Pomógł: 5 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Lip 2010 Posty: 253 Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Śro Wrz 22, 2010 12:52 Tłuszcz z dzika - wartości odżywcze
Hej, nareszcie udało mi się zdobyć coś z nieprzemysłowego chowu . Znalazłem źródło mrożonego tłuszczu z dzika. Jest surowy, niczym nie szprycowany. Po rozmrożeniu miękki i delikatny w smaku.
Jakie są wartości odżywcze takiego tłuszczu?
Jakie tam mogą być proporcje omega 3 i 6?
W ogóle jaki powinien być stosunek tych kwasów w diecie człowieka? Wiki podaje że od 1:1 do 1:4.
Do tej pory cały czas jadłem cielęcy/wołowy ze sklepu mięsnego.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Wrz 22, 2010 20:09
Proporcje o-3 do o-6 zależą od tego jak dzik się żywił. Jeśli plądrował grunty orne ze zbożami, był dokarmiany chlebem, etc. to wtedy o-6 jest automatycznie więcej, a o-3 mniej.
Dobrze jak mięcho dzika pachnie orzechami - wtedy oznacza to, że wcinał ich sporo.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.