Nie widze tematu o zębach ani w wyszukiwarce więc zakładam nowy.
Ostatnio spotkałem sie z ciekawą informacją. Mianowicie30-40% seniorów powyżej 65 roku życia jest całkowicie bezzębna straciła wszystkie zęby.
Poza jednym brakiem siódemki posiadam pelny komplet zębów. Na szczęście na NFZ da sie leczyć zęby ,wiele procedur jest wtedy w cenie ubezpieczenia bo prywatnie to kosztuje całkiem dużo.
Osobiście nie przepadam za wizytami u dentysty i preferuje leczenie pod narkozą co prywatnie kosztuje dużo bo dodatkowo ok.1200-1700 zł za godzine przynamiej w Warszawie. W sumie drugie tyle trzeba wyłożyć na narkoze niż robocizna i ceny zabiegów. Uważam że warto bo człowiek sobie bezboleśnie śpi jak na operacji a potem sie budzi i wszystko zrobione i zero problemu.
Jeszcze dodam że ci bezzębni staruszkowie muszą mieć miękką diete.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Śro Lut 11, 2026 15:39, w całości zmieniany 4 razy
Co sądzicie o leczeniu stomatologicznym pod narkozą?
Zależy czego. Jeżeli rozłupanej kastetem szczęki, to może mieć sens, ale współczesne środki znieczulające świetnie działają i usypianie jest bez sensu a poza tym ryzykowne. Ale jak ktoś chce wyrwać zęba na krzywy ryj w przychodni zusowskiej, to polecam raczej, niech sobie kupi analgetyk w aptece na 100%.
Wyrywanie jedynek na żywca, to zajęcie dla twardzieli kultywujących szlachetne konfrontacje w ustawkach.
JW
Jednak niezliczone przychodnie oferują leczenie w narkozie za dodatkową opłatą i dużo ludzi to wybiera.
Są ludzie którzy całe życie unikają dentysty słyszałem takie historie i czasami taki jest wybór zabieg w narkozie sie odbędzie albo nie odbędzie sie wcale.
Jak pisałem są ludzie całe życie stroniący unikający dentysty i czasami narkoza to jedyna możliwość leczenie u stomatologa.
Poza tym nawet gdy normalne leczenie jest możliwe to i tak dla niektórych wygodna możliwość pospania podczas leczenia jest kusząca.
Średni koszt narkozy w Wawie to 1200-1700 zł ale są i oferty 800 jak i 2500 chociaż rzadsze.Jakieś drugie tyle trzeba wyłożyć niż robione zabiegi na narkozę.
No chyba że sie robi na NFZ to można dużo oszczędzić i na narkozie i na zabiegach refundowanych.Oczywiście pewne nie są w ogóle jak protezy czy implanty i to już koszta rzędu wielu tysięcy.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Czw Lut 19, 2026 17:30, w całości zmieniany 1 raz
Jednak niezliczone przychodnie oferują leczenie w narkozie za dodatkową opłatą i dużo ludzi to wybiera.
Są ludzie którzy całe życie unikają dentysty słyszałem takie historie i czasami taki jest wybór zabieg w narkozie sie odbędzie albo nie odbędzie sie wcale.
Jak pisałem są ludzie całe życie stroniący unikający dentysty i czasami narkoza to jedyna możliwość leczenie u stomatologa.
Pozdrawiam
Marcin
Jeżeli ktoś się bardzo boi bólu, to może dostać zastrzyk przeciwbólowy za znacznie niższą kwotę. Narkoza zawsze stwarza zagrożenie, minimalne, ale jednak.
Ciekawe, jak taki delikacik wyląduje w szpitalu z poważną chorobą, z wenflonem, stomią, rurą intubacyjną, odmą płucną i pampersami?
Litościwi lekarze usypiają takiego klienta, żeby im głowy nie zawracał swoimi bólami, ale jak długo można leżeć nieruchomo. Pojawi się opadowe zapalenie płuc, krwawiące odleżyny, zanik masy mięśniowej i kostnej.
No i zaparcia.
A, zapomniałem, stomia na zaparcia jest świetna.
Jak nie, to może być basen. Kaczka to pikuś, ale robienie kupy na leżąco to sama frajda.
Te wszystkie atrakcje mogą spotkać nieboraka, który przyszedł tylko wyrwać zęba pod narkozą ale miał pecha i należał do jednego spośród miliona usypianych, którzy narkozy nie tolerują.
JW
Ja osobiście uważam że leczenie pod narkozą jest super i to moja ulubiona forma leczenia zębów.
Dostajesz igłe w żyłe to jedyna nieprzyjemność a potem zasypiasz i budzisz sie gdy wszystko jest zrobione pięknie i zero obecności i bólu a dodam że nawet sama obecność robienia zabiegu może być niekomfortowa.
Przesypia sie najgorsze i całkowity luz.
Polecam
Pozdrawiam
Marcin
Zdrowym ludziom leczenie zebow jest niepotrzebne. Widac twoja zdrowa dieta zafundowala ci nadcisnienie, otylosc i popsute zeby. Wiecej tego pelnoziarnizstego, "zdrowego" chleba, to jeszcze sobie cukrzyce wyhodujesz.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Będe robił protezke z powodu braku jednej szóstki którą mi ostatnio wyrwała Pani doktor.A 6tka to jeden z głównych zębów do gryzienia.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Pon Mar 02, 2026 16:25, w całości zmieniany 2 razy
Będe robił protezke z powodu braku jednej szóstki którą mi ostatnio wyrwała Pani doktor.A 6tka to jeden z głównych zębów do gryzienia.
Pozdrawiam
Marcin
Nieprawda. Wiekowa emerytka stwierdziła kiedyś, że sztuczna szczęka jest do niczego, bo ona najlepiej sobie pogryzie tą jedną parą zębów, które jej pozostały. Co swoje, to swoje.
JW
No nie jestem przekonany że da sie dobrze gryźć bez 6tki to jeden z głównych zębów do gryzienia dlatego planuje robić protezke jednozębową.
Pozdrawiam
Marcin
Przyjaciółka mojej babci wstawiła sobie całą pełną szczęke wszystkie zęby na stałe bo była bezzębna za 30 tysięcy.Więcej nie wiem czy jest zadowolona ale zawsze jakieś rozwiązanie jak ktoś nie ma zebów.
Pozdrawiam
Marcin
To jest zasadnicza różnica, czy mówimy o wstawieniu koronki, mostu, wstawieniu implantów czy zrobieniu sztucznej szczęki wyjmowanej. Polecam implanty, ale znowu dla jednego zęba to się nie opłaca, trzeba poczekać aż się zepsują sąsiednie i wstawić od razu cztery mocowane na dwóch implantach za jakieś 15 tysia.
JW
Wyczytałem chociaż od dawna coś o tym słyszałem że czysta skoncentrowana witamina c w proszku rozpuszczona w wodzie zwłaszcza w dużym steżeniu rozpuszcza szkliwo zębów.
Ok ostatecznie podjąłem decyzje bo może stąd problemy z zębami że będe brał w tabletkach żeby nie szkodzić na szkliwo zębów.
Jakieś wiecej info o wpływie kwasu askorbinowego na szkliwo?
Pozdrawiam
Marcin
RAW0+ Pomógł: 42 razy Dołączył: 11 Wrz 2009 Posty: 2155
Wysłany: Pią Mar 06, 2026 13:12
marcin458 napisał/a:
Jakieś wiecej info o wpływie kwasu askorbinowego na szkliwo?
Kwas askorbinowy (witamina C) ma dwojaki wpływ na zęby: ogólnoustrojowo jest przydatny dla zdrowia dziąseł, ale bezpośredni i długotrwały kontakt z zębami (np. poprzez tabletki do ssania, żucie cytryn) prowadzi do erozji szkliwa. Ze względu na niskie pH (2.5-3), kwas askorbinowy działa demineralizująco, co osłabia szkliwo, zwiększa nadwrażliwość i ryzyko próchnicy.
• Mechanizm uszkodzeń (Erozja): Kwaśne środowisko powoduje, że minerały budujące szkliwo zostają wypłukane (demineralizacja), co prowadzi do ścieńczenia i osłabienia powierzchni zęba.
• Tabletki do ssania i żucia: Szczególnie szkodliwe są tabletki z witaminą C, ponieważ często przyklejają się do zębów, tworząc miejscowo bardzo kwaśne środowisko, co prowadzi do drastycznej erozji.
• Owoce cytrusowe: Spożywanie dużych ilości kwaśnych owoców (cytryny, grejpfruty) również ma negatywny wpływ na szkliwo.
Ostatnio zmieniony przez RAW0+ Pią Mar 06, 2026 13:13, w całości zmieniany 1 raz