Kupiłem dziś w mięsnym pół kilo MIELONEJ wołowiny.
Po powrocie do domu zauważyłem że kulka mięsa po przełamaniu ma w środku całkiem inny kolor niż na zewnątrz..
Z zewnątrz była jaskrawo czerwona , a w środku ciemna, podchodząca pod brąz.
Czy to mięso zostało czymś "pokolorowane" z wierzchu?? Dodam że zapach mięsa ze środka sugeruje że jest świeże.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Śro Paź 24, 2012 22:01
fantomaS napisał/a:
Kupiłem dziś w mięsnym pół kilo MIELONEJ wołowiny.
Kto to kupuje mielone mięso : przecież to przegląd tygodnia.
_________________ Pozdrawiam
EAnna
Ostatnio zmieniony przez EAnna Śro Paź 24, 2012 22:02, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 483 Skąd: ze wsi
Wysłany: Czw Paź 25, 2012 18:15
proponuję wybrać sobie kawałek mięcha i poprosić żeby Ci zmielili na miejscu
_________________ każda sztuka jest bezużyteczna - oscar wilde
Gavroche [Usunięty]
Wysłany: Czw Paź 25, 2012 18:16
EAnna napisał/a:
fantomaS napisał/a:
Kupiłem dziś w mięsnym pół kilo MIELONEJ wołowiny.
Kto to kupuje mielone mięso : przecież to przegląd tygodnia.
Ja kupuję mielone przy mnie.
Ale przecież jak kilkudniowe, nic się nie dzieje, skruszałe lepiej.
Podejrzany kolor to co innego.
Użytkownik Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Lip 2012 Posty: 529
Wysłany: Czw Paź 25, 2012 18:36
Jak dopadnę godne mięso mielone to kupuję więcej i porcjuję i rozpłaszczam na 0.5cm w woreczku spożywczym, układam starannie w zamrażalniku, pasuje potem do płaskiego dna patelni jak ulał. Jeśli chodzi o porcję dla mnie to potrafię i lubię gryźć, więc prosto ze sklepu karczek w kawałku i nie mielę, a duszę. Jeśli chodzi o jelitowców to mielone, duszone z dodatkiem smalcu można zblendować z dodatkiem wymoczonej suszonej żurawiny, taki balsam wewnętrzny, można dodać wody do blendowania i łyknąć, albo nie dodawać i mamy przedni pasztet.
Raz kupiłem mięso moczone w nadmanganianie, odwiozłem do sklepu, poprosiłem, żeby mi to było przedostatni raz, przecież mnie znacie, że wyczuję wszystko i przeprosili za pomyłkę i parokroć potem sugerowali, że ładne, ale lepiej żebym nie kupował.
ja to w ogóle nei kupuję mięsa(oprócz drobiu) w supermarketach czy jakichś osiewdlowych sklepach mięsnych. Zawsze kupuję na bazarze bo wtedy mam pewność, że wszytsko jest świeże.. a mielone to jak już kupuję to także proszę o to żeby zmielili mi konkretny kawałek, a że odbywa się to na moich oczach to wiem, ze nic tam nie dodaja:)
Pomogła: 60 razy Dołączyła: 02 Maj 2009 Posty: 6909
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 19:40
Kalafioreczek napisał/a:
ja to w ogóle nei kupuję mięsa(oprócz drobiu) w supermarketach czy jakichś osiewdlowych sklepach mięsnych. Zawsze kupuję na bazarze bo wtedy mam pewność, że wszytsko jest świeże.. a mielone to jak już kupuję to także proszę o to żeby zmielili mi konkretny kawałek, a że odbywa się to na moich oczach to wiem, ze nic tam nie dodaja:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.