Jeśli znasz angielski to On prezentuje bardzo ciekawe info i wywiady. Np. to chyba u niego było coś o Josephie Mercola autorze "Dieta bez zbóż" ale już mi się czasem miesza bo trochę tego czytam po polsku a po angielsku to jeszcze słabo.
Jeśli masz Facebooka to tam też jest i wkleja różne info ciekawe.
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Sob Paź 09, 2010 23:01
Hannibal czytam dalej "Na początku był głód" Kurczę jak on fajnie, przystępnie pisze. Ciekawie i jasno pisze właśnie i o szpiku, o ścięgnach i tych wszystkich informacjach z biologii, które mi pozwalają dowiedzieć się jeszcze więcej niż tylko z opisów diet.
Dzięki Wam wielkie,że wspominacie o tylu książkach i artykułach.
Hannibal czytam dalej "Na początku był głód" Kurczę jak on fajnie, przystępnie pisze. Ciekawie i jasno pisze właśnie i o szpiku, o ścięgnach i tych wszystkich informacjach z biologii, które mi pozwalają dowiedzieć się jeszcze więcej niż tylko z opisów diet.
Dzięki Wam wielkie,że wspominacie o tylu książkach i artykułach.
poczekaj az dojdziesz do rodzdzialu 7 czy 8, jak pisze, ze preferowane przez organizm paliwo to glukoza i nieco jedzie po kwachu i atkinsie
Czytałem internetowe wydanie jakiegoś numeru Optymalnika, gdzie Ponomarenko opisywał, że mózg wykorzystuje głównie węglowodany, jako źródło energii, i że badania na szczurach, których pozbawiono węglowodanów, wykazały u nich opóźnienie w rozwoju umysłowym i zmniejszenie masy mózgu (mniej więcej). Opisywał też dietę Eskimosów, którzy na choroby cywilizacyjne w ogóle nie cierpieli, jednak nie żyli dłużej jak 60 lat, wg autora, z przyczyn starzenia się mózgu.
Nie mnie oceniać prawdziwość tez naukowych ani popierać jedną z wykluczających się wzajemnie teorii. Jednak glukoza występuje w krwiobiegu nieustannie, bez względu na to, czy organizm otrzyma ją z pożywienia, czy z własnej tkanki tłuszczowej, więc jakby nie patrzeć, potrzebujemy glukozy.
Autor filmu stracił na masie ciała, mimo, że jadł średnio 100g węglowodanów dziennie.
To wciąż dieta niskowęglowodanowa, ale przy Atkinsie jest cukrowym popuszczaniem pasa. Moim zdaniem wszelka przesada szkodzi, w tym niemal zupełne wykluczenie węglowodanów, tak jak to uczyniono z tłuszczami w oparciu o czarno-białe spojrzenie na dietetykę.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Paź 09, 2010 23:22
Angelspit napisał/a:
Jednak glukoza występuje w krwiobiegu nieustannie, bez względu na to, czy organizm otrzyma ją z pożywienia, czy z własnej tkanki tłuszczowej, więc jakby nie patrzeć, potrzebujemy glukozy.
No wiadomo.
Nikt tu chyba tego nie kwestionuje.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Sob Paź 09, 2010 23:46
Teraz myślę nad tekstem dla innych rodziców co by im pokazać różnicę: do 50 gram węglowodanów- ketogeniczna, 70-100 gram ale wg obserwacji i samopoczucia-niskowęglowodanową a winda do 300 gram czy ile tam może oficjalnie trochę spadło zalecane przez oficjalnych lekarzy. Uświadomić im różnicę jaka to jest wielka różnica 300 a 100 nie mówiąc już o 72 zalecanych przez Lutza. I jak to wpływa na organizm, na rekację na cukier po 3 latach u mojego syna bo reakcji już nie ma po 15-20 minutach jak na początku diety po zjedzeniu słodyczy czyli pewnie sprawdziło się to co Lutz w książce pokazał w badaniach cukrzyków z krzywą cukrową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.