Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana diety może chronić wzrok
Autor Wiadomość
brajan30

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 1020
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 15:20   Zmiana diety może chronić wzrok

Dieta zawierająca mniej oczyszczonych węglowodanów - na przykład słodyczy, białego chleba i łuskanego ryżu - zmniejsza ryzyko postępu zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), choroby, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku po 65. roku życia - informuje "American Journal of Clinical Nutrition".

W przebiegu AMD przeciekające naczynia krwionośne, odczyn zapalny oraz tworzenie nowych, nieprawidłowych naczyń prowadzą do uszkodzenia plamki żółtej - centralnej części siatkówki, odpowiedzialnej za ostre widzenie. Na ciężką postać AMD co roku zapada w Polsce 20 tys. osób.

Pacjenci wymagają pomocy w codziennych czynnościach. Nie mogą czytać, prowadzić samochodu, nie rozpoznają twarzy mijanych osób.

Jak wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców z Tufts University, mężczyźni i kobiety po 55. roku życia, których dieta miała najwyższy indeks glikemiczny byli o 17 procent bardziej narażeni na postęp AMD niż grupa spożywająca produkty o niskim indeksie. Badania objęły 4757 osób w wieku od 55 do 80 lat.

Indeks glikemiczny to wielkość, która określa, jak szybko węglowodany są przekształcane w prosty cukier - glukozę. Pokarm o wysokim indeksie glikemicznym powoduje szybki wzrost i szybki spadek poziomu glukozy we krwi - takie właściwości mają na przykład białe pieczywo, słodycze, chipsy czy łuskany ryż. Natomiast niełuskany ryż oraz makaron czy chleb z pełnego ziarna to przykłady pokarmów o niskim indeksie glikemicznym.

Wiadomo, że rozwojowi AMD sprzyja palenie tytoniu i ostre światło (dlatego dobrze jest nosić ciemne okulary). Świeże powietrze, dieta bogata w warzywa i owoce, a także preparaty witaminowe, selen i cynk mają działanie ochronne. Jak ważna jest właściwa dieta, świadczy przykład Japonii - gdy po II wojnie światowej tradycyjny zdrowy sposób odżywiania zastąpiły tam amerykańskie fast foody, zachorowalność na AMD znacznie wzrosła.

źródło: http://wiadomosci.onet.pl...0,686,item.html
Pozdrawiam
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 17:03   Re: Zmiana diety może chronić wzrok

brajan30 napisał/a:
(...) Wiadomo, że rozwojowi AMD sprzyja (...) ostre światło (dlatego dobrze jest nosić ciemne okulary). (...)

albo źle zrozumiałem albo palnęli niezłe głupstwo
okulary przeciwsłoneczne są w 99% procentach całkowicie zbędne, co więcej szkodliwe dla oczu; a fotochromy to w ogóle zabójstwo
Oczy powinny spotykać się zarówno z jasnością, również tą dużą, jak i ciemnością. Kiedyś sam często nosiłem okulary przeciwsłoneczne, ale po zapoznaniu się z literaturą Williama Batesa zmieniłem swoje przyzwyczajenia, z korzyścią dla mojego wzroku.
Zainteresowanych odsyłam przede wszystkim do "Lepszego wzroku bez okularów metodą Batesa" autorstwa wspomnianego Williama H. Batesa, a także do "Widzę bez okularów" autorstwa Niny Grelli i Siergieja Litwinowa
 
 
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 21:47   

Co do okularow przeciwslonecznych to prawda jest to co napisali.
Jezeli zle sie prowadzisz i w twoich oczach zaczely sie patologiczne procesy silne swiatlo moze wplynac na szybkosc degeneracyjnych zmian.
Oni w artykule napisali "wiadomo, ze rozwojowi AMD sprzja costam".

Jezeli wszystko jest ok z oczami - nie nalezy sie bac silnego swiatla bo to nie jest czynnik odpowiadajacy za ta chorobe. Silne swiatlo sloneczne bylo zawsze. Epidemia chorob zwyrodnieniowych jest stosunkowo od niedawna.

Smieszne jest tez to co pisza w tym artykule.
Pomijajac slynne owoce i warzywa czepilbym sie tego, ze przed 2 wojna swiatowa dieta japoncow (tradycyjna) byla spoko, a po wojnie byla juz zla.
Bylo chyba odwrotnie....

Przed wojna japonce zyli po 40 lat i nie byl to narod o dobrej kondycji.
dopiero po 2 wojnie swiatowej japonia stala sie krajem dlugowiecznym, a to dlatego, ze znaczaco wzroslo wydobycie ryb.
I Japonce zaczeli jesc mniej weglowodanow: ok 300-350g i duzo bialka: 100-150g + troche tluszczu.
Jezeli nie mam racji prosze sprostowac, ale tak kiedys gdzies czytalem.
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved