Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: m
Wto Cze 02, 2009 20:07
Kakao i masło kakaowe
Autor Wiadomość
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 19:07   Kakao i masło kakaowe

Co sądzicie? Pozytywy, negatywy itd?
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 19:10   

masło kakaowe jest obrobione term.
samo kakao jest w sprzedaży w formie otłuszczonej, chudej :-o
dla mnie w smaku słabe
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 19:25   

czekolada 99% mozna raz na miesiac zjesc.
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 19:28   

zenon napisał/a:
czekolada 99% mozna raz na miesiac zjesc.

można, ale po co? jak ostatnio zjadłem to średnio się czułem na żołądku - ewidentnie gorsze trawienie; po świątecznym serniku i makowcu tego nie miałem
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 22:09   

Hannibal napisał/a:
mozna, ale po co?
Po to, by utwierdzic sie w przekonaniu, ze RAW PALEO jest THE BEST ;-)
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 09:09   

WITAM :hug:

Można i częściej jeżeli jest to surowy proszek kakaowy , surowa czekolada lub ziarna kakaowca - oczywiście z niczym nie trzeba przesadzać.

Zależy o jakim kakao mówimy i o jakim maśle kakaowym.
M. kak. to tłuszcz o konsystencji stałej w temperaturze pokojowej i punkcie topnienia pomiędzy 33 i 34 st.c.
szerzej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o_kakaowe

nie wiem czy obecnie można u nas kupić masło kak. , ponieważ nie interesowałem się tym ( do pielęgnacji tak ) ale tutaj jest właśnie prawdziwe masło kakaowe czyli "przetopiene" jeżeli można tak powiedzieć w 35 st. C.( 90 st. F ) :
http://www.welikeitraw.co..._butter_ra.html
http://translate.google.p...cial%26hs%3DMFP

Gdy chodzi o kakao to u nas najczęściej jest komercyjny chłam - prażone i mocno zabrudzone.

Już sam proces moczenia ziarna kak.odbywa się temperaturze od 50-60c.

Produkcja komercyjnego kak.w skrócie wygląda tak:Dojrzałe owoce usypuje się w pryzmy, które pod przykryciem w ciągu 4-5 dni ulegają wstępnej fermentacji. Następnie ekstrahuje się nasiona, które poddawane są wtórnej fermentacji, a po niej suszone. Kolejnym krokiem jest prażenie i mielenie, w wyniku czego otrzymywana jest gęsta masa, z której w procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe, a odtłuszczone wytłoczyny, poddane powtórnemu mieleniu, przybierają postać proszku kakaowego - kakao.
Czyli jest PRAŻONE
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BCenie

Prażenia ziarna kak., najczęściej przebiega, w temperaturze gazów od 130 - 180 st. C przez 15 do 45 min.
Dlatego w ziarnie kak. tłuszcze zwłaszcza nienasycone uległy termicznej przemianie nazywanej Reakcją Maillarda.
http://bioinfo.mol.uj.edu.pl/articles/Zablocka05

A podczas reakcji Millarda tworzy się akrylamid "niezbyt " dobry dla zdrowia - dlaczego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Akrylamid

Dlatego podjadanie dużych ilości komercyjnych wyrobów na bazie prazonego kakao nie jest wskazane .

Oczywiście można nabyć surowe kakao lub ziarno kakaowca - ale u nas w sklepach się nie spotkałem.

tutaj można takie zobaczyć:
( kakao surowe organiczne - kliknąć na SUNFOOD ).
http://www.davidwolfe.com/

http://translate.google.p...cial%26hs%3DrWa
http://www.rawcacao.com/

http://www.rawguru.com/st...nibs-16-oz.html
http://translate.google.p...cial%26hs%3DrWa

SUROWA CZEKOLADA np.:
http://www.therawchocolatecompany.com/
http://translate.google.p...cial%26hs%3DZql

Z polskich miejsc na jakieś "lepsze" kak. ale NIE surowe to - Produkty Sprawiedliwego Handlu - kakao wyprodukowane metodami organicznym ( boliwijskie ):
http://www.fairtrade.net....u-kakao-367.htm
http://www.gajanet.pl/Kakao-bio-odt-uszczone

inne" trochę lepsze":
http://www.naturo.pl/prod...roducts_id=1002
http://ekosfera.pl/pl/product/view?id=213335
http://www.frisco.pl/cata...1011804/diet/11

tutaj porównanie "różności":
http://www.twenga.pl/dir-...zczalna-i-kakao

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 16:21   

Cytat:
SUROWA CZEKOLADA np.:
http://www.therawchocolatecompany.com/
http://translate.google.p...cial%26hs%3DZql


Też szukałem a nie mogłem znalezć u nas. Chyba mało popularna. W ogóle nie mogłem nawet znalezć czekolady gorzkiej na której by nie byłoby napisu ostrzegającego, że może zawierać soję, mleko i gluten. Wszystko masówka zasyfiona mlekiem. :-(

Cytat:
Z polskich miejsc na jakieś "lepsze" kak. ale NIE surowe to - Produkty Sprawiedliwego Handlu - kakao wyprodukowane metodami organicznym ( boliwijskie ):


Takie właśnie nabyłem. Bolivien organico.
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 11:59   

WITAM :hug:

tutaj na filmie DAVID WOLF tłumaczy o różnicy między surowym proszkiem kakaowym a komercyjnym chłamem ( porusza także inne kwestie ) i oczywiście jest przepis na PRAWDZIWĄ SUROWĄ CZEKOLADĘ :-) - ok.15:00 podje składniki:
http://www.guba.com/watch/3000106769

surowe proszki kakaowe z ebuy:
http://shop.ebay.com/?_fr...-All-Categories
np.: większa paczka:
http://cgi.ebay.com/Raw-O...93%3A1|294%3A50
tutaj opis z innego miejsca:
http://cgi.ebay.com/Raw-O...93%3A1|294%3A50
http://translate.google.p...icial%26hs%3Da1

u nas mały wybór:
http://shop.ebay.pl/items...kakao&_osacat=0
http://shop.ebay.pl/items...cacao&_osacat=0

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 06:53   

Czy ktoś z was się orientuje jak kakao stoi jeśli chodzi o grupy krwi? Czy nadaje się dla grupy 0?
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
Zdzisia

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 15
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 11:39   

Ja mam grupe krwi 0 i jem prawie codziennie kakao.Nic mi nie szkodzi .Za to nie mam już ,,skurczy" w łydkach. Robie teraz sobie przerwę.Jak będą ,,skurcze "to na odmianę zastosuje sezam.
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 18:44   

WITAJ Waldek B :hug:

Dla wszystkich grup krwi jest to produkt obojętny ( jednak Adamo nie wspomina o kakao lecz czekoladzie ) .

Jeżeli komuś nie służy kakao może spróbować karobu czyli zmielonych nasion inaczej chleb Świętojański ( mączka ) - u nas dostępna.

http://www.nutritiondata....products/4324/2


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
Ostatnio zmieniony przez krzysztof2 Sob Gru 05, 2009 19:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
ali
[Usunięty]

Wysłany: Sob Gru 05, 2009 20:23   Re: Kakao i masło kakaowe

Waldek B napisał/a:
Co sądzicie? Pozytywy, negatywy itd?


he
kiedyś w latach 60-tych
przywożono z sojuza kakao w blokach
ciekaw jestem jakie to było
odtłuszczone czy nie
ale pewnie było bardzie naturalne
mniej palone/jasne
 
     
ali
[Usunięty]

Wysłany: Sob Gru 11, 2010 11:01   

chciałbym temat odświerzyć
kto z was stosuje surowe kakao
warto to kupić
http://www.surovital.pl/2...kaowa-200g.html
http://www.bogutynmlyn.pl...69&idc=75&page=
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Nie Gru 12, 2010 11:14   

WITAJ :hug:

Oczywiście , że warto.
Produkt z drugiego linku jest nawet w dobrej cenie choć w większej ilości - najlepiej przesypać do słoi , dobrze zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu ( dobre są słoje z ciemnego szkła ).

Inny wątek z forum
Kakao - super jedzenie
http://www.dobradieta.pl/...p=151114#151114


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :hug:
 
     
Kefa 

Pomogła: 4 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 30 Lis 2010
Posty: 110
Wysłany: Nie Gru 12, 2010 16:43   

Ja dla przeciwwagi podaję taki link:

http://www.living-foods.c...toxiccacao.html

Szukałam czegoś podobnego po polsku, ale nie znalazłam
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 12:08   

WITAM :hug:

Jeżeli ktoś nie chce używać kakao może spróbować karobu czyli surowych zmielonych nasion chleba świętojański ( mączka ) - było powyżej

kilka słów o karobie
http://www.surawka.republika.pl/MZZ1.htm


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Mar 18, 2011 17:54   

W "Kuchniach Świata" w Złotych Tarasach są w sprzedaży surowe produkty SuroVital - ceny niewiele wyższe niż ze strony firmy.
Na przykład ziarna kakaowca, całkowicie nieprzetworzony produkt, kosztują 24 zł
Takie - http://www.surovital.pl/2...kowane-bio.html
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 22:23   

No dzisiaj nastąpiła premiera konsumpcji surowych organicznych niełuskanych ziaren kakao.
Bardzo fajne do chrupania i smakowania. :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 07:10   

Hannibal napisał/a:
W "Kuchniach Świata" w Złotych Tarasach są w sprzedaży surowe produkty SuroVital


dobra jest morwa turecka i jagody goji :-)
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 07:23   

Waldek B napisał/a:
dobra jest morwa turecka i jagody goji :-)

widziałem je
mają też macę, masło kakaowe
ale te jagody goji to mają dodatek jakiegoś ekolog. cukru, nie?
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 08:31   

skąd, są gorzkie

tylko żurawina ma dodatek cukru
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 08:38   

W składzie napisane jest: "nieprzetworzony cukier palmowy"
O tym cukrze - http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_palmowy
Nie jest już surowy :hihi:
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 10:36   

ale to tylko te w czekoladzie, gołe są surowe bez żadnego cukru
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 10:39   

Cytat:
Jagody Goji 100g - certyfikowane BIO
DODAJ DO KOSZYKA
Opis:

RAW - suszone w niskich temperaturach



Himalajska superjagoda
Często zwana na rynku azjatyckim „czerwonym diamentem”, jest od tysięcy lat ceniona jako jedna z najbardziej wartościowych superżywności. Tradycyjnie wykorzystywana przez mnichów chińskich w dalszym ciągu ma mocną pozycję w azjatyckiej medycynie. Jest ona także ceniona w zachodnich kulturach. Suszone jagody goji oferowane przez SuroVital są przepysznym przedstawicielem superżywności i mogą być jedzone zarówno świeże, jak i w daniach takich jak owsianki, ciastka, płatki kukurydziane i różne mieszanki. Jako doskonałe źródło białek, przeciwutleniaczy, niezbędnych aminokwasów, ponad 20 rodzajów witamin i minerałów, w tym witaminy A, C i żelaza. Jagody Goji posiadają wszelkie naturalne elementy wspierające zdrowie i witalność.

Uprawa i przetwórstwo
Jagody goji oferowane przez SuroVital rosną na żyznych dolinach prowincji Ningxia w Chinach. W naturalnych dla siebie warunkach jagody te dorastają na winoroślach, są zbierane w lecie i odwadniane w niskich temperaturach tak aby zachować jak największa ilość substancji odżywczych. Wszystkie jagody są suszone aż osiągną zawartość wody od 10 do 14% i ciągnącą konsystencję. W prosty sposób można je wtedy ponownie nawodnić. Nieskażone jagody goji są wtedy RAW (nieprzegrzewane), bezglutenowe i wegańskie.


Składnik: nieprzetworzone jagody goji (Lycium barbarum)
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 10:41   

WITAM :hug:

Inne miejsce gdzie można dostać surowe nasiona kakao i nie tylko
http://rawfoods.pl/sklep/raw-orzechy-i-nasiona/

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 10:51   

Waldek B napisał/a:
ale to tylko te w czekoladzie, gołe są surowe bez żadnego cukru

Nie no, spoko, tak tylko żartuję.
Tak więc jutro posłużą w kinie 8-)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Joannaż 


Pomogła: 38 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 19 Kwi 2010
Posty: 2285
Wysłany: Śro Mar 23, 2011 08:24   

Hannibal napisał/a:
Tak więc jutro posłużą w kinie 8-)

A coś ciekawego w tym kinie teraz jest ?
:)
_________________
Im więcej trudności w drodze do celu,
tym więcej radości w jego osiągnięciu.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Mar 23, 2011 08:56   

sinsemilla napisał/a:
A coś ciekawego w tym kinie teraz jest ? :)

w temacie filmowym napisałem - http://www.dobradieta.pl/...p=169783#169783 :)
a kolejnym razem koniecznie na "Kolorowe wzgórza" - http://www.kinokultura.pl...p?mid=253&pid=1
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Mar 26, 2011 05:32   

Wczoraj widziałem się z szefem Surovitala przy okazji odbioru ziaren kakaowca, masła kakaowego i macy. Płacę tyle ile jest w cenniku na stronie, tyle że bez przesyłki.
Gościu mi zdradził, że niedługo pojawi się surowa czekolada przez nich robiona ;)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 09:57   

Po co jesz te mace?
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Ostatnio zmieniony przez zyon Śro Kwi 06, 2011 09:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 10:24   

Cytat:
Maca, zaopatruje organizm w naturalne aminokwasy, fitohormony, minerały i witaminy, zalecana jest dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, a ich organizm jest zmuszany do intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego. Maca już od dawna stosowana jest przez peruwiańskich Indian jako środek wzmacniający organizm, a dzięki cennym właściwościom odżywczym znajduje także zastosowanie w stanach osłabienia, wycieńczenia i niedożywienia organizmu, w czasie rekonwalescencji oraz w okresie wzrostu. Maca jest uważana również za preparat poprawiający pamięć i zdolność przyswajania wiedzy oraz energizujący. Jest dostarczycielem substancji wzmacniających budowę i wytrzymałość mięśni szkieletowych. Maca stanowi cenne uzupełnienie diety.

Na czym polega niezwykłość maki?
Jest to andyjska roślina (łacińska nazwa Lepidium meyenii Walp.) o dużych właściwościach odżywczych, bogata w naturalne aminokwasy, fitohormony, witaminy i minerały. Jej znaczenie docenili przed wiekami peruwiańscy Indianie, którzy w mace upatrywali źródło zdrowia, siły i witalności. Maca, bogata w pełnowartościowe białko, egzogenne aminokwasy, łatwo przyswajalny wapń, żelazo, jod, witaminy, minerały i sterole okazuje się skuteczna w różnych stanach organizmu. Godna polecenia jako żywnościowy suplement, jest pomocna m.in. w leczeniu osteoporozy, anemii, niedoczynności tarczycy, w terapii antycholesterolowej.
Pożądana w okresie rekonwalescencji (niedożywienia), wzrostu, ciąży i laktacji, jest też cennym środkiem immunostymulującym, wzmacniającym, rewitalizującym. Powoduje przyrost masy ciała, poprawia samopoczucie podczas leczenia wyniszczających chorób w rodzaju AIDS, nowotworów i gruźlicy. Działa pozytywnie – co potwierdziły współczesne badania – na układ rozrodczy, reguluje gospodarkę hormonalną. Łagodzi dyskomfort okresu przekwitania u kobiet, wspomaga leczenie bezpłodności i impotencji u mężczyzn.
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 14:00   

Tyle to ja wiem, podobne info mozna wkleic o chlorelli,spirulinie, glince czy grzybach shitake. Interesuje mnie powod z jakiego sie to je. Podobno zdrowa i zrownowazona dieta dostarcza wszystkiego (witaminy i mineraly) w idealnych proporcjach i nie ma potrzeby sumplementacji. Przyznawanie sie do zazywania macy czy chlorelli to przyznanie sie do tego, ze dieta nie jest idealna i ma sie na niej niedobory.
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Ostatnio zmieniony przez zyon Śro Kwi 06, 2011 14:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 20:45   

Ale mówimy o niedoborach na papierze czy z wyników biochemicznych?
Jak u was wyglada sprawa z O3:06?
J Nutr. 2000 Dec;130(12):3028-33.

Polyunsaturated (n-3) fatty acids susceptible to peroxidation are increased in plasma and tissue lipids of rats fed docosahexaenoic acid-containing oils.

Song JH, Fujimoto K, Miyazawa T.

Effects of dietary n-3-to-n-6 polyunsaturated fatty acid ratio on mammary carcinogenesis in rats.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9589432
Zdrowe to czy nie zdrowe?O to jest pytanie?
Suplementować O3 czy jednak sobie odpuścić?
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Śro Kwi 06, 2011 20:47, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 20:48   

zyon napisał/a:
Przyznawanie sie do zazywania macy czy chlorelli to przyznanie sie do tego, ze dieta nie jest idealna i ma sie na niej niedobory.

Ciekawa teoria :D
Spożywam macę, bo ufam w jej prozdrowotne właściwości; a to, że mam ich i tak dużo w swoim żywieniu i całej reszcie nie wyklucza, że mogę mieć ich jeszcze więcej. 8-)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Śro Kwi 06, 2011 20:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 21:09   

Również mam zamiar nabyc mace... najszybciej jak sie da... :pada:
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 06:55   

zyon napisał/a:
Tyle to ja wiem, podobne info mozna wkleic o chlorelli,spirulinie, glince czy grzybach shitake. Interesuje mnie powod z jakiego sie to je. Podobno zdrowa i zrownowazona dieta dostarcza wszystkiego (witaminy i mineraly) w idealnych proporcjach i nie ma potrzeby sumplementacji. Przyznawanie sie do zazywania macy czy chlorelli to przyznanie sie do tego, ze dieta nie jest idealna i ma sie na niej niedobory.


Zerknij do Westona. Nawet najdziksze plemiona miały tzw "superfoods" i "suplementowały" tran, pierzgę, zioła.

To ważne, tym bardziej dzisiaj gdy NIKT już nie jest na "zdrowej i zrownowazonej diecie dostarczającej wszystkiego (witaminy i mineraly) w idealnych proporcjach". Nawet jak jesz jelenie z lasu, dzikie ryby, baraninkę, miód i owoce z działki to nie jesteś. Za sprawą rtęci w szczepionkach, zanieczyszczenia morza, jeziora, powietrza, kwaśnych deszczy, kwiatów gmo z których nektar zbierają pszczoły itd.
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 10:22   

Hannibal napisał/a:
zyon napisał/a:
Przyznawanie sie do zazywania macy czy chlorelli to przyznanie sie do tego, ze dieta nie jest idealna i ma sie na niej niedobory.

Ciekawa teoria :D
Spożywam macę, bo ufam w jej prozdrowotne właściwości; a to, że mam ich i tak dużo w swoim żywieniu i całej reszcie nie wyklucza, że mogę mieć ich jeszcze więcej. 8-)

1500% zdrowia? Ciekawe :viva:
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 19:29   

Mariusz_ napisał/a:
Ale mówimy o niedoborach na papierze czy z wyników biochemicznych?
Jak u was wyglada sprawa z O3:06?
J Nutr. 2000 Dec;130(12):3028-33.

Polyunsaturated (n-3) fatty acids susceptible to peroxidation are increased in plasma and tissue lipids of rats fed docosahexaenoic acid-containing oils.

Song JH, Fujimoto K, Miyazawa T.

Effects of dietary n-3-to-n-6 polyunsaturated fatty acid ratio on mammary carcinogenesis in rats.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9589432
Zdrowe to czy nie zdrowe?O to jest pytanie?
Suplementować O3 czy jednak sobie odpuścić?


Jak zwykle, ja o pogodzie a ten o samochodzie :hah:
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 20:19   

WITAJ Mariusz :hug:

Mariusz_ napisał/a:
Ale mówimy o niedoborach na papierze czy z wyników biochemicznych?
Jak u was wyglada sprawa z O3:06?
J Nutr. 2000 Dec;130(12):3028-33.

Polyunsaturated (n-3) fatty acids susceptible to peroxidation are increased in plasma and tissue lipids of rats fed docosahexaenoic acid-containing oils.

Song JH, Fujimoto K, Miyazawa T.

Effects of dietary n-3-to-n-6 polyunsaturated fatty acid ratio on mammary carcinogenesis in rats.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9589432
Zdrowe to czy nie zdrowe?O to jest pytanie?
Suplementować O3 czy jednak sobie odpuścić?


A dlaczego wklejasz linki do badań przeprowadzonych na szczurach odnosnie O3:06 w temacie Kakao i masło kakaowe ?


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 14:34   

Są braki w witaminach, minerałach... Zapytałem się grzecznie czy kakao i/lub masło dostarcza wystarczającej ilość O3 co by stosunek był udany 3:6 w kontekście braków. Cały czas wam czegoś brakuje. Może szukacie tam, gdzie nie trzeba. Np duże braki bywają w mózgu przy braku 120g glukozy oraz braku NADPH.
Co by się pokojowe stosunki z niedoborami nie pomieszały przy spożywaniu kakao!! :)
A jak wiemy z rak na DO braki powodują raka. Jak wiemy od "naukowców" idealny stosunek (przerywany najlepiej-czyli jem nie jem) chroni nas przed tym i owym ;)
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Nie Kwi 10, 2011 14:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Adam319 
We are all One


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 2409
Skąd: tiny.pl/hpb9n tiny.pl/hlhmn
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 14:38   

Mariusz_ napisał/a:
duże braki bywają w mózgu przy braku 120g glukozy

Nie każdy brak jest taki zły, np. "brak rosnącego nowotworu" nie jest.
:-)
 
     
gea

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 1354
Wysłany: Pią Mar 22, 2013 00:22   

Bo to inna maca jest. To nie jest ta:Maca (hebr. מצה) – chleb przaśny, przaśniki, spożywany przez żydów podczas święta Pesach. Nawiązuje on do chleba, który spożywali Izraelici przed wyruszeniem z Egiptu. Przyrządzany jest ze specjalnie w tym celu przygotowanej mąki, bez użycia zakwasu, którego posiadania w domu podczas paschy zakazuje żydowskie prawo religijne. Mąkę pszenną miesza się z wodą i piecze przez około osiemnaście minut, licząc od chwili wyrobienia ciasta. Ma ona postać płaskich placków o kształcie owalnym bądź kwadratowym. Współcześnie macę wyrabia się również maszynowo, wypieka w piecach wyposażonych w palniki zamontowane w komorze wypieku, ale jej używanie podczas święta nie jest zgodne z żydowską ortodoksją.
To roślina z Peru http://www.plantamed.pl/5...CFcJZ3godVWsAHQ
_________________
gea
 
     
koffin

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 482
Wysłany: Nie Kwi 14, 2013 10:08   hey

Witam gdzie polecacie kupic ziarna kakaowca? w jednym sklepie są jasniejsze drugim ciemne.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved