Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Sty 01, 2013 12:15
Dieta dr Kwaśniewskiego a wrzodziejace zapalenie jelita grub
Autor Wiadomość
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 43 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8033
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 11:37   

Cytat:
W przypadku gorszych odcinków potrzeba od kilku dni do kilku tygodni. Gojenie owrzodzeń jelita grubego trwa dłużej, zazwyczaj od jednego do kilku miesięcy.
W początkowym okresie należy spożywać więcej białka,nawet 1,5gr na kg należnej masy ciała, ponieważ jest ono konieczne do gojenia owrzodzeń, przez które następuje jego utrata. Jeżeli osoba chora jest wyniszczona i chuda, co często występuje przy tej chorobie, to można dostarczyć białka jeszcze więcej, przy zachowaniu proporcji B/T - 1/3.


I to właśnie jest kompletna brednia. Na tym zaleceniu widać całą szkodliwość DO i bezmyślność certyfikowanych medyków.

Jeżeli kobieta ma wzrost 170cm oraz waży przeciętnie 67kg i zacznie zjadać białka 1,5g na kg masy należnej, to wypada 100g białka dziennie.
Jeżeli jest w stanie tyle zjeść ze smakiem, to wyjdzie jej to na zdrowie.
To jest dokładnie to, co ja zalecam, i z czym ciągle Pan polemizuje, Panie Jerzy, że to za dużo.
Tylko, że mnie nigdy do głowy nie przyszłoby zalecać proporcję B:T=1:3, ponieważ dla kobiety 67kg wypada wg tej proporcji 300g tłuszczu.
Razem z białkiem to 3300kcal, półtora raza za dużo, nie trochę, a półtora raza. A dojdzie do tego jeszcze trochę węglowodanów.
Zauważmy również, że w cytacie zaleca się jeszcze więcej białka niż 1,5g/kg co daje dobową ilość energii ponad 4000kcal. A tej osobie wystarczy 2200kcal, jeżeli nie uprawia sportów ekstremalnych.

Jeżeli jeszcze gdzieś tam są osoby chore, niech na tym przykładzie przemyślą sobie, co jest ważniejsze, jakieś autorytety ciągle tu cytowane, czy własne zdrowie i Formuła 4eS?

Pozdrawiam
JW
 
 
jurek 1946

Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 1062
Skąd: LUBUSKIE
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 19:40   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Cytat:
W przypadku gorszych odcinków potrzeba od kilku dni do kilku tygodni. Gojenie owrzodzeń jelita grubego trwa dłużej, zazwyczaj od jednego do kilku miesięcy.
W początkowym okresie należy spożywać więcej białka,nawet 1,5gr na kg należnej masy ciała, ponieważ jest ono konieczne do gojenia owrzodzeń, przez które następuje jego utrata. Jeżeli osoba chora jest wyniszczona i chuda, co często występuje przy tej chorobie, to można dostarczyć białka jeszcze więcej, przy zachowaniu proporcji B/T - 1/3.


I to właśnie jest kompletna brednia. Na tym zaleceniu widać całą szkodliwość DO i bezmyślność certyfikowanych medyków.

Jeżeli kobieta ma wzrost 170cm oraz waży przeciętnie 67kg i zacznie zjadać białka 1,5g na kg masy należnej, to wypada 100g białka dziennie.
Jeżeli jest w stanie tyle zjeść ze smakiem, to wyjdzie jej to na zdrowie.
To jest dokładnie to, co ja zalecam, i z czym ciągle Pan polemizuje, Panie Jerzy, że to za dużo.
Tylko, że mnie nigdy do głowy nie przyszłoby zalecać proporcję B:T=1:3, ponieważ dla kobiety 67kg wypada wg tej proporcji 300g tłuszczu.
Razem z białkiem to 3300kcal, półtora raza za dużo, nie trochę, a półtora raza. A dojdzie do tego jeszcze trochę węglowodanów.
Zauważmy również, że w cytacie zaleca się jeszcze więcej białka niż 1,5g/kg co daje dobową ilość energii ponad 4000kcal. A tej osobie wystarczy 2200kcal, jeżeli nie uprawia sportów ekstremalnych.

Jeżeli jeszcze gdzieś tam są osoby chore, niech na tym przykładzie przemyślą sobie, co jest ważniejsze, jakieś autorytety ciągle tu cytowane, czy własne zdrowie i Formuła 4eS?

Pozdrawiam
JW


Panie Witoldzie to nie ja to juz lekarz optymalny pisze a [pan dalej swoje
powinien Pan nie zmieniac i nie dopasowywac to do swojej teorii tylko zrozumiec co On pisze.
a pisze ze w okresie wstepnym białka można zjadac do1- 1,5grwn ale TŁUSZCZU JEZELI JEST OSOBO WYCHUDZONA NAWET 3 X TYLE.
i DLA ZDROWEJ OSOBY jak to Pan pisze chyba tyle tłuszczu nie będzie żadną przeszkodą skoro sam Pan pisał że jest to przejściowe bo po trzech tygodniach po przestrojeniu organizmu białka sie zmniejszy,w zależności od potrzeb więcej dla (ciężka praca ,sport itp) mniej dla "fotelarzy" Prosze nie negowzac tego co pisza lekarze z wykrztałcenia z certyfikatami Kwaśnieskiego.
 
 
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 43 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8033
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 22:52   

Po pierwsze:
Widzę, co czytam, a czytam czarno na białym:
1,5g białka na kg masy ciała lub więcej, (rozumiem, że masy należnej) i przestrzegać proporcji B:T=1:3

Wyraźnie napisane jak wół 1:3, bez żadnych zastrzeżeń, że może mniej albo inaczej.
Odwrotnie, napisane, że można zjeść jeszcze więcej białka, pod warunkiem że się będzie kultywować proporcję B:T=1:3
Pan nie wykręca kota ogonem, bo napisane jak byk.
Cytat:
to można dostarczyć białka jeszcze więcej, przy zachowaniu proporcji B/T - 1/3.


Po drugie:
Cytat:
Proszę nie negować tego co piszą lekarze z wykształcenia z certyfikatami Kwaśnieskiego.

A kimże to są lekarze certyfikowani, żeby nie można było poddawać ich krytycznemu osądowi, jak nas wszystkich? Czy to jakiś gatunek istot namaszczonych kosmiczną mądrością? Co Pan tu jakieś sekciarstwo zaczyna przemycać.
JW
 
 
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 43 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8033
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 23:02   

Zenon napisał:
Cytat:
Ja bardzo chetnie zjadlbym jadra.
Widzialem w telewizji w programie fear factory jak to zjadali i wygladalo bardzo przyzwoicie.


To rzeczywiście byłaby ciekawa przygoda kulinarna. Tylko, czy nie trzeba tych jąder solidnie przyprawić? Samce zazwyczaj capią.
Pozdrawiam
JW
 
 
jurek 1946

Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 1062
Skąd: LUBUSKIE
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 00:16   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Zenon napisał:
Cytat:
Ja bardzo chetnie zjadlbym jadra.
Widzialem w telewizji w programie fear factory jak to zjadali i wygladalo bardzo przyzwoicie.


To rzeczywiście byłaby ciekawa przygoda kulinarna. Tylko, czy nie trzeba tych jąder solidnie przyprawić? Samce zazwyczaj capią.
Pozdrawiam
JW


Myślę jak by te jądra były zjadane w proporcji 1:3 z tłuszczem,bylo by to bardziej wskazane.
 
 
mm4

Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 226
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 08:07   

powiem wprost : BLECH :D
 
 
ziuuta

Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 8
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 21:40   pytanie o chleb

mam jeszcze tylko jedno pytanie do pana W. apropo spozywania chleba.Stosuje DO,robie roznego rodzaju placki biszkoptowe z przepisow itd... ale czy jedna kromka na sniadanie i kolacje naszego zwyklego bialego chleba zaszkodzilaby na dluzsza mete? prosze odp bo to wazne...
 
 
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 43 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8033
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:53   

W przypadku jelita nadwrażliwego obserwowałem, że 3-4 kromeczki chleba pszennego nie powodowały ubocznych skutków. Wszakże jesteśmy różni. Nietolerancje pokarmowe mogą być wywoływane już przez śladowe ilości danego produktu. Należałoby na miesiąc wyeliminować skrupulatnie wszystkie przetwory zbożowe z pasztetową włącznie, a spożywać co najwyżej pieczywo ryżowe lub kukurydziane i sprawdzić, jak to wpływa na zdrowie.
Alternatywą są dosyć drogie badania z krwi.
Pozdrawiam
JW
 
 
jurek 1946

Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 1062
Skąd: LUBUSKIE
Wysłany: Śro Wrz 03, 2008 17:11   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
W przypadku jelita nadwrażliwego obserwowałem, że 3-4 kromeczki chleba pszennego nie powodowały ubocznych skutków. Wszakże jesteśmy różni. Nietolerancje pokarmowe mogą być wywoływane już przez śladowe ilości danego produktu. Należałoby na miesiąc wyeliminować skrupulatnie wszystkie przetwory zbożowe z pasztetową włącznie, a spożywać co najwyżej pieczywo ryżowe lub kukurydziane i sprawdzić, jak to wpływa na zdrowie.
Alternatywą są dosyć drogie badania z krwi.
Pozdrawiam
JW


Czy te badania z krwi to mają pokazac stan jelita czy uczulenie na gluten
z powodu którego nalezało by odżucic spozycie chleba
 
 
m
Site Admin


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 835
Wysłany: Śro Wrz 03, 2008 22:10   

jurek 1946 napisał/a:
Czy te badania z krwi to mają pokazac stan jelita czy uczulenie na gluten z powodu którego nalezało by odżucic spozycie chleba

Uczulenie na gluten.
 
 
jurek 1946

Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 1062
Skąd: LUBUSKIE
Wysłany: Śro Wrz 03, 2008 22:24   

molar napisał/a:
jurek 1946 napisał/a:
Czy te badania z krwi to mają pokazac stan jelita czy uczulenie na gluten z powodu którego nalezało by odżucic spozycie chleba

Uczulenie na gluten.


Molar dziekuje pytałem co prawda P.W.ale jestem usatysfakcjonowany ,ale może w takim razie podaj też dlaczego Białko z żółtek miało by tez uczulac,bo tego nie bardzo rozumie czy należy odzucic i jaja i pieczywo .lEKARZ MED KONWENCJONALNEJ NIE ZABRONIŁ MOJEJ synowej na spożycie jaj.Chleb jednak tak,wogóle wszystkie artykuły z mączne i mleczne z wyłączeniem Masła .
 
 
m
Site Admin


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 835
Wysłany: Śro Wrz 03, 2008 22:40   

Tego to ja już nie wiem.
 
 
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 43 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8033
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 00:26   

Uczulać może wszystko na różne sposoby, bezpośrednio i krzyżowo i dopiero po przetworzeniu przez bakterie, albo po kilkunastu dniach spożywania tego czegoś.
Dlatego czasem trudno jest określić, o co chodzi.
Lekarze, ponieważ kiedyś tam zaliczali egzaminy na uczelni uważają, że znają się na wszystkim, co związane ze zdrowiem.
W rzeczywistości, poza swoją wąską specjalnością, wiedzę na tematy zdrowotne czerpią jak wszyscy inni z podsłyszanych rozmów, TV i babskich pism.
A tam straszą jajami i mięsem, o pieczywie nie wspominają. Stąd takie zalecenia. Tymczasem to białko z europejskich zbóż najpowszechniej uczula.
Pod słowem gluten kryje się cała gama różnych białek nie tylko z pszenicy, ale i z żyta, jęczmienia, prosa.
Badanie nietolerancji z krwi jest enzymatyczne i dosyć kosztowne, około 1-2 tys. zł. Testy skórne w takich wypadkach są mało przydatne.
Badanie umożliwia określenie, które produkty uczulają. Nie ma to nic wspólnego ze stanem jelit. Natomiast są również standardowe testy wykrywające celiakię, znacznie tańsze.
JW
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2021 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved