Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Sty 01, 2013 11:45
Sok z aloesu własnej produkcji - co myślicie
Autor Wiadomość
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 19:42   Sok z aloesu własnej produkcji - co myślicie

http://www.youtube.com/watch?v=1DTtQaLIJc8

Mili Państwo o soku z aloesu powiedziano już dużo.........
Nie chcę tego kontynuować ale może zamiast pieścić w pokojach paprotki i inne fikusy
należało by na dobrej ziemi z glębokiego lasu wyhodować sobie aloes
a potem tak jak na filmiku zrobić soczek samemu.....

Nie płacimy wtedy nikomu za pasteryzowane badziewie Bóg wie z czego robione i jak pewnie z przemysłowych hodowli gdzieś w Afryce.

Oczywiście laska na filmie tnie to nożem ale to mały błędzik.

tylko teraz jakie gatunki aloesu były by naprawdę dobre iii czy naprawdę nic się nam nie stanie po wypiciu takiego naturalnego soczku aloesowego.
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 21:30   

Sa dwa rodzaje aloesa. Ten na wideo bez centek i ten na obrazku z linku:
http://www.angelcityart.com/wall_aloe1024x768.jpg
Obydwa rosna przy ulicy mojego sasiada.
Ze spaceru wracam z kilkoma liscmi aloesow od sasiada. Od tygodnia robie sobie miksture Kangura.
Zel nie wycinam tylko zeskrobuje. Mniejsze straty.
Gastroslopia wykazala ostre rozsiane zapalenie zaladka. Pani doktor stwierdzila, iz to jest od paciorkowca, ktory wykrylem w kale. Penicylina przepisana przez pania doktor nie pomogla.
Rano miksuje 3 lyzki siemienia lnianego plus zel z aloesa zalane woda. Wieczorem wrzucam kilka kostek arbuza do miksera plus zel z alosu i po zmiksowaniu wychodzi fajny napoj.
Cytrusow do takiej mikstury nie stosuje, gdyz uszkadzaja sluzowke.
O skutkach tego leczenia poinfurmuje po jakims czasie, tak jak to zrobilem z wyleczeniem grzybicy stop.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 21:33   

Dzięki dużo mi podpowiedziałeś
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
rakash 
We called it war!


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 2799
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 14:40   

Przepraszam to znaczy że ten aloes z butelki jest pasteryzowany jeszcze procz benzoesanu sodu itp.? No bez przesady, chyba jednak nie.
_________________

 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 15:16   

Oczywisćie ze pasteryzowany a ile utrzyma CI się sok pasteryzowany ? 2-5 dni to góra

Posadź 3-4 kwiatki i co dzien liscią ciach ciach do obiadu sałatki albo do soku i już. swoje prawie za darmo i bajka
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 15:17   

Obecnie na soku nie ma obowiązki pisać pasteryzowany ale obowiązek pasteryzacji jest .
I niech mi nikt kitu nie wciska ze nie pasteryzuje.
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 15:48   

mówi się, że trzeba wszystko pasteryzować, bo inaczej będzie krótki termin ważności
otóż to bzdura na resorach - takie domowej roboty piwo niefiltrowane, niepasteryzowane może stać w piwnicy i 10 lat (dr Andrzej Sadownik z SGGW ma takie roczniki)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 20:32   

kochany Hannibalku to że masz racje w tym co piszesz to fakt niezaprzeczalny ale

- sok to nie piwo
- zrób sobie sok z czegokolwiek i postaw na 10 lat po 5 dniach będzie wino .
- w procesach farmaceutycznych czy spożywczych chodzi też o zabicie bakterii
takich jak bakterie występujące w warzywach i owocach - zaznaczam mówię o przemyśle przemyśle i jeszcze raz przemyśle
- w przemyśle nikt nie pozwoli sobie na cień prawdopodobieństwa zatrucia bakteriami
- kiedys w pewnym zakładzie x robiącym mrożonki owoców ludzie wpadli na pomysł że mikrobiologia wychodzi znacznie lepiej jak się warzywa wypłucze w roztworze cholorującym lub fluorujacym i tak się robi..

SOK z aloesu jest pasteryzowany na zylion procent nawet jak jakiś ktoś napisze na allegro że nie jest pasteryzowany.
Ludzie bądźcie realistami nikt nie robi soku na zamówienie robi się to w dużych ilościach i nie zawsze jest zbyt na to a producent musi przewidziecieć to .

Patrzcie na to w kategoriach produkcji zysku bo tak myśli producent.
-
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 20:38   

Cordoba, ja wiem, że sok to nie piwo.
Ale większość ludzi uwierzyło nawet, że piwo musi być pasteryzowane. Tragedia!
To, co może nas spotkać od mikrobów to najwyżej przeczyszczenie - od chloru i innego chemicznego badziewia czeka nas "rozj...." organizm i tysiące chorób
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Śro Mar 31, 2010 20:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 20:41   

to wszystko prawda co piszesz zgadzam się w pełni.
dlatego zaczynam hodowlę aloesu w doniczce ciekawe jak to szybko rośnie :)
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 20:45   

Cordoba_2004 napisał/a:
dlatego zaczynam hodowlę aloesu w doniczce ciekawe jak to szybko rośnie :)

zaczynaj, zdaj relację, a może pójdę w Twe ślady ;)
na razie po Świętach czeka mnie posadzenie na działce kolejnej partii jagodowych - borówki, jeżyny i agrestu
miejsca do sadzenia jest co niemiara - trzeba to dobrze wykorzystać :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 22:04   

nie bedzie za póżno?
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 22:05   

Cordoba_2004 napisał/a:
nie bedzie za póżno?

co za późno? na wiosnę się sadzi, a wiosna zaczęła się dopiero tydzień temu :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 22:38   

ok nie wiem jak u ciebie ale u mnie borówki agrest to już zielone listki mają
bo jeżynę to nad Dunajcem zbieram dzika zawsze lepsiejsza
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
rakash 
We called it war!


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 2799
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 18:45   

Co do zabijania bakteri. Słyszałem, że są inne sposoby niż pasteryzacja. Co do prawa, to nie wiem, ale na mleku przynajmniej piszą, że pasteryzowane. Na soku natomiast są jakieś konserwanty. Oczywiśćie konserwant to konserwant, ale co to znaczy "sok". Nigdy nie wyciskałem soku z aloesu ale skąd ta pewność że trzeba go pasteryzować?

Jeżeli chodzi o hodowle to również ma w zamiarze posadzić, zobaczyć co z tego wyjdzie no i oczywiście spożywać taki soczek, a raczej galaretkę. Na pewno będzie to zdrowsze niż taki handlowy sok.
_________________

Ostatnio zmieniony przez rakash Pią Kwi 02, 2010 18:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 20:34   

Sok handlowy zawiera:
-citric acid anhyrous
-potasium sorbate
-sodium benzoate
Podobno niezbedne do stabilizacji aktywnych odzywczyw zwiazkow.
Czas spozycia od miesiaca do trzech. Zalezy od producenta. Przed uzyciem mocno wstrzasnac.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 20:59   

nie wiem o jakim prawie mówicie
ale
- w polskim prawie żywnościowym napisane jest że soków konserwować konserwantami nie można roz z 2004 roku w sprawie dozwolonych dodatków z pózniejszymi zmianami
- sok z aloesu może podlegać prawu farmaceutycznemu a oni tam mają swoje regulacje ja ich nie znam
- to co kolega rakash wymienił to sorbinian potasu benzoesan sodu i kwasek cytrynowy standard w napojach i żadnej stabilizacji związków to nie zapewnia <hhahaah>
- podobno aloes rośnie szybko i ładnie domowych warunkach
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 21:15   

a tak wogóle każdy sok w butelce jaki by nie był jest kijowy, jak twierdzą Gersonowcy i nie tylko oni już po 10 minutach od wyciskania w każdym soku giną enzymy - dlatego lepiej miec w domku wygniatasz , dodajesz do soku innego albo do oleju lnianego i pijesz i masz to co najlepsze bo świeże żywe enzymy.

Kiedyś robiliśmy w laboratorium badanie aktywności enzymów z czarnej porzeczki iii
co się okazało że soki nawet świeże eko jednodniowe były stosem nieaktywnych cukrów prostych.........ale o dziwo co było pełne zdrowiutkich związków enzymatycznych ??
Świeży soczek ale z zamrożonych porzeczek......

Mrożenie w przeciwieństwie do grzania pasteryzacji nie jest aż tak szkodliwe..
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
rakash 
We called it war!


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 2799
Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 00:46   

I bez badań jest to jasne że świeże to świeże. A każde inne to będzie... nie to samo.

Ale aloes a porzeczka to trochę różnica jak dla mnie.

W domowych warunkach aloes rośnie czemu nie, pewnie zależy od tych warunków właśnie.
Ale ciekawe jak będzie rósł w ziemi.
_________________

 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 01:02   

rakash napisał/a:
I bez badań jest to jasne że świeże to świeże. A każde inne to będzie... nie to samo.

Ale aloes a porzeczka to trochę różnica jak dla mnie.

W domowych warunkach aloes rośnie czemu nie, pewnie zależy od tych warunków właśnie.
Ale ciekawe jak będzie rósł w ziemi.

Kazda roslina doniczkowa bedzie rosla w ziemi, ale w odpowiednim dla niej klimacie. Fikusy te z doniczek wsadzone do ziemi w klimacie zwriotnikowym lub podzwrotnikowym urosna na olbrzymie drzewa.
Aloes wsadzony w Polsce do ziemi zmarznie. U mnie rosnie w ogrodku.
Jeszcze musze poczekac z pol roku zanim bede mogl obcinac z niego liscie.
Korzystam z dzungli aloesowej sasiada.

A tu wiecej po angielsku jak uprawiac i rozmnazac aloes.
http://www.iqio.org/how-to-grow-aloe-vera
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Ostatnio zmieniony przez Kangur Sob Kwi 03, 2010 02:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 16:53   

ok ale w domu jest zawsze klimat prawie odpowiedni
i zamiasty trzymać stos bezużytecznych kwiatków można trzymać aloesy użyteczne
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
kaskada 


Dołączyła: 02 Sie 2011
Posty: 59
Skąd: Poland
Wysłany: Pon Sie 29, 2011 20:57   

mam aloesa w doniczce, bardzo łatwy w utrzymaniu, lubi dużo wody, wtedy liście pęcznieją i ma w nich więcej soku, wklepuję go w skórę i dodaję do soków, super sprawa, polecam!
_________________
www.witarianie.pl
www.rawolucja.pl
DOBRA DIETA = SUROWA DIETA :)
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Pon Sie 29, 2011 21:01   

cieszę się też mam
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
ajachec

Dołączył: 08 Gru 2011
Posty: 1
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 22:05   

ja znalazłem gotowe napoje z kawałkami aloesu na www.luxdelikatesy.pl
w cenie 4,49 za 500ml !
pozdrawiam
Arek
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 12:57   

gratsy arek!!
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved