|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Diety niskowęglowodanowe - Uwaga przed masłem i śmietaną?
v0lare - Czw Gru 02, 2010 19:59 Temat postu: Uwaga przed masłem i śmietaną?
Cytat: | W przemyśle mleczarskim stosuje się homogenizację mleka, śmietany i innych przetworów mlecznych. Polega ona na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku. Przeciwdziała to zbieraniu się tłuszczu na powierzchni. |
Spotkałem się z teorią, że te nienaturalnie rozdrobnione cząsteczki tłuszczu przenikają nabłonek jelita który nie jest dostosowany do takich specjałów XXI wieku i wtedy faktycznie ten cholesterol osadza się na żyłach powodując miażdżyce.
Wygląda logicznie, te rozbite cząsteczki tłuszczu to coś co nie występuje w naturze. Jelita mogą być do tego nie przystosowane.
A tłuszcz dostający się do krwi z miażdżyca już łatwo powiązać.
Dodam, że najwięcej zachorowań na miażdżycę występuje w Finlandii. Spożywa się tam dużo serów i twarogów, a nie mięsa, czyli kolejna poszlaka przeciwko nabiałowi.
Słyszeliście coś o tym?
Anonymous - Czw Gru 02, 2010 20:45
v0lare napisał/a: |
Dodam, że najwięcej zachorowań na miażdżycę występuje w Finlandii. Spożywa się tam dużo serów i twarogów, a nie mięsa, czyli kolejna poszlaka przeciwko nabiałowi. |
Jest to tylko naciąganie faktów do teorii,
trzeba wszystkie czynniki ryzyka brać pod uwagę.
Policzyć chlebek, cukier
Pierwotna dieta oparta na mlecznych zapewne takich szkód nie czyniła
Paweł-poprostu - Czw Gru 02, 2010 20:59
v0lare napisał/a: | Spotkałem się z teorią, że te nienaturalnie rozdrobnione cząsteczki tłuszczu przenikają nabłonek jelita który nie jest dostosowany do takich specjałów XXI wieku i wtedy faktycznie ten cholesterol osadza się na żyłach powodując miażdżyce. |
Ze złą teorią się spotkałeś.
Do osadzania się lipidów potrzebna jest również duża ilość insuliny.
Zarazem najwyższy poziom lipidów jak i insuliny uzyskuje się jedząc bardzo dużo węglowodanów, szczególnie prostych które już po pięciu minutach zamieniają się w trójglicerydy, a po 30 min w tłuszcz i cholesterol, ponadto w cholesterol o małych i zbitych kuleczkach (jedną z kilku podgrup), które łatwiej osadzają się na podrażnionej tętnicy, potraktowaną (podczas hiperglikemii) ogromną ilością insuliny. Następnie dochodzi do hipoglikemii i znów jesteśmy głodni, a cały obieg się zmyka.
Dodatkowo przyspieszają miażdżyce wolne rodniki których powstaje ze spalania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jak i w mniejszym stopniu jednonienasyconych, stabilne są tylko nasycone.
wolne rodniki dodatkowo utleniają cholesterol i podrażniają tętnice znacznie przyspieszając miażdżyce.
Tłuszczy nasycone i sam cholesterol nie powoduje miażdżycy, co więcej oba te składniki są prozdrowotne.
Jeśli nie wiesz:
Cholesterol anihiluje szkodliwe związki przemiany materii, jeśli jemy go mało to nasza strata.
Jeśli by teoria o właściwościach miażdżyco rodnych tłuszczu mlecznego miała racje bytu, to na takiej samej zasadzie mógł bym sądzić ze najbardziej szkodliwy jest tłuszcz kokosowy, który jest łatwiej przepuszczany i szybciej kierowany do kwi.
Zaprawdę powiadam Ci, jest to absurd!
Powiedział bym, że to co zostało przez Ciebie napisane jest znacznym plusem i tyle.
No, to tak wielkim skrócie i uproszczeniu .
Witold Jarmolowicz - Czw Gru 02, 2010 23:37
Główną przyczyną miażdżycy jest jednoczesne spożywanie dużych ilości tłuszczów, węglowodanów i cholesterolu przy niedoborze metioniny w pożywieniu, czyli wtenczas, gdy spożywa się mało białkowych produktów zwierzęcych.
Tym niemniej ta teoria o miażdżycorodnym działaniu homogenizowanego nabiału jest znana ze trzydzieści lat.
JW
Anonymous - Śro Gru 22, 2010 08:24
admin - toan napisał
"http://www.bbc.co.uk/news/health-12049624 - to jest dobre!
Tłuszcz, który "powstrzymuje" cudownie cukrzycę typ II, wkrótce pewnie będzie do nabycia w aptekach. Very Happy
PS
dobrze, że ostrzegają przed spożywaniem wysokotłuszczowych mlecznych, bo w zalecanej przez "fachowców" diecie mieszanej czyli: "Białka powinny dostarczyć 10-20% energii, tłuszcze 15-35%, węglowodany 50-60%, nasycone kwasy tłuszczowe nie powinny dostarczyć więcej niż 10% energii, a spożycie cholesterolu nie powinno przekraczać 300mg/dziennie." (cyt: za panią Marią - nazwisko nieczytelne - dyrektorką DBŻiŻ w GIS), bo w diecie, w której organizm uzyskuje poniżej 70-80% energii z tłuszczu pokarmowego, skoncentrowany tłuszcz mleczny (śmietanka, śmietana, masło), jest wybitnie szkodliwy, przez wymuszenie zamiany pirogronianu w cytrynian, co zawsze skutkuje zaburzeniem potencjału cytozolu, a dalej insulinoopornością, niezależnie od proporcji insulina/glukagon i stężenia cytozolowego cAMP, co prowadzi do podniesienia cukru we krwi - naturalnego objawu obrony komórki przed dalszym wchłanianiem glukozy, a w konsekwencji do rozwoju cukrzycy typ II. "
http://forum.dr-kwasniews...cseen#msg120095
ciekawe ?
Dar
Hannibal - Śro Gru 22, 2010 08:56
dario_ronin napisał/a: | ciekawe ? |
nom
bardzo to ciekawe, dlaczego Masajowie, Samburu spożywali ok. 60% fatu, mieszkańcy Loetschental jeszcze mniej, ale więcej węgli, no i wysokotłuszczowych mlecznych na pewno sobie nie żałowali, a na cukrzycę nie chorowali
krzysztof2 - Śro Gru 22, 2010 11:49 Temat postu: Re: Uwaga przed masłem i śmietaną? WITAJ v0lare
v0lare napisał/a: | Cytat: | W przemyśle mleczarskim stosuje się homogenizację mleka, śmietany i innych przetworów mlecznych. Polega ona na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku. Przeciwdziała to zbieraniu się tłuszczu na powierzchni. | Spotkałem się z teorią, że te nienaturalnie rozdrobnione cząsteczki tłuszczu przenikają nabłonek jelita który nie jest dostosowany do takich specjałów XXI wieku i wtedy faktycznie ten cholesterol osadza się na żyłach powodując miażdżyce.
Wygląda logicznie, te rozbite cząsteczki tłuszczu to coś co nie występuje w naturze. Jelita mogą być do tego nie przystosowane.
A tłuszcz dostający się do krwi z miażdżyca już łatwo powiązać.
...
Słyszeliście coś o tym? |
chodzi prawdopodobnie o homogenizację i jej "nieciekawy wpływ" na enzym oksydazę ksantynową ( XO )
szerzej:
http://www.dobradieta.pl/...p=138284#138284
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
Mariusz_ - Śro Gru 22, 2010 19:09
Hannibal napisał/a: |
wysokotłuszczowych mlecznych na pewno sobie nie żałowali, a na cukrzycę nie chorowali |
czyli mleko ilu procentowe i ser biały czy żółty ilu procentowy???
U nas ser biały 8g tłuszczu to już pełnotłusty
Wyczytałem coś takiego. Warto poczytać o argumentach dwóch stron
http://forum.dr-kwasniews...g11725#msg11725
http://forum.dr-kwasniews...g17746#msg17746
http://forum.dr-kwasniews...g88247#msg88247
P.S czy to prawda, że Masajowie żywili się głównie serem, masłem, śmietaną, mięsem i krwią bydlęcą
Ile pijali mleka?? W takim razie ??
Lubie być dobrze poinformowanym
|
|