód, niepasteryzowane niefiltrowane piwo, suszone śliwki (Kwaśniewski je na przykład poleca), suszone morele, daktyle, figi
ale nie jesz tego tonami tylko trochę - ot taka różnica

Waldek B - Czw Lip 24, 2008 15:18

Cytat:
jedzony z tłuszczem wolno się wchłania


masz jakies zródła gdzie o tym piszą?

Kurde korci mnie ten miód bo zdaje się 1 łyżka to będzie 8 g węgli (?). Nie musiałbym tyle marchwi i cebuli jeść by dać te 30 g W na dzień. :?

Jedno pytanie jaką trwałość ma taki surowy nierozgrzewany miód?

Hannibal - Czw Lip 24, 2008 15:30

Waldek B napisał/a:
masz jakies zródła gdzie o tym piszą?

Waldek, przecież setki razy była o tym mowa - węgle razem z tłuszczem wolniej się wchłaniają; podobnie jest z alkoholem pod tłuste żarcie
Waldek B napisał/a:
Jedno pytanie jaką trwałość ma taki surowy nierozgrzewany miód?

na pewno długi jeśli przechowujesz w suchych ciemnych warunkach; może być spokojnie w temperaturze pokojowej

Waldek B - Czw Lip 24, 2008 15:40

bo tam sprzedają zazwyczaj litr tego miodu. to mi chyba starczy na całe życie :what:
Hannibal - Czw Lip 24, 2008 15:41

Waldek B napisał/a:
bo tam sprzedają zazwyczaj litr tego miodu. to mi chyba starczy na całe życie :what:

mi szybko schodzi :]

mm4 - Czw Lip 24, 2008 19:33

Waldek odradzałbym.podejrzany produkt.Nie chce mi sie wykładu robić bo nie mam chęci i isły teraz sie rozpisywać.Ale zarzuce tylko jeden fakt ze słodyczożercy w zastępstwie ze smakiem wcinają miód. PO co ryzykować? Potem sie wkurzysz że wiele miesiecy trzymałeś sie z dala i nieświadomie wszystko zostało zaprzepaszczone.To co ci powiem to wejdź głęboko w temat bo jest dużo przeciw. Jako ze nie podaje argumentów i nie rozpisuje sie merytoryczniepowiem tylko że ja ci mocno odradzam.
Hannibal - Czw Lip 24, 2008 19:39

czyli brak żadnych argumentów... nie bo nie...
spójrz na praktykę - zdrowe ludy spożywały również słodkie rzeczy, takie jak miód, daktyle, rodzynki i inne suszone owoce
ja nie widzę żadnych wad miodu

Waldek B - Czw Lip 24, 2008 20:23

Kwaśniewski miód odradza. Na biblelife też odradzają. Na nutritiondata jak popatrzyłem to wartość miodu jest słaba, wręcz bardzo. :o Gdzieś czytałem (nie pomnę gdzie), że wartościowsza jako pokarm jest sama pszczoła.

Ja miałem z miodem nieprzyjemne doświadczenia, rozwolnienia i bolące zęby, ale przyznam się że nie jadłem tego miodu samego z błonnikiem bądz z tłuszczem tylko z... chlebem. Do tego zdrowy nie byłem i wchłaniałem masę innych syfów więc miód mógł być tylko kroplą, która przeważyła szalę. Zresztą co to był za miód, raczej nie surowy.

Z drugiej strony mamy Westona i Słoneckiego. Jaskiniowcy i wolne plemiona myśliwych jadły miód i używały go do konserwowania grzybów niemal od zawsze. Słusznie Hannibal pisze, badania Westona to jest fakt i argument z którym ciężko polemizować.

Więc jeśli macie jakieś działa mm4 i inni to nie straszcie tylko je wytoczcie.

mm4 - Czw Lip 24, 2008 21:04

Owoce też sa naturalne. Problem w tym że słodyczowy narkoman po odstawieniu słodyczy moze ich zjeść 10-20 kilo... by dostarczyć tyle samo cukru.
Uważasz to za dobre?

Potem moze napisze coś więcej

Hannibal - Czw Lip 24, 2008 21:49

ale co ma piernik do wiatraka?
każdy węglowodan i tak musi być rozłożony do cukrów prostych
jak ktoś nie umie się pohamować i musi zjeść od razu cały słoik miodu lub parę kilo owoców to może rzeczywiście lepiej, żeby sobie to darował

Hannibal - Czw Lip 24, 2008 22:13

Jak można sprawdzić ja też byłem kiedyś (w sumie nie tak dawno) przeciwko miodowi i się dziwiłem jak można jeść takie słodkie
ale zobaczyłem, że miód świetnie się komponuje z tłuszczami (masło, olej kokosowy, łój), z jajkami, a także mięsem (rybą już nie) i dobrze się po tym czuję
parę miesięcy temu miałem często ochotę na chleb, więc brałem kawałek do tatara; teraz zupełnie zapomniałem o takich rzeczach
miód mnie wyglowodanowo syci
co do wartości odżywczych - przecież nie tylko tu chodzi o witaminy i pierwiastki śladowe, ale o różne antyoksydanty, flawonoidy, acetocholinę, no i kupę enzymów!
Hipokrates używał miodu w leczeniu wielu chorób
ale jedne zastrzeżenie - obrobiony termicznie miód już nie jest taki zdrowy

Waldek B - Pią Lip 25, 2008 06:45

Cytat:
jedne zastrzeżenie - obrobiony termicznie miód już nie jest taki zdrowy


To już jest pewnie sam cukier :x

Być może z tego względu Kwaśniewski pisze o miodzie "niejadalny". Z drugiej strony co mnie zastanawia poleca ziemniaki gotowane i pieczone, które przecież też są "bombą pustych kalorii" z gigantycznym IG 70 -95. Taki ziemniak przecież nic nie ma, podobnie jak biały ryż czy cukier z cukiernicy. :?

Waldek B - Pią Lip 25, 2008 07:01

A oto co o miodzie pisze:

Cytat:
Biblia była tłumaczona na prawie wszystkie języki i każdy tłumacz tłumaczył ją tak, aby to było korzystne dla niego i dla swych zleceniodawców. A ich interesy były zawsze sprzeczne z interesami ludzi i ludzkości. A oto jak zafałszowano najważniejszą dla ludzkości informację:

1. Masło i miód jeść będzie, aby nauczył się odróżniać dobro od zła.
2. Mleko i miód jeść będzie, aby potrafił wybierać dobro, a odrzucić zło.
3. Kwaśne mleko i miód jeść będzie, aby mógł wiedzieć wszystko.

Oczywiście nie przekazano żadnej informacji o tym, kim ten człowiek ma być. Natomiast w Talmudzie ta informacja jest przekazana tak: "Pasterską strawę jeść będzie, aby nauczył się wybierać dobro, a odrzucać zło" (czyli wiedział wszystko). Jest podana informacja kim ten człowiek będzie. Gdyby ktoś z wykształconych ludzi chciał wiedzieć wszystko i w tym celu jadł masło i miód, mleko i miód, kwaśne mleko i miód, szybko by się utuczył, zachorował na miażdżycę i na inne choroby cywilizacyjne, uzyskałby najbardziej patologiczną czynność swojego mózgu, wydawałoby mu się, że tak jak z nim jest, to jest dobre, że tak być powinno i z takim przekonaniem przedwcześnie przeniósłby się do lepszego świata, ale w mieście przeznaczonym dla głupców.
Autorzy Biblii miodu nie jedli. Na ofiarę dla Boga (bogów - Izraelici w różnych okresach wierzyli w wielu bogów i im składali ofiary) miodu nie przyjmowano. "Miód był niemiły Panu" - napisano w Biblii, co trzeba przeczytać: kapłani miodu nie jedli, był dla nich niemiły, na ofiarę go nie przyjmowano.

JAN KWAŚNIEWSKI

fragment z artykułu 225


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group