www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Surowy dział - Co tkwi w rodzynku?

Waldek B - Pią Lis 30, 2012 02:06
Temat postu: Co tkwi w rodzynku?
http://www.pro-test.pl/ar...w+rodzynku.html

Cytat:


Co tkwi w rodzynku?


Bakalie nadają świątecznym wypiekom charakteru. Niestety, mogą być też źródłem szkodliwych substancji: pestycydów i toksyn. Badania pokazują, których produktów lepiej unikać.


To, że w świeżych winogronach mogą znajdować się pozostałości trujących środków ochrony roślin, wykazały badania, o których pisaliśmy w numerze 11/2004. Skoro pestycydy znajdują się w świeżych owocach, to czy są nimi zanieczyszczone również rodzynki? Okazuje się, że tak. Ale to nie jedyne zagrożenie dla naszego zdrowia. W rodzynkach i innych suszonych owocach, takich jak figi czy daktyle, mogą znajdować się aflatoksyny – związki wytwarzane przez pleśń.

Mieszanka pestycydów

Pestycydy, czyli środki ochrony roślin są nieodzowne w uprawach winogron. Owoce te są szczególnie podatne na ataki ze strony szkodników. Niestety pozostałości pestycydów zjadamy wraz z winogronami i rodzynkami. W wielu suszonych owocach może znajdować się nawet po kilkanaście różnych pestycydów. Można przypuszczać, że plantatorzy stosują różne związki chemiczne, aby zwalczać różne gatunki szkodników. Można się też domyślać, że jednoczesne użycie różnych pestycydów zmniejszy ryzyko, iż któryś z nich przekroczy dozwolony prawem limit. Bo normy prawne, jak na razie, wyznaczają limity dla zawartości w owocach poszczególnych pestycydów z osobna, a nie dla ich sumy.

Taką mieszankę pestycydów w rodzynkach potwierdziło między innymi badanie niemieckiej Fundacji Warentest. Pod lupę wzięto 20 marek rodzynek – szukano w nich 440 rodzajów pestycydów. Znaczne ilości pestycydów znaleziono w siedmiu produktach. Jeden z nich – pochodzące z Turcji rodzynki sułtańskie Gulden Fruit sprzedawane w sieci Aldi – nie spełniał obowiązujących norm i nie powinien w ogóle znaleźć się w sklepach.

Jeden z pestycydów występuje w rodzynkach szczególnie często – flufenoksuron stosowany w winnicach do zwalczania owada o wdzięcznej nazwie przędziorek. Naukowcy uspokajają jednak, że zarówno flufenoksuron, jak i inne pestycydy nie zagrażają naszemu zdrowiu bezpośrednio, jeżeli nie spożywamy produktów, w których ich ilości przekraczają dopuszczalne prawem normy. Dopiero zjadanie ich regularnie w zbyt wysokich stężeniach może mieć poważne następstwa. Pestycydy odkładają się w naszym organizmie. Na temat wzajemnych oddziaływań między nimi w organizmie jeszcze niewiele wiadomo. Dlatego powinniśmy przyjmować z pożywieniem jak najmniejsze ilości pestycydów.

Z dodatkiem siarki

Suszone owoce są często siarkowane dwutlenkiem siarki (E 220). Ten utleniający związek zapobiega ciemnieniu owoców, ale u osób wrażliwych może wywoływać nudności, bóle głowy i biegunkę. Z tego powodu prawo określa limit E 220, jakiego producenci nie mogą przekroczyć. Jeśli E 220 został dodany do suszonych owoców, informacja taka powinna znaleźć się w składzie na opakowaniu.

Toksyczny owoc

Smak świątecznych wypieków podkreślają również inne suszone owoce: figi i daktyle. Ale uwaga, na ich amatorów czyha kolejne zagrożenie – aflatoksyny. Te trucizny wytwarzane przez pleśń są bardzo silnie toksyczne, a gołym okiem nie dostrzeżemy, czy znajdują się w owocu. Widoczna pleśń nie musi wcale oznaczać zawartości aflatoksyn w owocach, ale również brak pleśni nie wyklucza, że toksyny znajdują się w fidze, daktylu czy innym przysmaku. Dlatego postanowiliśmy sprawdzić, czy dostępne w polskich sklepach suszone owoce mogą stwarzać zagrożenie dla naszego zdrowia czy może problem szkodliwych substancji nas nie dotyczy. Wyniki testu suszonych owoców – za miesiąc w „Świecie Konsumenta”.

asi_ - Pią Lis 30, 2012 04:01

http://www.buzzle.com/art...ranberries.html napisał/a:
Dried cranberries are considered an excellent alternative to dried raisins. They are a rich source of dietary fibers and antioxidants. The nutrient content of dry cranberries is the same as fresh cranberries but some of the commercial drying techniques tend to reduce its vitamin A and C. Even addition of sugar can bring down its nutritional value to some extent. For all these reasons, more and more people prefer to dry cranberries at home. (...)


chill - Pon Sty 14, 2013 20:35

Już dawno rodzynki i inne podobne suszone jak już kupuję/jem to tylko pewne bio/eko suszone na słońcu - istotna różnica w smaku i wyglądzie.
kacha436 - Śro Mar 06, 2013 18:31

chill napisał/a:
Już dawno rodzynki i inne podobne suszone jak już kupuję/jem to tylko pewne bio/eko suszone na słońcu - istotna różnica w smaku i wyglądzie.


Zgadzam się. Większość suszonych owoców wole przed zjedzeniem namoczyć we wrzątku.

Zhah001 - Pon Paź 27, 2014 13:36
Temat postu: sultan
A tak bdw, to ten cały livestrong to walczy z tym rakiem i walczy i co? To jest bardziej grupa wsparcia psychologicznego, a porady w stylu coś dobrego dla każdego. Przedsięwzięcie marketingowo cacy, ale owoce .... :]

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group