Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 20:28
zenon napisał/a:
czekolada 99% mozna raz na miesiac zjesc.
można, ale po co? jak ostatnio zjadłem to średnio się czułem na żołądku - ewidentnie gorsze trawienie; po świątecznym serniku i makowcu tego nie miałem
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 23:09
Hannibal napisał/a:
mozna, ale po co?
Po to, by utwierdzic sie w przekonaniu, ze RAW PALEO jest THE BEST
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 10:09
WITAM
Można i częściej jeżeli jest to surowy proszek kakaowy , surowa czekolada lub ziarna kakaowca - oczywiście z niczym nie trzeba przesadzać.
Zależy o jakim kakao mówimy i o jakim maśle kakaowym.
M. kak. to tłuszcz o konsystencji stałej w temperaturze pokojowej i punkcie topnienia pomiędzy 33 i 34 st.c.
szerzej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o_kakaowe
Gdy chodzi o kakao to u nas najczęściej jest komercyjny chłam - prażone i mocno zabrudzone.
Już sam proces moczenia ziarna kak.odbywa się temperaturze od 50-60c.
Produkcja komercyjnego kak.w skrócie wygląda tak:Dojrzałe owoce usypuje się w pryzmy, które pod przykryciem w ciągu 4-5 dni ulegają wstępnej fermentacji. Następnie ekstrahuje się nasiona, które poddawane są wtórnej fermentacji, a po niej suszone. Kolejnym krokiem jest prażenie i mielenie, w wyniku czego otrzymywana jest gęsta masa, z której w procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe, a odtłuszczone wytłoczyny, poddane powtórnemu mieleniu, przybierają postać proszku kakaowego - kakao.
Czyli jest PRAŻONE
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BCenie
Prażenia ziarna kak., najczęściej przebiega, w temperaturze gazów od 130 - 180 st. C przez 15 do 45 min.
Dlatego w ziarnie kak. tłuszcze zwłaszcza nienasycone uległy termicznej przemianie nazywanej Reakcją Maillarda.
http://bioinfo.mol.uj.edu.pl/articles/Zablocka05
Też szukałem a nie mogłem znalezć u nas. Chyba mało popularna. W ogóle nie mogłem nawet znalezć czekolady gorzkiej na której by nie byłoby napisu ostrzegającego, że może zawierać soję, mleko i gluten. Wszystko masówka zasyfiona mlekiem.
Cytat:
Z polskich miejsc na jakieś "lepsze" kak. ale NIE surowe to - Produkty Sprawiedliwego Handlu - kakao wyprodukowane metodami organicznym ( boliwijskie ):
Takie właśnie nabyłem. Bolivien organico.
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 12:59
WITAM
tutaj na filmie DAVID WOLF tłumaczy o różnicy między surowym proszkiem kakaowym a komercyjnym chłamem ( porusza także inne kwestie ) i oczywiście jest przepis na PRAWDZIWĄ SUROWĄ CZEKOLADĘ - ok.15:00 podje składniki:
http://www.guba.com/watch/3000106769
Zdzisia Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 15
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 11:39
Ja mam grupe krwi 0 i jem prawie codziennie kakao.Nic mi nie szkodzi .Za to nie mam już ,,skurczy" w łydkach. Robie teraz sobie przerwę.Jak będą ,,skurcze "to na odmianę zastosuje sezam.
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 18:44
WITAJ Waldek B
Dla wszystkich grup krwi jest to produkt obojętny ( jednak Adamo nie wspomina o kakao lecz czekoladzie ) .
Jeżeli komuś nie służy kakao może spróbować karobu czyli zmielonych nasion inaczej chleb Świętojański ( mączka ) - u nas dostępna.
Ostatnio zmieniony przez krzysztof2 Sob Gru 05, 2009 19:01, w całości zmieniany 1 raz
ali [Usunięty]
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 20:23 Re: Kakao i masło kakaowe
Waldek B napisał/a:
Co sądzicie? Pozytywy, negatywy itd?
he
kiedyś w latach 60-tych
przywożono z sojuza kakao w blokach
ciekaw jestem jakie to było
odtłuszczone czy nie
ale pewnie było bardzie naturalne
mniej palone/jasne
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Wysłany: Nie Gru 12, 2010 11:14
WITAJ
Oczywiście , że warto.
Produkt z drugiego linku jest nawet w dobrej cenie choć w większej ilości - najlepiej przesypać do słoi , dobrze zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu ( dobre są słoje z ciemnego szkła ).
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Mar 18, 2011 17:54
W "Kuchniach Świata" w Złotych Tarasach są w sprzedaży surowe produkty SuroVital - ceny niewiele wyższe niż ze strony firmy.
Na przykład ziarna kakaowca, całkowicie nieprzetworzony produkt, kosztują 24 zł
Takie - http://www.surovital.pl/2...kowane-bio.html
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 3552 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 10:39
Cytat:
Jagody Goji 100g - certyfikowane BIO
DODAJ DO KOSZYKA
Opis:
RAW - suszone w niskich temperaturach
Himalajska superjagoda
Często zwana na rynku azjatyckim „czerwonym diamentem”, jest od tysięcy lat ceniona jako jedna z najbardziej wartościowych superżywności. Tradycyjnie wykorzystywana przez mnichów chińskich w dalszym ciągu ma mocną pozycję w azjatyckiej medycynie. Jest ona także ceniona w zachodnich kulturach. Suszone jagody goji oferowane przez SuroVital są przepysznym przedstawicielem superżywności i mogą być jedzone zarówno świeże, jak i w daniach takich jak owsianki, ciastka, płatki kukurydziane i różne mieszanki. Jako doskonałe źródło białek, przeciwutleniaczy, niezbędnych aminokwasów, ponad 20 rodzajów witamin i minerałów, w tym witaminy A, C i żelaza. Jagody Goji posiadają wszelkie naturalne elementy wspierające zdrowie i witalność.
Uprawa i przetwórstwo
Jagody goji oferowane przez SuroVital rosną na żyznych dolinach prowincji Ningxia w Chinach. W naturalnych dla siebie warunkach jagody te dorastają na winoroślach, są zbierane w lecie i odwadniane w niskich temperaturach tak aby zachować jak największa ilość substancji odżywczych. Wszystkie jagody są suszone aż osiągną zawartość wody od 10 do 14% i ciągnącą konsystencję. W prosty sposób można je wtedy ponownie nawodnić. Nieskażone jagody goji są wtedy RAW (nieprzegrzewane), bezglutenowe i wegańskie.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Mar 26, 2011 05:32
Wczoraj widziałem się z szefem Surovitala przy okazji odbioru ziaren kakaowca, masła kakaowego i macy. Płacę tyle ile jest w cenniku na stronie, tyle że bez przesyłki.
Gościu mi zdradził, że niedługo pojawi się surowa czekolada przez nich robiona
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Ostatnio zmieniony przez zyon Śro Kwi 06, 2011 10:57, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 3552 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 11:24
Cytat:
Maca, zaopatruje organizm w naturalne aminokwasy, fitohormony, minerały i witaminy, zalecana jest dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, a ich organizm jest zmuszany do intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego. Maca już od dawna stosowana jest przez peruwiańskich Indian jako środek wzmacniający organizm, a dzięki cennym właściwościom odżywczym znajduje także zastosowanie w stanach osłabienia, wycieńczenia i niedożywienia organizmu, w czasie rekonwalescencji oraz w okresie wzrostu. Maca jest uważana również za preparat poprawiający pamięć i zdolność przyswajania wiedzy oraz energizujący. Jest dostarczycielem substancji wzmacniających budowę i wytrzymałość mięśni szkieletowych. Maca stanowi cenne uzupełnienie diety.
Na czym polega niezwykłość maki?
Jest to andyjska roślina (łacińska nazwa Lepidium meyenii Walp.) o dużych właściwościach odżywczych, bogata w naturalne aminokwasy, fitohormony, witaminy i minerały. Jej znaczenie docenili przed wiekami peruwiańscy Indianie, którzy w mace upatrywali źródło zdrowia, siły i witalności. Maca, bogata w pełnowartościowe białko, egzogenne aminokwasy, łatwo przyswajalny wapń, żelazo, jod, witaminy, minerały i sterole okazuje się skuteczna w różnych stanach organizmu. Godna polecenia jako żywnościowy suplement, jest pomocna m.in. w leczeniu osteoporozy, anemii, niedoczynności tarczycy, w terapii antycholesterolowej.
Pożądana w okresie rekonwalescencji (niedożywienia), wzrostu, ciąży i laktacji, jest też cennym środkiem immunostymulującym, wzmacniającym, rewitalizującym. Powoduje przyrost masy ciała, poprawia samopoczucie podczas leczenia wyniszczających chorób w rodzaju AIDS, nowotworów i gruźlicy. Działa pozytywnie – co potwierdziły współczesne badania – na układ rozrodczy, reguluje gospodarkę hormonalną. Łagodzi dyskomfort okresu przekwitania u kobiet, wspomaga leczenie bezpłodności i impotencji u mężczyzn.
Tyle to ja wiem, podobne info mozna wkleic o chlorelli,spirulinie, glince czy grzybach shitake. Interesuje mnie powod z jakiego sie to je. Podobno zdrowa i zrownowazona dieta dostarcza wszystkiego (witaminy i mineraly) w idealnych proporcjach i nie ma potrzeby sumplementacji. Przyznawanie sie do zazywania macy czy chlorelli to przyznanie sie do tego, ze dieta nie jest idealna i ma sie na niej niedobory.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Ostatnio zmieniony przez zyon Śro Kwi 06, 2011 15:00, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 21:45
Ale mówimy o niedoborach na papierze czy z wyników biochemicznych?
Jak u was wyglada sprawa z O3:06?
J Nutr. 2000 Dec;130(12):3028-33.
Polyunsaturated (n-3) fatty acids susceptible to peroxidation are increased in plasma and tissue lipids of rats fed docosahexaenoic acid-containing oils.
Song JH, Fujimoto K, Miyazawa T.
Effects of dietary n-3-to-n-6 polyunsaturated fatty acid ratio on mammary carcinogenesis in rats.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9589432
Zdrowe to czy nie zdrowe?O to jest pytanie?
Suplementować O3 czy jednak sobie odpuścić?
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Śro Kwi 06, 2011 21:47, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 21:48
zyon napisał/a:
Przyznawanie sie do zazywania macy czy chlorelli to przyznanie sie do tego, ze dieta nie jest idealna i ma sie na niej niedobory.
Ciekawa teoria
Spożywam macę, bo ufam w jej prozdrowotne właściwości; a to, że mam ich i tak dużo w swoim żywieniu i całej reszcie nie wyklucza, że mogę mieć ich jeszcze więcej.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Śro Kwi 06, 2011 21:49, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 3552 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 07:55
zyon napisał/a:
Tyle to ja wiem, podobne info mozna wkleic o chlorelli,spirulinie, glince czy grzybach shitake. Interesuje mnie powod z jakiego sie to je. Podobno zdrowa i zrownowazona dieta dostarcza wszystkiego (witaminy i mineraly) w idealnych proporcjach i nie ma potrzeby sumplementacji. Przyznawanie sie do zazywania macy czy chlorelli to przyznanie sie do tego, ze dieta nie jest idealna i ma sie na niej niedobory.
Zerknij do Westona. Nawet najdziksze plemiona miały tzw "superfoods" i "suplementowały" tran, pierzgę, zioła.
To ważne, tym bardziej dzisiaj gdy NIKT już nie jest na "zdrowej i zrownowazonej diecie dostarczającej wszystkiego (witaminy i mineraly) w idealnych proporcjach". Nawet jak jesz jelenie z lasu, dzikie ryby, baraninkę, miód i owoce z działki to nie jesteś. Za sprawą rtęci w szczepionkach, zanieczyszczenia morza, jeziora, powietrza, kwaśnych deszczy, kwiatów gmo z których nektar zbierają pszczoły itd.
Przyznawanie sie do zazywania macy czy chlorelli to przyznanie sie do tego, ze dieta nie jest idealna i ma sie na niej niedobory.
Ciekawa teoria
Spożywam macę, bo ufam w jej prozdrowotne właściwości; a to, że mam ich i tak dużo w swoim żywieniu i całej reszcie nie wyklucza, że mogę mieć ich jeszcze więcej.
1500% zdrowia? Ciekawe
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Ale mówimy o niedoborach na papierze czy z wyników biochemicznych?
Jak u was wyglada sprawa z O3:06?
J Nutr. 2000 Dec;130(12):3028-33.
Polyunsaturated (n-3) fatty acids susceptible to peroxidation are increased in plasma and tissue lipids of rats fed docosahexaenoic acid-containing oils.
Song JH, Fujimoto K, Miyazawa T.
Effects of dietary n-3-to-n-6 polyunsaturated fatty acid ratio on mammary carcinogenesis in rats.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9589432
Zdrowe to czy nie zdrowe?O to jest pytanie?
Suplementować O3 czy jednak sobie odpuścić?
Jak zwykle, ja o pogodzie a ten o samochodzie
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 21:19
WITAJ Mariusz
Mariusz_ napisał/a:
Ale mówimy o niedoborach na papierze czy z wyników biochemicznych?
Jak u was wyglada sprawa z O3:06?
J Nutr. 2000 Dec;130(12):3028-33.
Polyunsaturated (n-3) fatty acids susceptible to peroxidation are increased in plasma and tissue lipids of rats fed docosahexaenoic acid-containing oils.
Song JH, Fujimoto K, Miyazawa T.
Effects of dietary n-3-to-n-6 polyunsaturated fatty acid ratio on mammary carcinogenesis in rats.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9589432
Zdrowe to czy nie zdrowe?O to jest pytanie?
Suplementować O3 czy jednak sobie odpuścić?
A dlaczego wklejasz linki do badań przeprowadzonych na szczurach odnosnie O3:06 w temacie Kakao i masło kakaowe ?
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 15:34
Są braki w witaminach, minerałach... Zapytałem się grzecznie czy kakao i/lub masło dostarcza wystarczającej ilość O3 co by stosunek był udany 3:6 w kontekście braków. Cały czas wam czegoś brakuje. Może szukacie tam, gdzie nie trzeba. Np duże braki bywają w mózgu przy braku 120g glukozy oraz braku NADPH.
Co by się pokojowe stosunki z niedoborami nie pomieszały przy spożywaniu kakao!!
A jak wiemy z rak na DO braki powodują raka. Jak wiemy od "naukowców" idealny stosunek (przerywany najlepiej-czyli jem nie jem) chroni nas przed tym i owym
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Nie Kwi 10, 2011 15:36, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 43 razy Dołączył: 16 Sie 2009 Posty: 2409 Skąd: tiny.pl/hpb9n tiny.pl/hlhmn
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 15:38
Mariusz_ napisał/a:
duże braki bywają w mózgu przy braku 120g glukozy
Nie każdy brak jest taki zły, np. "brak rosnącego nowotworu" nie jest.
gea Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sty 2006 Posty: 1354
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 00:22
Bo to inna maca jest. To nie jest ta:Maca (hebr. מצה) – chleb przaśny, przaśniki, spożywany przez żydów podczas święta Pesach. Nawiązuje on do chleba, który spożywali Izraelici przed wyruszeniem z Egiptu. Przyrządzany jest ze specjalnie w tym celu przygotowanej mąki, bez użycia zakwasu, którego posiadania w domu podczas paschy zakazuje żydowskie prawo religijne. Mąkę pszenną miesza się z wodą i piecze przez około osiemnaście minut, licząc od chwili wyrobienia ciasta. Ma ona postać płaskich placków o kształcie owalnym bądź kwadratowym. Współcześnie macę wyrabia się również maszynowo, wypieka w piecach wyposażonych w palniki zamontowane w komorze wypieku, ale jej używanie podczas święta nie jest zgodne z żydowską ortodoksją.
To roślina z Peru http://www.plantamed.pl/5...CFcJZ3godVWsAHQ
_________________ gea
koffin Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2013 Posty: 482
Wysłany: Nie Kwi 14, 2013 11:08 hey
Witam gdzie polecacie kupic ziarna kakaowca? w jednym sklepie są jasniejsze drugim ciemne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.