Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Sty 01, 2013 12:12
Apel www.akcjasos.pl
Autor Wiadomość
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 21:21   

troszke zes tam narozrabial.
intencje sluszne i szlachetne ale przy takiej argumentacji tylko bardziej sie okopia na swoich pozycjach
w dodatku od razu wytkneli ci cukrzyce T1 ktora jest inna od T2

pozd
WiRAHA
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 21:24   

ano właśnie
tylko delikatne acz skuteczne drążenie tematu może przenieść oczekiwany sukces polegający na przekonaniu drugiej strony do swoich racji
na pewno nie pomoże - może tylko zaszkodzić
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 21:26   

Matti napisał/a:
Co za ludzie już zacząłem otwierać im głowy i nagle ślus bez ostrzeżenia lekceważąc wolnosć słowa zamykając ludziom droge do zdrowia i skazując na dalsze lata insulinowania.

Marcinie, "get some loose". Twoje misjonarstwo na pewno nie będzie przez nich docenione.
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 21:35   

to trzeba im bylo badania medyczne przedstawic low-carb vs cukrzyca T2 - jest ich od zaje**nia i ciut ciut - naukowe, niech sobie podwazaja (jak znaja ang)

pozd
WiRAHA
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 21:44   

Matti napisał/a:

Matti napisał/a:
Jesteś kupiony przez nich?
Tak.
Matti napisał/a:
Chcesz pomóc ludziom czy nie masz zasad i ważniejsza jest kasa?
Nie mam zasad i ważniejsza jest kasa.


subtelne to bylo - urodzony z Ciebie dyplomata Matti :D

pozd
WiRAHA
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 21:54   

zadawales pytania w tak bezposrednio atakujacej formie ze na jego miejscu wielu odpowiedzialo by tak samo - poprostu ucinal ci wszelkie argumenty. chyba nie sadzisz ze wlasnie przyznal sie ze kupily go koncerny. stary, wez wyluzuj

i zapamietaj jedna zasade - im na cos mocniej napierasz tym wiekszy opor stawia.

pozd
WiRAHA
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 22:08   

dobra, ide Cie tam nieco bronic - i diet low-carb. przygotowalem juz nieco materialow

najwyzej razem wylecimy :D

viva la resistance! :D

pozd
WiRAHA
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 22:51   

niech przelkna ta pigule - o ile jej nie skasuja :)

http://www.forum.akcjasos...p=176323#176323

pozd
WiRAHA
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 23:15   

juz nie

(choc zrobilem sobie kopie :) )

pozd
WiRAHA
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 23:18   

przeniesli do dzialu Cukrzyca 2 i zrobili temat dieta ketogeniczna :)
http://www.forum.akcjasos.pl/viewtopic.php?t=7961

robi sie ciekawie

pozd
WiRAHA
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 07:10   

no i po zapewnieniu moda ze temat narazie zostaje i moim ze bedzie merytoryczny jeszcze wczoraj go zdjeli calkiem

pozd
WiRAHA
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 07:33   

powodem zdjecia byl TEN temat na TYM forum :)

"Witaj wiraha,

Twój Temat napisany przez Ciebie na: "www.forum.akcjasos.pl", został usunięty przez Administratora lub Moderatora.

Powód: http://www.dobradieta.pl/...der=asc&start=0

Jednak nie dojdziemy do porozumienia. Dajcie sobie spokój."

pozd
WiRAHA
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 07:36   

Niech wypapatają! Ja na pewno nie będę się o nich martwić...
 
 
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 10:13   

Wiraha, moglbys wkleic kopie tego co zostalo skasowane?
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 10:41   

witam

widze, ze Matti troszke tu narozrabial. chcialbym pare spraw postarac sie wyjasnic. to o czym napisze bedzie dotyczylo cukrzycy typu 2.

podam tutaj przyklady naukowych badan dot skladu posilkow a cukrzycy typu 2 - a dokladniej diety ketogenicznej (bardzo niski udzial weglowodanow w diecie) byc moze admin uzna to za materialy niezgodne z "oficjalnymi" zaleceniami, ale jako ze sa to badania naukowe prowadzone przez naukowe instytucje uwazam ze mozna je podac.

narazie podaje tytul badania, placowke i osoby prowadzace, link oraz podsumowanie
nie bede teraz podsumowania tlumaczyl bo nie jestem pewien czy post ten nie zostanie za chwile skasowany.

vortal http://www.nutritionandmetabolism.com/ - specjalizujacy sie w publikacjach naukowych nt odzywiania i metabolizmu

A low-carbohydrate diet may prevent end-stage renal failure in type 2 diabetes. A case report
Jørgen Vesti Nielsen, Per Westerlund and Per Bygren
1Dept. of Medicine, Blekingesjukhuset, Karlshamn, Sweden
2Formerly Department of Nephrology, University Hospital, Lund, Sweden
Nutrition & Metabolism 2006, 3:23 doi:10.1186/1743-7075-3-23

"The present case report shows that a low-carbohydrate, high-fat diet improves glycemic control, reduces body weight and may prevent the development of end-stage renal failure in an overweight patient with type-2 diabetes. Furthermore, it raises the concern that the obesity caused by the combination of a high-carbohydrate diet and insulin may have contributed to the patient's failing kidney function."
http://www.nutritionandme.../content/3/1/23

Low-carbohydrate diet in type 2 diabetes. Stable improvement of bodyweight and glycemic control during 22 months follow-up
Jørgen Vesti Nielsen and Eva Joensson
Department of Medicine, Blekingesjukhuset, Karlshamn. 37480 Karlshamn, Sweden
Nutrition & Metabolism 2006, 3:22 doi:10.1186/1743-7075-3-22

"Several recent reviews have made the case for reducing the carbohydrate load in type 2 diabetes [21-23] or metabolic syndrome [24] and the low-carbohydrate diet presented here is clearly effective in many obese people with type 2 diabetes. Because of its effectiveness it should be used with close clinical supervision in patients on insulin or oral hypoglycaemic agents.
In summary, a reduced carbohydrate diet is an effective tool in the management in motivated obese patients with type 2 diabetes. The effect is generally retained after almost 2 years. There has been no evidence of a negative cardiovascular effect among the 16 subjects."
http://www.nutritionandme.../content/3/1/22

Control of blood glucose in type 2 diabetes without weight loss by modification of diet composition
Mary C Gannonand Frank Q Nuttall
1Metabolic Research Laboratory and Section of Endocrinology, Metabolism & Nutrition, VA Medical Center, Minneapolis, MN, USA
2Department of Food Science & Nutrition, University of Minnesota, USA
3Department of Medicine, University of Minnesota, USA
Nutrition & Metabolism 2006, 3:16 doi:10.1186/1743-7075-3-16

"we tested the efficacy of diets with various protein:carbohydrate:fat ratios for 5 weeks on blood glucose control in people with untreated type 2 diabetes. The results were compared to those obtained in the same subjects after 5 weeks on a control diet with a protein:carbohydrate:fat ratio of 15:55:30. A 30:40:30 ratio diet resulted in a moderate but significant decrease in 24-hour integrated glucose area and % total glycohemoglobin (%tGHb). A 30:20:50 ratio diet resulted in a 38% decrease in 24-hour glucose area, a reduction in fasting glucose to near normal and a decrease in %tGHb from 9.8% to 7.6%. The response to a 30:30:40 ratio diet was similar.

Conclusion

Altering the diet composition could be a patient-empowering method of improving the hyperglycemia of type 2 diabetes without weight loss or pharmacologic intervention."
http://www.nutritionandme.../content/3/1/16

A low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabetes
William S Yancy Jr, Marjorie Foy, Allison M Chalecki , Mary C Vernon and Eric C Westman
1Center for Health Services Research in Primary Care, Department of Veterans' Affairs Medical Center (152), 508 Fulton Street, Durham, NC, USA 27705
2Department of Medicine, Duke University Medical Center, Durham, NC, USA
3Private Bariatric and Family Practice, and Clinical Faculty, University of Kansas School of Medicine, Lawrence, KS, USA
Nutrition & Metabolism 2005, 2:34 doi:10.1186/1743-7075-2-34

The LCKD (LCKD oznacza ketogeniczna diete niskoweglowodanowa - przypisek moj) improved glycemic control in patients with type 2 diabetes such that diabetes medications were discontinued or reduced in most participants. Because the LCKD can be very effective at lowering blood glucose, patients on diabetes medication who use this diet should be under close medical supervision or capable of adjusting their medication.
http://www.nutritionandme.../content/2/1/34

The case for low carbohydrate diets in diabetes management
Surender K Arora and Samy I McFarlane
Division of Endocrinology, Diabetes and Hypertension, SUNY Downstate Medical Center, and Kings County Hospital Center, Brooklyn, NY 11203 NY 11203, USA
Nutrition & Metabolism 2005, 2:16 doi:10.1186/1743-7075-2-16

Low carbohydrate diet compares more favorably, at least over the short term, to traditional low fat for improving glycemic control, insulin sensitivity and dyslipidemia of diabetes with reduction in triglycerides, increase in HDL cholesterol and modification of LDL to less atherogenic form. The need of the hour is to accept the benefits of carbohydrate restriction with reservation and to establish guidelines for its use, especially emphasizing use of mono and polyunsaturated fats as the way to achieve caloric balance since these have been inversely linked with CVD risk in various studies. In the mean time, clinical trials need to be conducted using graded levels of carbohydrate restriction and fat intake, with special emphasis on unsaturated fats, to examine their effects of on weight loss, glycemic control, insulin resistance and CVD risk. This is to resolve the present controversy about optimal dietary option for patients with diabetes.
http://www.nutritionandme.../content/2/1/16

Review on "Atkins Diabetes Revolution: The Groundbreaking Approach to Preventing and Controlling Type 2 Diabetes" by Mary C. Vernon and Jacqueline A. Eberstein
Surender Arora,and Samy I McFarlane
1State University of New York Downstate Medical Center, 450 Clarkson Avenue, Brooklyn, New York 11203, USA
2Kings County Hospital, Brooklyn, New York, USA
Nutrition & Metabolism 2004, 1:14 doi:10.1186/1743-7075-1-14

As clinicians, we would not be comfortable recommending any diet without first hand experience. The Atkins Diabetes Revolution, however, is sufficiently convincing to make us believe that some form of low carbohydrate intervention is worth investigating and should be considered by practitioners. The highly negative un-scientific response of critics, if anything, encourages us in this direction.
http://www.nutritionandme.../content/1/1/14

dalej - za PubMed

Beneficial effects of ketogenic diet in obese diabetic subjects.
Mol Cell Biochem. 2007 Aug;302(1-2):249-56. Epub 2007 Apr 20.Click here to read

CONCLUSION: This study shows the beneficial effects of ketogenic diet in obese diabetic subjects following its long-term administration. Furthermore, it demonstrates that in addition to its therapeutic value, low carbohydrate diet is safe to use for a longer period of time in obese diabetic subjects.
http://www.ncbi.nlm.nih.g...Pubmed_RVDocSum

Treatment of type 2 diabetes in childhood using a very-low-calorie diet.
Willi SM, Martin K, Datko FM, Brant BP.
Department of Pediatrics, and General Clinical Research Center, Medical University of South Carolina, Charleston, South Carolina, USA. willis@musc.edu
Diabetes Care. 2004 Feb;27(2):348-53

CONCLUSIONS: The ketogenic VLCD is an effective short-term, and possibly long-term, therapy for pediatric patients with type 2 diabetes. Blood glucose control and BMI improve, allowing the discontinuation of exogenous insulin and other antidiabetic agents. This diet, although strict, has potential as an alternative to pharmacologic therapies for this emerging subset of diabetic individuals.
http://www.ncbi.nlm.nih.g...Pubmed_RVDocSum

High-fat versus high-carbohydrate enteral formulae: effect on blood glucose, C-peptide, and ketones in patients with type 2 diabetes treated with insulin or sulfonylurea.
Sanz-París A, Calvo L, Guallard A, Salazar I, Albero R.
Endocrinology and Nutrition Unit, Miguel Servet Hospital, Zaragoza, Spain.
Nutrition. 1998 Nov-Dec;14(11-12):840-5.

We conclude that the partial replacement of complex digestible carbohydrates with monounsaturated fatty acids in the enteral formulae for supplementation of oral diet may improve glycemic control in patients with type 2 diabetes. The long-term effects of enteral diets high in monounsaturated fatty acids need further evaluation in patients with type 2 diabetes.
http://www.ncbi.nlm.nih.g...Pubmed_RVDocSum

mysle, ze narazie wystarczy. osoby, ktore znaja jezyk maja troche materialow do przemyslenia.
paradygmat to nie rzeczywistosc
.......................

linki sa poucinane, bo na tamtej stronie jest taki skrypt

pozd
WiRAHA
 
 
brajan30

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 1020
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 11:27   

Witam
Ten temat odnosnie cukrzycy i niskowęglowodanówki był na tym forum dosyć długo dyskutowany, http://www.dobradieta.pl/...pic.php?t=14169 poczytajcie go, dyskutowali nawet ludzie chorzy na cukrzyce z portalu dla cukrzyków. Efekt podobny jak wyżej.
Pozdrawiam
 
 
brajan30

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 1020
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 12:32   

Witam
Na tym samym portalu dla cukrzyków gdzie usuwają wszystko co niskowęglowodanowe, również... chwalą niskoweglowodanówkę. http://www.cukrzyca.akcjasos.pl/?a=text&id=469 :D
Pozdrawiam
 
 
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 12:54   

Matti, nie dziw sie, ze cie skasowali. Byles conajmniej nalazliwy. :)
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Nie Sie 05, 2007 20:31   

nie ma co marudzic tylko kupowac akcje firm prod insuline. popyt bedzie - watpliwosci nie ma - przyszlosciowy rynek

pozd
WiRAHA
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Nie Sie 05, 2007 21:23   

tylko ze to nie byl zart w sumie...

pozd
WiRAHA
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Sie 05, 2007 22:20   

E tam, więcej zarobimy to więcej będziemy mogli przeznaczać na jakieś ciekawe produkty. Świata nie zbawimy to przynajmniej zatroszczmy maksymalnie o siebie. :)
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Sie 05, 2007 22:31   

No więcej zarobimy, bo zainwestujemy w akcje firm produkujących insulinę. Akcję będą rosły, więc krocie gwarantowane 8)
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Sie 05, 2007 22:41   

No cieszyć, bo to sposobność na dobry zarobek. Uważasz, że byłoby to nieuczciwe?
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Nie Sie 05, 2007 22:53   

"(...) Według informacji "Forbesa" GG (Grupa GROM sp zoo z gen Petelickim na czele) dostarczyła kontrolowanej przez Krauzego firmie wszechstronnej informacji o Indarze, największym na Ukrainie producencie insuliny, do którego przejęcia Bioton przymierzał się w 2006 r., w tym o jej menedżmencie i kandydatach na kluczowe stanowiska.
- Dział Business Intelligence, czyli dostarczanie firmom unikalnej wiedzy użytecznej przy decyzjach inwestycyjnych, to jedna z naszych specjalności - mówi Dariusz Zawadka, prezes GG."
http://www.forbes.pl/forb...es_na_grom.html

no to interes jest skoro sie ludzi spec jednostek i sluzb zatrudnia do dzialan wywiadowczych :)

pozd
WiRAHA
 
 
damikss

Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 27
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 12:41   

sam od czasu do czasu pisze na forum ajckoss ,na cukrzyce typ 1 choruje od 9 lat a na diecie opty. jestem od 8 .no moge powiedziez ze takie pisanie ze z cukrzycu typ 1 mozna sie wyleczyc(tz nie brac insuliny ) to takie bajazenie.wiekszosc z was zna tylko cukrzyce typ 1 z nazwy.nie dziwie sie ze jest taki opor wsrod cukrzykow.ale jezeli ktos wyskakuje ze po zastosowaniu D.O mlody czlowiek z choroby sie wyleczy to robi mu tylko nadzieje na gruszki na wezbie.Znam 4 osoby chorujace na cukrzyce typ 1 ktore sosuja Do zadna nie przestala brac insuliny.Zmniejsza sie dawki to prawda ale to tylko tyle.
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 20:25   

zmniejsza się dawki, ale to początek tej drogi
później w wielu wypadkach udaje się pokonać tę chorobę i wrócić do zdrowia
mam na myśli oczywiście dietę niskowęglowodanową (nie mylić z DO)
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 08:56   

zanim ktos ci zacznie tlumaczyc jak brac insuline na przy cukrzycy na low-carb poczytaj jaka jest roznica miedzy cukrzyca typu I a II bo zdaje sie lekko tego nie rozrozniasz

jest cla potezna 500str ksiazka Bernsteine'a mowiaca o leczeniu cukrzycy poprzez low-carb. polecam. on sam jest od lat 40tych XX w cukrzykiem typu I

czesc darmowych materialow jest tu

http://www.diabetes-book.com/readit.shtml

pozd
WiRAHA
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 09:00   

Hannibal napisał/a:
zmniejsza się dawki, ale to początek tej drogi
później w wielu wypadkach udaje się pokonać tę chorobę i wrócić do zdrowia
mam na myśli oczywiście dietę niskowęglowodanową (nie mylić z DO)


nie bylbym taki optymistyczny. cukrzyk typu I albo insuliny juz nie wydziela albo wydziela ilosci sladowe. a to go jednak skazuje na insuline. bez niej na dluzsza mete zyc sie nie da

ale niezaleznie od typu cukrzycy najwazniejsza jest normalizacja poziomow cukrow poprzez bardzo mocne obciecie wegli i zastapienie ich tluszczami. u bernsteine'a jest to dieta keto a wegle pochodza praktycznie jedynie z lisciastych.

polecam jego ksiazke. malo kto zyje z typem I tyle lat i malo kto przeszedl taka droge by opracowac sposoby poprawiania zdrowia przy tej chorobie

pozd
WiRAHA
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 11:57   

bernstein pisze wyraznie - kazdy z cukrzyca typu I - generalnie jest skazany na insuline. chyba ze zostal jego metoda leczony w poczatkowym stadium i komorki beta wciaz prod na tyle hormonu zeby faktycznie wystarczylo. z tym ze one naogol sie z czasem wypalaja wiec im dluzej ma sie cukrzyce I tym gorzej

natomiast normalizacja cukru, polozenie nacisku na tluszcze zwierzece i obnizenie dawek insuliny spowoduje duzo lepsze samopoczucie, ograniczy, zatrzyma czy nawet cofnie zniszczenia spowodowane przez glukoze i insuline - czyli glownie sprawy zwiazane z oczami, nogami, impotencja czy ukladem krazenia

z cukrzyca II jest duzo latwiej, niemal 100% cukrzykow tego typu ma nadwage, wiec samo zbicie tluszczu spowoduje poprawe. i w grupie II duza czesc chorych nie musi brac insuliny

pozd
WiRAHA
 
 
damikss

Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 27
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 12:06   

insulina nie sluzy tylko do zbicia wegli.idziecie zlym tokiem rozumowania.nawet jezeli w mojej decie nie bylo by wogole weglowodanow(tez to przerabialem) to musze barac insuline,bo i tluszcz i bialko podwyzsza mi poziom cukru ,dodatkowo jescze stres itd we krwi .ciezko to zrozumiec komus kto nie choruje . oczywiscie sa takie osoby ktore mimo cukrzycy typ 1 maja jescze jakas czesc komurek beta trzustki sprawnych i ta trzustka produkuje jeszcze iles tam insuliny w ich wypadku dieta niskoweglowodanowa moze spowodowac ze (nie beda musialy brac insuliny z zewnatrz) ale to zadkie przypadki.
na poczatek zaznajomcie sie jaka jest roznica miecy typ 1 a 2 bo to dwie rozne choroby.

No coz ja stosuje do juz ponad 8 lat jezeli mial bym przestac brac INsuline juz dawno bym to zrobil.
czy ktos mogl by w skorcie napisac jaka jest roznica w do a dieta nisko weglowodanowa?jakie jaki jest stosunek B.T.W??
 
 
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 12:19   

nie ma czegos takiego jak jedna dieta niskoweglowodanowa. DO jest dieta niskoweglowodanowa. jedna z wielu.

tluszcze nie podnosza poziomu glukozy u nikogo - z czy bez cukrzycy

nadmiar bialka podnosi - ale powoli
zdaje sobie sprawe z roznic miedzy typem I i II - jesli ta uwaga byla do mnie
i oczywiscie racja ze insulina jest potrzebna nawet bez wegli po to zeby glukagon nie rozpoczal w panice trawienia wlasnych bialek. dlatego zdrowe osoby maja regularnie poziom glukozy we krwi okolo 80. i ten poziom powinien podnosic sie czy spadac jak najmniej. to powinna byc niemal stala linia

pozd
WiRAHA
 
 
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 19:08   

Jak pisze sam twórca, DO jest dietą niskowęglowodanową, niskobiałkową i wysokotłuszczową, a podstawą jest proporcja B:T:W=1:3:0,8.

Ponieważ zarówno teoretycznie, jak i praktycznie można uzasadnić, że dieta stosowana ściśle wg takiej reguły służy nielicznym osobom, więc od kilku lat propagujemy diety niskowęglowodanowe o szerokim spektrum proporcji dostosowanym do indywidualnych potrzeb. Dlatego stworzyłem Formułę 4eS i pisuję o tym w Optymalniku. Ilość białka, jaka moim zdaniem może być niezbędna waha się bardzo szeroko od 35g do 200g. Tłuszcze 80-250g a węglowodany 50-200g, z tym, że im mniej, tym lepiej. Wyjątkowo, przez kilka tygodni można węglowodany zmniejszyć do zera, w celu spowodowania ketozy.
JW
 
 
damikss

Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 27
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 07:00   

wiraha napisał/a:
nie ma czegos takiego jak jedna dieta niskoweglowodanowa. DO jest dieta niskoweglowodanowa. jedna z wielu.

tluszcze nie podnosza poziomu glukozy u nikogo - z czy bez cukrzycy

nadmiar bialka podnosi - ale powoli
zdaje sobie sprawe z roznic miedzy typem I i II - jesli ta uwaga byla do mnie
pozd
WiRAHA


nie to nie do Ciebie .
bo akurat piszesz bardzo ok. i ze wszystkim sie zgadzam no moze poza tym ze tluszcze nie podnosza poziomu cukru we krwi (pisze to o osobach chrych na typ 1 ),teretcznie nie powinny ale w praktyce to robia nie w takim stopniu jak bialko ale tak sie u mnie dzieje i nie tylko,(np po zjedzienu samgo smalcu,masla itd) .teoria to jedno a rzeczywistosc to drugie:))
dziekuje tez za odpowiedz w sprawie diet niskoweglowodanowych.
 
 
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 09:54   

Z tymi tłuszczami coś jest na rzeczy. Już w latach sześćdziesiątych w biochemii klinicznej opisywano, że u zdrowych osób na żywieniu wysokotłuszczowym (powyżej 100g/dobę) występuje płaska krzywa cukrowa, uznawana obecnie za patologiczną, tzn. taką, która zwiastuje cukrzycę utajoną.
JW
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 10:24   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Z tymi tłuszczami coś jest na rzeczy. Już w latach sześćdziesiątych w biochemii klinicznej opisywano, że u zdrowych osób na żywieniu wysokotłuszczowym (powyżej 100g/dobę) występuje płaska krzywa cukrowa, uznawana obecnie za patologiczną, tzn. taką, która zwiastuje cukrzycę utajoną.
JW

powyżej 100 g to jeszcze nie oznacza żadnego żywienia wysokotłuszczowego; to po pierwsze
po drugie, chodziło tu zapewne o osoby, które jednocześnie jedzą sporo węgli, zatem mieszają większe ilości tłuszczy z większa ilością węgli, zatem odżywiają się dość "cukrzycogennie"
 
 
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 11:50   

Przypuszczalnie tak było. Na żywieniu niskowęglowodanowym działa to trochę inaczej. Wszakże fakt. że krzywa cukrowa ulega spłaszczeniu przy zwiększeniu spożycia tłuszczów jest interesujący. Być może badacze wykorzystują to zjawisko do udowadniania, że żywienie wysokotłuszczowe wywołuje cukrzycę. Spotkałem takie prace. A powinni być zadowoleni, że żywienie wysokotłuszczowe zmniejsza wahania poziomu glukozy.
JW
 
 
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 13:30   

Myślę, że te wnioski pochodzą z takich prac, jak niżej.

http://www.nutritionandme...m/content/4/1/3

Cytat:
Background
Dietary trans-rich and interesterified fats were compared to an unmodified saturated fat for their relative impact on blood lipids and plasma glucose. Each fat had melting characteristics, plasticity and solids fat content suitable for use as hardstock in margarine and other solid fat formulations.

Methods
Thirty human volunteers were fed complete, whole food diets during 4 wk periods, where total fat (~31% daily energy, >70% from the test fats) and fatty acid composition were tightly controlled. A crossover design was used with 3 randomly-assigned diet rotations and repeated-measures analysis. One test fat rotation was based on palm olein (POL) and provided 12.0 percent of energy (%en) as palmitic acid (16:0); a second contained trans-rich partially hydrogenated soybean oil (PHSO) and provided 3.2 %en as trans fatty acids plus 6.5 %en as 16:0, while the third used an interesterified fat (IE) and provided 12.5 %en as stearic acid (18:0). After 4 wk the plasma lipoproteins, fatty acid profile, as well as fasting glucose and insulin were assessed. In addition, after 2 wk into each period an 8 h postprandial challenge was initiated in a subset of 19 subjects who consumed a meal containing 53 g of test fat.

Results
After 4 wk, both PHSO and IE fats significantly elevated both the LDL/HDL ratio and fasting blood glucose, the latter almost 20% in the IE group relative to POL. Fasting 4 wk insulin was 10% lower after PHSO (p > 0.05) and 22% lower after IE (p < 0.001) compared to POL. For the postprandial study the glucose incremental area under the curve (IAUC) following the IE meal was 40% greater than after either other meal (p < 0.001), and was linked to relatively depressed insulin and C-peptide (p < 0.05).

Conclusion
Both PHSO and IE fats altered the metabolism of lipoproteins and glucose relative to an unmodified saturated fat when fed to humans under identical circumstances.


Nie do końca jest jasne, jak to się ma do żywienia niskowęglowodanowego.
Może ktoś spotkał kompetentne publikacje w tej dziedzinie?
Pozdrawiam
JW
 
 
brajan30

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 1020
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 01:04   

damikss napisał/a:
bo i tluszcz i bialko podwyzsza mi poziom cukru

Witam
Białko owszem może podwyższać poziom glukozy, ale tłuszcz raczej nie. W typie pierwszym, wszystko zależy od indywidualnej możliwości trzustki, z reguły zalecane przez lekarzy tzw. "diety cukrzykowe" dobijają ta trzustkę.
Przeczytaj to: http://www.dieta...%20cukrzycy.htm
Pozdrawiam
 
 
slawekopty

Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 38
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 08:58   

brajan30 napisał/a:
damikss napisał/a:
bo i tluszcz i bialko podwyzsza mi poziom cukru

Witam
Białko owszem może podwyższać poziom glukozy, ale tłuszcz raczej nie.
Pozdrawiam

Tłuszcz aby wejść w cykl Krebsa musi być "pocięty" na krótsze kawałki w procesie bataoksydacji ;) trwa to znacznie krócej niż glikoliza cukru, w efekcie może to powodowac jej zatrzymanie i cukier rośnie :-(
 
 
brajan30

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 1020
Wysłany: Śro Paź 31, 2007 16:04   

slawekopty napisał/a:
trwa to znacznie krócej niż glikoliza cukru, w efekcie może to powodowac jej zatrzymanie i cukier rośnie :-(

Witam, z tym że żywiąc sie optymalnie należy pamiętać:

Glukoza u Optymalnych

U Optymalnych prawidłowy poziom glukozy we krwi jest wyższy niż u ludzi stosujących inne modele żywienia i wynosi średnio 110-140 mg %. I to jest wartość prawidłowa.
Podanie glukozy, np. przy wykonywaniu tak zwanej próby cukrowej, powoduje wzrost poziomu glukozy, której poziom spada powoli, co lekarze interpretują jako 'patologiczna krzywa cukrowa" i wmawiają badanym, że ich krzywa cukrowa świadczy o obecności cukrzycy typu II.
U każdego Optymalnego tak zwana próba cukrowa jest 'patologiczna", gdyż organizm nie jest dostosowany do szybkiego spalania czy przetwarzania dużych ilości glukozy, zwłaszcza podanych szybko, ponieważ Optymalni zjadają mało węglowodanów. Ich organizmy są dostosowane do podaży niewielkich ilości węglowodanów.
U Optymalnych wyższy niż u innych poziom glukozy we krwi świadczy o lepszym dostosowaniu organizmu do miejscowego czy ogólnego niedokrwienia tkanek czy organizmu. Węglowodany są tu zapasowym źródłem tlenu w przypadku, gdy takie zapotrzebowanie się pojawi.
Nagłe niedokrwienie mózgu, serca, kończyn, jelit, innych tkanek, spowodowane np. zatkaniem lub zwężeniem tętnicy wywołanym przez (najczęściej) oderwaną od ściany tętnicy blaszką miażdżycową, może wystąpić i u Optymalnego do czasu, dopóki zmiany miażdżycowe jeszcze w pełni nie ustąpiły. U Optymalnych zakrzepy w tętnicach czy żyłach praktycznie się nie zdarzają, gdyż krzepliwość krwi u Optymalnych jest niska, także ta przyczyna ostrej niedrożności naczyń tętniczych, częsta u innych, u Optymalnych jest wyjątkiem.
U otyłych, u chorych na cukrzycę typu II, u chorych na miażdżycę, u noworodków organizm przemieniając węglowodany w tłuszcze wytwarza spore ilości tlenu wykorzystywanego do oddychania wewnętrznego. Przy czym jest to tlen ' lepszy" od tlenu atmosferycznego, ponieważ jest to tlen aktywowany, czyli zjonizowany. Aktywacja tlenu w organizmie wymaga zużycia sporej ilości energii.
Tylko rośliny, dzięki chlorofilowi, potrafią wykorzystać energię światła słonecznego do aktywacji tlenu i wodoru, rozkładając wodę na wodór i tlen, które wówczas występują w postaci zjonizowanej (aktywnej), a taka forma jest potrzebna do wszelkich syntez. Zwierzęta i człowiek do aktywowania pierwiastków wykorzystywanych do budowy organizmu i do wszelkich procesów życiowych potrzebują energii.
Jest to energia z pożywienia. Spalanie w organizmie wodoru i węgla wymaga zużycia tlenu. Przy przemianie węglowodanów na tłuszcz w organizmach zwierząt i ludzi pozostaje sporo tlenu zużywanego do oddychania wewnętrznego i jest to ten lepszy tlen aktywowany.
W organizmach ludzi dostosowanych do przetwarzania węglowodanów na tłuszcze (cukrzyca, otyłość, miażdżyca, noworodki) węglowodany są źródłem sporych ilości tlenu, co zmniejsza zapotrzebowanie na tlen atmosferyczny i zwiększa odporność tkanek na niedotlenienie.
Stąd tkanki chorych na cukrzycę, miażdżycę i otyłość są odporne na niedotlenienie, a noworodek jest kilka razy bardziej odporny na niedotlenienie niż osobnik dorosły. Przy odżywianiu produktami roślinnymi, zwłaszcza przy niedoborach kalorycznych, przemiana węglowodanów na tłuszcz jest znacznie ograniczona.
Matki w ten sposób odżywiane nie wytwarzają w organizmie płodu mechanizmów pozwalających na wytwarzanie tlenu z glukozy, co zwiększa śmiertelność okołoporodową noworodków 10-20 razy. W niektórych okresach, w niektórych krajach, szczególnie w średniowieczu, przeżywało tylko 10-20 dzieci z każdych 100 urodzonych.
Zwiększanie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza tłuszczu, obserwowane po każdym głodzie czy wojnie, zmniejszało śmiertelność okołoporodową i późniejszą proporcjonalnie do wzrostu spożycia białka zwierzęcego i tłuszczów. Skład diety matek spożywających więcej białka zwierzęcego i więcej tłuszczów umożliwia wytworzenie u płodu mechanizmów szybkiego wytwarzania tlenu z glukozy. U płodów tak żywionych matek bezpośrednio przed porodem wzrasta kilka razy poziom glikogenu (cukru 'zwierzęcego"), który w czasie porodu jest szybko przetwarzany na tłuszcz i TLEN.
Ten tlen często ratuje życie noworodka podczas niedotlenienia okołoporodowego, które zawsze występuje podczas porodu. Z trzech gramocząsteczek glukozy powstaje wówczas jedna gramocząsteczka kwasu tłuszczowego o łańcuchu złożonym z 18 węgli i 8 gramocząsteczek tlenu. Ten tlen jest wykorzystywany do oddychania wewnętrznego.
Wzór sumaryczny reakcji: 3 (C6H12O6) daje C18H36O2 plus 8 O2. Trzy gramocząsteczki glukozy ważą 540 g. Powstaje z nich 284 g kwasu tłuszczowego stearynowego C18H36O2 i 256 g tlenu. Czyli z 100 g glukozy przetworzonej na 53 g kwasu tłuszczowego stearynowego powstaje 47,4 g tlenu, czyli około 33 litry tlenu (O2).
U Optymalnych organizm jest przystosowany do szybkiego wytwarzania tlenu z glukozy w różnych tkankach. W razie miejscowego niedotlenienia możliwość szybkiego wytwarzania tlenu zmniejsza skutki miejscowego niedokrwienia, jakie może się pojawić również u Optymalnych najczęściej w wyniku zatkania tętnicy przez blaszkę miażdżycową.
Udary mózgu, zawały, ostra niedrożność tętnic kończyn czy tętnic krezki, które bywają u Optymalnych, aczkolwiek rzadziej niż u innych ludzi, powodują mniejsze zagrożenia dla zdrowia i życia. Po ustąpieniu zmian miażdżycowych, co trwa różnie długo u różnych ludzi, zagrożenie z powodu niedrożności tętnic praktycznie zanika.
Zapotrzebowanie organizmu na tlen u Optymalnych jest znacznie mniejsze niż się to spotyka u ludzi stosujących inne modele żywienia, a tak zwana przemiana podstawowa materii jest również niska. Bowiem czym lepiej odżywia się człowiek, tym mniej niepotrzebnej pracy musi wykonywać jego organizm.
Produkty pochodzenia roślinnego powinny być uprzednio skoncentrowane, przetworzone, uszlachetnione przez zwierzęta i dopiero produkty pochodzenia zwierzęcego mają być podstawą odżywiania człowieka.
Obróbka kulinarna ma na celu koncentrację składników odżywczych i ich wstępne trawienie poza organizmem, co zwiększa wartość biologiczną pożywienia i powoduje, że człowiek może jeść lepiej od wszystkich innych zwierząt z drapieżnikami włącznie. Powinien z tej możliwości w pełni korzystać.
U Optymalnych stany hypoglikemiczne (niedocukrzenie krwi) praktycznie nie występują, gdyż zasadniczym 'paliwem" są u nich wolne kwasy tłuszczowe, które organizm, w razie zwiększonego zapotrzebowania na energię, potrafi szybko uruchomić z własnej tkanki tłuszczowej. Również chorzy na cukrzycę po kilku dniach żywienia optymalnego są zabezpieczeni przed występowaniem objawów niedocukrzenia krwi.

Jan Kwaśniewski.

Źródło : Miesięcznik Optymalni
Pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved