Wysłany: Pią Sie 08, 2008 14:06 Insulinowe pytanie.
Załózmy że człowiek sie opycha 100gramami węglowodanów w posiłku.
=> to pwooduje ze wydziela się dużo insuliny ponieważ jest nadmiar węglowodanów i trzeba je upchac gdzieś.
Ale pytanie moje brzmi a jesli dostarczamy mała ilość na przykład 20-30gramów W w posiłku i to o bardzo niskim indeksie np.20 będąc na diecie niskowęglowodanowej
TO
czy wtedy organizm w ogóle będzie wydzielał insuline ??
Czy jest mozliwośc że przy jakiejś inlosci zjadanych węgli już nie bedzie jej wcale wydzielał ponieważ nie będzie nadmairu węgli i będą dostarczone w sam raz?
Przecież będac na diecie niskowęglowodanowej węglowodanów jest mało (zazwyczaj dostarcza sie ponizej potrzeb i część idzie z białka ) i organizm wszystkie z nich wykorzysta na bieżące potrzeby i to może nawet od razu. Wiec po co ma je magazynować insuliną jak i tak ma ich za mało i cześc robi z białka?? Na logike taki wynika wniosek że praktycznie wtedy nie wydziela insuliny lub znikome ilości.
Zwłaszcza jak pisałem IG jest bardzooo niskie i powoli sie węglowodany wydzielają. To moje załozenie teoria a nie pewność i dlatego pytam.
insulina w malych ilosciach jest wydzialana niemal na okraglo bo przeciez niezaleznie od skladu diety masz we krwi jakies stezenie glukozy - u zdrowego czlowieka przecietnie wynosi ono ok 84 mg/dl. nawet gdybys nie jadl wegli calkiem
nie jest wydzielana jedynie u osob z cukrzyca typu I - i wtedy, rowniez niezaleznie od typu diety sa oni wlasciwie skazani na dozywocie w postaci wstrzykiwania tego hormonu
Ale po co ma być wydzielana gdy węglowodanów jest w sam raz we krwi? Ona rpzecież jest wydzielana gdy jest nadmiar i by je obniżyć.
a linka czytales?
"In the fasting nondiabetic, and even in most type 2 diabetics, the pancreas constantly releases a steady, low level of insulin. This baseline, or basal, insulin level prevents the liver, kidneys, and intestines from inappropriately converting bodily proteins (muscle, vital organs) into glucose and thereby raising blood sugar, a process known as gluconeogenesis. The nondiabetic ordinarily maintains blood sugar immaculately within a narrow range—usually between 80 and 100 mg/dl (milligrams per deciliter),* with most people hovering near 85 mg/dl. There are times when that range can briefly stretch up or down—as high as 160 mg/dl and as low as 65—but generally, for the nondiabetic, such swings are rare."
a wielkim skrocie - u zdrowej osoby, na czczo trzustka wydziela stale niski poziom insuliny aby zapobiegac glukogenezie, czyli rozpadowi protein wlasnego ciala do glukozy.
Jak ze wszystkim innym, poziom insuliny powinien być odpowiedni.
Insulina pełni wiele różnych funkcji, a obniżanie nadmiernego poziomu glukozy jest tylko funkcją awaryjną. Za właściwy poziom glukozy odpowiada przede wszystkim wątroba a nie trzustka. Wątroba nie potrzebuje insuliny, żeby pobierać glukozę z krwi.
JW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.