www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Diety niskowęglowodanowe - Nieuczciwy/podejrzany sprzedawca

EAnna - Śro Kwi 17, 2013 08:08

klaster40 napisał/a:
Czy możliwe jest, by kaszanka przeszła dymem papierosowym

A może ta kaszanka jest podwędzana?
Dobre, domowe kaszaneczki zyskują na tym zabiegu.
Ja swoje prawie zawsze podwędzam.
Proszę pozdrowić ode mnie sprzedawcę :>
W sklepie nie kupisz takiej kaszanki; jak sobie uświadomisz co jest źródłem tego zapachu to inaczej go odbierzesz.
Dym papierosowy? wykluczone. Aby produkt uzyskał zapach musi być wędzony w zimnym dymie co najmniej 1 godzinę.

EAnna - Śro Kwi 17, 2013 08:42

klaster40 napisał/a:
Sugerujesz, że jem pierwszą domowej roboty kaszankę w życiu?

Ja niczego nie sugeruję tylko grzecznie odpowiedziałam na Twój post.
Nie wiem kim jesteś, ile masz lat i co w życiu jadałeś.
Z praktyki wiem, że osoby przyzwyczajone do smaku sklepowych wyrobów nie koniecznie są zachwycone wyrobami domowymi.
Zapach dymu może być różny i zależy od gatunku oraz wilgotności spalanego drewna.
Nawet, gdyby kaszankę robił nałogowy palacz, to po parzeniu nie pozostałby na niej ani ślad dymu. Kaszankę można wędzić tylko uprzednio uparzoną, tylko zimnym dymem i w praktyce robi się to od 1 do 3 godzin, ponieważ zimny dym słabo wędzi uparzone wyroby.
Wędzenie kaszanki mało kto robi i mogłeś się z tym nigdy nie spotkać. Jej smak i zapach jest inny od kaszanki tradycyjnej. Czy lepszy? to kwestia gustu.
Zrób sam kaszankę i część podwędź. Wtedy ocenisz co Ci lepiej smakuje.
Przykładowa kaszanka, bardzo dobra:
http://wedlinydomowe.pl/f...p=293780#293780
Jeszcze jedno przyszło mi do głowy. Możesz tego sprzedawce zapytać czy wędzi kaszanki i ew. jakim drewnem. Jeżeli nie wędzi to o tym powie.
I druga możliwość: do gotowania mięs i uparzania kaszy zastosował wywar z parzenia kiełbas i szynek. Jeżeli wędzi kiełbasy "na czarno" to mielibyśmy winowajcę. Ten sposób wędzenia wymaga czarnego, smolistego dymu o silnym aromacie i goryczy czego część pozostaje w wodzie w czasie parzenia.

EAnna - Śro Kwi 17, 2013 12:55

klaster40 napisał/a:
ta ostatnia kaszanka jest jaśniejsza.

Bo dodał mniej krwi.

Molka - Czw Kwi 18, 2013 15:37

Jedliscie kaszanke bez krwi? Bo ja tak. :P Nawet smaczna była.
vvv - Pią Kwi 26, 2013 12:50

klaster40 napisał/a:
Człowiek jest cholernie skomplikowaną istotą i dojść co, od czego, jest czasem wręcz niemożliwe.
Lekarze się tym trochę przejmowali, potem dostali wycenę punktową procedur i życie stało się prostsze, zbierają punkty.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group