www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Książki i artykuły - Low-carb w mediach w 2010 roku: nowe tendencje

phantommm - Pią Sty 14, 2011 18:33
Temat postu: Low-carb w mediach w 2010 roku: nowe tendencje
Cytat:
W artykule pt. „Dietetyka kontra nauka” pisaliśmy o tym, że obowiązujące zalecenia żywieniowe coraz bardziej rozchodzą się z kolejnymi wynikami badań naukowych, które raz po raz kwestionują zasadność obowiązującej hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej. O ile dawniej koncepcje konkurencyjne wobec ortodoksyjnych spychane były na margines debaty medycznej jako niepoważne lub wręcz „niebezpieczne”, a ich zwolenników nazywano „świrami”, o tyle od kilkunastu lat krytyka obowiązującego paradygmatu wychodzi często od naukowców pracujących dla czołowych ośrodków badawczych i uniwersytetów. Chociaż w polskich mediach pozornie trwa „stary konsensus”, uważny obserwator dostrzeże zarysowujący się coraz wyraźniej w establishmencie światowym podział na dwa obozy: reformatorów, którzy coraz odważniej sygnalizują potrzebę zmiany, oraz „twardogłowych”, którzy wszelkim zmianom stawiają opór


zachęcam do lektury całości artykułu: http://nowadebata.pl/2011...ach-o-zywieniu/

pozdrawiam

jerzyk - Pią Sty 14, 2011 20:35

Nawiązując do artykułu zapytam a ile węgli trzeba jeść aby było dobrze.Propozycje,że wg smaku z góry zostają odrzucone.
Hannibal - Pią Sty 14, 2011 21:12

jerzyk napisał/a:
Nawiązując do artykułu zapytam a ile węgli trzeba jeść aby było dobrze.

Zależy kiedy, u kogo, przy jakim poziomie aktywności fizycznej (ile aerobów, a ile anaerobów), aktywności umysłowej, etc.
Średnio - od 70-80 g wzwyż.

sylwiazłodzi - Sob Sty 15, 2011 22:21

dzięki za ten artykuł, daje fajne linki do angielskich tekstów.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group