|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Przepisy - Przyrządzenie kotleta schabowego - gdzie jest błąd ?
grubasXXX - Sob Maj 22, 2010 10:56 Temat postu: Przyrządzenie kotleta schabowego - gdzie jest błąd ? 1. Rozbijam schabowego na kotlet. Czasami jest cieńszy czasami grubszy.
2. Przyprawiam, odstawiam na 30 minut, obtaczam w jajku a potem w bułce tartej
3. Odpalam gaz i nagrzewam patelnie tefala do momentu aż środkowe kółeczko zrobi się czerwone.
4. Wlewam olej (ja korzystam z oliwy z oliwek) i czekam tak kilka chwil.
5. Wrzucam schabowego, opalam go z jednej strony z 1-2 minuty, przewracam na drugą i również opalam 1-2 minut.
6. Cała kuchnia w dymie - gdzie jest problem ?
Bruford - Sob Maj 22, 2010 11:47 Temat postu: Re: Przyrządzenie kotleta schabowego - gdzie jest błąd ?
grubasXXX napisał/a: | 1. Rozbijam schabowego na kotlet. Czasami jest cieńszy czasami grubszy.
2. Przyprawiam, odstawiam na 30 minut, obtaczam w jajku a potem w bułce tartej
3. Odpalam gaz i nagrzewam patelnie tefala do momentu aż środkowe kółeczko zrobi się czerwone.
4. Wlewam olej (ja korzystam z oliwy z oliwek) i czekam tak kilka chwil.
5. Wrzucam schabowego, opalam go z jednej strony z 1-2 minuty, przewracam na drugą i również opalam 1-2 minut.
6. Cała kuchnia w dymie - gdzie jest problem ? |
w oliwie rzecz jasna
Hannibal - Sob Maj 22, 2010 12:26
jeśli już ktoś musi smażyć i musi to robić na oliwie to podstawowa zasada jest taka, żeby robić to na małym ogniu, nie doprowadzając temp. oliwy to wysokich wartości
Anonymous - Sob Maj 22, 2010 22:31
Hannibal napisał/a: | jeśli już ktoś musi smażyć i musi to robić na oliwie to podstawowa zasada jest taka, żeby robić to na małym ogniu, nie doprowadzając temp. oliwy to wysokich wartości |
no i trza krótko smażyć żeby był jeszcze soczysty
a nie jak zelówa
Witold Jarmolowicz - Czw Cze 17, 2010 22:41
Z głupia frant zapytam, dlaczego upierać się z tą oliwą, dlaczego nie na smalcu.
Jest znacznie bardziej odporny na wysokie temperatury.
JW
EAnna - Pią Cze 18, 2010 04:02
grubasXXX napisał/a: | patelnie tefala |
Błędem jest w/w patelnia i zbytnie nagrzanie wstępne. Temperatura powinna być taka, aby kotlet smażył się po 3-4 min z każdej strony i był po usmażeniu jasno złoty.
Najlepsze do smażenia są patelnie z grubym, ciężkim dnem, posiadajace dużą pojemność cieplną. Taką patelnię nagrzewamy do średniej temperatury (sprawdzam to ręką w odległości 10cm) i kładziemy mięso. Mięso powinno mieć temp. pokojową.
Do smażenia schabowego najlepszy jest smalec, łój cielęcy topiony, oliwa z oliwek (ale nie z pierwszego tłoczenia).
gudrii - Pon Cze 21, 2010 11:36
smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa
zeto555 - Pon Cze 21, 2010 12:15
gudrii napisał/a: | smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa |
Dlaczego?
EAnna - Pon Cze 21, 2010 14:19
gudrii napisał/a: | smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa |
Proponuję obtoczenie kotleta w tartych orzechach włoskich. Najlepsze (nie zjełczałe i wolne od grzybów) są te, które przechowujemy od zbiorów w zamrażarce.
Ale smażenie musi być robione z wielkim wyczuciem temperatury. Powinna być możliwie niska, ale stabilna po włożeniu mięsa, a to znowu przekłada się na patelnię z jak najgrubszym dnem. Spalenie orzechów dyskwalifikuje danie.
Jest to wersja luksusowa kotletów
Hannibal - Pon Cze 21, 2010 14:26
EAnna napisał/a: | Proponuję obtoczenie kotleta w tartych orzechach włoskich |
orzechy włoskie zawierają mnóstwo PUFA (70%), więc do smażenia, podgrzewania nadają się najgorzej
zeto555 - Pon Cze 21, 2010 15:45
Anna, nie dyskutuj z "mistrzem"
zeto555 - Pon Cze 21, 2010 20:33
o , salowy
Kangur - Pon Cze 21, 2010 21:23
EAnna napisał/a: | gudrii napisał/a: | smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa |
Proponuję obtoczenie kotleta w tartych orzechach włoskich. Najlepsze (nie zjełczałe i wolne od grzybów) są te, które przechowujemy od zbiorów w zamrażarce.
Ale smażenie musi być robione z wielkim wyczuciem temperatury. Powinna być możliwie niska, ale stabilna po włożeniu mięsa, a to znowu przekłada się na patelnię z jak najgrubszym dnem. Spalenie orzechów dyskwalifikuje danie.
Jest to wersja luksusowa kotletów |
Wg Krzysztofa2 od "Surawki" z Z.G. orzechy przed spozyciem nalezy moczyc przez 24? godziny. Czy temperatura zastapi proces moczenia.
emikyou - Pon Lut 13, 2012 20:52
Podstawowy błąd jest taki, że bierzesz styropian zamiast prawdziwego mięsa.
|
|