Powiedziałbym, że to prasowe dyrdymały w pogoni za sensacją.
Należy odróżnić nietolerancję białek mleka krowiego od niedoboru laktazy, enzymu trawiącego cukier mleczny - laktozę.
Stopniowo wprowadzając laktozę do pożywienia można zwiększyć produkcję laktazy i odzyskać zdolność trawienia mleka. Zdolność utraconą po odstawieniu od piersi.
Nie ma to wiele wspólnego z genami, a głównie z tradycją żywieniową. Dorośli Azjaci uważają mleko za nieczyste.
Natomiast nietolerancja białek z mleka obecnie powstaje w pierwszych miesiącach życia niemowlęcia, dzięki karmieniu go tym obcym gatunkowo białkiem w odżywkach. Pozostaje do końca życia. I też nie ma wiele wspólnego z genami.
Co do tolerancji alkoholu.
Do metabolizowania alkoholu potrzebna jest insulina. Ludy północy i ludy pierwotne, np. Indianie, żywiące się niskowęglowodanowo mają zmniejszoną zdolność wytwarzania insuliny w stosunku do białych wysokowęglowodanowców. Ponadto alkohol obniża poziom glukozy we krwi. To wszystko powoduje, że są oni mało odporni na etanol. Podobne objawy zauważają osoby, które przeszły na żywienie niskowęglowodanowe.
To cała tajemnica.
JW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.