www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Medycyna naturalna - Przechowywanie żywności - Uwaga na plastik

milosz1984 - Czw Wrz 22, 2011 15:20
Temat postu: Przechowywanie żywności - Uwaga na plastik
Jakiś czas temu czytałem o tym by nie przechowywać żywności w plastikowych opakowaniach, woreczkach nylonowych, jednorazówkach i wszelkiego rodzaju tym podobnych opakowaniach ponieważ jedzenie wchłania wówczas toksyny chemiczne z tego w czym się znajdują. Najlepszym wyjściem jest przełożenie do słoika czy innego szklanego naczynia lub talerzyk. Szczególnie narażone na chłonięcie ,,toksyn" z opakowań są warzywa o miękkiej skórce jak pomidory, owoce takie jak jabłka, ale tez grubą skórką także jednak chłoną ich mniej i zajmuje tym ,,toksynom" wniknięcie do wnętrza więcej czasu bo najpierw muszą się przebić przez np grubą skórkę z grejpfruta dlatego jeśli wracamy z marketów kupując np dużą ilość winogrona, którą ważąc dajemy do woreczka ważne by po powrocie do domu od razu je przełożyć na talerzyk lub inne bezpieczne naczynie np rozłożyć na blaszanej tacy i dać do lodówki.
Poniżej zamieszczam też artykuł na ten temat:

Kanadyjczycy nie polecają korzystania z plastikowych pojemników na żywność. Zawierają one bisfenol A (BPA), który, wg nich, może odpowiadać za gorsze działanie mózgu w zakresie pamięci i uczenia się. Nie wykluczają też, że ma on swój udział w chorobie Alzheimera, schizofrenii czy depresji.

BPA wykorzystuje się przy produkcji plastikowych butelek na napoje, butelek do karmienia dzieci, pojemników na żywność, a nawet protez.

Naukowcy z Uniwersytetu Guelph odkryli, że bisfenol A przenika do stałych lub płynnych pokarmów przechowywanych w plastiku. Gdy zostają one zjedzone, BPA zaburza komunikację między neuronami, bez czego niemożliwe staje się prawidłowe zapamiętywanie czy rozumienie. Jak wyjaśnia szef zespołu Neil MacLusky, niewielkie dawki bisfenolu, który stale dostaje się do organizmu, zaburzają tworzenie się synaps w rejonach kluczowych dla uczenia.

W ramach eksperymentu naukowcy przez miesiąc karmili werwety z wyspy Saint Kitts na Morzu Karaibskim żywnością przechowywaną w pojemnikach z bisfenolem. Zaobserwowano spowolnienie działania synaps. Wg Kanadyjczyków, bisfenol A oddziałuje na estrogen, a ten z kolei [...] wpływa na tempo, w jakim tworzą się synapsy określonego rodzaju, poza tym odpowiada za utrzymywanie normalnego kształtu neuronów w obszarach mózgu kontrolujących uczenie, pamięć oraz nastrój.

kiwi4 - Sob Wrz 24, 2011 17:44

No to będę żywność przechowywać w szklanych opakowaniach, jakoś nigdy na to nie zwracałam uwagi :*
lenka86r - Pią Wrz 30, 2011 19:53

godne polecenia są opakowania tupperware tylko są strasznie drogie, ja mam te tańsze odpowiedniki, ale pewnie połowa z nich ma BPA ;(
groch - Wto Sie 26, 2014 12:43

bardzo dobre rady, ja zawsze staram się trzymać w szkle
Lampart - Wto Sie 26, 2014 13:05

Tylko szkło - zgadzam się - albo kamionka żadnych sztuczności plastików i innych chemicznych szajsów
daniel_K - Wto Sie 26, 2014 13:48

A metalowe?
Jesli chodzi o konsumpcje... to ja np ciagle jem z takiej metalowej michy juz ja mam lata i widac na niej mikrorysy ze sztuczców. I zastanawia mnie czy w jakis sposob nie jest toksyczne to co sie z niej sciera, pewnie to jakis stop niklowo-chromowo zelazny.

Lampart - Śro Sie 27, 2014 21:31

Metalu też bym unikał wchodzi w różne reakcje Już lepiej stare miski emaliowane
kobraW - Śro Sty 27, 2016 11:39
Temat postu: szkło najzdrowsze
Zgadzam sie, szklane opakowania są najlepsze. Powinno się do wsyztskiego stosować, no poza mrożeniem... ja zamawiam duzo produktów z Arexim, polecam. Tu m,ożna znaleźć dużo ich produktów http://opakowania.com.pl/...selected=166961

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group