Niektórzy ludzie po zjedzeniu kotleta czy krwistego steku dostają wysypki i ataku duszności. Specjaliści donoszą o całkiem nowym rodzaju alergii – wywoływanym przez mięso. Okazuje się, że jego przyczyną może być... ukąszenie kleszcza.
Wieczorem zjadł jeszcze soczysty befsztyk z polędwicy. Obudził się krótko przed północą. Cała górna połowa ciała swędziała go niesamowicie, a skóra była zaczerwieniona i pełna bąbli. Z trudem chwytał powietrze. W drodze do łazienki 82-letni mężczyzna dostał zapaści. Lekarze z pogotowia ratunkowego ledwie go odratowali.
Również 29-letnia Amerykanka zawsze lubiła mięso. Ale parę godzin po zjedzeniu cheeseburgera zaczęła skarżyć się na bolesne skurcze żołądka. Potem jej skóra zrobiła się czerwona jak po oparzeniu słonecznym.
REKLAMA
Amerykańscy lekarze opisali oba te przypadki w fachowym magazynie "Journal of General Internal Medicine". Tematem artykułu zatytułowanym "Nigdy więcej steku?" jest nowy rodzaj alergii, wywoływany przez spożycie czerwonego mięsa. Osoby dotknięte ową przypadłością powinny starać się unikać jedzenia wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny czy dziczyzny – radzą specjaliści.
Także doktorzy z Australii, Hiszpanii, Francji i Niemiec donoszą o tym nowym typie alergii. Inaczej niż w jej znanych dotychczas formach, kiedy to do reakcji alergicznej dochodzi już po kilku minutach, tutaj objawy pojawiają się dopiero po trzech - sześciu godzinach. Z tego też powodu uczulenie na mięso było dotychczas tak rzadko rozpoznawane.
Alergolog Tilo Biedermann z uniwersytetu w Tybindze pierwszy taki przypadek w swojej karierze odkrył przed pięciu laty. Jego pacjent trzykrotnie skarżył się na pokrzywkę, opowiadał, że brakuje mu powietrza i słabnie krążenie. Uderzające było to, że podobne objawy pojawiały się zawsze w dni świąteczne – i to wówczas, kiedy żona podawała mu na obiad cynaderki wieprzowe w kwaśnym sosie.
Biedermann zastanawiał się, co w tym przypadku może być alergenem, czyli substancją, która wywołuje owe uczulenie. Podejrzewał, że chodzi o pewien rodzaj białka, będący przyczyną niemal wszystkich alergii. Okazało się jednak, że to nie ono jest winne. Zagadkę rozwiązali w końcu amerykańscy lekarze.
We krwi osoby uczulonej na mięso specjaliści odkryli przeciwciało reagujące na pewną cząsteczkę cukru. Cukier obecny jest w organizmach niemal wszystkich zwierzęcych ssaków – a więc również w ich mięsie. Jedynymi wyjątkami są ludzie oraz małpy. Jeśli więc alergik spożyje ową cząsteczkę cukru zawartą w steku lub hamburgerze, antyciało spowoduje gwałtowną reakcję immunologiczną. Decydujące pytanie brzmi: skąd u tych ludzi wzięło się nagle przeciwciało reagujące na mięso?
Na trop owej tajemnicy wpadli dwaj lekarze, Thomas Platts-Mills i Scott Commins z Universytety Wirginia. Podejrzewali oni, że winne temu schorzeniu jest miejsce zamieszkania ofiar. W Kalifornii i w Massachusetts notowano bowiem o wiele mniej takich przypadków niż na południowym wschodzie USA, czyli dokładnie w tym regionie, gdzie wyjątkowo często występuje kleszcz łąkowy. Co charakterystyczne, 90 proc. chorych informowało, że w ostatnim czasie zostali ukąszeni przez kleszcza. Również sam doktor Platts-Mills od pewnego czasu stał się wegetarianinem z przymusu – po jednym ze spacerów, jak przypuszcza, nabawił się bowiem takiej alergii po kontakcie z kleszczem.
_________________ Im więcej trudności w drodze do celu,
tym więcej radości w jego osiągnięciu.
Ostatnio zmieniony przez Joannaż Pią Gru 14, 2012 12:38, w całości zmieniany 1 raz
_____ Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Gru 2012 Posty: 128
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 12:50
Starsi pamiętają, że Amerykanie zrzucali stonkę, teraz będą zrzucać kleszcze, choć już oficjalnie podali, że wypuszczają GMO komary, jak taki komar dziabnie to nic tylko na kolanach do lekarza po sezonową szczepionkę 4 razy do roku i leki 3x7x1 (3 razy dziennie, 7 różnych leków, po jednej tabletce)
Albo trzeba się będzie nauczyć współdziałać ze swoim układem immunologicznym, a nie usypiać go lub zwalczać na wszystkie możliwe sposoby.
Ostatnio zmieniony przez _____ Pią Gru 14, 2012 13:04, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.