Wysłany: Nie Lut 08, 2026 10:56 Słodzik który najlepszy
Nie znalazłem tematu dotyczącego słodzików na forum więc zakładam nowy temat.
Najgorszy podobno jest aspartam który w badaniach podejrzewany był także o rakotwórczość. Zwollenicy jego bronią sie że szczury dostawały wtedy takie dawki jakby wypić 100 butelek napoju i w mniejszych ilościach jest bezpieczny.
Acesulfam k podobno też w badanich niezbyt dobrze wyszedł.
Za najzdrowszy chemiczny uznaje sie obecnie cyklaminian sodu ale w usa zakazany i też są podejrzenia złe.
Z naturalniejszych i chyba najlepszym wyborem jest stewia bo to naturalna roślina.
Co do kosztów jak ktoś chce oszczędzić to dostanie cyklaminian sodu 1200 tabletek za 5-6zł więc grosze. Stewia brałem na allegro 1000sztuk za 35 zł więc wychodzi 0,35 grosza za jedną pastylke czyli grosz (3 pastylki)za jedną posłodzoną nią herbate czyli też niedużo majątku sie nie wyda.
Co do zamienników cukru a nie słodzików zostaje erytrol czy ksylitol podobno bezpieczne i erytrol przechodzi przez ciało w niezmienionej formi i sie go wysikuje po prostu a daje słodycz napoju.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Nie Lut 08, 2026 10:57, w całości zmieniany 1 raz
Oczywiście ktoś powie że można całkiem nie słodzić i pić gorzkie ale mi całkiem gorzka herbata i zioła nie smakują.Wole użyć słodzika.
pozdrawiam
marcin
Dokładnie to powiem.
Przyzwyczajanie organizmu do słodkiego smaku utrwala szkodliwy nawyk poszukiwania słodkiego pożywienia. A bezcukrowe słodziki dezorientują trzustkę i wątrobę, które niepotrzebnie przygotowują w nadmiarze hormony i enzymy do trawienia cukru, co prowadzi do zbędnych zaburzeń metabolicznych.
To tak, jak z piciem wódki, w końcu nie możemy się bez niej obejść i żadna bezalkoholowa whisky o smaku whisky jej nie zastąpi.
JW
Chyba ma Pan racje. Gdy wypiłem mocno posłodzoną herbate słodzikiem a nic nie jadłem to czułem zbieranie sie soków trawiennych w przewodzie pokarmowym. Chyba taki słodzik zmyla i organizm sądzi że dostanie węglowodany np z owoców.
Pozdrawiam
Marcin
Najsmaczniejszy dla mnie jest cyklaminian sodu ale stewie też da sie wypić i jest zdrowsza...
pozdrawiam
marcin
Gutek Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 123 Skąd: New Jersey
Wysłany: Wto Lut 10, 2026 18:03
Najsmaczniejszy i najzdrowszy jest cukier, trzeba go tylko spozywac z umiarem.
Dwie lyzeczki do herbaty jeszcze nikomu nie zaszkodzily, znasz powiedzenie "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja jest trucizną"?
Zwykla woda tez moze Ci zaszkodzic jak za duzo jej wypijesz.
Według nauk westona najzdrowsi ludzie nie jedli cukru białego w formie proszku a jedynie ten w owocach zbożach itp itd.
Dzisiaj 90% społeczeństwa oceniałbym wcina cukier ale też "wszyscy" chorują na choroby cywilizacyjne więc nie wiem czy tak dobrze i czy to dobry wybór.
Według westona najzdrowsze kultury jadły raczej żywność nieprzetworzoną.
Ale wszyscy wcinajac cukier i taki jest stan rzeczy więc nie ma co płakać i sie zbyt przejmować.
Pozdrawiam
Marcin
Zastnawia mnie jak to jest z sukralozą czy to bezpieczny zdrowy słodzik bo dodają ją do niektórych soków owocowych którę piję.
Pozdrawiam
Marcin
RAW0+ Pomógł: 42 razy Dołączył: 11 Wrz 2009 Posty: 2155
Wysłany: Czw Mar 05, 2026 13:46
marcin458 napisał/a:
jak to jest z sukralozą czy to bezpieczny zdrowy słodzik
Badania naukowe z ostatnich lat sugerują, że spożywanie sukralozy może negatywnie wpływać na jelita, zwłaszcza przy długotrwałym i obfitym stosowaniu. Choć przez długi czas uważano ją za bezpieczną, nowe dowody wskazują, że ten sztuczny słodzik może zaburzać równowagę mikrobiomu jelitowego i sprzyjać stanom zapalnym.
Oto szczegółowy wpływ sukralozy na jelita:
• Zaburzenie mikrobiomu (dysbioza): Sukraloza nie jest trawiona przez organizm i trafia do jelita grubego w niemal niezmienionej formie. Tam może zmieniać skład flory bakteryjnej, zmniejszając liczbę korzystnych bakterii (np. Bifidobacterium, Lactobacillus).
• Stany zapalne i "nieszczelne jelito": Badania wskazują, że sukraloza może uszkadzać ścianę jelita, zwiększając jej przepuszczalność (tzw. nieszczelne jelito) oraz wywoływać stany zapalne, co w dłuższej perspektywie może zwiększać ryzyko raka jelit.
• Dolegliwości trawienne: Nadmiar sukralozy w diecie bywa powiązany z objawami takimi jak wzdęcia, bóle brzucha, gazy czy biegunki.
• Wpływ na nieswoiste zapalenia jelit: Badania (głównie na zwierzętach) sugerują, że sukraloza może zaostrzyć objawy chorób zapalnych jelit (IBD), takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego.