|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Diety niskowęglowodanowe - Soki z warzyw - kontrowersje
Cordoba_2004 - Sob Cze 27, 2009 22:16 Temat postu: Soki z warzyw - kontrowersje Witam
Na studiach technologia żywności uczono nas, że tylko surowe warzywa typu burak seler
zawierają mnóstwo związków prozdrowotnych które są termolabilne i po gotowaniu to już inny skład chemiczny mamy.
Wiadomo sok super rzecz, ale jak go robić bo to co w sklepie to nie sok tylko badziew.
No więc co kupuje sokowirówkę mechaniczną filipsa surowy burak czerwony i to się pije tak ?
dobrze mniemam ?
No ale jest też druga szkoła że gotowany buraczek jest miksowany.
A może macie jakieś swoje szkoły picia soku z buraczka czerwonego, selera ?
Jakieś inne warzywa?
Hannibal - Nie Cze 28, 2009 06:04
jak chcesz robić sobie soki to najlepiej z selera, pietruszki i różnych zielonych warzyw
marchew i burak - jako niewielki dodatek (powodem jest duża ilość cukrów prostych)
najlepsze są sokowirówki typu "twin gear", np. Green Star - http://www.greenstar.com/index.asp
Cordoba_2004 - Nie Cze 28, 2009 08:38
no to burak odpada a seler jest alergizujący a więc kaplica totalna
a surowy burak też ma dużo cukrów prostych ?
Hannibal - Nie Cze 28, 2009 08:58
burak zjedzony w całości byłby lepszą opcją, gdyby nie to, że słabo się trawi (dużo celulozy)
wg mnie soki lepiej sobie odpuścić
warzywa lepiej sobie w większości odpuścić (na surowo ciężkostrawne, obrobione term. lżej strawne, ale za to z licznymi toksynami), a zjadać lokalne owoce, najlepiej jagodowe jako źródło węgli
barb - Nie Cze 28, 2009 13:57
no a zimą jakie lokalne źródło węgli polecasz ?
owoce to przecież też cukry proste
Hannibal - Nie Cze 28, 2009 13:59
barb napisał/a: | no a zimą jakie lokalne źródło węgli polecasz ? |
przede wszystkim miód
oprócz tego są ogórki i kapusta kiszone, marynowane grzybki
no i mrożone jagodowe, jak kto sobie porobił zapasów latem
barb napisał/a: | owoce to przecież też cukry proste |
no tak, ale co innego jeść je w całości, a co innego soki
Witold Jarmolowicz - Sob Lip 04, 2009 19:57
A dlaczego buraków nie ukisić, wzorem naszych babć?
Taki sok sie nadaje i na zupę i do picia na surowo.
JW
|
|