Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Witold Jarmolowicz
Wto Sty 01, 2013 11:06
Pytania na temat składników diety
Autor Wiadomość
maar

Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 11
Skąd: oslo
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 21:25   Pytania na temat składników diety

Mam problem z doborem składników - tłuszczy - do mojej diety. Mieszkam na stałe w Oslo. Tutaj rarytasów jak u nas w sklepie mięsnym nie uświadczysz. Generalnie jest tendencja do odtłuszczania żywności. Nie ma tutaj masła - tylko margaryna.
Z wyrobów mięsnych jedynie bardzo niskiej jakości - stary i nieświerzy drób, karkówka, wołowina, szynka do gotowania. Są za to żeberka razem z boczkiem takie grube na 6 cm - tłuste. Pojawia się również baranina i mięso łośi i reniferów - wszystko jedna głęboko mrożone
Pan dr Kwaśniewski poleca łój, smalec, szpik, podroby, podgardle tłuste kawałki wieprzowiny. Problem w tym, że nie mam skąd tego tutaj zdobyć.
Czy ktoś się orientuje jakie substytuty mogę zastosować aby nie obniżać jakości tłuszczów i otrzymać możliwie wysokie efekty stosowania DO

Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony przez Molka Sob Wrz 24, 2011 14:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 09:46   

Naprawdę nie możesz u siebie znaleźć wartościowych produktów zwierzęcych? Jak czytałem o Norwegii to było tam sporo tłustych produktów - ssaki morskie, dziczyzna (łosie, renifery, ptaki łowne)
często je się tam np. wędzonego łososia z jajecznicą i świeżym koperkiem
skorupiaki, owoce morza - jest tam przecież tego u was sporo
macie hakarla (półroczne mięso rekina - potrawa narodowa Islandii)?
przeszukaj dokładnie Oslo pod tym kątem, nawiąż kontakt z jakimiś rzeźnikami, hodowcami, etc.
przeszukaj po tym kątem internet
 
 
maar

Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 11
Skąd: oslo
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 10:48   

Norwegia i Oslo to dwa tematy. Oslo zapatrzone jest w fastfood. Ludzie na codzień jedzą na mieście w mcdonallds itp pizze, kebab. W domu króluje klopsy mielone - kupione gotowe w sklepie, pizza tez gotowa, spagetti. Oni w sklepach kupują gotowe produkty i do mikrofali dają.
Natomiast norwegia w strone północy to tam głównie dziczyzna i ryby. I tam naród zdrowy i krzepki. W oslo widać otyłość fastfoodową. W internecie faktycznie sprawdzę czy gdzieś nie ma jakiegoś źrodełka na wyroby mięsne z własnej chodowli.


ok. czyli lista tego co mogę od zaraz mieć do dyspozycji

łosoś wędzony
pstrąg wędzony
ryby w oleju
wędzona makrela
boczek
szynka wieprzowa
wołowina
żeberka (razem z boczkiem)
mięso baranie, renifera łosia - tu musze jakiś kontakt znaleźć - bo normalnie to ceny zaporowe
tłuste suche kiełbasy - patrzyłem na skład - dobra jakość
pasztety - z boczku - podrobowe
jajka
śmietana
tłuste sery pleśniowe
sery żólte
ser feta
twaróg - ten niestety odtłuszczają do 4,6 g tłuszczu/100 g
oliwki - bardzo duży wybór
orzechy, słonecznik

to tak z tego co jem

czy to wystarczy jeśli chodzi o źródło tłuszczy ?
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 10:58   

powinno wystarczyć
postaraj się jeść przynajmniej część tych produktów na surowo
patrz też, czy zwierzęta były "grass-fed, pasteured, organic"
na Islandii to mają ekstra barany, jeszcze lepsze niż zwykłe "grassfed" - na parę miesięcy puszczane są w góry do lasów i żywią się dziko!
z opisów wyczytałem, że coś takiego smakuje odlotowo :)
 
 
maar

Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 11
Skąd: oslo
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 11:23   

dzięki za info. Oprócz mięsa - to wszystko można na surowo :) no bo jakoś się nie widzę jak jem żeberka na surowo :)
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 11:28   

no właśnie mi chodziło o mięso :)
a tak BTW to pamiętasz, że powinniśmy kłaść nacisk na organy, a nie na mięśnie zwierząt?
mamy serca, nerki, wątrobę, grasicę, śledzionę, jądra, mózg, ozory
jądra czy serca baranie na surowo to delicje :)
 
 
maar

Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 11
Skąd: oslo
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 11:43   

:? hmmm, no cóż, na początek może jednak mała obróbka termiczną zastosuje - gotowanie - jeszcze sie nie czuje jak kevin costner w Tańczącym z wilkami - aby ciepłe serduszko zagryzać. no ale powoli, nie od razu Kraków zbudowano
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 11:58   

a czy ja mówię, że masz od razu przejść do high meatów? :)
dochodź do tego ewolucyjnie, tak żeby Tobie to pasowało
ale organa możesz od razu jeść - np. duszone
ogólnie to jeśli obrabiasz term. to najlepiej jest dusić
żeberka duszone są lepsze niż surowe, bo zawierają sporo tkanki łącznej (ang. "connective tissue")
 
 
maar

Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 11
Skąd: oslo
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 12:27   

taak. to znacznie lepiej. a czy mógłbyś powiedzieć - porównać dietę optymalną kwaśniewskiego z dietą anaboliczną. wiem, że ta druga przeznaczona jest dla kulturystów i ze stosuje się ładowanie węglowodanami. która twoim zdaniem lepsza
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 13:11   

ładowania węgli są niezdrowe, bo organizm próbuje się przez parę dni przystosować do spalania tłuszczy, a ty następnego atakujesz go sporą ilością węgli
na zdrowie Ci to nie wyjdzie
 
 
maar

Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 11
Skąd: oslo
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 13:44   

no też mi się to dziwne wydawało. robienie huśtawki nie jest naturalne.
 
 
M i T 


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 7106
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 14:40   

Jeszcze nie tak dawno, w moją stronę padły oskarżenia, że probuję Was przekonać do niejedzenia na surowo, podczas, gdy zadawałem Pytania Ciekawskiego. A teraz na forum wchodzi maar i ma problem. Od razu jednak probujecie indukować surowiznę. Czyżby wcześniejsze pretensje do mnie, to była czysta jak kryształ projekcja ? Pozwoliłem sobie napisać ten tekst, bo .. przecież to nie jest dział SUROWY. Chyba, że i tu się mylę ?
 
 
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 09:06   

Przede wszystkim to, co tutaj propagujemy różni się znacznie od diety optymalnej, która na dłuższą metę jest szkodliwa i degraduje organizm, szczególnie mięśnie, układ kostny i nerwowy.

Podobnie oparcie się tylko na surowych produktach niczego nie mówi, bowiem jest wiele diet w których podstawą są o surowe owoce, warzywa i miód, czego tutaj oczywiście nie zalecamy.

Wysokowęglowodanowe żywienie sportowców niszczy ich zdrowie, zresztą w ogóle sport wyczynowy niszczy zdrowie.

Pozdrawiam
JW
 
 
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 22:09   

Hannibal napisał/a:
no właśnie mi chodziło o mięso :)
a tak BTW to pamiętasz, że powinniśmy kłaść nacisk na organy, a nie na mięśnie zwierząt?
mamy serca, nerki, wątrobę, grasicę, śledzionę, jądra, mózg, ozory
jądra czy serca baranie na surowo to delicje :)

surowe młodziutkie jąderka- rozumiem - urozmaicona
odlotowa i intrygujaca uczta dla ciała i ducha.
_________________
pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved