Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Sty 01, 2013 11:39
Cholesterol egzogenny. Czy tylko 350mg wchlaniamy z jelita?
Autor Wiadomość
grizzly
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 29, 2008 10:50   Cholesterol egzogenny. Czy tylko 350mg wchlaniamy z jelita?

brajan30 napisał/a:
...wchłonąć możemy tylko 0,35g cholesterolu, czyli mniej niż 0,5g, choćbyśmy zjedli nawet 10g! Nie ma zatem znaczenia to, co państwo jedzą. I tak cholesterolu wchłania się mało...


Zgadzam sie Brajan z Toba, ze ten cytat jest "bardzo istotny" 8)
Przypuszczam, ze w wyniku "takich twierdzen" powstalo sporo kontrowersji. 8)

Dlatego uwazam, ze od tego "tematu" powinna zawsze rozpoczynac sie dyskusja na temat "cholesterolu egzogennego". 8)

PS
dalsza dyskusja na temat cholesterolu z
dzialu: "Diety pozostałe"
temat: "I co na to "dietetycy"? Bardzo śmieszne..."
 
 
grizzly
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 29, 2008 10:58   Re: Cholesterol egzogenny. Czy tylko 350mg wchlaniamy z jeli

brajan30 napisał/a:
...wchłonąć możemy tylko 0,35g cholesterolu, czyli mniej niż 0,5g, choćbyśmy zjedli nawet 10g! Nie ma zatem znaczenia to, co państwo jedzą. I tak cholesterolu wchłania się mało...


Na podstawie wiadomosci z "Harpera" potrafie sobie wyobrazic mechanizm
"zjawiska" opisanego w cytacie, z drugiej strony zakladam, ze
autor cytatu, okreslajac na "sztywno granicy wchlanialnosci cholesterolu" na poziomie "0,35g" celowo zastosowal "wielkie uproszczenie" aby "plankton" 8) byl w stanie dokonac "aktu percepcji" podstawowej informacji. 8)

Przypuszczam, ze kazdy kto posiada "elementarna wiedze" nie bedzie takiego stwierdzenia przyjmowal "doslownie" 8)
 
 
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 07:56   

Akurat w Harperze podają, że w diecie bez cholesterolu, organizm wytwarza około 1g tegoż cholesterolu, a gdy spożycie wzrasta do 1g, to organizm prawie przestaje produkować cholesterol.
Przy przeciętnej diecie jest to pół na pół.
Przyjmuje się, że nadmiar cholesterolu nie jest wchłaniany.
Wszakże, jak zauważył kiedyś dr Ponomarenko, nikt poza optymalnymi nie spożywał aż 10g cholesterolu, więc nie wiadomo, jak taka duża ilość działa, bo nikt tego nie badał.
Patrząc na tłuszcze zwierzęce, które rzekomo nigdy optymalnym miały nie szkodzić, podszedłbym z dystansem do nieszkodliwości nadmiaru cholesterolu.

A już na pewno nie chciałbym mieć we krwi 500mg% chol. całkowitego, nawet, gdyby triglicerydy spadły do 30mg%. I nie wierzyłbym, że to mi nie zaszkodzi na ŻO, bo tak napisał twórca.
Pozdrawiam
JW
 
 
jurek 1946

Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 1062
Skąd: LUBUSKIE
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 11:37   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Akurat w Harperze podają, że w diecie bez cholesterolu, organizm wytwarza około 1g tegoż cholesterolu, a gdy spożycie wzrasta do 1g, to organizm prawie przestaje produkować cholesterol.
Przy przeciętnej diecie jest to pół na pół.
Przyjmuje się, że nadmiar cholesterolu nie jest wchłaniany.
Wszakże, jak zauważył kiedyś dr Ponomarenko, nikt poza optymalnymi nie spożywał aż 10g cholesterolu, więc nie wiadomo, jak taka duża ilość działa, bo nikt tego nie badał.
Patrząc na tłuszcze zwierzęce, które rzekomo nigdy optymalnym miały nie szkodzić, podszedłbym z dystansem do nieszkodliwości nadmiaru cholesterolu.

A już na pewno nie chciałbym mieć we krwi 500mg% chol. całkowitego, nawet, gdyby triglicerydy spadły do 30mg%. I nie wierzyłbym, że to mi nie zaszkodzi na ŻO, bo tak napisał twórca.
Pozdrawiam
JW


Czyli według Pana nie powinno byc żadnych zasad ,powinna byc dowolnośc w tym temacie ,czy jednak uwierzyc w te badania jakie zostały dotychczas poznane przez DO.
Jednak coraz częściej już w mediach słyszymy to co jeszcze parę lat temu twierdzono o teorii jaką Kwaśniewski przyjął w DO i jego zaprzeczeniu.na temat szkodliwości wyższego cholesterolu,oraz zjadaniu jaj raz na tydzień jedno.
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 13:32   

ja się opieram na ludziach, którzy wiedzą coś więcej na ten temat
praktyka pokazuje, że w normalnym stanie organizm człowieka, który spożywa dużo tłuszczów, cholesterolu ma cholesterol poniżej 200, HDL/LDL ok. 1, a triglicerydy ok. 50
ale w pewnych sytuacjach (detoksykacja, jakaś choroba, starszy wiek) - obserwuje się u ludzi wyższy poziom cholesterolu - i to jest dobre
u długowiecznych jest on bliższy 300
można sobie poczytać chociażby Uffe Ravnskova - "The Benefits of High Cholesterol" - http://www.westonaprice.o...ts_cholest.html
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved