www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Przepisy - Przyrządzenie kotleta schabowego - gdzie jest błąd ?

grubasXXX - Sob Maj 22, 2010 10:56
Temat postu: Przyrządzenie kotleta schabowego - gdzie jest błąd ?
1. Rozbijam schabowego na kotlet. Czasami jest cieńszy czasami grubszy.
2. Przyprawiam, odstawiam na 30 minut, obtaczam w jajku a potem w bułce tartej
3. Odpalam gaz i nagrzewam patelnie tefala do momentu aż środkowe kółeczko zrobi się czerwone.
4. Wlewam olej (ja korzystam z oliwy z oliwek) i czekam tak kilka chwil.
5. Wrzucam schabowego, opalam go z jednej strony z 1-2 minuty, przewracam na drugą i również opalam 1-2 minut.

6. Cała kuchnia w dymie - gdzie jest problem ?

Bruford - Sob Maj 22, 2010 11:47
Temat postu: Re: Przyrządzenie kotleta schabowego - gdzie jest błąd ?
grubasXXX napisał/a:
1. Rozbijam schabowego na kotlet. Czasami jest cieńszy czasami grubszy.
2. Przyprawiam, odstawiam na 30 minut, obtaczam w jajku a potem w bułce tartej
3. Odpalam gaz i nagrzewam patelnie tefala do momentu aż środkowe kółeczko zrobi się czerwone.
4. Wlewam olej (ja korzystam z oliwy z oliwek) i czekam tak kilka chwil.
5. Wrzucam schabowego, opalam go z jednej strony z 1-2 minuty, przewracam na drugą i również opalam 1-2 minut.

6. Cała kuchnia w dymie - gdzie jest problem ?


w oliwie rzecz jasna 8-)

Hannibal - Sob Maj 22, 2010 12:26

jeśli już ktoś musi smażyć i musi to robić na oliwie to podstawowa zasada jest taka, żeby robić to na małym ogniu, nie doprowadzając temp. oliwy to wysokich wartości
Anonymous - Sob Maj 22, 2010 22:31

Hannibal napisał/a:
jeśli już ktoś musi smażyć i musi to robić na oliwie to podstawowa zasada jest taka, żeby robić to na małym ogniu, nie doprowadzając temp. oliwy to wysokich wartości

no i trza krótko smażyć żeby był jeszcze soczysty
a nie jak zelówa

Witold Jarmolowicz - Czw Cze 17, 2010 22:41

Z głupia frant zapytam, dlaczego upierać się z tą oliwą, dlaczego nie na smalcu.
Jest znacznie bardziej odporny na wysokie temperatury.
JW

EAnna - Pią Cze 18, 2010 04:02

grubasXXX napisał/a:
patelnie tefala

Błędem jest w/w patelnia i zbytnie nagrzanie wstępne. Temperatura powinna być taka, aby kotlet smażył się po 3-4 min z każdej strony i był po usmażeniu jasno złoty.
Najlepsze do smażenia są patelnie z grubym, ciężkim dnem, posiadajace dużą pojemność cieplną. Taką patelnię nagrzewamy do średniej temperatury (sprawdzam to ręką w odległości 10cm) i kładziemy mięso. Mięso powinno mieć temp. pokojową.
Do smażenia schabowego najlepszy jest smalec, łój cielęcy topiony, oliwa z oliwek (ale nie z pierwszego tłoczenia).

gudrii - Pon Cze 21, 2010 11:36

smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa :razz:
zeto555 - Pon Cze 21, 2010 12:15

gudrii napisał/a:
smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa :razz:

Dlaczego?

EAnna - Pon Cze 21, 2010 14:19

gudrii napisał/a:
smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa

Proponuję obtoczenie kotleta w tartych orzechach włoskich. Najlepsze (nie zjełczałe i wolne od grzybów) są te, które przechowujemy od zbiorów w zamrażarce.
Ale smażenie musi być robione z wielkim wyczuciem temperatury. Powinna być możliwie niska, ale stabilna po włożeniu mięsa, a to znowu przekłada się na patelnię z jak najgrubszym dnem. Spalenie orzechów dyskwalifikuje danie.
Jest to wersja luksusowa kotletów :->

Hannibal - Pon Cze 21, 2010 14:26

EAnna napisał/a:
Proponuję obtoczenie kotleta w tartych orzechach włoskich

orzechy włoskie zawierają mnóstwo PUFA (70%), więc do smażenia, podgrzewania nadają się najgorzej

zeto555 - Pon Cze 21, 2010 15:45

Anna, nie dyskutuj z "mistrzem"
zeto555 - Pon Cze 21, 2010 20:33

o , salowy :hug:
Kangur - Pon Cze 21, 2010 21:23

EAnna napisał/a:
gudrii napisał/a:
smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa

Proponuję obtoczenie kotleta w tartych orzechach włoskich. Najlepsze (nie zjełczałe i wolne od grzybów) są te, które przechowujemy od zbiorów w zamrażarce.
Ale smażenie musi być robione z wielkim wyczuciem temperatury. Powinna być możliwie niska, ale stabilna po włożeniu mięsa, a to znowu przekłada się na patelnię z jak najgrubszym dnem. Spalenie orzechów dyskwalifikuje danie.
Jest to wersja luksusowa kotletów :->

Wg Krzysztofa2 od "Surawki" z Z.G. orzechy przed spozyciem nalezy moczyc przez 24? godziny. Czy temperatura zastapi proces moczenia.

emikyou - Pon Lut 13, 2012 20:52

Podstawowy błąd jest taki, że bierzesz styropian zamiast prawdziwego mięsa.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group