Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Sty 01, 2013 11:53
Soki warzywne na surowo
Autor Wiadomość
gea

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 1354
Wysłany: Sob Kwi 13, 2013 18:42   świat roślin jest b różnorodny

Jako ogrodnik chciałabym zaprotestować przeciwko ocenianiu gatunków roślin na podstawie przynależności do rodziny. Np. rodzina dyniowate Cucurbitaceae ma gatunki wszystkie konsumpcyjne dla ludzi czy zwierząt za wyjątkiem przestępu ( Bryonia alba). Takoż Solanaceae- psiankowate, zwykle trujące ale owoce niektórych jadalne- pomidor, papryka, bakłażan. A wielka rodzina baldaszkowatych- dziś nie wiedzieć czemu nazywana selerowatymi, właśnie z marchwią, pasternakiem, pietruszką, selerem- tu są także szalej (cykuta), szczwół czy osławiony barszcz Sosnowskiego.
Występuję tu w obronie zielonego groszku jako przedstawicielu rodziny motylkowych. Czyż świeży słodki groszek zielony nie zasługuje na docenienie w diecie? Myślę,że ma on jakieś cenne właściwości probiotyczne, bo pewnego roku, gdy się wyjątkowo udał i jadłam go w sporych ilościach, polepszyło mi się moje krótkowidzenie- byłam zaskoczona, że bez okularów widziałam dobrze tablicę z rozkładem PKP. Niestety, myślę,że borówka amerykańska nie ma takich właściwości -jak czernica. Mimo obżerania się wręcz amerykańską odwarstwiła mi się siatkówka :razz: Niestety, homeostaza mi padła na skutek stresu.
Latem spróbowałam surowej kukurydzy w fazie dojrzałości mlecznej- smaczna.
Polecam siać szybko groszek, bo w maju - zbiór w jaju. I bardzo polubiłam dynię- ma dużo witamin i nie jest tak pracochłonna jak marchew. A pestki na świeżo b. smaczne i uwalniają od robali ( kukurbitacyna)
No i teraz będę mieć przerwę w "nadawaniu" bo się przemieszczam do przestrzeni bez sieci. :papa: :papa:
_________________
gea
 
     
koffin

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 482
Wysłany: Nie Kwi 14, 2013 22:16   Re: matchew

klaster40 napisał/a:
koffin napisał/a:
Skąd wiesz że wpędzamy w alergię? alergia jest przyczyną rozrostu grzyba candida.


Jak to skąd? Powszechnie wiadomo, już wiele o tym napisano, że życie w przesadnej czystości, jedzenie tylko przetworzonej termicznie żywności, powoduje powstawanie alergii. To że są i inne przyczyny jej powstawania, nie wątpię, ale ta o której wspomniałem jest najbardziej znana i udowodniona. A co jest przyczyną rozrostu grzyba, jak nie obniżenie odporności organizmu?
Odporność spada, to pojawia się grzyb oraz alergie, a spada z różnych przyczyn. Wyparzanie marchewek też się do tego przyczynia.


Okey a ja czytalem że raw marchewka jest gorsze niż gotowana?
Czy to prawda?
Chodzi o celuloze w trakcie gotowania że powinna być rozbita.
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 17:18   

klaster40 napisał/a:
Ja tam nic złego o celulozie nie słyszałem, ale niech się inni wypowiedzą.

przeczytaj poniższy artykuł.
Bardzo ciekawe informacje, porządkujące rolę różnych węglowodanów w organiźmie.
Wprawdzie odnosi się do niemowląt ale to też ludzie ;)
http://www.imed.pl/index....return=archives
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
yarosh1980 

Pomógł: 8 razy
Wiek: 43
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 742
Ostrzeżeń:
 7/2/3
Wysłany: Pon Lis 04, 2013 15:06   

W pana temacie "Indeks glikemiczny - mity i rzeczywistość" wyczytałem:
Witold Jarmolowicz napisał/a:
w surowej marchewce skrobia jest chroniona przed trawieniem przez błony komórkowe zbudowane z niestrawnej celulozy

Witold Jarmolowicz napisał/a:
W sokowirówce błonnik ścian komórkowych zostaje rozerwany podobnie jak w gotowaniu. Wartości odżywcze stają się dostępne enzymom trawiennym.

Czy to oznacza, że surowy sok z buraków ćwikłowych otrzymany w sokowirówce będzie strawny i dostarczy węglowodanów, zaś sok otrzymany w wyciskarce wolnoobrotowej nie będzie strawny i dostarczy wartości odżywczych tylko bakteriom w jelicie grubym? Czy wyciskarka ślimakowo-sitkowa z uwagi na wolne obroty nie rozerwie błonnika ścian komórkowych miąższu buraka?

Witold Jarmolowicz napisał/a:
W gotowaniu błony ulegają rozerwaniu i zawartość staje się dostępna dla enzymów trzustkowych. Natomiast surowa marchewka dociera nie strawiona do jelita grubego, gdzie dopiero bakterie uwalniają substancje odżywcze i przerabiają po swojemu

Jeśli żywię się surowym moczonym owsem bezłuskim, a więc wg powyższej definicji niestrawnym i niedostarczającym węglowodanów, to czy mielenie go przez kilka minut w blenderze szybkoobrotowym rozerwie błony komórkowe i sprawi że owies dostarczy mi tyle energii co gotowany? Czy mielenie zboża na pastę może pod tym względem zastąpić gotowanie?

Robi napisał/a:
soki unieczynniaja bardzo wazna funkcje trawienia a mianowicie żucie, tak naprawde to ono jest jednym z najwazniejszych promotorow wydzielania skow trawiennych a zwlaszcza w pierwszej fazie podazy pokarmu

no to przecież porcję soku należy potrzymać w ustach żeby zmieszał się z enzymami i dopiero potem połykać. Ja tak robię. Zresztą tak gdzieś zalecano, aby sok lub wodny roztwór miodu potrzymać parę sekund w buzi zanim się wypije.
Ostatnio zmieniony przez yarosh1980 Pon Lis 04, 2013 15:11, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved