www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Dział naukowy - Żywienie Masajów

Witold Jarmolowicz - Czw Wrz 01, 2016 11:29
Temat postu: Żywienie Masajów
https://www.researchgate....lication_detail
Cytat:
Low macronutrients intake and associated factors among Maasai women of
reproductive age in Ngorongoro Conservation Area, Tanzania
Haikael Martin1*, Pammla Petrucka2, Joram Buza1
Results: The twenty four hour dietary recall assessment revealed that the most frequently eaten food (71%) was thin porridge made from maize flour. Carbohydrates contributed the most energy (approximately 80%), followed by fats (12%), and protein (8%).
Student’s t-test showed no significant difference in dietary intake of carbohydrates and protein between women with and without oral thrush (with p>0.05). However, all groups showed low intake of protein, carbohydrates, fats and micronutrients such as vitamins A, C, B12, folate, and iron.
JW
Kangur - Czw Wrz 01, 2016 23:20
Temat postu: Re: Żywienie Masajów
Witold Jarmolowicz napisał/a:
https://www.researchgate....lication_detail
Cytat:
Low macronutrients intake and associated factors among Maasai women of
reproductive age in Ngorongoro Conservation Area, Tanzania
Haikael Martin1*, Pammla Petrucka2, Joram Buza1
Results: The twenty four hour dietary recall assessment revealed that the most frequently eaten food (71%) was thin porridge made from maize flour. Carbohydrates contributed the most energy (approximately 80%), followed by fats (12%), and protein (8%). Student’s t-test showed no significant difference in dietary intake of carbohydrates and protein between women with and without oral thrush (with p>0.05). However, all groups showed low intake of protein, carbohydrates, fats and micronutrients such as vitamins A, C, B12, folate, and iron.
JW


Cytat:
It is true that they do not get heart disease, but keep in mind that the life expectancy of the Masai is below 50 years.

http://www.bitterpoison.c...-heart-disease/

Witold Jarmolowicz - Pią Wrz 02, 2016 07:48

Cytat:
http://aje.oxfordjournals...5/1/26.abstract
Mann, G. V. (Vanderbilt Univ. School of Medicine, Nashville, Tenn. 37203), A. Spoerry, M. Gray, and D. Jarashow. Atherosclerosis in the Masai. Am J Epidemiol 95: 26–37, 1972.–The hearts and aortae of 50 Masai men were collected at autopsy. These pastoral people are exceptionally active and fit and they consume diets of milk and meat. The intake of animal fat exceeds that of American men. Measurements of the aorta showed extensive atherosclerosis with lipid infiltration and fibrous changes but very few complicated lesions. The coronary arteries showed intimal thickening by atherosclerosis which equaled that of old U.S. men. The Masai vessels enlarge with age to more than compensate for this disease. It is speculated that the Masai are protected from their atherosclerosis by physical fitness which causes their coronary vessels to be capacious.

Zważywszy, że obecnie zubożali Masajowie żywią się z przewagą kukurydzy wg proporcji zalecanej przez WHO:
Cytat:
The twenty four hour dietary recall assessment revealed that the most frequently eaten food (71%) was thin porridge made from maize flour...
Carbohydrates contributed the most energy (approximately 80%), followed by fats (12%), and protein (8%)
to nic dziwnego, że mają miażdżycę. Przy takiej proporcji nawet krótko żyjące kurczaki miały zmiany miażdżycowe.
Nareszcie pijar kardiologiczny może głosić z satysfakcją, że Masajowie mają bardziej zmiażdżycowane naczynia, niż ludzie w USA i krócej żyją.
Powoli sposób żywienia i zdrowie Masajów rozmywa się w tumanie naukowych publikacji, bo trudno je nazwać pracami badawczymi. Natomiast jedno jest pewne na 100%, dawniej Masajowie nigdy nie jedli kukurydzy, bo to zboże było przywiezione z Ameryki.
JW

Witold Jarmolowicz - Nie Wrz 04, 2016 10:39

Poza tym białko z kukurydzy zawiera dwukrotnie za mało aminokwasów egzogennych takich, jak lizyna i tryptofan, a także mało fenyloalaniny.
JW

Witold Jarmolowicz - Nie Sty 22, 2017 13:20

Cytat:
Poza tym białko z kukurydzy zawiera dwukrotnie za mało aminokwasów egzogennych takich, jak lizyna i tryptofan, a także mało fenyloalaniny.
JW

Żeby postawić kropkę nad i.
Niedobór tryptofanu i ogólnie niskie spożycie białka powoduje zmniejszenie odporności na stres, pogorszenie orientacji przestrzennej, drażliwość, podatność na indoktrynację, zanik krytycyzmu, stany lękowe, pogorszenie funkcji intelektualnych.
Wkrótce Masajowie, najdzielniejsi wojownicy świata, wzorem północnoamerykańskich Indian, staną się smutnymi, zdegradowanymi karykaturami swoich wojowniczych przodków.
JW


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group