Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Pon Wrz 02, 2019 09:33 pH krwi wspólny mianownik raka i cukrzycy.
Insulina.
Insulina jest balikiem składającym się z 51 aminokwasów. Jak każde białko mam swój punkt izoelektryczny Pi 5,4. W środowisku w kierunku zasadowym od tego punktu przybiera ładunek ujemny, a w kierunku kwaśnym od tego punktu przybiera ładunek dodatni i jest przyciągana przez ujemnie naładowane receptory insulinowe.
Erytrocyty.
W błonie erytrocytarnej stwierdzono obecność co najmniej 200 białek strona 470 w poniższym linku:
http://www.diagnostykalab..._4;_467-483.pdf
Jako białko tez posiada punkt izoelektryczny Pl 4,6 - 4,7
Cytat:
Особенно много исследований было посвящено измерению П. и определению изоэлектрической точки эритроцитов. Большинство исследователей находят ее при рН, равном приблизительно 4,6—4,7.
Источник: http://med.niv.ru/doc/enc...8/potencial.htm
Inną właściwością białka jest jego nabrzmiewanie poza punktem izoelektrycznym.
W punkcie izoelektrycznym białko ma najmniejszą objętość i może zmieniać swój kształt bez utraty jego dlasciwosci biochemicznych, co pozwala jemu przejść przez kapilary o mniejszej średnicy od średnicy białka (erytrocytu). Na podstawie powyższych właściwości sporządziłem rycinę jak poniżej,
z której można wyczytać, że jeśli krew w kapilarach (naczyniach włosowatych) będzie miała odczyn pH punku izoelektrycznego erytrocytów, to ani rak ani cukrzyca nie powstanie. Wszystkie komórki będą dotlenione i insulina będzie przyciągana przez ujemnie naładowane komórki.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Czw Paź 10, 2019 22:36
Obecność ładunku jest jednym z najważniejszych czynników stabilności roztworu białka; Innym ważnym czynnikiem jest obecność powłoki hydratacyjnej zorientowanych cząstek wody wokół cząsteczki białka. Woda jest dipolem, dlatego jej cząsteczki znajdują się wokół cząsteczki białka w zależności od jego ładunku. Insulina we krwi (90% wody) może mieć ładunek dodatni i ujemny.
Jeśli ładunek jest ujemny to mamy cukrzycę, jeśli dodatni to ładunek jest wzmacniany przez dipole powłoczki wodnej i insulina jest przyciągana przez ujemnie naładowane receptory insulinowe.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Pią Paź 11, 2019 01:47
[img][/img]
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Sob Paź 26, 2019 17:20
Żeby wyprodukować jakiś produkt, potrzebny jest surowiec. Surowcem dla insuliny są aminokwasy.
“Fabryka” (wysepki) Langerhousa potrzebuje 51 aminokwasów aby wyprodukować insulinę i pobiera te surowce z erytrocytów, składających się z ponad 200 aminokwasów. Poza punktem izoelekrycznym erytrocyty mają większa średnicę od średnicy kapilarów i jako ładunek o przekroczonej skrajni nie przepłyną przez kapilar.
Z braku surowca “fabryka” nie wyprodukuje insuliny. Cieszą z takiego zjawiska firmy produkujace insulinę i będą niszczyć wszelkie informacje o produkcji insuliny w organizmie ludzkim.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.