Wysłany: Sob Maj 22, 2010 11:56 Przyrządzenie kotleta schabowego - gdzie jest błąd ?
1. Rozbijam schabowego na kotlet. Czasami jest cieńszy czasami grubszy.
2. Przyprawiam, odstawiam na 30 minut, obtaczam w jajku a potem w bułce tartej
3. Odpalam gaz i nagrzewam patelnie tefala do momentu aż środkowe kółeczko zrobi się czerwone.
4. Wlewam olej (ja korzystam z oliwy z oliwek) i czekam tak kilka chwil.
5. Wrzucam schabowego, opalam go z jednej strony z 1-2 minuty, przewracam na drugą i również opalam 1-2 minut.
6. Cała kuchnia w dymie - gdzie jest problem ?
Bruford Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Sty 2005 Posty: 1739 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 12:47 Re: Przyrządzenie kotleta schabowego - gdzie jest błąd ?
grubasXXX napisał/a:
1. Rozbijam schabowego na kotlet. Czasami jest cieńszy czasami grubszy.
2. Przyprawiam, odstawiam na 30 minut, obtaczam w jajku a potem w bułce tartej
3. Odpalam gaz i nagrzewam patelnie tefala do momentu aż środkowe kółeczko zrobi się czerwone.
4. Wlewam olej (ja korzystam z oliwy z oliwek) i czekam tak kilka chwil.
5. Wrzucam schabowego, opalam go z jednej strony z 1-2 minuty, przewracam na drugą i również opalam 1-2 minut.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 13:26
jeśli już ktoś musi smażyć i musi to robić na oliwie to podstawowa zasada jest taka, żeby robić to na małym ogniu, nie doprowadzając temp. oliwy to wysokich wartości
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
ali [Usunięty]
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 23:31
Hannibal napisał/a:
jeśli już ktoś musi smażyć i musi to robić na oliwie to podstawowa zasada jest taka, żeby robić to na małym ogniu, nie doprowadzając temp. oliwy to wysokich wartości
no i trza krótko smażyć żeby był jeszcze soczysty
a nie jak zelówa
Z głupia frant zapytam, dlaczego upierać się z tą oliwą, dlaczego nie na smalcu.
Jest znacznie bardziej odporny na wysokie temperatury.
JW
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 05:02
grubasXXX napisał/a:
patelnie tefala
Błędem jest w/w patelnia i zbytnie nagrzanie wstępne. Temperatura powinna być taka, aby kotlet smażył się po 3-4 min z każdej strony i był po usmażeniu jasno złoty.
Najlepsze do smażenia są patelnie z grubym, ciężkim dnem, posiadajace dużą pojemność cieplną. Taką patelnię nagrzewamy do średniej temperatury (sprawdzam to ręką w odległości 10cm) i kładziemy mięso. Mięso powinno mieć temp. pokojową.
Do smażenia schabowego najlepszy jest smalec, łój cielęcy topiony, oliwa z oliwek (ale nie z pierwszego tłoczenia).
_________________ "The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
zeto555 Pomógł: 3 razy Wiek: 56 Dołączył: 09 Mar 2010 Posty: 1035 Skąd: podlasie
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 13:15
gudrii napisał/a:
smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa
Dlaczego?
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 15:19
gudrii napisał/a:
smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa
Proponuję obtoczenie kotleta w tartych orzechach włoskich. Najlepsze (nie zjełczałe i wolne od grzybów) są te, które przechowujemy od zbiorów w zamrażarce.
Ale smażenie musi być robione z wielkim wyczuciem temperatury. Powinna być możliwie niska, ale stabilna po włożeniu mięsa, a to znowu przekłada się na patelnię z jak najgrubszym dnem. Spalenie orzechów dyskwalifikuje danie.
Jest to wersja luksusowa kotletów
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 15:26
EAnna napisał/a:
Proponuję obtoczenie kotleta w tartych orzechach włoskich
orzechy włoskie zawierają mnóstwo PUFA (70%), więc do smażenia, podgrzewania nadają się najgorzej
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Pon Cze 21, 2010 15:29, w całości zmieniany 1 raz
zeto555 Pomógł: 3 razy Wiek: 56 Dołączył: 09 Mar 2010 Posty: 1035 Skąd: podlasie
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 16:45
Anna, nie dyskutuj z "mistrzem"
zeto555 Pomógł: 3 razy Wiek: 56 Dołączył: 09 Mar 2010 Posty: 1035 Skąd: podlasie
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 21:33
o , salowy
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 22:23
EAnna napisał/a:
gudrii napisał/a:
smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa
Proponuję obtoczenie kotleta w tartych orzechach włoskich. Najlepsze (nie zjełczałe i wolne od grzybów) są te, które przechowujemy od zbiorów w zamrażarce.
Ale smażenie musi być robione z wielkim wyczuciem temperatury. Powinna być możliwie niska, ale stabilna po włożeniu mięsa, a to znowu przekłada się na patelnię z jak najgrubszym dnem. Spalenie orzechów dyskwalifikuje danie.
Jest to wersja luksusowa kotletów
Wg Krzysztofa2 od "Surawki" z Z.G. orzechy przed spozyciem nalezy moczyc przez 24? godziny. Czy temperatura zastapi proces moczenia.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.