Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Witold Jarmolowicz
Wto Sty 01, 2013 11:06
Najlepsza ilość węglowodanów przy stosowaniu DN
Autor Wiadomość
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Pon Lut 02, 2015 20:13   

To trzeci artykuł, też dostępny
http://www.ncbi.nlm.nih.g...cles/PMC425077/
Cytat:
Abstract
A randomized comparison trial of two very low calorie weight reduction diets was carried out for 5 or 8 wk in 17 healthy obese women. One diet provided 1.5 g protein/kg ideal body weight; the other provided 0.8 g protein/kg ideal body weight plus 0.7 g carbohydrate/kg ideal body weight. The diets were isocaloric (500 kcal). Amino acid metabolism was studied by means of tracer infusions of L-[1-13C]leucine and L-[15N]alanine. After 3 wk of adaptation to the diets, nitrogen balance was zero for the 1.5 g protein diet but -2 g N/d for the 0.8 g protein diet. Postabsorptive plasma leucine and alanine flux decreased from base line by an equal extent with both diets by approximately 20 and 40%, respectively. It was concluded that protein intakes at the level of the recommended dietary allowance (0.8 g/kg) are not compatible with nitrogen equilibrium when the energy intake is severely restricted, and that nitrogen balance is improved by increasing the protein intake above that level. Basal rates of whole body nitrogen turnover are relatively well maintained, compared with total fasting, at both protein intakes. However, turnover in the peripheral compartment, as evidenced by alanine flux, may be markedly diminished with either diet.

JW
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Śro Kwi 01, 2015 21:01   

Ten temat i linki są tutaj od blisko ośmiu lat.

Cytat:
http://ajcn.nutrition.org/content/62/1/93.long
The effects of carbohydrate and protein were
analyzed by repeated-measures analysis of variance (ANOVA).
Carbohydrate significantly affected daily urinary ammonia and
total nitrogen excretion
, stool nitrogen, and nitrogen balance.
Protein, independently of carbohydrate, significantly affected daily
urinary ammonia, urea, and total nitrogen excretion but had no
effect on nitrogen balance...
These results indicate that carbohydrate and protein have independent but additive protein-sparing effects during weight reduction.

Widać jak byk, że węglowodany mają działanie oszczędzające na bilans białkowy.
Wykładając łopatologicznie, najmniej odporne na niskie spożycie białka jest żywienie niskowęglowodanowe.
Optymalni muszą jeść więcej białka, niż weganie. Ze wszystkich rodzajów żywienia optymalni są najmniej odporni na niedobory białkowe.
Prościej się nie da.
I od ośmiu lat nie dociera.
JW
 
     
COOLER 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 854
Wysłany: Śro Kwi 01, 2015 21:40   

Witold Jarmolowicz napisał/a:

Optymalni muszą jeść więcej białka, niż weganie. Ze wszystkich rodzajów żywienia optymalni są najmniej odporni na niedobory białkowe.
Prościej się nie da.
I od ośmiu lat nie dociera.
JW
Nie ma się co dziwić, skoro przewodnicząca Komisji Zdrowia OSO, cały czas straszy białkiem, http://www.dobradieta.pl/...p=246940#246940
http://www.dobradieta.pl/...p=246186#246186
Ale przecież Doktor Kwaśniewski pisał że Optymalni wiedzą, że On pisze jedyną prawdę i generalnie chodzi o zbudowanie Królestwa Bożego, na ziemi przez Optymalnych. Zatem koło się zamyka.
Ale jak widać Optymalni zachwalają metody pana Zięby, zatem sami pokazują jak skuteczna jest dieta optymalna. Nawet regionalna szefowa optymalnych śrutująca witaminę B17, zachwala metody pana Zięby. :hah: :hah: :hah:
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Śro Kwi 01, 2015 23:38   

U mnie przedawkowanie białka to duży dyskomfort ,ból zołądka
i ratuje sie miętą lub sylimarolem . Wędliny też mi szkodzą.
Być może starszym paniom już niewiele potrzeba.
_________________
pozdrawiam
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Śro Kwi 01, 2015 23:54   

figa, lekarka opisuje ten mechanizm żoładka przy za dużej ilości białka: błona żoładka reaguje tak na białko, bólem, skurczami itp. kiedyś jak jej napisałam o ochocie na alkohol i takim jednym bólu żoładka to mi na to zwróciła uwagę a potem w drugiej książce czy gdzieś jeszcze w necie opisała. Chyba z neta tego nie znajdę? Okazuje, się, że rożnie można to sobie "leczyć" zjeść węgle, wypić drinka itp.

Pisała o skurczach innych miejsc ścięgien, w nogach i na plecach tutaj:

cyt:

Forum: Choroby Wysłany: Sob Lip 05, 2008 13:15 Temat: Dieta dr Kwaśniewskiego a wrzodziejace zapalenie jelita grub
[quote="Hannibal"][quote="Witold Jarmolowicz"]Zbyszek Bastowski z magnez - jeśli spożywamy zbyt dużo wapnia to zmniejsza się absorpcja magnezu quote]

Dokładnie!
Wystarczą drobne ilości a już mamy przykurcze mięśniowe, w nogach, w mięśniach pleców/międzyżebrowych (Hannibal zna dużo alternatyw; Nie zawsze coś jest bezwzglednie szkodliwe; nie zawsze coś jest bezwzglednie dobre).
Gurdi, cieszę się, że rozumiesz. Mam nadzieję, że Wiraha też zrozumie.
Tomasz Michalak jadaj co chcesz z produktów mlecznych 1 x na tydzień. Co chcesz. Istotą rotacji grupy jest kasowanie szllaków odpowiedzialnych za jej obróbkę i współistniejących reakcji krzyzowych.
Skurcze, po za mało W. U mnie skurcze były PO KONSERWANTACH i po CZEKOLADZIE GORZKIEJ, mimo dużej dobowo dawki W. Braki Mg mają w nich duży udział (nie polecam suplementowania). Określilabym skurcze po za mało W, po śmieciach (str. 225 mojej książki), za dużo cukrów prostych, po histaminouwalniaczach.


pozdrawiam cię figa
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Śro Kwi 01, 2015 23:59   

od strony medycznej opisuje się to tak ale nie wspomina,że istnieje taki objaw np. przy alergiach a szkoda

http://gastrologia.mp.pl/lista/show.html?id=70947

Skoordynowane ruchy perystaltyczne są kluczowym elementem w procesie trawienia i przyswajania pokarmów, a jego zaburzenia prowadzą do trudności w opróżnianiu żołądka (przechodzeniu treści pokarmowej do jelit), co wiąże się z objawami, jak nudności, wymioty, bóle brzucha lub dyskomfort.

Dla aktywności mioelektrycznej przewodu pokarmowego ważne jest współdziałanie komórek mięśniowych przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego, którego liczne zakończenia znajdują się w przewodzie pokarmowym.

Warstwa mięśniowa przewodu pokarmowego składa się z mięśni gładkich, które kurczą się rytmicznie, a częstotliwość tych ruchów jest zróżnicowana w zależności od odcinka przewodu pokarmowego.

Aktywność mioelektryczną można podzielić na dwa etapy:
◦ podstawowy rytm rozrusznikowy, który nie wywołuje skurczu, ale nadaje pewien rytm depolaryzacji komórek; rytm „wysyłany” jest z komórek rozrusznikowych Cajala znajdujących się w krzywiźnie większej żołądka
◦ międzytrawienny wędrujący kompleks motoryczny, który wyzwala skurcze żołądka i jest inicjowany przez pokarm.


Normalnie nie czujemy skurczy żołądka, w przypadku stanu zapalnego, zmian anatomicznych stają się one bolesne, co związane jest najczęściej z podrażnieniem przez stan zapalny zakończeń czuciowych układu nerwowego.


link: http://gastrologia.mp.pl/lista/show.html?id=70947

np. alergia na jajko:

a ogólniej jest to przecież białko , które spożywamy:

Objawy alergii na białko jaja
◦wymioty
◦ból brzucha


http://alergie.mp.pl/chor...w.html?id=57689
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Czw Kwi 02, 2015 13:12   

figa napisał/a:
U mnie przedawkowanie białka to duży dyskomfort ,ból zołądka
i ratuje sie miętą lub sylimarolem . Wędliny też mi szkodzą.
Być może starszym paniom już niewiele potrzeba.
Bo diabeł siedzi w szczegółach:
co to znaczy przedawkowanie białka, od jakiej ilości się zaczyna i w jakie interakcje wchodzi z pozostałymi makroskładnikami.
U optymalnych już 60g budzi przerażenie.
WHO i optymalni zalecają 0,8 g białka na kg masy należnej,
co wystarcza wysokowęglowodanowcom z powodów jak wyżej,
ale jest tragicznie mało dla niskowęglowodanowców.
Z powodów, jak wyżej.
JW
 
     
COOLER 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 854
Wysłany: Czw Kwi 02, 2015 14:21   

figa napisał/a:
U mnie przedawkowanie białka to duży dyskomfort ,ból zołądka
i ratuje sie miętą lub sylimarolem . Wędliny też mi szkodzą.
Być może starszym paniom już niewiele potrzeba.
To raczej zdrowa pani nie jest skoro nie może pani jeść wędlin.
Ten pan też myślał że starszemu człowiekowi białka trzeba mniej i po 12 latach diety optymalnej doprawił się miażdżycy: http://www.dobradieta.pl/...p=226987#226987
Ale co się dziwić skoro Doktor Kwaśniewski pisał że starszemu białka trzeba niewiele, a optymalnemu po przebudowie trzeba 20 –30 gram białka. :hah: :hah: :hah:
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 02:04   

COOLER napisał/a:
To raczej zdrowa pani nie jest skoro nie może pani jeść wędlin.
Ten pan też myślał że starszemu człowiekowi białka trzeba mniej i po 12 latach diety optymalnej doprawił się miażdżycy: http://www.dobradieta.pl/...p=226987#226987
Ale co się dziwić skoro Doktor Kwaśniewski pisał że starszemu białka trzeba niewiele, a optymalnemu po przebudowie trzeba 20 –30 gram białka. :hah: :hah: :hah:

Być może nie jestem zdrowa a bynajmniej nie mam dawnego apetytu.
Zawsze chciałam schudnąć i sie nieudawało a teraz ku mojemu zaskoczeniu
-5 kg .Nie będe sie chwalić ,ze żywie sie optymalnie czy robie obliczenia
,tego co zjadłam. Dawno z tego wyrosłam i jem intuicyjnie -co mi smakuje.
Mało gotuje ,nielubie zup -Najczęściej jajka i smalec ze skwarkami ,
czosnkiem albo cebulą,sery
Nie sądze ,żebym miała niedobór białka -raczej nadmiar .
Musze tylko więcej warzyw ,surówek-a jakoś nielubie i zapominam kupić.
Co do wędlin to chciałabym ,nawet zachwalaną szyneczke kupiłam ,ale
czuje ten okropnisty zapach . Wędzonki już mi szkodzą.
_________________
pozdrawiam
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 15:13   

figa napisał/a:
U mnie przedawkowanie białka to duży dyskomfort
Właśnie dlatego białko jest najbezpieczniejszym makroskładnikiem, bo nie można zjadać go w nadmiarze. W dłuższym okresie czasu to się po prostu nie udaje, dlatego walka z przebiałczeniem jest tak samo absurdalna, jak poszukiwanie kamienia filozoficznego.
JW
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 23:19   

figa napisał/a:
Co do wędlin to chciałabym ,nawet zachwalaną szyneczke kupiłam ,ale
czuje ten okropnisty zapach . Wędzonki już mi szkodzą.

Jeżeli kupiłaś szyneczkę przemysłową to się nie dziwię.
Przed chwilą skończyłam wędzenie i pieczenie szynek i boczków, które nawet małym dzieciom nie zaszkodzą.
A ten zapach...
Osobiście z wędlin sklepowych akceptuję wyłacznie szynkę parmeńską. Składa się wyłącznie z mięsa i soli. Powstała przy współpracy z bakteriami.
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 16:06   

Ania -to dobrze wiedzieć ,że szynka parmeńska -bo myslałam ,ze sklepowe
nic juz nie jest jadalne .
Narazie zapasy świąteczne zostały ,a dzieci przywiozły mi z Łotwy chba z 1,5 kg prawdziwego masła . Mysle co by tu z niego zrobić ,chyba tylko zamrozić -bądzie na dłuuuugo
_________________
pozdrawiam
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 19:35   

figa napisał/a:
chyba tylko zamrozić -bądzie na dłuuuugo

To, wg mnie najlepsza opcja.
Kupuję raz w tygodniu masło "u babci" na targu i nadwyżki z okresu wypasów łąkowych mrożę.
Świetnie się przechowuje aż do następnego sezonu. Masło z okresu zimowego przeznaczam na przetopienie. Jest o wiele gorsze w smaku, ma inną konsystencję i słaby zapach.
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Sob Maj 07, 2016 11:13   

Po latach wygląda na to, że tamte rozważania są aktualne bardziej, niż kiedykolwiek.
http://www.dobradieta.pl/...p?p=73958#73958
JW
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Sob Maj 07, 2016 11:49   

Cytat:
http://ajcn.nutrition.org/content/62/1/93.abstract
Abstract
The aim of this study was to assess the independent effects of carbohydrate and protein intakes in protein sparing during weight reduction. Forty-eight obese women were randomly assigned to consume isoenergetic (2500 kJ/d) liquid diets that provided the following amounts (g/d) of protein and carbohydrate, respectively, for 28 d: 50 and 10, 50 and 76, 70 and 10, and 70 and 86. The effects of carbohydrate and protein were analyzed by repeated-measures analysis of variance (ANOVA). Carbohydrate significantly affected daily urinary ammonia and total nitrogen excretion, stool nitrogen, and nitrogen balance. Protein, independently of carbohydrate, significantly affected daily urinary ammonia, urea, and total nitrogen excretion but had no effect on nitrogen balance. Cumulative nitrogen losses (mmol/28 d) were lower in the high-carbohydrate groups than in the low-carbohydrate groups (1869 +/- 392 and 3611 +/- 328, P = 0.003) but were similar in the groups receiving 50 and 70 g protein/d (3171 +/- 327 and 2326 +/- 430, respectively, P = NS). These results indicate that carbohydrate and protein have independent but additive protein-sparing effects during weight reduction.
JW
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Sob Maj 07, 2016 11:54   

Cytat:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7074420
Abstract
Glucose utilization and insulin and growth hormone responses were evaluated in eight obese women by three rapid intravenous glucose tolerance tests (IVGTT): during a control period, and after 1 and 3 weeks of a 750 kcal/day protein-lipid diet (1 kcal = 4.1855 kJ). Weight loss averaged 454 g/day during the 1st week and 238 g/day for the 2nd and 3rd weeks of the diet. Nitrogen balance was maintained in equilibrium. Plasma insulin concentrations fell by 50% within 1 week of dieting; growth hormone levels were not modified. The net rate of glucose disappearance dropped from 0.98 to 0.65 and 0.68% min, the glucose pool from 16.2 to 13.3 and 13.4 g, and glucose utilization from 158 to 88 and 87 mg/min during the control period, and at 1 and 3 weeks of dieting, respectively. The insulinogenic index decreased from 0.41 to 0.24 to 0.16 with successive IVGTT's. The glucose volume of distribution was not modified with dieting. It is concluded that a hypocaloric protein-lipid diet induces (i) a carbohydrate intolerance not related to a negative nitrogen balance and (ii) a rapid initial weight loss which cannot be ascribed to a depletion of the glucose volume.
JW
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Sob Maj 07, 2016 11:58   

Cytat:
http://www.ncbi.nlm.nih.g...cles/PMC425077/
Abstract

A randomized comparison trial of two very low calorie weight reduction diets was carried out for 5 or 8 wk in 17 healthy obese women. One diet provided 1.5 g protein/kg ideal body weight; the other provided 0.8 g protein/kg ideal body weight plus 0.7 g carbohydrate/kg ideal body weight. The diets were isocaloric (500 kcal). Amino acid metabolism was studied by means of tracer infusions of L-[1-13C]leucine and L-[15N]alanine. After 3 wk of adaptation to the diets, nitrogen balance was zero for the 1.5 g protein diet but -2 g N/d for the 0.8 g protein diet. Postabsorptive plasma leucine and alanine flux decreased from base line by an equal extent with both diets by approximately 20 and 40%, respectively. It was concluded that protein intakes at the level of the recommended dietary allowance (0.8 g/kg) are not compatible with nitrogen equilibrium when the energy intake is severely restricted, and that nitrogen balance is improved by increasing the protein intake above that level. Basal rates of whole body nitrogen turnover are relatively well maintained, compared with total fasting, at both protein intakes. However, turnover in the peripheral compartment, as evidenced by alanine flux, may be markedly diminished with either diet.
JW
 
     
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1967
Skąd: everywhere
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 20:16   

Cytat:
It is concluded that a hypocaloric protein-lipid diet induces (i) a carbohydrate intolerance not related to a negative nitrogen balance and (ii) a rapid initial weight loss which cannot be ascribed to a depletion of the glucose volume.

Ich konkluzja się nie trzyma kupy chyba...

To nie nietolerancja węglowodanów a raczej oszczędzanie glukozy, a faktycznie właśnie białka. A spadek wagi jest jak najbardziej spowodowany dużo mniejszą ilością glukozy, między innymi.
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Czw Maj 12, 2016 07:55   

gudrii napisał/a:
Cytat:
It is concluded that a hypocaloric protein-lipid diet induces (i) a carbohydrate intolerance not related to a negative nitrogen balance and (ii) a rapid initial weight loss which cannot be ascribed to a depletion of the glucose volume.

Ich konkluzja się nie trzyma kupy chyba...
Bo nie wiadomo, jak wykonywane jest badanie indeksu insulinogenicznego
Cytat:
The insulinogenic index decreased from 0.41 to 0.24 to 0.16 with successive IVGTT's.
Jest podawany dożylnie bolus glukozy 0,3 do 0,5 g/kg z prędkością minutową, ale co oni potem badają? Jak kalkulują ten indeks i co znaczy jego zmniejszenie?
JW
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved