www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Dział naukowy - Zachorowalnosc na raka na diecie warzywno-owocowej

Kangur - Śro Kwi 07, 2010 10:29
Temat postu: Zachorowalnosc na raka na diecie warzywno-owocowej
Cytat z Gazety Wyborczej.
Cytat:
Naukowcy: owoce i warzywa raczej słabo chronią przed rakiem
dżek, PAP
2010-04-07, ostatnia aktualizacja 48 minut temu
Jedzenie dużych ilości warzyw i owoców w niewielkim stopniu obniża ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy - wynika z najnowszej analizy, którą publikuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".
Dieta bogata w warzywa i owoce jest uważana za element zdrowego stylu życia. Badania potwierdzają, że odgrywa ona ważna rolę w redukcji ryzyka chorób układu krążenia, a wielu naukowców podkreśla również jej rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym, choć dane na ten temat są mniej przekonujące.

Naukowcy z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku przeanalizowali dane zebrane w szeroko zakrojonym europejskim badaniu o skrótowej nazwie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), które objęły niemal 480 tys. Europejczyków z Danii, Francji, Niemiec, Grecji, Włoch, Holandii, Norwegii, Hiszpanii, Szwecji oraz Wielkiej Brytanii.

Warzywa dają korzyści, ale tylko kobietom

Zebrano szczegółowe informacje na temat ich nawyków żywieniowych oraz stylu życia. W ciągu kolejnych 8-9 lat w badanej grupie stwierdzono ponad 30 tys. przypadków zachorowań na nowotwór złośliwy.

Okazało się, że osoby jedzące duże ilości warzyw i owoców miały w niewielkim stopniu obniżone ryzyko nowotworu złośliwego. Regularne jedzenie warzyw przynosiło pewne niewielkie korzyści wyłącznie kobietom. Osoby pijące dużo alkoholu i jedzące regularnie warzywa i owoce miały nieco obniżone ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, ale tylko te związane z piciem alkoholu lub paleniem tytoniu.

Na podstawie tych wyników, autorzy pracy ocenili, że dieta bogata w warzywa i owoce ma raczej niewielkie działanie przeciwnowotworowe.

Jak jedzą warzywa, to i mniej piją, uprawiają sporty...

Jak napisali w swoim artykule, "w badanej populacji osoby jedzące większe ilości warzyw i owoców przejawiały też inne zachowania uważane za zdrowe - np. spożywanie niewielkich ilości alkoholu, niepalenie papierosów lub palenie przez krótki okres w życiu oraz większą aktywność fizyczną - co mogło mieć wpływ na spadek ryzyka raka".

Według autora komentarza odredakcyjnego, dr. Waltera C. Wiletta z Harvard School of Public Health, praca ta wyraźnie potwierdza wyniki innych badań, wskazujące, że spożywanie dużych ilości owoców i warzyw nie obniża ryzyka zachorowania na raka lub robi to w niewielkim stopniu. Badacz przypomina zarazem, że istnieją dowody na jej korzystne działanie w prewencji chorób układu krążenia.

Zdaniem dr. Wiletta, w przyszłości naukowcy powinni się skupić na analizowaniu przeciwnowotworowych własności poszczególnych warzyw i owoców.

Cordoba_2004 - Śro Kwi 07, 2010 19:56

No tak przy zylionie badań wykazujących że tłuszcz jest rakotwórczy i mięso także to to badanie całkiem egzotycznie wygląda
Witold Jarmolowicz - Śro Kwi 07, 2010 23:47

Błąd w rozumowaniu polega na tym, że ekstrahowano jeden element.
Już 70 lat temu stwierdzono, że niedobór witamin z grupy B sprzyja powstawaniu raka żołądka, na co chorowali Japończycy i Koreańczycy.
Dieta dalekowschodnia wcale nie była zdrowa.
Dokładnie to opisałem w kwietniowym Poradniku Dobrego zdrowia.
Ale Japończykom brakowało dużo tych witamin.
Na tej podstawie bęcwały wyciągnęły wniosek, że, zamiast uzupełniać niedobory, trzeba spożywać mnóstwo produktów zawierających te witaminy.
Inne bęcwały zaczęły promować, że źródłem witamin są warzywa i owoce.
I tak ta brednia owocowo-warzywna się rozwinęła.
W badaniach sprzed pół wieku żadne warzywa ani owoce nie występują.
Zapraszam do lektury kwietniowego Poradnika.
JW

krzysztof2 - Czw Kwi 08, 2010 09:36

WITAM :hug:

Autor dżek zapomniał dodać jakie kryteria oprócz jedzenia warzyw i owoców brano pod uwagę i czy w ogóle brano takowe pod uwagę : gdzie na co dzień bytowały osoby u których stwierdzono nowotwór złośliwy, jaki tryb życia wiodły , jakość spożywanych warzyw i owoców , stosunek w codziennym jadłospisie produktów odzwierzęcych do roślinnych , ekspozycje na światło słoneczne , dostęp do świeżego powietrza , jakość wody spożywanej oraz używanej do kąpieli , wykonywane praca , ilość używanych leków hormonalnych i antykoncepcyjnych przez kobiety jak również antybiotyków przez "zbadanych", ile osób było już w grupie ryzyka.

odnośnie przeprowadzonych badań :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639223
http://translate.google.p...lla:pl:official
Jeden z cytatów:
"...A single 24-hour diet recall was therefore collected, as the EPIC reference calibration method, from a stratified random sample of 36 900 subjects from the entire EPIC cohort, using a software program (EPIC-SOFT) specifically designed to standardise the dietary measurements across study populations..."

Fruit, vegetables, and colorectal cancer risk: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.( EPIC)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19339391
http://translate.google.p...lla:pl:official
jeden z cytatów;
"...is possibly associated with a decreased risk of colorectal cancer (CRC)..."

Fruit, vegetables, and colorectal cancer risk: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC )- Am J Clin Nutr
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/89/5/1441
"...Conclusions: These findings suggest that a high consumption of fruit and vegetables is associated with a REDUCED risk of CRC, especially of colon cancer. This effect may depend on smoking status...."

Autor dżek nie zdając sobie trudu bezmyślnie powiela informacje za PAP ,która to bezmyślnie powiela większość "wiadomości" za Reuters .

więcej o EPIC:
http://epic.iarc.fr/
http://translate.google.p...lla:pl:official


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

Cordoba_2004 - Czw Kwi 08, 2010 09:44

i nic nie wiemy o jakości i ilości spożywanych węglowodanów przez badanych
Hannibal - Czw Kwi 08, 2010 09:52

Cordoba_2004 napisał/a:
i nic nie wiemy o jakości i ilości spożywanych węglowodanów przez badanych

w każdym tego typu badaniu tak jest, że tak naprawdę nic z niego nie wynika
jak mówią, że mięso jest niezdrowe to okazuje się, że chodzi o jakieś przemysłowe, obrobione, z fast-foodów, a do tego połączone z neoliltycznymi, cywilizacyjnymi produktami
a oprócz tego badani palą, piją, źle sypiają, itd.

Jarek75 - Czw Kwi 08, 2010 21:34

Krzysztof2, nie wiem, co chciałeś przekazać Twoją długą wypowiedzią. Może ją dokończysz? Zrozumiałem, że autor czegoś tam nie dodał. Ale czy autor ma rację czy nie? To jest chyba najważniejsze.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group