Wysłany: Śro Sty 25, 2012 00:20 Proporcje na diecie optymalnej
Witam!
Zaciekawiła mnie ostatnio dieta optymalna, przeczytałem "Żywienie optymalne" i wydaje się dobrze uzasadniona a przy tym smaczna. Chciałbym tylko rozwiać kwestię proporcji:
I - 2 : 2-4 : 1
II - 2 : 5-7 : 1
III - 1 : 5 : 1
W książce jest jasno napisane, że w uproszczeniu przeciętny człowiek potrzebuje 50g węglowodanów, 50g białek i 150g tłuszczy (młodzi dorośli nawet 2x więcej). Nie każdy jest taki sam, więc w początkowym (I) okresie diety nie warto jeść więcej tłuszczy w stosunku do białek niż 2:1. Kiedy masa się zatrzyma (II) zwiększamy spożycie tłuszczy, a po zaadoptowaniu się do diety (III) zmniejszamy białko o połowę.
Obliczenia dają odpowiednio [g]:
I - 120 : 120-240 : 60
II - 120 : 300-420 : 60
III - 60 : 300 : 60
Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję szczególnie za krytykę ;]
Magdalinha Pomogła: 22 razy Dołączyła: 16 Paź 2008 Posty: 881 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Sty 25, 2012 00:38
dlaczego w II fazie trzymasz tę samą ilość B, gdy tymczasem zwiększasz ilość T?
To logiczne, że na początku jesz najwięcej B, a potem je zmniejszasz naturalnie, gdy zwiększasz T.
Nie ma tu sztywnych recept, te proporcje są dla orientacji a tak naprawdę to Twój organizm wyczuwa ile i czego potrzebuje.
dlaczego w II fazie trzymasz tę samą ilość B, gdy tymczasem zwiększasz ilość T?
Ilość tłuszczu w drugiej fazie nie jest zwiększona - to w pierwszej jest zmniejszona.
Cytat:
Trzeba zaznaczyć, że proporcja 1 : 2,5-3,5 : 0,5 nie jest zasadą żelazną. Przy założeniu, że białka i tłuszcze są pochodzenia zwierzęcego, taka proporcja zapewnia prawidłową pracę organizmu w początkowym okresie żywienia optymalnego. Po przystosowaniu się organizmu do nowej diety, a więc po 2-3 tygodniach u ludzi młodych i zdrowych, a po około 6 tygodniach lub nieco dłużej u ludzi starszych, zapotrzebowanie na białko i energię zmniejsza się. Wówczas proporcja między białkiem i węglowodanami określona jako 1 : 0,5 zmienia się w proporcję 1 : 1, a nawet więcej, gdy wartość biologiczna spożywanych białek jest wysoka.
Od tej zasady mogą być pewne odchylenia zależne od właściwości człowieka, jego warunków środowiskowych i chorób, na które cierpi. I tak na przykład otyli [...] powinni w pierwszych miesiącach jej stosowania zmniejszyć ilość tłuszczu do 1-2 gramów na 1 gram białka gdyż intensywnie spalają własne tłuszcze, jako że dieta optymalna jest najlepszą z możliwych diet odchudzających. Człowiek dorosły, młody i zdrowy, bardzo aktywny życiowo i zawodowo powinien zwiększyć ilość tłuszczu nawet do 5 g na 1 g białka, bo nie buduje już swego organizmu, a potrzebuje dużo energii.
[za: "Żywienie optymalne"]
@Adam319 - dziękuję Ci za te wartościowe informacji. Jeśli chciałbyś przekazać ich więcej, to proszę zrób to w innym temacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.