Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Żołądek zakwasza czy alkalizuje?
Autor Wiadomość
samarytaninn 

Dołączył: 04 Gru 2013
Posty: 575
Wysłany: Czw Cze 04, 2015 23:58   Żołądek zakwasza czy alkalizuje?

Nie wiem, czy to jakieś odkrycie? czy coś takiego, ale zupełnie inaczej niż mówi Jerzy Zięba:

1. Komórki ścianek żołądka rozbijają cząsteczki chlorku sodu w krwi. Sód wiąże się z wodą i dwutlenkiem węgla, tworząc alkaliczną sól – wodorowęglan sodu (NaHCO3). Równanie chemiczne tej reakcji można zapisać w następujący sposób: H2O + CO2 + NaCl = NaHCO3 + HCL. Właśnie dlatego żołądek nazywamy narządem alkalizacji, a nie narządem trawienia. Żołądek NIE TRAWI pokarmów lub płynów, które przyjmujesz – on je ALKALIZUJE.

2. Na każdą wytworzoną cząsteczkę wodorowęglanu sodu (NaHCO3), przypada cząsteczka kwasu solnego (HCL), która zostaje wydzielona do tak zwanego „układu trawiennego” – w szczególności, do żołądka – tylko po to, by ulec eliminacji. Stąd wynika, że HCL jest kwasowym produktem ubocznym, powstającym przy wytwarzaniu wodorowęglanu sodu, który alkalizuje pokarmy i płyny, które spożywamy.

3. Jon chlorkowy z chlorku sodu (soli) przyłącza się do cząsteczki kwasu solnego. HCL posiada pH równe 1 i jest wysoce toksyczną substancją, powodującą niestrawność, kwasowy refluks, zgagę, owrzodzenia i zmiany nowotworowe.

4. Gdy wielkie ilości kwasów, włącznie z HCL, pojawiają się w żołądku jako rezultat spożywania posiłków bogatych w białka zwierzęce lub nabiał, czyli dań opartych na mięsie i serze, kwas zaburza równowagę kwasowo-zasadową. Organizmowi groziłaby śmierć, gdyby NaHCO3 (zasadowy płyn) wytwarzany przez żołądek nie zostałby zużyty przez gruczoły, które potrzebują nieustannego dopływu zasad do wydajnej produkcji wodorowęglanu sodu. Te gruczoły i narządy to: trzustka, gruczoły Brunnera (pomiędzy odźwiernikiem a drogami żółciowymi i przewodem trzustkowym), a także gruczoły Lieberkuhna w wątrobie. Wszystkie te gruczoły posiadają silną zdolność wiązania kwasów, którą wykorzystują do neutralizowania kwasu azotowego, siarkowego, fosforowego, moczowego i mlekowego – powstających w wyniku zjedzenia mięsa lub nabiału.

5. W momencie, gdy do żołądka trafiają posiłki bogate w białka zwierzęce i nabiał, zaczyna on wydzielać wodorowęglan sodu, aby alkalizować kwasy obecne w tych produktach. To powoduje uszczuplenie rezerw zasadowych i wzrost stężenia kwasu solnego na dnie żołądka. HCL trafia później do krwi, obniżając w konsekwencji poziom pH osocza krwi. A zatem, krew eliminuje nadmiar soku żołądkowego, lokując go w tak zwanych przestrzeniach Pischingera.

więcej: http://cudph.pl/zoladek-n...dek-alkalizuje/
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Pią Cze 05, 2015 09:20   Re: Żołądek zakwasza czy alkalizuje?

samarytaninn napisał/a:

4. Gdy wielkie ilości kwasów, włącznie z HCL, pojawiają się w żołądku jako rezultat spożywania posiłków bogatych w białka zwierzęce lub nabiał, czyli dań opartych na mięsie i serze, kwas zaburza równowagę kwasowo-zasadową.

Tyle tylko, że zgaga, efekt niewątpliwie szkodliwy i łatwy do zaobserwowania, pojawia się na żywieniu niskobiałkowym, niskotłuszczowym i wysokowęglowodanowym, czyli takim powszechnie zalecanym.
Ta zgaga znika na żywieniu wysokobiałkowym, wysokotłuszczowym, a już szczególną lekkość w żołądku powoduje zjedzenie surowego mięsa.

Należy zatem wszystkim mięsożercom tłumaczyć, że nie czują tego, co czują, a permanentna zgaga towarzysząca spożywaniu węglowodanów jest złudzeniem.
JW
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Pon Cze 15, 2015 09:08   Re: Żołądek zakwasza czy alkalizuje?

samarytaninn napisał/a:
Nie wiem, czy to jakieś odkrycie? czy coś takiego, ale zupełnie inaczej niż mówi Jerzy Zięba:
[i]1. Komórki ścianek żołądka rozbijają cząsteczki chlorku sodu w krwi. Sód wiąże się z wodą i dwutlenkiem węgla, tworząc alkaliczną sól – wodorowęglan sodu (NaHCO3). Równanie chemiczne tej reakcji można zapisać w następujący sposób: H2O + CO2 + NaCl = NaHCO3 + HCL. Właśnie dlatego żołądek nazywamy narządem alkalizacji, a nie narządem trawienia. Żołądek NIE TRAWI pokarmów lub płynów, które przyjmujesz – on je ALKALIZUJE.
Widać, że z 1 mola chlorku sodu powstaje jeden mol kwasu solnego i jeden mol wodorowęglanu sodu. Kwaśny sok żołądkowy po przejściu do dwunastnicy ulega tam zobojętnieniu ponownie do chlorku sodu. Bez dodatkowych alkaliów sok trzustkowy pozostałby obojętny, a musi być zasadowy.
O ile kwasy organiczne można dowolnie wytwarzać i zobojętniać z pomocą enzymów oraz energii ATP, a potem wydalać CO2, o tyle zobojętnianie kwasów mineralnych wymaga spożycia metali i/lub grupy amonowej z aminokwasów. Głównym źródłem aminokwasów jest oczywiście białko.
JW
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Wto Cze 16, 2015 09:36   

Cytat:

http://cudph.pl/zoladek-n...dek-alkalizuje/
17. Po posiłku złożonym z mięsa lub sera, uwolnione kwasy, takie jak siarkowy, fosforowy, moczowy lub azotowy, są przyłączane do włókien kolagenowych, aby chronić delikatne pH krwi, wynoszące 7,365. Jony wodorowe (H+) są neutralizowane przez następny przypływ zasad; wodorowęglan sodu, wydzielany w trakcie jedzenia.

To jakiś chiński znachor reklamujący swoje wyroby a nie doctor.
Ten powyższy cytat dyskwalifikuje go jako lekarza.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
pogodny 

Wiek: 34
Dołączył: 01 Cze 2015
Posty: 410
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro Lip 08, 2015 11:35   

Zgadzam się z powyższą wypowiedzią. Czasami mam wrażenie że wiele osób na siłę stara się wcisnąć nam że wszystko jest złe i niedobre..
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved