|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Surowy dział - Jadłospisy surojadów
kriss - Śro Lut 25, 2009 10:20 Temat postu: Jadłospisy surojadów Witam,
chciałbym, aby wszystkie surojady podzieliły się swoimi jadłospisami. Czytałem obie książki Aajonusa i jest tam oczywiście kupa przepisów i sugestii. Ale z tego kotła informacji trudno stworzyć jakieś codzienne menu posiłkowe. Napiszcie proszę co jecie na każdy z posiłków, jak to się zmieniało, jak każdy z danych posiłków w różnych porach dnia wpływa na wasze samopoczucie i energię. Coś, z czego może wypłynąć wiele wskazówek dla wszystkich jak sobie sporządzić swój jadłospis. I nie piszcie "wedle uznania", czy "jak ci się podoba" - to wiem. Pytam o wasze zdanie.
Dzięx.
Hannibal - Śro Lut 25, 2009 10:47
rano: 8-10 żółtek z max 2 łyżeczkami miodu (wrzosowy, spadziowy, gryczany, malinowy, lipowy, etc.) i cynamonem (delikatnie rozmieszane i podgrzane do ok. 30 stopni) + awokado
najczęściej jest awokado, ale jak go nie ma to daję dodatkowo surowe masło - robię tak, że biorą trochę masła, maczam w żółtkach i miodzie i jem
zamiast masła biorę czasem surowy olej kokosowy
obiad i kolacja: podobnie, zróżnicowanie
daję trochę tego, trochę tamtego, w zależności co mam
a mogę mieć: comber, polędwiczki, nerki, serca, ozory, wątrobę, jądra baranie lub jagnięce
z dziczyzny: różne części z dzika (boczek, łopatka, karkówka), jelenia, sarny, łosia (mrożone, bo świeżego nie mam)
jako porcja tłuszczowa najczęściej łój barani (masło ostatnio bardzo rzadko)
kawałki łoju jem z niewielką ilością soli himalajskiej
jeśli chodzi o dodatki to ostatnio rzadko je dołączam - mogą to być domowej roboty ogórki kiszone czy czarne oliwki
octustrugi - Śro Lut 25, 2009 14:17
Najpierw moje założenia. Jako że nie mam czasu ani sposobności codziennie robic zakupów toteż, kupuję wszystko w sobotę, porcjuję i mam na cały tydzień. Dlatego moja dieta bazuje przez cały tydzień na tych samych upatrzonych w sobotę produktach:
Śniadanie:
- 3 całe jajka lekko "rozbełtane" + pół łyżki miodu
- 100 gram - akurat w tym tygodniu ozorka wołowego, ale najczęsciej bedzie to tatar z wołowiny
- około 50 gram łoju wołowego
- duży łyk oliwy z oliwek
- czasem jabłko
Obiadokolacja:
- 200gram tatara z cebulką
- 100 gram śledzi
- 50 gram łoju wołowego
- duży łyk oliwy z oliwek
- około 10 gram oleju kokosowego
- czasem marchewka, lub jakieś inne warzywo czy owoc.
Kiedyś na śniadanie jadłem:
- 3 całe jajka + 7 zółtek + 10 gram oleju kokosowego + łyk oliwy z oliwek
i nie wiem czy to organizm czy co innego ale czułem jakby mi to nie słuzyło i odstawiłem takie ilości jajek.
Obecnie 4 razy w tygodniu ćwiczę na siłowni. Na początku organizm dawał sobie rady z taka ilością kalori ale teraz juz sie buntuje i czuję się głodny, dlatego dołożę kalorii do mojego jadłospisu tylko jeszcze nie wiem jak. Puki co bedzie to słonina, bo mam troche pewnej słoninki. Potem nie wiem.
|
|