www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Zdrowa żywność - Kakao i masło kakaowe

Waldek B - Wto Cze 02, 2009 20:07
Temat postu: Kakao i masło kakaowe
Co sądzicie? Pozytywy, negatywy itd?
Hannibal - Wto Cze 02, 2009 20:10

masło kakaowe jest obrobione term.
samo kakao jest w sprzedaży w formie otłuszczonej, chudej :-o
dla mnie w smaku słabe

zenon - Wto Cze 02, 2009 20:25

czekolada 99% mozna raz na miesiac zjesc.
Hannibal - Wto Cze 02, 2009 20:28

zenon napisał/a:
czekolada 99% mozna raz na miesiac zjesc.

można, ale po co? jak ostatnio zjadłem to średnio się czułem na żołądku - ewidentnie gorsze trawienie; po świątecznym serniku i makowcu tego nie miałem

zenon - Wto Cze 02, 2009 23:09

Hannibal napisał/a:
mozna, ale po co?
Po to, by utwierdzic sie w przekonaniu, ze RAW PALEO jest THE BEST ;-)
krzysztof2 - Śro Cze 03, 2009 10:09

WITAM :hug:

Można i częściej jeżeli jest to surowy proszek kakaowy , surowa czekolada lub ziarna kakaowca - oczywiście z niczym nie trzeba przesadzać.

Zależy o jakim kakao mówimy i o jakim maśle kakaowym.
M. kak. to tłuszcz o konsystencji stałej w temperaturze pokojowej i punkcie topnienia pomiędzy 33 i 34 st.c.
szerzej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o_kakaowe

nie wiem czy obecnie można u nas kupić masło kak. , ponieważ nie interesowałem się tym ( do pielęgnacji tak ) ale tutaj jest właśnie prawdziwe masło kakaowe czyli "przetopiene" jeżeli można tak powiedzieć w 35 st. C.( 90 st. F ) :
http://www.welikeitraw.co..._butter_ra.html
http://translate.google.p...cial%26hs%3DMFP

Gdy chodzi o kakao to u nas najczęściej jest komercyjny chłam - prażone i mocno zabrudzone.

Już sam proces moczenia ziarna kak.odbywa się temperaturze od 50-60c.

Produkcja komercyjnego kak.w skrócie wygląda tak:Dojrzałe owoce usypuje się w pryzmy, które pod przykryciem w ciągu 4-5 dni ulegają wstępnej fermentacji. Następnie ekstrahuje się nasiona, które poddawane są wtórnej fermentacji, a po niej suszone. Kolejnym krokiem jest prażenie i mielenie, w wyniku czego otrzymywana jest gęsta masa, z której w procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe, a odtłuszczone wytłoczyny, poddane powtórnemu mieleniu, przybierają postać proszku kakaowego - kakao.
Czyli jest PRAŻONE
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BCenie

Prażenia ziarna kak., najczęściej przebiega, w temperaturze gazów od 130 - 180 st. C przez 15 do 45 min.
Dlatego w ziarnie kak. tłuszcze zwłaszcza nienasycone uległy termicznej przemianie nazywanej Reakcją Maillarda.
http://bioinfo.mol.uj.edu.pl/articles/Zablocka05

A podczas reakcji Millarda tworzy się akrylamid "niezbyt " dobry dla zdrowia - dlaczego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Akrylamid

Dlatego podjadanie dużych ilości komercyjnych wyrobów na bazie prazonego kakao nie jest wskazane .

Oczywiście można nabyć surowe kakao lub ziarno kakaowca - ale u nas w sklepach się nie spotkałem.

tutaj można takie zobaczyć:
( kakao surowe organiczne - kliknąć na SUNFOOD ).
http://www.davidwolfe.com/

http://translate.google.p...cial%26hs%3DrWa
http://www.rawcacao.com/

http://www.rawguru.com/st...nibs-16-oz.html
http://translate.google.p...cial%26hs%3DrWa

SUROWA CZEKOLADA np.:
http://www.therawchocolatecompany.com/
http://translate.google.p...cial%26hs%3DZql

Z polskich miejsc na jakieś "lepsze" kak. ale NIE surowe to - Produkty Sprawiedliwego Handlu - kakao wyprodukowane metodami organicznym ( boliwijskie ):
http://www.fairtrade.net....u-kakao-367.htm
http://www.gajanet.pl/Kakao-bio-odt-uszczone

inne" trochę lepsze":
http://www.naturo.pl/prod...roducts_id=1002
http://ekosfera.pl/pl/product/view?id=213335
http://www.frisco.pl/cata...1011804/diet/11

tutaj porównanie "różności":
http://www.twenga.pl/dir-...zczalna-i-kakao

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

Waldek B - Śro Cze 03, 2009 17:21

Cytat:
SUROWA CZEKOLADA np.:
http://www.therawchocolatecompany.com/
http://translate.google.p...cial%26hs%3DZql


Też szukałem a nie mogłem znalezć u nas. Chyba mało popularna. W ogóle nie mogłem nawet znalezć czekolady gorzkiej na której by nie byłoby napisu ostrzegającego, że może zawierać soję, mleko i gluten. Wszystko masówka zasyfiona mlekiem. :-(

Cytat:
Z polskich miejsc na jakieś "lepsze" kak. ale NIE surowe to - Produkty Sprawiedliwego Handlu - kakao wyprodukowane metodami organicznym ( boliwijskie ):


Takie właśnie nabyłem. Bolivien organico.

krzysztof2 - Nie Cze 07, 2009 12:59

WITAM :hug:

tutaj na filmie DAVID WOLF tłumaczy o różnicy między surowym proszkiem kakaowym a komercyjnym chłamem ( porusza także inne kwestie ) i oczywiście jest przepis na PRAWDZIWĄ SUROWĄ CZEKOLADĘ :-) - ok.15:00 podje składniki:
http://www.guba.com/watch/3000106769

surowe proszki kakaowe z ebuy:
http://shop.ebay.com/?_fr...-All-Categories
np.: większa paczka:
http://cgi.ebay.com/Raw-O...93%3A1|294%3A50
tutaj opis z innego miejsca:
http://cgi.ebay.com/Raw-O...93%3A1|294%3A50
http://translate.google.p...icial%26hs%3Da1

u nas mały wybór:
http://shop.ebay.pl/items...kakao&_osacat=0
http://shop.ebay.pl/items...cacao&_osacat=0

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

Waldek B - Wto Cze 09, 2009 07:53

Czy ktoś z was się orientuje jak kakao stoi jeśli chodzi o grupy krwi? Czy nadaje się dla grupy 0?
Zdzisia - Sob Gru 05, 2009 11:39

Ja mam grupe krwi 0 i jem prawie codziennie kakao.Nic mi nie szkodzi .Za to nie mam już ,,skurczy" w łydkach. Robie teraz sobie przerwę.Jak będą ,,skurcze "to na odmianę zastosuje sezam.
krzysztof2 - Sob Gru 05, 2009 18:44

WITAJ Waldek B :hug:

Dla wszystkich grup krwi jest to produkt obojętny ( jednak Adamo nie wspomina o kakao lecz czekoladzie ) .

Jeżeli komuś nie służy kakao może spróbować karobu czyli zmielonych nasion inaczej chleb Świętojański ( mączka ) - u nas dostępna.

http://www.nutritiondata....products/4324/2


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

Anonymous - Sob Gru 05, 2009 20:23
Temat postu: Re: Kakao i masło kakaowe
Waldek B napisał/a:
Co sądzicie? Pozytywy, negatywy itd?


he
kiedyś w latach 60-tych
przywożono z sojuza kakao w blokach
ciekaw jestem jakie to było
odtłuszczone czy nie
ale pewnie było bardzie naturalne
mniej palone/jasne

Anonymous - Sob Gru 11, 2010 11:01

chciałbym temat odświerzyć
kto z was stosuje surowe kakao
warto to kupić
http://www.surovital.pl/2...kaowa-200g.html
http://www.bogutynmlyn.pl...69&idc=75&page=

krzysztof2 - Nie Gru 12, 2010 11:14

WITAJ :hug:

Oczywiście , że warto.
Produkt z drugiego linku jest nawet w dobrej cenie choć w większej ilości - najlepiej przesypać do słoi , dobrze zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu ( dobre są słoje z ciemnego szkła ).

Inny wątek z forum
Kakao - super jedzenie
http://www.dobradieta.pl/...p=151114#151114


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :hug:

Kefa - Nie Gru 12, 2010 16:43

Ja dla przeciwwagi podaję taki link:

http://www.living-foods.c...toxiccacao.html

Szukałam czegoś podobnego po polsku, ale nie znalazłam

krzysztof2 - Pon Sty 17, 2011 12:08

WITAM :hug:

Jeżeli ktoś nie chce używać kakao może spróbować karobu czyli surowych zmielonych nasion chleba świętojański ( mączka ) - było powyżej

kilka słów o karobie
http://www.surawka.republika.pl/MZZ1.htm


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

Hannibal - Pią Mar 18, 2011 17:54

W "Kuchniach Świata" w Złotych Tarasach są w sprzedaży surowe produkty SuroVital - ceny niewiele wyższe niż ze strony firmy.
Na przykład ziarna kakaowca, całkowicie nieprzetworzony produkt, kosztują 24 zł
Takie - http://www.surovital.pl/2...kowane-bio.html

Hannibal - Pon Mar 21, 2011 22:23

No dzisiaj nastąpiła premiera konsumpcji surowych organicznych niełuskanych ziaren kakao.
Bardzo fajne do chrupania i smakowania. :)

Waldek B - Wto Mar 22, 2011 07:10

Hannibal napisał/a:
W "Kuchniach Świata" w Złotych Tarasach są w sprzedaży surowe produkty SuroVital


dobra jest morwa turecka i jagody goji :-)

Hannibal - Wto Mar 22, 2011 07:23

Waldek B napisał/a:
dobra jest morwa turecka i jagody goji :-)

widziałem je
mają też macę, masło kakaowe
ale te jagody goji to mają dodatek jakiegoś ekolog. cukru, nie?

Waldek B - Wto Mar 22, 2011 08:31

skąd, są gorzkie

tylko żurawina ma dodatek cukru

Hannibal - Wto Mar 22, 2011 08:38

W składzie napisane jest: "nieprzetworzony cukier palmowy"
O tym cukrze - http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_palmowy
Nie jest już surowy :hihi:

Waldek B - Wto Mar 22, 2011 10:36

ale to tylko te w czekoladzie, gołe są surowe bez żadnego cukru
Waldek B - Wto Mar 22, 2011 10:39

Cytat:
Jagody Goji 100g - certyfikowane BIO
DODAJ DO KOSZYKA
Opis:

RAW - suszone w niskich temperaturach



Himalajska superjagoda
Często zwana na rynku azjatyckim „czerwonym diamentem”, jest od tysięcy lat ceniona jako jedna z najbardziej wartościowych superżywności. Tradycyjnie wykorzystywana przez mnichów chińskich w dalszym ciągu ma mocną pozycję w azjatyckiej medycynie. Jest ona także ceniona w zachodnich kulturach. Suszone jagody goji oferowane przez SuroVital są przepysznym przedstawicielem superżywności i mogą być jedzone zarówno świeże, jak i w daniach takich jak owsianki, ciastka, płatki kukurydziane i różne mieszanki. Jako doskonałe źródło białek, przeciwutleniaczy, niezbędnych aminokwasów, ponad 20 rodzajów witamin i minerałów, w tym witaminy A, C i żelaza. Jagody Goji posiadają wszelkie naturalne elementy wspierające zdrowie i witalność.

Uprawa i przetwórstwo
Jagody goji oferowane przez SuroVital rosną na żyznych dolinach prowincji Ningxia w Chinach. W naturalnych dla siebie warunkach jagody te dorastają na winoroślach, są zbierane w lecie i odwadniane w niskich temperaturach tak aby zachować jak największa ilość substancji odżywczych. Wszystkie jagody są suszone aż osiągną zawartość wody od 10 do 14% i ciągnącą konsystencję. W prosty sposób można je wtedy ponownie nawodnić. Nieskażone jagody goji są wtedy RAW (nieprzegrzewane), bezglutenowe i wegańskie.


Składnik: nieprzetworzone jagody goji (Lycium barbarum)

krzysztof2 - Wto Mar 22, 2011 10:41

WITAM :hug:

Inne miejsce gdzie można dostać surowe nasiona kakao i nie tylko
http://rawfoods.pl/sklep/raw-orzechy-i-nasiona/

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

Hannibal - Wto Mar 22, 2011 10:51

Waldek B napisał/a:
ale to tylko te w czekoladzie, gołe są surowe bez żadnego cukru

Nie no, spoko, tak tylko żartuję.
Tak więc jutro posłużą w kinie 8-)

Joannaż - Śro Mar 23, 2011 08:24

Hannibal napisał/a:
Tak więc jutro posłużą w kinie 8-)

A coś ciekawego w tym kinie teraz jest ?
:)

Hannibal - Śro Mar 23, 2011 08:56

sinsemilla napisał/a:
A coś ciekawego w tym kinie teraz jest ? :)

w temacie filmowym napisałem - http://www.dobradieta.pl/...p=169783#169783 :)
a kolejnym razem koniecznie na "Kolorowe wzgórza" - http://www.kinokultura.pl...p?mid=253&pid=1

Hannibal - Sob Mar 26, 2011 05:32

Wczoraj widziałem się z szefem Surovitala przy okazji odbioru ziaren kakaowca, masła kakaowego i macy. Płacę tyle ile jest w cenniku na stronie, tyle że bez przesyłki.
Gościu mi zdradził, że niedługo pojawi się surowa czekolada przez nich robiona ;)

zyon - Śro Kwi 06, 2011 10:57

Po co jesz te mace?
Waldek B - Śro Kwi 06, 2011 11:24

Cytat:
Maca, zaopatruje organizm w naturalne aminokwasy, fitohormony, minerały i witaminy, zalecana jest dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, a ich organizm jest zmuszany do intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego. Maca już od dawna stosowana jest przez peruwiańskich Indian jako środek wzmacniający organizm, a dzięki cennym właściwościom odżywczym znajduje także zastosowanie w stanach osłabienia, wycieńczenia i niedożywienia organizmu, w czasie rekonwalescencji oraz w okresie wzrostu. Maca jest uważana również za preparat poprawiający pamięć i zdolność przyswajania wiedzy oraz energizujący. Jest dostarczycielem substancji wzmacniających budowę i wytrzymałość mięśni szkieletowych. Maca stanowi cenne uzupełnienie diety.

Na czym polega niezwykłość maki?
Jest to andyjska roślina (łacińska nazwa Lepidium meyenii Walp.) o dużych właściwościach odżywczych, bogata w naturalne aminokwasy, fitohormony, witaminy i minerały. Jej znaczenie docenili przed wiekami peruwiańscy Indianie, którzy w mace upatrywali źródło zdrowia, siły i witalności. Maca, bogata w pełnowartościowe białko, egzogenne aminokwasy, łatwo przyswajalny wapń, żelazo, jod, witaminy, minerały i sterole okazuje się skuteczna w różnych stanach organizmu. Godna polecenia jako żywnościowy suplement, jest pomocna m.in. w leczeniu osteoporozy, anemii, niedoczynności tarczycy, w terapii antycholesterolowej.
Pożądana w okresie rekonwalescencji (niedożywienia), wzrostu, ciąży i laktacji, jest też cennym środkiem immunostymulującym, wzmacniającym, rewitalizującym. Powoduje przyrost masy ciała, poprawia samopoczucie podczas leczenia wyniszczających chorób w rodzaju AIDS, nowotworów i gruźlicy. Działa pozytywnie – co potwierdziły współczesne badania – na układ rozrodczy, reguluje gospodarkę hormonalną. Łagodzi dyskomfort okresu przekwitania u kobiet, wspomaga leczenie bezpłodności i impotencji u mężczyzn.

zyon - Śro Kwi 06, 2011 15:00

Tyle to ja wiem, podobne info mozna wkleic o chlorelli,spirulinie, glince czy grzybach shitake. Interesuje mnie powod z jakiego sie to je. Podobno zdrowa i zrownowazona dieta dostarcza wszystkiego (witaminy i mineraly) w idealnych proporcjach i nie ma potrzeby sumplementacji. Przyznawanie sie do zazywania macy czy chlorelli to przyznanie sie do tego, ze dieta nie jest idealna i ma sie na niej niedobory.
Mariusz_ - Śro Kwi 06, 2011 21:45

Ale mówimy o niedoborach na papierze czy z wyników biochemicznych?
Jak u was wyglada sprawa z O3:06?
J Nutr. 2000 Dec;130(12):3028-33.

Polyunsaturated (n-3) fatty acids susceptible to peroxidation are increased in plasma and tissue lipids of rats fed docosahexaenoic acid-containing oils.

Song JH, Fujimoto K, Miyazawa T.

Effects of dietary n-3-to-n-6 polyunsaturated fatty acid ratio on mammary carcinogenesis in rats.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9589432
Zdrowe to czy nie zdrowe?O to jest pytanie?
Suplementować O3 czy jednak sobie odpuścić?

Hannibal - Śro Kwi 06, 2011 21:48

zyon napisał/a:
Przyznawanie sie do zazywania macy czy chlorelli to przyznanie sie do tego, ze dieta nie jest idealna i ma sie na niej niedobory.

Ciekawa teoria :D
Spożywam macę, bo ufam w jej prozdrowotne właściwości; a to, że mam ich i tak dużo w swoim żywieniu i całej reszcie nie wyklucza, że mogę mieć ich jeszcze więcej. 8-)

Molka - Śro Kwi 06, 2011 22:09

Również mam zamiar nabyc mace... najszybciej jak sie da... :pada:
Waldek B - Czw Kwi 07, 2011 07:55

zyon napisał/a:
Tyle to ja wiem, podobne info mozna wkleic o chlorelli,spirulinie, glince czy grzybach shitake. Interesuje mnie powod z jakiego sie to je. Podobno zdrowa i zrownowazona dieta dostarcza wszystkiego (witaminy i mineraly) w idealnych proporcjach i nie ma potrzeby sumplementacji. Przyznawanie sie do zazywania macy czy chlorelli to przyznanie sie do tego, ze dieta nie jest idealna i ma sie na niej niedobory.


Zerknij do Westona. Nawet najdziksze plemiona miały tzw "superfoods" i "suplementowały" tran, pierzgę, zioła.

To ważne, tym bardziej dzisiaj gdy NIKT już nie jest na "zdrowej i zrownowazonej diecie dostarczającej wszystkiego (witaminy i mineraly) w idealnych proporcjach". Nawet jak jesz jelenie z lasu, dzikie ryby, baraninkę, miód i owoce z działki to nie jesteś. Za sprawą rtęci w szczepionkach, zanieczyszczenia morza, jeziora, powietrza, kwaśnych deszczy, kwiatów gmo z których nektar zbierają pszczoły itd.

zyon - Czw Kwi 07, 2011 11:22

Hannibal napisał/a:
zyon napisał/a:
Przyznawanie sie do zazywania macy czy chlorelli to przyznanie sie do tego, ze dieta nie jest idealna i ma sie na niej niedobory.

Ciekawa teoria :D
Spożywam macę, bo ufam w jej prozdrowotne właściwości; a to, że mam ich i tak dużo w swoim żywieniu i całej reszcie nie wyklucza, że mogę mieć ich jeszcze więcej. 8-)

1500% zdrowia? Ciekawe :viva:

zyon - Czw Kwi 07, 2011 20:29

Mariusz_ napisał/a:
Ale mówimy o niedoborach na papierze czy z wyników biochemicznych?
Jak u was wyglada sprawa z O3:06?
J Nutr. 2000 Dec;130(12):3028-33.

Polyunsaturated (n-3) fatty acids susceptible to peroxidation are increased in plasma and tissue lipids of rats fed docosahexaenoic acid-containing oils.

Song JH, Fujimoto K, Miyazawa T.

Effects of dietary n-3-to-n-6 polyunsaturated fatty acid ratio on mammary carcinogenesis in rats.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9589432
Zdrowe to czy nie zdrowe?O to jest pytanie?
Suplementować O3 czy jednak sobie odpuścić?


Jak zwykle, ja o pogodzie a ten o samochodzie :hah:

krzysztof2 - Pią Kwi 08, 2011 21:19

WITAJ Mariusz :hug:

Mariusz_ napisał/a:
Ale mówimy o niedoborach na papierze czy z wyników biochemicznych?
Jak u was wyglada sprawa z O3:06?
J Nutr. 2000 Dec;130(12):3028-33.

Polyunsaturated (n-3) fatty acids susceptible to peroxidation are increased in plasma and tissue lipids of rats fed docosahexaenoic acid-containing oils.

Song JH, Fujimoto K, Miyazawa T.

Effects of dietary n-3-to-n-6 polyunsaturated fatty acid ratio on mammary carcinogenesis in rats.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9589432
Zdrowe to czy nie zdrowe?O to jest pytanie?
Suplementować O3 czy jednak sobie odpuścić?


A dlaczego wklejasz linki do badań przeprowadzonych na szczurach odnosnie O3:06 w temacie Kakao i masło kakaowe ?


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

Mariusz_ - Nie Kwi 10, 2011 15:34

Są braki w witaminach, minerałach... Zapytałem się grzecznie czy kakao i/lub masło dostarcza wystarczającej ilość O3 co by stosunek był udany 3:6 w kontekście braków. Cały czas wam czegoś brakuje. Może szukacie tam, gdzie nie trzeba. Np duże braki bywają w mózgu przy braku 120g glukozy oraz braku NADPH.
Co by się pokojowe stosunki z niedoborami nie pomieszały przy spożywaniu kakao!! :)
A jak wiemy z rak na DO braki powodują raka. Jak wiemy od "naukowców" idealny stosunek (przerywany najlepiej-czyli jem nie jem) chroni nas przed tym i owym ;)

Adam319 - Nie Kwi 10, 2011 15:38

Mariusz_ napisał/a:
duże braki bywają w mózgu przy braku 120g glukozy

Nie każdy brak jest taki zły, np. "brak rosnącego nowotworu" nie jest.
:-)

gea - Pią Mar 22, 2013 00:22

Bo to inna maca jest. To nie jest ta:Maca (hebr. מצה) – chleb przaśny, przaśniki, spożywany przez żydów podczas święta Pesach. Nawiązuje on do chleba, który spożywali Izraelici przed wyruszeniem z Egiptu. Przyrządzany jest ze specjalnie w tym celu przygotowanej mąki, bez użycia zakwasu, którego posiadania w domu podczas paschy zakazuje żydowskie prawo religijne. Mąkę pszenną miesza się z wodą i piecze przez około osiemnaście minut, licząc od chwili wyrobienia ciasta. Ma ona postać płaskich placków o kształcie owalnym bądź kwadratowym. Współcześnie macę wyrabia się również maszynowo, wypieka w piecach wyposażonych w palniki zamontowane w komorze wypieku, ale jej używanie podczas święta nie jest zgodne z żydowską ortodoksją.
To roślina z Peru http://www.plantamed.pl/5...CFcJZ3godVWsAHQ

koffin - Nie Kwi 14, 2013 11:08
Temat postu: hey
Witam gdzie polecacie kupic ziarna kakaowca? w jednym sklepie są jasniejsze drugim ciemne.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group