Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
mąka pełnoziarnista typ 2000 czy 3000,własny chleb
Autor Wiadomość
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Pią Kwi 15, 2022 12:42   mąka pełnoziarnista typ 2000 czy 3000,własny chleb

Witam
Patrząc na oferte sklepów apropo chleba widze fakt że wszystkie chleby tak zwane pelnoziarniste zawierają domieszki czystszych mąk a nie tylko mąke pełnoziarnistą.
Pomyślałem na próbe zrobić samemu chleb tylko z mąki pełnoziarnistej i na zakwasie.
Pan Witold kiedyś napisał że mąka pełnoziarnista to typ 3000.
Jednak nigdzie nie ma takiego typu gdzie nie szukam.
Wszędzie jest jednak napisane że typ 2000 jest pełnoziarnisty z pełnych ziaren.
Chyba Pan Witold sie pomylił.

pozdrawiam
marcin
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Pią Kwi 15, 2022 15:05   

znalazłem taki przepis na pełnoziarnisty chleb co jest rzadkością bo większość przepisów każe dodać też czystsze mąki a tutaj tylko typ 2000
może ktoś ma doświadczenie i coś doradzi
tu jest przepis
https://smakowitychleb.pl/pelnoziarnisty-chleb-z-czarnuszka-na-zakwasie/
https://kuchniabreni.pl/domowy-zakwas-pyszny-chleb-domowym-zakwasie/

pozdrawiam
marcin
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 55 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8953
Wysłany: Pią Kwi 15, 2022 15:15   

Nie pomyliłem się.
Ziarno zmielone w całości daje mąkę typ 3000, ale takiej mąki nigdzie nie ma.
Jest mąka trochę bardziej oczyszczona typ 2000 i to jest maksimum, co można kupić, też całkiem niezła, bo przeciętna mąka w sklepie typ 400, praktycznie niewiele poza skrobią zawiera.
Typ 2000 oznacza, że po spaleniu 100 g mąki pozostaje 2000 mg popiołu, czyli składników mineralnych.
JW
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Pią Kwi 15, 2022 15:22   

Kupiłem taka make żytnią razową typ 2000 firmy polgreen bo napisane na niej jest że to przemiał pełnego ziarna żyta.
https://pozakupy.com/produkt/maka-zytnia-razowa-typ-2000-900g-polgreen/
I na allegro na wielu markach typu 2000 piszą że to maka z pelnego ziarna.
Więc dochodze do wniosku że typ 2000 a przynajmiej część może być pełnoziarnisty.
https://allegro.pl/listing?string=m%C4%85ka%20%C5%BCytnia%20pe%C5%82noziarnista%202000
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Pią Kwi 15, 2022 15:24, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1302
Wysłany: Pią Kwi 15, 2022 16:02   

marcin458 napisał/a:
dochodze do wniosku że typ 2000 a przynajmiej część może być pełnoziarnisty.

Ziarno pozbawia się otrębów (ok. 25% wagi ziarna) i poddaje przemiałowi jednorazowemu.
Uzyskuje się mąkę z pełnego przemiału typ 2000 (razową żytnią lub graham pszenną).
Po kolejnych mieleniach i oddzieleniu grubszych frakcji dochodzi się do białych, lekkich mąk, z których można upiec np. biszkopty.
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Pią Kwi 15, 2022 16:04   

NA przykład tutaj piszą o mące 2000 jako pełnoziarnistej(ale nie przy wszystkich typu 2000)

1
tytuł przedmiotu:MĄKA ŻYTNIA TYP 2000 razowa pełnoziarnista 1kg
cytat z aukcji "Mąka żytnia typ 2000 to mąka razowa, pełnoziarnista. Mąka żytnia typ 2000 otrzymywana jest z pełnego przemiału całych ziaren żyta i zawiera cenne otręby"
https://allegro.pl/oferta/maka-zytnia-typ-2000-razowa-pelnoziarnista-1kg-9990150063
2
tytuł przedmiotu:MĄKA ŻYTNIA TYP 2000 1kg Razowa pełnoziarnista
https://allegro.pl/oferta/maka-zytnia-typ-2000-1kg-razowa-pelnoziarnista-10744975017
3
tytuł przedmiotu:Mąka Żytnia Razowa Pełnoziarnista typ 2000 1kg
https://allegro.pl/oferta/maka-zytnia-razowa-pelnoziarnista-typ-2000-1kg-9250055404
4
tytuł przedmiotuMĄKA ŻYTNIA TYP 2000 5kg Razowa pełnoziarnista
https://allegro.pl/oferta/maka-zytnia-typ-2000-5kg-razowa-pelnoziarnista-10745061890
5
tytuł przedmiotuMąka Basia żytnia pełnoziarnista typ 2000 900g
cytat z aukcji
"Powstaje ze zmielenia całego ziarna żyta wraz z łuską, bielmem i zarodkiem"
https://allegro.pl/oferta/maka-basia-zytnia-pelnoziarnista-typ-2000-900g-10512987861


i tak wiele jest takich mąk na allegro wystarczy wpisać "mąka żytnia razowa pełnoziarnista 2000" lub pszenna lub orkiszowa itp itd i znajduje wiele mak których producenci piszą że jest PEŁNOZIARNISTA a to typ 2000
https://allegro.pl/listing?string=m%C4%85ka%20%C5%BCytnia%20pe%C5%82noziarnista%202000
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Pią Kwi 15, 2022 16:43, w całości zmieniany 6 razy  
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Pią Kwi 15, 2022 16:25   

dopisze jeszcze że na tej kupnej mące polgreen jest taki napis Skład: pełny przemiał żyta wraz z otrębami.
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Pią Kwi 15, 2022 16:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Pią Kwi 15, 2022 21:25   

Zrobienie pierwszego chleba w życiu samodzielnie zbliża sie wielkimi krokami.
Najpierw pare przepisów kupienie mąki skladników.
Teraz następne filmy na youtube.

Mam jednak pytanie. Wyczytałem że kupne drożdże są o tone mniej zdrowe niż zakwas.
Jednak na drożdżach o wiele łatwiej ten chleb wyjdzie bo pewniej urośnie i to łatwiejsze niż przygotowywanie zakwasu kilka dni.
Tombak bardzo ostrzegał przed pieczywem na drożdżach że źle wpływa na mikroflore w układzie pokarmowym.

Jak to jest z tym zakwasem i drożdżami?

pozdrawiam
marcin
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1302
Wysłany: Pią Kwi 15, 2022 21:34   

marcin458 napisał/a:
"Powstaje ze zmielenia całego ziarna żyta wraz z łuską, bielmem i zarodkiem"

Jeżeli tak, to jest błędne oznaczenie. Powinno być 3000.
Najlepiej porozmawiaj z młynarzem.
Na Alle ..są handlarze i wszystko napiszą, czego klient oczekuje.
Sam zmiel ziarno i rozrzuć na sicie do mąki. Już po lekkim potrząśnięciu oddzieli się łuska.
Z mąki 2000 możesz upiec wyłącznie chleb razowy żytni lub graham pszenny.

P.S.
Straszna z Ciebie @marcin458 męczydusza :shock:
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 55 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8953
Wysłany: Sob Kwi 16, 2022 07:37   

marcin458 napisał/a:
Mam jednak pytanie. Wyczytałem że kupne drożdże są o tone mniej zdrowe niż zakwas.
Jednak na drożdżach o wiele łatwiej ten chleb wyjdzie bo pewniej urośnie i to łatwiejsze niż przygotowywanie zakwasu kilka dni.
Tombak bardzo ostrzegał przed pieczywem na drożdżach że źle wpływa na mikroflore w układzie pokarmowym.
Jak to jest z tym zakwasem i drożdżami?
pozdrawiam
marcin
Zakwas, to nie jakieś cudo, ale dzikie mikroorganizmy, które podobnie jak drożdże fermentują i wytwarzają pęcherzyki dwutlenku węgla, dzięki czemu ciasto staje się puszyste, nie jest zakalcem. Podobnie działa proszek do pieczenia albo sodka oczyszczana, które pod wpływem temperatury rozkładają się chemicznie z wydzieleniem pęcherzyków gazu.
Drożdże są gotowe do użycia, wystarczy je dodać do ciasta, natomiast zakwas trzeba sobie wyhodować, dokarmiać i pilnować, żeby mikroorganizmy nie obumarły. Jest więcej zachodu.
Upieczenie prawdziwego chleba żytniego na zakwasie to sztuka, której nie potrafi dokonać większość dzisiejszych piekarzy.
Jak by nie patrzył, to głównym składnikiem chleba jest mąka i od jej jakości zależy jakość chleba.
Zakwas stał się mitycznym św. Graalem piekarnictwa, ale najważniejsza jest mąka.
Bardzo nieliczne osoby wykazują nietolerancję drożdży piekarniczych, więc nie przesadzajmy z tą magią zakwasu. Przynajmniej na początek, bo pieczenie naturalnego chleba wymaga nauki, doświadczenia, odporności na stres i dyscypliny. To nie babka piaskowa z mąki tortowej 450. Sam przepis z Internetu nie wystarczy.
Zresztą te przepisy najczęściej podają osoby, które same niczego nie upiekły, co widać po braku istotnych szczegółów w tych przepisach. A w szczegółach diabeł siedzi, jak choćby w temperaturze dojrzewającego ciasta, itd.
Przepis, który się sprawdzał bez problemu w słonecznych Włoszech niekoniecznie sprawdzi się w zimowej Polsce, bo dziś już nie ma tutaj chałup z zapieckiem.
JW
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Sob Kwi 16, 2022 16:37   

Dzisiaj dostałem make typu 1850 z pełnego ziarna.Jest napisane dokładnie tak "powstaje ze zmielenia całego ziarna pszenicy wraz z łuską bielmem i zarodkiem"
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Sob Kwi 16, 2022 19:06   

oczywiście to pragnienie chleba jak najbardziej pełnoziarnistego wynika także z zaleceń westona i opisu kultur ktore jadly tylko pelnoziarniste pieczywo.
Ale inni też to polecają jako zdrowsze niż z białej mąki.
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Pon Kwi 18, 2022 17:35   

Hurra jutro pieke pierwszy chleb w 100% z mąki pełnoziarnistej którego nie ma w sklepach bo zawsze w składzie dają dopisek że z mąką czystszą i dlatego pieke by mieć w pełni pełnoziarnisty.
Ciekawe jak to wyjdzie :) .
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 55 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8953
Wysłany: Pon Kwi 18, 2022 21:35   

marcin458 napisał/a:
Hurra jutro pieke pierwszy chleb w 100% z mąki pełnoziarnistej którego nie ma w sklepach bo zawsze w składzie dają dopisek że z mąką czystszą i dlatego pieke by mieć w pełni pełnoziarnisty.
Ciekawe jak to wyjdzie :) .
A na zakwasie czy drożdżach?
JW
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Wto Kwi 19, 2022 12:02   

na drożdżach
Własnie grzeje sie piekarnik i cały chlebek a własciwie masa mączno drożdżowo wodna którą zmieszałem czeka na upieczenie
oby wyrósł.
Zrobiłem mase z 400g mąki pszennie pełnoziarnistej 1850 i 400g mąki zytniej razowej pełnoziarnistej 2000 700 ml wody 40g drożdży.
Własnie masa wyrasta 40min a potem 45m pieczenia w pikekarniku.
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Wto Kwi 19, 2022 13:43   

10min temu wyjałem chlebek z piekarnika.
SUper urósł i po przekrojeniu widać mase chlebową jak w chlebie ze sklepu.
Z tą róznicą że jest z samej maki pełnoziarnistej.
Więc sie udał.

Dochodze do wniosku ze robienie własnego chleba to łatwiejsze o tone niz sądziłem
wrzucić make drożdże zamieszać mikserem odłożyć potem za 40m upiec i to dosyć łątwe mało pracochłonne
a o ile zdrowszy jest taki chleb.

Chleb taki pełnoziarnisty pachnie zbożem i ziarnami.Jak ktoś jadł płatki żytnie czy pszenne kiedyś to podobnie.

pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Wto Kwi 19, 2022 13:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Wto Kwi 19, 2022 14:51   

W sumie to szybkie i proste i łatwe

1Mąke wrzucić do miski dolać wode i drożdże zmiksować mikserem i dać do formy
2odczekać 40m az urośnie
3w piekarniku ppiec 45m
4 wyjac pozmywąc miske mikser formy i po sprawie

w sumie 3-8minut roboty a podczac czekania na wyrosniecie czy pieczenie to mozna cos robic wiec tego nie wliczam mozna wykorzystać ten czas.

A o ile taki chleb jest zdrowszy pełnoziarnisty.
Chyba sie przerzuce tylko na taki chleb.

O 15.30 miną 2 godziny od wyjecia i sprobuje jak smakuje.
Strasznie pachnie zbożem i płatkami pszennymi czy żytnimi.
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Wto Kwi 19, 2022 15:24   

Zrobiłem zgodnie z tym przepisem z jedynym wyjątkiem że zamist 800g mąki pszennej to dałem 400g żytniej i 400g pszenniej.Obie pełnoziarniste oczywiście z grubego przemiału.

https://rytmynatury.pl/chleb-pelnoziarnisty-na-drozdzach/

Za 5 minut o 15.30 zjem chleb i zobacze jak smakuje
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Wto Kwi 19, 2022 15:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Wto Kwi 19, 2022 15:53   

smakuje jak zboże :D
jak płatki pszenne czy zytnie
dokładnie tak samo
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Śro Kwi 20, 2022 15:07   

https://rytmynatury.pl/chleb-pelnoziarnisty-na-drozdzach/

Przepis na chleb pełnoziarnisty na drożdżach
Składniki:

800 g. pełnoziarnistej ekologicznej mąki pszennej lub orkiszowej
40 g. świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka miodu prawdziwego
1 łyżka oliwy nierafinowanej
ok. 600-700 ml. letniej wody
opcjonalnie szklanka ulubionych ziaren np. słonecznik, pestki dymi, siemię lniane.
Przygotowanie chleba pełnoziarnistego na drożdżach:

Do miseczki wyłóż świeże drożdże dodaj kilka łyżek wody z podanej wyżej ilości, 1 łyżkę mąki oraz miód. Wymieszaj i poczekaj aż drożdże zupełnie się rozpuszczą. Wystarczy chwila.
W międzyczasie do miski wsyp mąkę i sól oraz wymieszaj
Dodaj rozpuszczone drożdże, oliwę i mieszając powoli dodawaj wodę
Ciasto na chleb pełnoziarnisty nie może być za mocno zbite. Powinno dać się łatwo przekładać łyżką do foremek. Jeżeli jest za gęste dodaj wody, jeśli natomiast zbyt luźne – mąki. Ciasta nie trzeba wyrabiać rękami, wystarczy porządne wymieszanie drewnianą łyżką. Dlatego tak lubię przygotowywać chleby pełnoziarniste. Do tego chleb pełnoziarnisty jest bliższy naturze niż wykonany z mąk białych więc i zdrowszy. Zawiera więcej składników odżywczych oraz błonnika.
Odpowiednio wymieszane ciasto dodaj do foremek. Ta ilość wystarcza na 2 średniej wielkości chleby pełnoziarniste.
Odstaw foremki z ciastem w ciepłe miejsce na ok 40 minut i przykryj szmatką. W tym czasie powinno podwoić swoją wielkość. Ciasto jest dostatecznie wyrośnięte jeśli tworzy charakterystyczną kopułkę.
Podczas wyrastania ciasta, rozgrzej piekarnik do 230 stopni C.
Wyrośnięte chlebki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 230 stopni. C na funkcji góra-dół. Następnie zmniejsz temperaturę do 180-200 stopni C i wypiekaj jeszcze ok 35 minut. /musisz wyczuć swój piekarnik bo różnie pieką/
Po upieczeniu pozostaw w wyłączonym i zamkniętym piekarniku jeszcze ok 10 minut.
Wyjmij chleb z piekarnika i foremek i sprawdź czy wydaje głuchy odgłos gdy pukniesz go od spodu. Jeśli nie, dopiecz jeszcze chwilę w piekarniku.
Dokładnie ostudź. Chleb najlepiej kroić na drugi dzień ale kto by tyle czekał. Ja nie potrafię. Odczekam kilka godzin i pałaszujemy.
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Czw Kwi 21, 2022 20:16   

drugi raz wziałem nie 700ml ale 550 ml wody i chleb jest twardszy i dobrze sie kroi. przy 700ml rozpadały sie kromki był za miękkii.tak bym zmienił ten przepis.
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Pon Kwi 25, 2022 15:36   

Za 3cim razem zrobiłem 3blachy po 1,3 kg chleba z każdej.
Jak już nagrzewać piekarnik to żeby wykorzystać i było warto.
Większość zamroziłem a jeden chleb zajadam.
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1302
Wysłany: Pon Kwi 25, 2022 20:38   

marcin458 napisał/a:
jest dostepna maka pełnoziarnista i z niej można upiec całkowicie pełnoziarnisty chleb.

Czy wiesz chociaż, jak zbudowane jest "pełne ziarno" i jaka jest względem tej budowy definicja "mąki pełnoziarnistej" ?
Powołujesz się na badania Price'a ignorując fakt, że współczesna pszenica to zasadniczo różniący się genetycznie produkt od pszenicy z czasów Price'a.
_________________
Pozdrawiam
EAnna
Ostatnio zmieniony przez EAnna Pon Kwi 25, 2022 20:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Pon Kwi 25, 2022 20:43   

To prawda może dzisiejsza pszenica jest gorsza ale nadal milion razy lepiej(może przesadzam może sto lub tysiąc ;) ) jeść tą pszenice w całości czyli pełnoziarniście niż oczyszczoną wybrakowaną.
 
     
Piotrx 

Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 1497
Wysłany: Wto Kwi 26, 2022 08:50   

To prawda, jednak sto, albo tysiąc razy lepiej jest nie jeść tej pełnoziarnistej pszenicy niż ją jeść.
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Śro Maj 04, 2022 12:28   

Czwarte podejście.
Robie 3 blachy chleba po 1,3kg każda bo tyle mi wchodzi do piekarnika a skoro już robić to wykorzystać cały wsad.
Powinno starczyć na ok 2 tygodnie.
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Śro Maj 04, 2022 12:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Śro Maj 04, 2022 12:42   

Starczy na tyle bo nie je jedna osoba ale rodzina sie podłącza i co niech jedzą zdrowiej niech mają.Samemu miałbym chyba na dłużej.
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Pią Maj 13, 2022 15:39   

dziwne
ten chleb 2dni smakuje jak zboże jak np.płatki żytnie czy pszenne
za to po 2 dniach to mija i smakuje jak normalny chleb
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Wto Maj 24, 2022 14:10   

5te podejście

znowu 3 blachy po 1,3kg chleba każda

starczyło na 3 tygodnie
 
     
Grzegorz, oj ta 

Dołączył: 17 Paź 2021
Posty: 431
Ostrzeżeń:
 4/2/3
Wysłany: Wto Maj 24, 2022 18:54   

marcin458 napisał/a:
5te podejście



znowu 3 blachy po 1,3kg chleba każda

starczyło na 3 tygodnie

Ze zbożowych najlepsza jest kaszanka.
Porównaj sobie makro i mikroskładniki w 4 kg tego twojego chleba i 4 kg kaszanki.
Problem jest w tym, że masz żołądek który trzeba wypełnić kilkoma kilogramami balastu żebymś poczuł się syty. To jest droga do nikąd.
Nadal kręcisz się wokół własnego ogona.
Mam wrażenie, że masz jakąś masochistyczną przyjemność w tym żeby nic nie zmieniać, bo tak ci jest wygodnie.
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Śro Maj 25, 2022 13:28   

Jeśli chodzi o napełnianie żołądka balastem to odkryłem już dawno pewna zależność która jest zgodna z pewnymi naukami o zdrowiu.

Mianowiecie jedząc puste kalorie jak oczyszczone węglowodany jak chleb biały czy cukier biały to musisz zjeść tego 3-5x tyle żeby dostarczyć potrzebne składniki odzywcze organizmowi. Jest tak dlatego że organizm ich potrzebuje a skoro jest ich mało to je sie wiecej.

Jedząc pełnowiartościowe jedzenie jak ryż brązowy kasza gryczana czy pełnoziarnisty chleb je sie o wiele mniej i to jedzenie szybciej syci bo to bomba składników odżywczych.
Jedząc ryż brązowy potem 3 dni mniej jem bo organizm jest zaopatrzony w składniki odżywcze.Tak samo chleb pełnoziarnisty mocnoc syci i jem mniej.

To jest kluczowa nauka przy odchudzaniu bo jedząc puste kalorie je sie wiecej i można przytyć.
 
     
Grzegorz, oj ta 

Dołączył: 17 Paź 2021
Posty: 431
Ostrzeżeń:
 4/2/3
Wysłany: Śro Maj 25, 2022 15:33   

marcin458 napisał/a:
Jeśli chodzi o napełnianie żołądka balastem to odkryłem już dawno pewna zależność która jest zgodna z pewnymi naukami o zdrowiu.

Mianowiecie jedząc puste kalorie jak oczyszczone węglowodany jak chleb biały czy cukier biały to musisz zjeść tego 3-5x tyle żeby dostarczyć potrzebne składniki odzywcze organizmowi. Jest tak dlatego że organizm ich potrzebuje a skoro jest ich mało to je sie wiecej.

Jedząc pełnowiartościowe jedzenie jak ryż brązowy kasza gryczana czy pełnoziarnisty chleb je sie o wiele mniej i to jedzenie szybciej syci bo to bomba składników odżywczych.
Jedząc ryż brązowy potem 3 dni mniej jem bo organizm jest zaopatrzony w składniki odżywcze.Tak samo chleb pełnoziarnisty mocnoc syci i jem mniej.

To jest kluczowa nauka przy odchudzaniu bo jedząc puste kalorie je sie wiecej i można przytyć.

Brązowy ryż czy chleb pełnoziarnisty nie jest pełnowartościowym pożywieniem.
Jest jego przeciwieństwem. Blonnik oraz inne związki antyodżywcze zawarte w pełnych ziarnach ograniczają wchłanianie witamin, minerałów, białek i tłuszczów, a obróbka pełnych ziaren przez poddawanie ich wysokiej temperaturze, fermentacji itp niewiele zmienia.
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8858
Wysłany: Pon Maj 30, 2022 09:32   

Grzegorz, oj ta napisał/a:
marcin458 napisał/a:
5te podejście



znowu 3 blachy po 1,3kg chleba każda

starczyło na 3 tygodnie

Ze zbożowych najlepsza jest kaszanka.
Porównaj sobie makro i mikroskładniki w 4 kg tego twojego chleba i 4 kg kaszanki.
Problem jest w tym, że masz żołądek który trzeba wypełnić kilkoma kilogramami balastu żebymś poczuł się syty. To jest droga do nikąd.
Nadal kręcisz się wokół własnego ogona.
Mam wrażenie, że masz jakąś masochistyczną przyjemność w tym żeby nic nie zmieniać, bo tak ci jest wygodnie.

Ktorys ze starozytnych grekow mawial "kto ma grube cialo, ma tez i gruba dusze, daleko mu do rozumu a bliska mu jest glupota", gdzies to niedawno w ktorejs z ksiazek o dietach wyczytalem. Ale to celna sentencja
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Wto Maj 31, 2022 13:50   

ręce opadają
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Wto Maj 31, 2022 14:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Wto Maj 31, 2022 14:01   

jeden chleb spleśniał po 5 dniach
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Wto Maj 31, 2022 14:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Wto Maj 31, 2022 14:07   

wyjąłęm drugi z zamrażarki
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Wto Maj 31, 2022 14:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 55 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8953
Wysłany: Pią Cze 10, 2022 07:22   

Za dużo tych analiz psychologicznych Marcina,
wywalam posty jak leci bez dzielenia włosa na czworo,
czy sprawiedliwie czy nie.
JW
 
     
Grzegorz, oj ta 

Dołączył: 17 Paź 2021
Posty: 431
Ostrzeżeń:
 4/2/3
Wysłany: Pią Cze 10, 2022 21:13   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Za dużo tych analiz psychologicznych Marcina,
wywalam posty jak leci bez dzielenia włosa na czworo,
czy sprawiedliwie czy nie.
JW

Sprawiedliwie.
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Wto Lip 04, 2023 17:33   

Było kilka podejść do zdrowszej diety i włączenia tego zdrowszego pełnoziarnistego chleba na stałe do diety JEDNAK podobne efekty zyskuje kilkoma minutami energią 3x dziennie i to dużo wygodniejsze i dopuszczam wszystko nie dbając już bardziej o to co jem bo energia robi łatwo miło przyjemnie ZASTĘPCZO robotę.
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Pon Lip 08, 2024 19:50   

Jutro pieke znowu te chleb sa niewyobrazalnie zdrowe bo z pelnoziarnistej maki :)

pozdrawiam
marcin
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 1093
Wysłany: Pon Lip 08, 2024 21:11   

Jak narazie to jest dla mnie najlepszy przepis bo bije na głowę prostotą wykonania

https://rytmynatury.pl/chleb-pelnoziarnisty-na-drozdzach/

Przepis na chleb pełnoziarnisty na drożdżach
Składniki:

800 g. pełnoziarnistej ekologicznej mąki pszennej lub orkiszowej
40 g. świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka miodu prawdziwego
1 łyżka oliwy nierafinowanej
ok. 600-700 ml. letniej wody
opcjonalnie szklanka ulubionych ziaren np. słonecznik, pestki dymi, siemię lniane.
Przygotowanie chleba pełnoziarnistego na drożdżach:

Do miseczki wyłóż świeże drożdże dodaj kilka łyżek wody z podanej wyżej ilości, 1 łyżkę mąki oraz miód. Wymieszaj i poczekaj aż drożdże zupełnie się rozpuszczą. Wystarczy chwila.
W międzyczasie do miski wsyp mąkę i sól oraz wymieszaj
Dodaj rozpuszczone drożdże, oliwę i mieszając powoli dodawaj wodę
Ciasto na chleb chleb pełnoziarnisty pełnoziarnisty nie może być za mocno zbite. Powinno dać się łatwo przekładać łyżką do foremek. Jeżeli jest za gęste dodaj wody, jeśli natomiast zbyt luźne – mąki. Ciasta nie trzeba wyrabiać rękami, wystarczy porządne wymieszanie drewnianą łyżką. Dlatego tak lubię przygotowywać chleby pełnoziarniste. Do tego chleb pełnoziarnisty jest bliższy naturze niż wykonany z mąk białych więc i zdrowszy. Zawiera więcej składników odżywczych oraz błonnika.
Odpowiednio wymieszane ciasto dodaj do foremek. Ta ilość wystarcza na 2 średniej wielkości chleby pełnoziarniste.
Odstaw foremki z ciastem w ciepłe miejsce na ok 40 minut i przykryj szmatką. W tym czasie powinno podwoić swoją wielkość. Ciasto jest dostatecznie wyrośnięte jeśli tworzy charakterystyczną kopułkę.
Podczas wyrastania ciasta, rozgrzej piekarnik do 230 stopni C.
Wyrośnięte chlebki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 230 stopni. C na funkcji góra-dół. Następnie zmniejsz temperaturę do 180-200 stopni C i wypiekaj jeszcze ok 35 minut. /musisz wyczuć swój piekarnik bo różnie pieką/
Po upieczeniu pozostaw w wyłączonym i zamkniętym piekarniku jeszcze ok 10 minut.
Wyjmij chleb z piekarnika i foremek i sprawdź czy wydaje głuchy odgłos gdy pukniesz go od spodu. Jeśli nie, dopiecz jeszcze chwilę w piekarniku.
Dokładnie ostudź. Chleb najlepiej kroić na drugi dzień ale kto by tyle czekał. Ja nie potrafię. Odczekam kilka godzin i pałaszujemy.
Kilka uwag w zakresie przygotowywania chleba pełnoziarnistego
Proporcje wody i mąki mogą być różne w zależności od rodzaju użytej mąki. Ciasto musi być takiej konsystencji jak określiłam w przepisie.
Możesz zastosować drożdże w proszku /2 razy mniej niż drożdży świeżych/ ale chleb jest smaczniejszy i lepiej wyrasta na drożdżach świeżych.
Musisz również wyczuć swój piekarnik. Chleby zawsze piekę na funkcji góra-dół bez termoobiegu. Najlepiej mi wychodzą. Podałam również taką temperaturę pieczenia, która w moim piekarniku świetnie się sprawdza. U Ciebie może być nieco inaczej.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.
Przygotowane ciasto na chleb chleb pełnoziarnisty pełnoziarnisty przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć ostrym nożem. Zapobiegnie to jego pękaniu. Pamiętaj jednak aby ruch podczas nacinania był szybki i konkretny.
Ciasto wyrasta w różnym czasie, jest to zależne od temperatury otoczenia. Im cieplej tym szybciej. Jeśli nie wyrośnie odpowiednio w czasie 40 minut, można wstawić formy do piekarnika z włączoną żarówką. Dbaj również aby ciasto nie stało w przeciągu.
Aby chleb się nie kruszył spryskaj ciasto wodą przed włożeniem do piekarnika. Dodatkowo można nalać szklankę wody na dolną blachę piekarnika lub do innego naczynia.
Hmm to by było na tyle w kwestii uwag co przychodzi mi do głowy. Jeśli jednak nie wyczerpałam tematu śmiało pytaj w komentarzach. Natomiast jeśli interesuje Cię przepis na chleb chleb pełnoziarnisty pełnoziarnisty na zakwasie to znajdziesz go w artykule Domowy chleb na zakwasie sprawdź, że łatwo zrobić da się! . W kategorii chleby natomiast znajdziesz przepisy na inne moje chlebki.

pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Pon Lip 08, 2024 21:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved