Pomogła: 60 razy Dołączyła: 02 Maj 2009 Posty: 6909
Wysłany: Śro Cze 27, 2012 13:12
Ale fakt faktem, na dietach wysokotłuszczowych nie ma tak wysokiej tendencji do deponowania tluszczy, idzie to bardziej w kierunku wyłapywania przez miesnie i inne tk. i do spalenia, (hormony i inne czynniki na to wplywaja), niski poziom insuliny, glukozy jest postrzegany przez organizm jako stan głodówki, i jest ta tendencja do uwalniania kwasów tłiuszczowych z tkanki tluszczowej, wyłapywania z pokarmu i spalania niż deponowania, nie mniej jednak, sa tacy co tyją, ale to tez jest dyskusyjne... może zjadają przy tym sporo wegli, nie wiem, to jest bardzo ciezkie do strawienia...
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Śro Cze 27, 2012 14:10
Jest bardzo proste, od tuszczu egzogennego (B-48) się nie tyjem. Odchudzający jadają B:T:W 1:1-2: i koniecznie 0,5;de facto "zjadają" aż 4-6g T na g białka
Pomogła: 60 razy Dołączyła: 02 Maj 2009 Posty: 6909
Wysłany: Śro Cze 27, 2012 14:26
Mariusz_ napisał/a:
Jest bardzo proste, od tuszczu egzogennego (B-48) się nie tyjem.
zgadzam sie, na pewno nie tak jak od weglowodanów....
ale udowodnij mi biochemicznie ze tłuszcz z chylomikronów czyli ten pokarmowy, nigdy nie chodzi do komorki tłuszczowej, a jesli wchodzi to kiedy, mądralo..
bo takie wypisywanie ile jadaja odchudzajacy, delikatnie mówiac wk-wia mnie ...
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Śro Cze 27, 2012 14:38
Jaki to jest niski poziom glukozy i insuliny u osób jadających przynajmniej 60% T w kcal?
glukoza 100-130mg%
A jak poziom glukozy jest "wysoki" 120-140mg% (śiwadczy o hamowaniu glilkolizy?) a poziom insuliny niski, wtedy mamy 1/2 głód? A ci co krytykuja poziom cukru na czczo 140% nie mają racji?
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Śro Cze 27, 2012 14:40, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 60 razy Dołączyła: 02 Maj 2009 Posty: 6909
Wysłany: Śro Cze 27, 2012 16:51
Mariusz_ napisał/a:
Jaki to jest niski poziom glukozy i insuliny u osób jadających przynajmniej 60% T w kcal?
glukoza 100-130mg%
A jak poziom glukozy jest "wysoki" 120-140mg% (śiwadczy o hamowaniu glilkolizy?) a poziom insuliny niski, wtedy mamy 1/2 głód? A ci co krytykuja poziom cukru na czczo 140% nie mają racji?
Chodzi mi o to, ze na wyzszy poziom glukozy w krwi mamy odpowiedz zwiekszonym wyrzutem insuliny, natomiast w okresie poresorbcyjnym ten poziom insuliny nie zwyzkuje bo nie ma takiej potrzeby, a Ty wyszukujesz pewne detale jako temat zastepczy.. doskonale wiemy, ze poziom glukozy w krwi jest wzglednie staly utrzymywany w pewnych granicach, ale pewne niewielkie roznice sa w okesie resorbcyjnym i poresorbcyjnym. Wstanie poresorbcyjnym nastepuje niewielki spadek cukru w osoczu, i jesli ten stan sie przedluza w sytuacji glodowania, nastepuje kolejny niewielki spadek, wzrasta stezenie kwasow tluszczowych w osoczu i w koncy pojawiaja sie ciala ketonowe, a w tym czasie stezenie glukozy w zyle wrotnej maleje i sekrecja insuliny tez a miesnie i tkanka tluszczowa pobieraja mniej glukozy, takie sa fakty i nir rob mi wody z mozgu.
nie odpowiedziałes mi na pytanie które wyboldowałam wczesniej..
no ładnie pokazane jak tluszcz pokarmowy wedruje do komórki tłuszczowej, zatrzymalo mi sie na etapie wejscia do tej komorki, rozumiem, ze tylko tyle jest pokazane.
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Śro Cze 27, 2012 18:38
Ja tam nie widzę jakoby apoB-48 transportowało TG bezpośrednio do tkanki tłuszczowej.
Tak jak badania tego nie potwierdzają apoB-48 and adipose tissue ale zawsze można wierzyć,że od tłuszczu się tyje, gdyż AMPK to również biochemiczna bajka i nie blokuje syntezy kw tłuszczowych. No i geny pewnych mysz, co tam mysz ludzi nikt porządnie zbadać nie chce
Choć pewne prace twierdzą,że tłuszcze powodują insulioporność a tym samym
coś tak jakby od tusciu sie tyje
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Śro Cze 27, 2012 18:49, w całości zmieniany 2 razy
Dobry temat poruszylem i w koncu maniek zaczal cos po ludzku mowic. Jestem z siebie dumny, ja troll
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Śro Cze 27, 2012 19:05
tak apoB-100 nie B-48
Lecę na trening czas na mnie
Choć dr Kwaśniewski opisuje jakoby kw. tłuszczowe pozywżej 10 atomów egla omijały wątrobe, więc frakcja B-48 powinna chyba być wykrywana w przyrzadach uprzywilejowanych oraz mięsniach...?
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Śro Cze 27, 2012 19:12, w całości zmieniany 2 razy
Peters w Samolubnym Mozgu pisal, ze glukoza to tylko dla mozgu idzie w kazdej okolicznosci.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Jak czytam dzisiejsze występy molci i gavroszka na dobrychdzieciach, to nawet naukowo dałoby się uzasadnić tezę o tej zakutości łbów! Laughing
Czyli komedia, albo nie komedia! Laughing Laughing Laughing
a ja czekam na ciekawy wywód admina sasiedniego forum na temat dystrybucji chylomikronów , "zakuty łeb" chłonny jest wiedzy.. co prawda przegladam Harpera, ale fajnie jest skonfrontowac wiedze z kims kto obcuje z biochemia na codzien...
jesli chodzi o dyskusje z Gawroche, to dotyczyła ona diety wysokoweglowodanowej, uwazam ze mozna dobrze egzystowac i na takim zywieniu, czyz nie mam racji?
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Jak czytam dzisiejsze występy molci i gavroszka na dobrychdzieciach, to nawet naukowo dałoby się uzasadnić tezę o tej zakutości łbów! Laughing
Czyli komedia, albo nie komedia! Laughing Laughing Laughing
a ja czekam na ciekawy wywód admina sasiedniego forum na temat dystrybucji chylomikronów , "zakuty łeb" chłonny jest wiedzy.. co prawda przegladam Harpera, ale fajnie jest skonfrontowac wiedze z kims kto obcuje z biochemia na codzien...
jesli chodzi o dyskusje z Gawroche, to dotyczyła ona diety wysokoweglowodanowej, uwazam ze mozna dobrze egzystowac i na takim zywieniu, czyz nie mam racji?
Może masz,może nie masz...
To bez znaczenia.
I tak kpina poleci
Pan Admin też ma zeza
Jakas konkret ksiazka o chylomikronach i frakcjach B-48 i B100. Ktos cos wie, zna, poleci? Tylko bez "harperow" mi tu.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 13:42
Tu nie ma co czytać... Tu trzeba kojarzyć fakty typu
High fat diet nie koryto typu 30-40% T tylko min 60% choć http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3545651 daje już zadowalające efekty
Następnie jak high fat >60% diet wpływa na Intramyocellular lipid w MIĘŚNIACH, lipaze lipoproteinową w adipose tisue poprzez insulinę, która podnosi się o tak
http://gut.bmj.com/content/52/6/834/F6.medium.gif
Niestety (bez)logiczne wyciąganie wniosków skutkuje powielaniem poglądów.
A to wszystko opisane w "Jak nie chorować" dr Kwaśniewskiego i nobel gwarantowany
P.S i nawet nie trzeba martwić się "ogonkami" B-48 i B-100
P.S 2 Choć naukowcy wierzą,że tłuszcz CLA juz odchudza a nawet obniża, powiem więcej "blokuje" adipose The biologically active isomers of conjugated linoleic acid
Kto by tam słuchał "Kwaśniewskich"
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Pią Cze 29, 2012 13:58, w całości zmieniany 3 razy
Niestety (bez)logiczne wyciąganie wniosków skutkuje powielaniem poglądów.
A to wszystko opisane w "Jak nie chorować" dr Kwaśniewskiego i nobel gwarantowany
Wnioski nie sa dzisiaj w cenie, dzisiaj w cenie jest beznamietne klepanie definicji.
Mariusz_ napisał/a:
P.S 2 Choć naukowcy wierzą,że tłuszcz CLA juz odchudza a nawet obniża, powiem więcej "blokuje" adipose The biologically active isomers of conjugated linoleic acid
Co blokuje a co obniza, bo mimo najszczerszych checi to nie moge zlapac sensu tego zdania?
Z tego co wiem to TK uwaza CLA za zwykly izomer niejadalnego kwasu linolowego nie rozniacy sie zbytnio od niego wlasciwosciami metabolicznymi tylko z tego powodu, ze powyginany i zbajerowany.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Ostatnio zmieniony przez zyon Pią Cze 29, 2012 14:20, w całości zmieniany 1 raz
Co blokuje a co obniza, bo mimo najszczerszych checi to nie moge zlapac sensu tego zdania?
Miało być
hamuje aktywność LPL w tkance tłuszczowej
hamuje lipogenezę i stearoyl-CoA desaturase
"blokując" dostęp egzogennych kw tłuszczowych do tkanki tłuszczowej
Czyli jednak cos robi czy nie? Czy obecnosc dienu wplywa w jakis sczegolny sposob na jego metabolizm w odroznieniu od zwyklego linolowego, czy mowisz ogolnie o linolowym? No, bo przeciez podobno w całosci na betaoksydacje idzie jak kazdy tluszcz z pokarmu?
Mariusz_ napisał/a:
niejadalny z suplementów, z masła jak najbardziej. Dodatkowo nie trzeba się martwić o jego aktywność biologiczną w organizmie
Wniosek mleczne tuczą
Czyli np w oleju lnianym jest niejadalny a w masle juz tak?
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Ostatnio zmieniony przez zyon Pią Cze 29, 2012 15:17, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 16:09
Chodzi mi o aktywność biologiczną typu alfa-tokoferole vs beta-tokoferole te drugie wykazują niską aktywność biologiczną. beta-tekoferole w znacznych ilościach znajdują się w tłuszczach roślinnych.
Jeżeli chodzi o CLA najaktywniejsze są izomery cis-9, trans-11 oraz trans-10, cis- 12,a w mleku dominuje głównie izomer cis-9, trans-11
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Pią Cze 29, 2012 16:17, w całości zmieniany 3 razy
Kwas linolowy ma dien sprzężony, co w żaden sposób nie wpływa na jego metabolizm.
Cytat:
CLA - to izomer kwasu linolowego i już. A gadanie o cudownych właściwościach sprzężenia, "bo jest wygięty i w cis, i trans" - no lubię takie gadanie.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Znalazlem cos interesujacegow temacie, przy okazji jest doskonale zdefiniowany ZM o ktorym chcialem zalkladac temat, jest troche o DNL i apo B-48, i apo B-100. Jest taz mariusz o "malych, gestych" i "duzych, puszystych"
Cytat:
Biorąc pod uwagę średnice cząstek lipoproteinowych, u 85–90% ludzi można wyróżnić dwa fenotypy frakcji LDL [9]. Fenotyp A cechuje przewaga cząstek bogatszych w lipidy,
o średnicach przekraczających 255 Å. W fenotypie B dominują cząstki małych gęstych LDL, których średnice są mniejsze niż 255 Å. Prawie 70% populacji ludzi zdrowych
APO. obczaj to wytlusczone.
Cytat:
Niezbędnym aktywatorem LPL jest apo C-II. Z kolei apo C-III działa hamująco na LPL. Stosunek apo C-II/apo C-III wpływa zatem na szybkość generowania cząstek resztkowych. Do czynników regulujących aktywność LPL należy też insulina
[25,58]. Po posiłku aktywność LPL w tkance tłuszczowej
wzrasta, natomiast spada w mięśniach szkieletowych. Sprzyja to gromadzeniu TG w tkance tłuszczowej. Ocenia się, że w ciągu pierwszej godziny oraz po 4–5 godzinach po posiłku, do tkanki tłuszczowej trafia odpowiednio około
90 i 50% WKT uwolnionych przez LPL z TG transportowanych
przez chylomikrony [25]. W wyniku hydrolizy chylomikrony tracą 70–90% TG. Procesowi temu towarzyszy
utrata apo A-I i apolipoprotein C oraz wzrost zawartości
apo E, pozyskiwanej od innych lipoprotein. Utrata apo C-II może być sygnałem do zakończenia lipolizy TG. Z kolei utrata apo C-I, która wykazuje hamujący wpływ na wiązanie cząstek resztkowych z receptorami, może przyspieszać
wątrobowy wychwyt remnantów [20]. U zdrowego
człowieka po 6–8 godzinach od posiłku, we krwi nie powinno być już tłuszczów pokarmowych [20,25,29,56].
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Kwas linolowy ma dien sprzężony, co w żaden sposób nie wpływa na jego metabolizm.
CLA - to izomer kwasu linolowego i już. A gadanie o cudownych właściwościach sprzężenia, "bo jest wygięty i w cis, i trans" - no lubię takie gadanie.
_________________
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Hola hola, TK nigdzie nie znaznaczyl tego, napisal, ze metabolizm obu jest taki sam. To korytkoni9edlugo stanie sie takim samym wytrychem jak szlaki metaboliczne
Zreszta wyzej na tym co wklepilem jest LPL na ZM
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 21:02
a jak brzmi tytul badanie kt cytowalesz zwlaszcza pogrubionym tekstem. Odniaslem sie jedynie do 90proc jak OCeNIAJA. . znaczy nie wiedza...? odkladanych tam gdzie chca
Ja mowie o tych cytatach Tomasza Kwasniewskiego o CLA
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
No tylko wez zalap ten twoj sarkazm hehe wiem, ze niektorzy maja problemy z ironia wiec moze ja mam z sarkazmem. Czyyli krotko mowiac piszesz, ze CLA nie dziala?
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Sob Cze 30, 2012 16:45
Działają izomery cis-9, trans-11 oraz trans-10, cis- 12 charakteryzujące się wysoką aktywnością biologiczną . A to,że coś jest wygięte i jest to jakieś super i gites, nie ma dla mnie znaczenia. Szczerze, nie znam się na dienach, wygieciach. Interesuje mnie jedynie aktywność biologiczna w ludzkim organizmie związków czynnych, witamin, minerałów, antyoksydantów,. Na całe szczęście produkty zwierzęce biją roślinne na głowę. Dlatego wszystkie oleum roślinne są niejadalne dla człowieka w przeciwieństwie do zwierząt
Cytat:
Źródłem biologicznie aktywnych długołaricuchowych WNKT jest mięso zawierające kwas arachidonowy (AA) n~6 oraz tłuste ryby morskie - najlepsze żródło kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) n-3
Obecne w tluszczach roślinnych kwas linoIowy n-6 oraz linolenowy n-3, uznawane za niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, nie są biologicznie aktywne.
prof. Cichosz
zyon napisał/a:
CLA - to izomer kwasu linolowego i już.
i tak jest dobrze
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Sob Cze 30, 2012 16:48, w całości zmieniany 1 raz
Na proces b-oksydacji zachodzący w matrix mitochondrialnym składa się wiele reakcji przekształcenia acetyloCoA, w wyniku których powstaje ATP. Podczas utleniania 1 mola kwasu palmitynowego (16-węglowego kwasu tłuszczowego) uzyskiwane jest 129 moli ATP.
W warunkach homeostazy organizmu ilość kwasów tłuszczowych dostarczanych do wnętrza miocytów jest w całości (90%) utleniana. W spoczynku, gdy zapotrzebowanie energetyczne miocytów jest niewielkie, również ich dokomórkowy dopływ jest na odpowiednio niskim poziomie.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Ostatnio zmieniony przez zyon Wto Lip 10, 2012 11:10, w całości zmieniany 1 raz
A: hierarchical cluster tree showing relationship between microarray data sets from livers of mice after 9 wk on chow, KD, HF, and CR. B: heat map showing selected gene expression data sets from microarray performed on mouse liver at 9 wk after initiation of diet. Expression values are normalized to the [−2,2] interval, as shown in the bar below the figure. Red, high expression; green, low expression
ASP bez genu C3 chowa sie podobno i wzasta po wysiłku sportowców. Czyli od ćwiczeń się nie chudnie Taubes
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Pią Sie 10, 2012 15:07, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Pią Sie 10, 2012 15:36
ASP, to jednak fajna rzecz jest . Niczym geny -dają zarobić
Cytat:
Chylomicrons stimulated ASP production in a concentration- and time-dependent manner. By contrast, chylomicron treatment had no effect on the production of C3, the precursor protein of ASP, which was constant over 48 h. Addition of insulin (100 nM) to a low-dose of chylomicrons (100 µg TG/ml) significantly increased ASP production compared with chylomicrons alone at 48 h (P < 0.001). Furthermore, addition of insulin significantly increased C3 secretion at both 18 and 48 h of incubation (P < 0.05, P < 0.001, respectively). Overall, the proportion of ASP to C3 remained constant, indicating no change in the ratio of C3 cleaved to generate ASP.
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Pią Sie 10, 2012 17:04
Ostanie i amen, ponieważ robi sie to nudne
Relationships between the responses of triglyceride-rich lipoproteins in blood plasma containing apolipoproteins B-48 and B-100 to a fat-containing meal in normolipidemic humans.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.