www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Medycyna konwencjonalna - jak wzmocnić odporność

esteko - Pią Paź 03, 2014 22:47
Temat postu: jak wzmocnić odporność
Jakie macie sprawdzone sposoby na wzmacnianie odporności przed zimą?
3of5 - Sob Paź 04, 2014 08:47

skutkuje nie tylko przed zimą - prawidłowo się odżywiać :P
zdrowie_moje - Sob Paź 04, 2014 16:47

Oczyszczenie wątroby pomaga ( na dłuższy czas) zwiększyć odporność ;)
daniel_K - Sob Paź 04, 2014 20:04

Nie brać kompletnie żadnych leków, nawet apapu. Odstawić zboża i nabiał. Odchorować swoje i najbliżej za rok już będzie gites.
Ewentualnie duże dawki witaminy C.

kiwi4 - Czw Paź 09, 2014 16:48

Do normalnego żywienia i witaminy C dodałabym czosnek niedźwiedzi oraz olej konopny, jeżeli są częste przeziębienia raz do roku srebro koloidalne (do dwóch miesięcy 30 ml na dobę).
vvv - Czw Paź 09, 2014 16:53

kiwi4 napisał/a:
raz do roku srebro koloidalne (do dwóch miesięcy 30 ml na dobę).
Ile ppm? Bo są różne.
:hihi:

Ocet ma albo 6%, albo 10%, albo nie wiadomo ile,
ze srebrem koloidalnym widać jest tak samo,
tylko jeśli wiadomo ile to nie w %
tylko w ppm,
(mg/litr.)
:-x

kiwi4 - Czw Paź 09, 2014 16:57

W sklepie zielarskim już masz formę przygotowaną do picia, więc nie trzeba rozcieńczać , najlepiej 15 ml na czczo i 15 ml na noc. W aptece to samo srebro jest droższe.
dremkowa - Śro Lis 26, 2014 20:45

czosnek, tran w kapsułkach i naturalna witamina C pomarańcze itp.
kiwi4 - Czw Lis 27, 2014 15:20

C wcale nie ma tak dużo w pomarańczach i pomarańcze są szpikowane chemią co by się nie zepsuły. Ja stosuję kwas L-askorbinowy CZDA , bez skutków ubocznych teraz piję dużo. Jestem otoczona osobami prychającymi, a mnie nic nie łapie :hah:
koffin - Nie Lis 30, 2014 00:18

daniel_K napisał/a:
Nie brać kompletnie żadnych leków, nawet apapu. Odstawić zboża i nabiał. Odchorować swoje i najbliżej za rok już będzie gites.
Ewentualnie duże dawki witaminy C.



MM mleczko zdrowe , mmm od kozy! :D
Przyznaj że pijesz mleko z miodem albo kakałko!? albo kaszkę sobie robisz taką gęstą!

kiwi4 - Nie Lis 30, 2014 16:48

Kozie mleko podobno jest dobre dla alergików :)
daniel_K - Pon Gru 01, 2014 10:57

Mleko dobre dla cielaków którym rosną rogi, a ja jakos nie widzę aby mi takowę się pojawiały(jeszcze:)).
kiwi4 - Pon Gru 01, 2014 18:27

Na swoje szczęście nie pije mleka :D , organizm ludzki przyswaja ludzkie mleko, a z wapnem to ściema :hah:
daniel_K - Pon Gru 01, 2014 19:51

https://www.youtube.com/watch?v=4VGd-pvSc0w
No z wapnem to na pewno, nie to co z wapniem :) Ale chyba w tym programie też była baba co tynk jadła... Nie umialem tego znaleźć po polsku ale dużo tu rozumieć nie trzeba :)

koffin - Pon Gru 01, 2014 23:40

kiwi4 napisał/a:
Kozie mleko podobno jest dobre dla alergików :)


Yepp, ;) zdroweee :D

daniel_K - Wto Gru 02, 2014 23:40

koffin napisał/a:
kiwi4 napisał/a:
Kozie mleko podobno jest dobre dla alergików :)


Yepp, ;) zdroweee :D


No i właśnie takie teksty dlatego są kompletnie bezsensowne, bo niby dla jakich alergików? Przecież wedlug naszej wspaniałej medycyny rodzajów alergii sa setki...

koffin - Wto Gru 02, 2014 23:41

Mniej alergenne jest ;)
kiwi4 - Śro Gru 03, 2014 15:34

daniel k, potocznie, zawsze słyszę od pacjentów wapna mi brak ?, jakoś nie zwracam na to uwagi, dla mnie istotne są choroby. Ludzie niby uczeni mówią jak mówią i napisali jak napisali, skupiam się na istotnych rzeczach. Przepraszam Cię za przerażający błąd :)
esteko - Śro Gru 03, 2014 22:33

Z tym mlekiem to opinie są podzielone, ostatnio słyszałam opinię jakiejś profesor że mleko dla nas nie jest szkodliwe, bo przez wieli ewolucji nasz organizm się do niego przystosował i wytwarzamy enzymy potrzebne do jego trawienia, ja mleko lubię, piję i nie czuję się po nim źle :) . Co do odporności to na razie wdrażam tran, witaminę C, probiotyki, zajadam się surówkami i opijam sokami z marchwi i jabłek.
kiwi4 - Nie Gru 07, 2014 15:35

esteko, fruktoza z mleka nie jest przyswajalna przez nasz organizm, wielu ludzi ma za mało w jelitach laktazy i wtedy to już duży problem, to tzw. nietolerancja. Do marchwi i jabłek ja jeszcze dodaję buraka (ten długi burak jest słodszy), nieraz dodaję brokuły, ale wtedy sok ma kapuściany smak, ale jest to zdrowe ;)
Grzegorz R - Nie Gru 07, 2014 16:30

kiwi4 napisał/a:
esteko, fruktoza z mleka nie jest przyswajalna przez nasz organizm


Matko jedyna. Co ta inżynieria genetyczna zrobiła z krowami!!!

daniel_K - Nie Gru 07, 2014 19:34

No ja już straciłem wiarę w te/to/tutejsze forum :D
Molka - Nie Gru 07, 2014 20:29

daniel_K napisał/a:
No ja już straciłem wiarę w te/to/tutejsze forum :D

To spróbuj sobie pic cole i jadac duzo słodyczy przez jakis okres czasu. Po tym okresie opowiesz nam jak Twoje samopoczucie. :)

3of5 - Pon Gru 08, 2014 09:15

Molka, bardzo trafna uwaga :)
daniel_K - Pon Gru 08, 2014 22:10

Nie wiem co ma piernik do wiatraka, lecz taki eksperyment akurat mam za sobą, moze z jakies 10 lat temu, a potem powtórka z rozrywki 5 lat później.

Ale co tam i tak to się nie równa fruktozie z mleka, pewnie tego koziego mniej alergennego.
Takie mądrości typu mleko kozie zamiast krowiego mi się kojarzą z tym że alkoholik zaczyna zamiast wódy pić piwo bo nie rozumie że to sam alkohol mu szkodzi, a nie jego postać.

esteko - Pon Gru 08, 2014 22:54

Każdy niech je i pije co chce ;) , według mnie nie ma co popadać w przesadę, jasne, że niektórym ludziom nabiał, gluten szkodzą, ale ostatnio mam wrażenie, że wiele osób tak zupełnie bez powodu katuje się dietą eliminacyjną bo wszystko w zasadzie jest szkodliwe, połowa owoców, warzyw itp. wystarczy tylko dobrze poszukać ;)
EAnna - Pon Gru 08, 2014 23:50

daniel_K napisał/a:
Ale co tam i tak to się nie równa fruktozie z mleka, pewnie tego koziego mniej alergennego.

A jakie to mleko zawiera fruktozę; może ptasie :evil:
W sam raz do odżywienia "małych" móżdżków

Grzegorz R - Wto Gru 09, 2014 09:41

EAnna napisał/a:

A jakie to mleko zawiera fruktozę


Nie mów że nie piłaś mleka prosto z krzaka. :hah:

kiwi4 - Nie Gru 14, 2014 10:37

No cóż, ja sama jestem dowodem, że jedzenie ma znaczenie, bowiem jest naszym lekarstwem. Dla mnie każdy może jeść co chce, bo mi to rybka. Czasami muszę powiedzieć pacjentowi "ktoś musi umrzeć, żeby ktoś mógł żyć". Krowa to nie moja matka, żebym piła jej mleko, a Wy jak chcecie, bo wolę tą krowę skonsumować :what:
kola28 - Wto Gru 16, 2014 15:19

w diecie dobrze wprowadzać produkty, które podnoszą odporność, kauptsa kiszona, witamina c, czosnek itp. to pomaga.
kiwi4 - Wto Gru 16, 2014 16:07

Polecam czosnek niedźwiedzi do każdej surówki , używam go również do mięsa. Drób gotuję w małej ilości wody, oprócz czosnku niedźwiedziego dodaje inne zioła i mięsko jest bardzo smaczne. Wywar piję, jest zdrowy i do tego rozgrzewający, dobry na zimno, ale niestety nie ma zimy ;)
Molka - Śro Gru 17, 2014 20:58

Spac zimą przy otwartym oknie, murowana odpornosc, wiem bo tak robię, to to samo co nacieranie sie sniegiem albo wchodzenie zimą do lodowatej wody, innymi słowy hartowanie. :P
yarosh1980 - Czw Gru 18, 2014 18:57

kiwi4 napisał/a:
Polecam czosnek niedźwiedzi do każdej surówki

Ja tam wolę do jogurtu:P A jaki czosnek polecasz, zimowy (Harnaś) czy wiosenny? Miałem ostatnio dylemat, który z nich lepszy dla zdrowia. Kiedyś kupiłem na allegro wiosenny, to okazał się bardzo ostry w porównaniu do zimowego którego ostatnio nabyłem. Ale ten zimowy ma taką fioletową barwę, jak by lepszy był...

Grzegorz R - Czw Gru 18, 2014 20:35

yarosh1980 napisał/a:
kiwi4 napisał/a:
Polecam czosnek niedźwiedzi do każdej surówki

Ja tam wolę do jogurtu:P A jaki czosnek polecasz, zimowy (Harnaś) czy wiosenny? Miałem ostatnio dylemat, który z nich lepszy dla zdrowia. Kiedyś kupiłem na allegro wiosenny, to okazał się bardzo ostry w porównaniu do zimowego którego ostatnio nabyłem. Ale ten zimowy ma taką fioletową barwę, jak by lepszy był...


Częścią spożywczą czosnku niedźwiedziego są liście i ewentualnie kwiaty, a nie tak jak w zwykłym czosnku cebulki. Oba rodzaje warto od czasu do czasu jeść.

EAnna - Czw Gru 18, 2014 20:37

[quote="yarosh1980"]
kiwi4 napisał/a:
Polecam czosnek niedźwiedzi do każdej surówki

.... A jaki czosnek polecasz, zimowy (Harnaś) czy wiosenny? .....quote]

Przecież napisała, że poleca czosnek niedźwiedzi.
Jada sie tylko liście i to najwyżej do maja.

yarosh1980 - Czw Gru 18, 2014 22:24

EAnna napisał/a:
Przecież napisała, że poleca czosnek niedźwiedzi.
Jada sie tylko liście i to najwyżej do maja.

I te liście mają być lepsze dla odporności niż ząbki czosnku?

kiwi4 - Sob Gru 27, 2014 07:03

Czosnek niedźwiedzi zbiera się do maja, a potem suszy. Czosnek niedźwiedzi ma lepsze właściwości lecznicze od czosnku polnego i nie wydziela takiego specyficznego zapachu jak polny. Czosnek polny należy najpierw zmiażdżyć i wymieszać, żeby działał leczniczo. Z czosnku polnego czasami robię syrop (przy przeziębieniu), dodaję do tego cebulę, sok z cytryny i miód.
yarosh1980 - Sob Gru 27, 2014 08:56

kiwi4 napisał/a:
Czosnek polny należy najpierw zmiażdżyć i wymieszać, żeby działał leczniczo.

No ja daję dwa ząbki czosnku do jogurtu i mielę blenderem ręcznym. Takie coś można wypić, nie trzeba gryźć ani miażdżyć. Kiedyś gdy jeszcze gryzłem czosnek (kilkanaście sekund - było bolesne), a potem popijałem jogurtem, to zapach czosnku napełniał dom na czas doby. Teraz gdy wypijam miksturę odrazu, to nic nie czuć. Ale niestety traci się działanie bakteriobójcze i anty-próchnicze na zęby i jamę ustną, jeśli unikamy gryzienia. Chyba będę musiał na nowo zacząć żuć ząbki czosnku, żeby mieć na zawsze zęby w pięknym stanie.
W ogóle pierwszy raz słyszę o czosnku niedźwiedzim, patrzyłem go na allegro, to widzę że to jakieś zioło, suszone liście i nic więcej.

Joannaż - Sob Gru 27, 2014 21:29

Czosnku niedźwiedziego trochę nazbierałam w tym roku, ale suszyłam mało, więcej zrobiłam do słoiczków w oliwie i soli, wg przepisu z książki "Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaj, już nie pamiętam proporcji, ale w internecie pewnie jest.
Powiem szczerze , że jakoś mało używam (może raz dodałam do babki ziemniaczanej), zapominam o tym, chyba korzystniej dla mnie będzie zasuszyć jednak.
A co do ochrony środowiska (bo to roślina chroniona), to ponoć dobrze przyjmuje się i rozrasta w ogródku. ;)


Poświątecznie - Świętej wesołości !
:)

kiwi4 - Nie Gru 28, 2014 08:00

Ja teraz kupuje czosnek niedźwiedzi suszony tam gdzie mają wszystkie przyprawy i dodaje do każdej surówki, ostatnio jadam rukolę z kapustą pekińską i tam też dodaję ten czosnek. yarosh, żeby mieć białe zęby, myj je sodą z wodą utlenioną, a przy okazji nie będzie mikrobów. Jak mnie kiedy bolał ząb (dziąsło) , to płukałam H2O2 i ulżyło, nie potrzebowałam tabletek.
daniel_K - Śro Gru 31, 2014 19:29

Molka napisał/a:
Spac zimą przy otwartym oknie, murowana odpornosc, wiem bo tak robię, to to samo co nacieranie sie sniegiem albo wchodzenie zimą do lodowatej wody, innymi słowy hartowanie. :P

Albo jeżdzenie na rowerze po śniegu, 2 dni temu bym nie wyhamował przed barierkami ;ddd

aolka - Wto Paź 25, 2016 09:30

Dużo czosnku do potraw, chili i w słabszych okresach rutinoscorbin zachowawczo, zawsze się sprawdza.
agaa - Pon Kwi 10, 2017 09:27

Dobra dieta to podstawa. Ja suplementy na odporność stosuję tylko w tych najgorszych miesiącach, gdy zazwyczaj dopada mnie przeziębienie (grudzień-luty), przez resztę czasu wystarczają mi witaminy dostarczane wraz z dietą. Czosnek, ostre przyprawy, cytrusy. Wtym roku zaczęłam zażywać suplement od firmy humavit, ktory poleciła mi koleżanka z pracy. W składzie znajduje się ekstrakt z lapacho czerwonego i czepoty puszystej. Jestem zaskoczona, że w tym sezonie zimowym nie dopadło mnie ani przeziębienie, ani grypa. Jednak zdrowa dieta i odpowiednie suplementy mogą pomóc naszemu organizmowi.
Ryszard - Pią Maj 12, 2017 16:00

Polecam dla wzmocnienia odporności:http://www.akademiawitalnosci.pl/6-dietetycznych-filarow-odpornosci-czyli-g-b ;) ;)
patrycja22 - Pią Gru 20, 2019 14:36

Hej :)
Znacie może jakieś domowe sposoby na przeziębienie w ciąży? Dopadł mnie straszny katar, ból gardła i gorączka. Boję się, że lekami mogę zaszkodzić dziecku, dlatego szukam jakichś skutecznych, naturalnych sposobów. Będę bardzo wdzięczna za pomoc! :)

marcin458 - Pią Gru 20, 2019 16:37

duże dawk iczystej witaminy c w proszku

czosnek konserwowy (jeśli sie siedzi samemu w domu bo można mieć nieładny chuch)
a konserowory z tego powodu że zwykły pali a konserwowy mozna bez problemu zjeść w dużych ilosciach

pozdrawiam
poszukującyprawdy


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group