www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Diety niskowęglowodanowe - Ile tłuszczu ma ser typu oscypek ??

italodisco - Sob Sty 09, 2010 09:26
Temat postu: Ile tłuszczu ma ser typu oscypek ??
Narobiłem ostatnio kilka kilogramów sera podpuszczkowego typu oscypek jestem po dwóch dniach wędzenia

chciałbym go włączyć do jadłospisu ale nie wiem jaka jest B - T - W produktu .

Jedni piszą 15 tłuszczu inni 60 w 100 gramach ; jak jest naprawdę ??
robione z mleka wiejskiego wydajność 1,20 kg z 10 litrów mleka

Molka - Sob Sty 09, 2010 10:05

Składniki odżywcze produktu: ser, oscypek


W 100 g.
Energia 591 kcal
Białko 12.17 g
Tłuszcze 60.28 g
Węglowodany 0.03 g
Indeks glikemiczny 30
Tryptofan 0.2 g
Treonina 0.52 g
Izoleucyna 0.54 g
Leucyna 1.07 g
Lizyna 0.76 g
Metionina 0.29 g
Fenyloalanina 0.59 g
Walina 0.84 g
Kw. tł. nasycone 36.62 g
Kw. tł. jednonienasycone 14.57 g
Kw. tł. wielonienasycone 2.88 g
Cholesterol 68.6 mg
Woda 26.89 g
Wapń 909.52 mg
Żelazo 0.27 mg
Magnez 27.55 mg
Fosfor 633.52 mg
Potas 59.24 mg
Sód 397.96 mg
Cynk 1.53 mg
Miedź 0.2 mg
Mangan 0.03 mg
Selen 8.38 mcg
Witamina A (RAE) 278.51 mcg_RAE
Witamina D 40.82 IU
Witamina E 0.6 mg
Witamina B1 0.03 mg
Witamina B2 0.42 mg
Witamina B3 0.11 mg
Witamina B5 0.25 mg
Witamina B6 0.02 mg
Witamina B12 2.24 mcg
Kwas Foliowy 15.24 mcg_DFE

ktos napisal w necie pod haslem # ile kalorii ma oscypek??? :papa:

zenon - Sob Sty 09, 2010 11:51

To bardzo zalezy..
Nie zawsze dane z tabel przystaja do rzeczywistosci.

Jagniecina na ten przyklad w tabelach z netu ma od cholery tluszczu.
W rzeczywistosci - jest chuda. Taki comber srodkowy mysle, ze ma co najwyzej 10g tluszczu/100g. W tabelach to ze 3 razy tyle...

Sam lepiej wyczujesz ile fatu ma ser. Czy bardziej 15 czy bardziej 60.
Sam wiesz z jakiego mleka to bylo robione. I jak wygladal "odpad", co odeszlo..

Ja jak jem czasem sery dojrzewajace to z maslem i sliwkami suszonymi moczonymi w winie (sliwki bez konserwantow zalewam w sloju winem i po 2 dobach mozna jesc).
Nic nie waze i jakos wg smaku dodaje masla. i jest OK.
Ser po prostu jest dosc suchy, wiec na maslo naturalnie ma sie chec.

italodisco - Sob Sty 09, 2010 12:12

Molka tę tabelę też widziałem ale ona jest skrajna 60 % tłuszczu gdzie indziej podają 15, 25 coś za duża ta rozpiętośc
Hannibal - Sob Sty 09, 2010 12:19

bo zależy czy w suchej masie, czy normalnie
z reguły podaje się w suchej masie

Molka - Sob Sty 09, 2010 14:08

no własnie zeniu napisal cos bardzo waznego, "sam wyczujesz ile fatu jest w serze", juz od dawna zbieralam sie z tym aby to napisac, to jest niesamowite ale jest tak ze gdy stosuje sie diete bogatotluszczowa dluzszy czas, dla mnie wystarczajace poltora roku, to wkladajac do" paszczu" jedzonko wyczuwam "tlustosc" produktu, wiem czy powinnam dolozyc np. masla czy smietany czy innego...dla prawidlowego bilansu..... to sie po prostu czuje i to jest piekne.... :viva:
italodisco - Sob Sty 09, 2010 14:12

ja na nowy rok zjadłem 3 kebaby w cieście do tego 3 piwa i 0,5 litra wódki na drugi dzień cała pizza + piwa :( i jedynie co wyczuwam to że cały czas w potrawach mało chili i pieprzu

zakończyłem właśnie tę fast - foodową ucztę i trzeba się brać za siebie

EAnna - Sob Sty 09, 2010 17:52

Molka napisał/a:
Składniki odżywcze produktu: ser, oscypek

Dane te odnoszą się zapewne do prawdziwego oscypka, czyli serka z mleka owczego. Owcze mleko ma przeciętnie suchej masy 17%, krowie 12,5. Tłuszcz w mleku owczym to 5,3%, krowim - 3,5%.
italodisco robi oscypki z "krówskiego" mleka, jak powiedzieliby górale (wiem to z innego forum :D ).
Ilość tłuszczu/białka w serku będzie zależała od wielu czynników. Proszę nie zapominać, że w serwatce pozostają białka albuminy i pewna ilość tłuszczu. Oscypek robi się z buncu, który jest wspólną formą dla wszystkich serów podpuszczkowych.
Możesz zatem przyjąć, że w suchej masie Twojego serka jest 50% tłuszczu i 50% białka. W zależności od stopnia odciśnięcia serka i jego wysuszenia ilość wody może być na poziomie ok. 35-40%. Z czasem ilość wody maleje. Dla serów twardych, pełnotłustych przyjmuje się, że wody, tłuszczu i suchej masy (białka i sole mineralne) jest po 1/3.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group